Δημήτρης Παρίδης: Όταν ο διεθνής επιθετικός του ΠΑΟΚ έγινε... τραγουδιστής

Στις 16 Δεκεμβρίου 1976 ο διεθνής εξτρέμ του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Παρίδης, ανακοίνωσε ότι έδινε τέλος στην καριέρα του για να ασχοληθεί με το τραγούδι. Πίσω από αυτό, ωστόσο, υπήρχε κι άλλο παρασκήνιο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Δεκεμβρίου 1976 όταν ο Δημήτρης Παρίδης, ο διεθνής εξτρέμ του ΠΑΟΚ, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο σε ηλικία 31 ετών για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι!

Ήταν μια απόφαση που προκάλεσε οπωσδήποτε εντύπωση, αλλά όχι ακριβώς σοκ. Το ταλέντο του Παρίδη στο τραγούδι ήταν αρκετά γνωστό στην ποδοσφαιρική πιάτσα, ενώ εκείνη την εποχή δεν αγωνιζόταν στον «Δικέφαλο». Αν και ήταν βασικό στέλεχος στην πορεία για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου, την περίοδο 1975-76, μια παρεξήγηση με τους διοικούντες για το θέμα της οκταετίας του τον έθεσε στο περιθώριο λίγο καιρό αργότερα.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο αξέχαστος άσος σε συνέντευξή του στον Στράτο Σεφτελή (που περιέχεται στο βιβλίο «Οι 50 Κορυφαίοι, Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.), είχε φάει και μία «καμπάνα» 200.000 δρχ. από την Εφορία, που τον είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Αν και ζήτησε από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ να τον βοηθήσει δεν βρήκε ανταπόκριση και δεν ακολούθησε την καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας που πραγματοποιούσε στο Μαλέντε της Γερμανίας ο Γιουγκοσλάβος προπονητής, Μπράνκο Στάνκοβιτς, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον πρωταθλητή, Γκιούλα Λόραντ.

Ο Παρίδης είχε καταλάβει ότι έπρεπε να αναζητήσει κάτι έξω απ’ τον χώρο του ποδοσφαίρου. Τα λεφτά τότε δεν ήταν πολλά ακόμα και για τους διεθνείς και καταξιωμένους άσους, ενώ ο ίδιος είχε κλείσει τα 31. Τα ψωμιά του ήταν μετρημένα. Του προτάθηκε να τραγουδήσει στο λαϊκό κέντρο «Καλύβα» του Χοντρονάκου, από τα πιο γνωστά στη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή. Αφού το σκέφτηκε καλά, είπε το «ναι».

Όπως αποκάλυψε στην προαναφερθείσα συνέντευξη ο Παρίδης, είχε ανακαλύψει από μικρός ότι διέθετε καλή φωνή και μάλιστα έψελνε στην εκκλησία του χωριού του, τον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. Λαϊκός τύπος ο ίδιος, επηρεάστηκε από τους μεγάλους καλλιτέχνες των δεκαετιών του ’50 και του ’60, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Στράτος Διονυσίου.

«Με έβγαζαν στη λαϊκή ώρα, μετά τις τέσσερις… Τραγούδησα με δυόμισι χιλιάρικα τη βραδιά. Μετά πήγα στον Βόλο, στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη», είχε πει πριν από 21 χρόνια ο Παρίδης, ο οποίος δεν έμελλε να μακροημερεύσει στο καινούριο του επάγγελμα. Ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από τις φωνητικές του ικανότητες, μια και είχε ηχογραφήσει ένα τραγούδι για τον ΠΑΟΚ, που λειτουργεί ως ανεπίσημος ύμνος του. Το είχε συνθέσει ο Πόντιος μουσικοσυνθέτης, Μιχάλης Καλιοτζίδης και ακούγεται τακτικά από τα μεγάφωνα του γηπέδου της Τούμπας.

Τον έκλεψε μέσα απ’ τα χέρια του Άρη

Ο Δημήτρης Παρίδης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 στον Άγιο Ανδρέα, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Καβάλας. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε ηλικία 12 ετών σε μια αλάνα της πρωτεύουσας του νομού, στην τεχνική σχολή της οποίας ακολουθούσε μαθήματα για να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων.

Έτυχε να τον δουν άνθρωποι της ΑΕΚ Καβάλας, ενός απ’ τους σημαντικότερους συλλόγους της πόλης εκείνη την εποχή και τον «έψησαν» να αρχίσει προπονήσεις με την ομάδα τους πληρώνοντάς του δέκα δραχμές για τα εισιτήριά του για το λεωφορείο. Αν και ο πατέρας του αντιδρούσε, μια και ήθελε τον μικρό Δημήτρη βοηθό στις δουλειές στα καπνοχώραφα, έκανε πίσω όταν οι ιθύνοντες του συλλόγου διαβεβαίωσαν ότι θα παρέχουν φαΐ και χαρτζιλίκι στον γιο του. Πριν κλείσει τα 15 του χρόνια, ο Παρίδης έπαιξε στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ Καβάλας. Μικρός το δέμας, ταχύς και με καλή τεχνική κατάρτιση, ξεχώρισε από νωρίς στη θέση του αριστερού εξτρέμ.

Το 1965 δημιουργήθηκε ο σημερινός ΑΟ Καβάλα από τη συγχώνευση της ΑΕΚ κι άλλων δύο τοπικών ομάδων, του Ηρακλή και των Φιλίππων. Ο 20χρονος Παρίδης ήταν το μεγάλο αστέρι της νεοσύστατης ομάδας που αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική, με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη. Το 1968 η Καβάλα τερμάτισε δεύτερη στον Βόρειο Όμιλο και, όπως προβλεπόταν τότε, έδωσε μπαράζ με τον 14ο της Α’ Εθνικής, Πανσερραϊκό για μια θέση στα «σαλόνια». Δεν τα κατάφερε στις λεπτομέρειες (0-0, 0-2), ο Παρίδης όμως έκανε το μεγάλο άλμα.

Αν και όλα έδειχναν ότι θα κατέληγε στον Άρη, ο οποίος είχε κάνει πρώτος κίνηση για την απόκτησή του, ο ταλαντούχος επιθετικός κατέληξε με χιτσοκικό τρόπο στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1968. Ο ιθύνων νους του «Δικεφάλου», Γιώργος Παντελάκης, δελέασε τους παράγοντες της Καβάλας προσφέροντάς τους 150.000 δρχ. και τρεις παίκτες και τους έπεισε να φυγαδεύσουν τον Παρίδη απ’ το ξενοδοχείο όπου τον είχαν… κρυμμένο οι «κίτρινοι»!

Εκείνη την εποχή είχε μόλις επιστρέψει στον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Κούδας, ύστερα από τη διετή περιπέτειά του με τον Ολυμπιακό κι έμπαιναν οι βάσεις για τη δημιουργία της μεγάλης ομάδας που θα άφηνε εποχή τη δεκαετία του ’70. Ο Παρίδης ήταν μαζί με τον Κούδα, τον Σταύρο Σαράφη, τον Χρήστο Τερζανίδη, τον Αχιλλέα Ασλανίδη, βασικό γρανάζι της καλοδουλεμένης μηχανής του Λες Σάνον που κατέκτησε τους δύο πρώτους τίτλους στην ιστορία του συλλόγου. Τα Κύπελλα Ελλάδας του 1972 και του 1974, κόντρα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα.

Η κορυφαία εμφάνιση του αγαπημένου Μήτσου των οπαδών του ΠΑΟΚ, όμως, ήταν στον θρίαμβο με 4-0 επί της Λιόν για το Κύπελλο Κυπελλούχων της περιόδου 1973-74. Ο Παρίδης αλώνισε την αριστερή πλευρά και πέτυχε δύο γκολ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μεγάλη πρόκριση που έφερε τον «Δικέφαλο» στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου τον απέκλεισε η μεγάλη Μίλαν. Εκείνη την εποχή (1972-75) κατέγραψε και τις έξι συμμετοχές του με την Εθνική Ελλάδας.

Μετά το πρόωρο τέλος της καριέρας του και τη σχετικά σύντομη ενασχόλησή του με το τραγούδι, ο Παρίδης επέστρεψε στην Καβάλα, όπου άνοιξε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ. Έφυγε απ’ τη ζωή στις 22 Αυγούστου 2015 ύστερα από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 69 ετών, δύο χρόνια αφότου είχε τιμηθεί από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, για την πλούσια προσφορά του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Δεκεμβρίου

2022: Πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 53 ετών ο Σέρβος προπονητής και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Σίνισα Μιχάιλοβιτς.

2010: Ο 32χρονος Νεοζηλανδός Γουίλιαμ Τρέμπριτζ καταρρίπτει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση χωρίς βοήθεια με χρόνο 4 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, στην περίφημη Dean’s Blue Hole στις Μπαχάμες. Ο Τρέμπριτζ φτάνει στο ιστορικό βάθος των 101 μέτρων ακολουθώντας μόνο ένα σχοινί-οδηγό και με μοναδική βοήθεια την ώθηση που του έδιναν τα χέρια και τα πόδια του και επιστρέφοντας στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας μόνο μια ανάσα.

1998: Αναγνωρίζεται από την ΓΓΑ η Ελληνική ομοσπονδία σόφτμπολ (ΕΦΟΣ) η οποία είχε ιδρυθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 1997. Τον Μάρτιο του 2001 θα συγκροτηθεί η πρώτη επίσημη εθνική ομάδα.

1996: Με γκολ του 39χρονου Τάσου Μητρόπουλου στο 27′, η Βέροια υποχρεώνει τον Ολυμπιακό στην πρώτη ήττα του στο πρωτάθλημα (1-0) υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

1996: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Ηλίας Μισαηλίδης, εμβληματική μορφή του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης ως αθλητής και προπονητής στίβου, αλλά και ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη κατά τη δεκαετία του ’80.

1996: Ο Τζορτζ Γουεά της Μίλαν τιμωρείται με έξι αγωνιστικές από την UEFA όταν με “κεφαλιά” σπάει τη μύτη του παίκτη της Πόρτο, Ζορζ Κόστα.

1990: Ο Αμερικανός τενίστας, Πιτ Σάμπρας, δωρίζει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα 200.000 μάρκα από το έπαθλο των 2 εκατομμυρίων που κέρδισε από το Compaq Grand Slam στο Μόναχο.

1982: Τελειώνει οριστικά το σίριαλ «Μπουμπλή», με την απόφαση της ΕΠΟ να επικυρώσει το δελτίο του με το πραγματικό του όνομα, Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Παναθηναϊκός θα έχει δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει, αλλά ως έναν από τους δύο ξένους που θα είχε στη δύναμή του.

1982: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 54 ετών ο Κόλιν Τσάπμαν, ιθύνων νους της αυτοκινητοβιομηχανίας Lotus. Από το 1954 έχει αφοσιωθεί στην ομάδα της Lotus με μοντέλα Formula 2. Το 1958 κάνει την εμφάνισή του το πρώτο μοντέλο για τη Formula 1. Το 1963, με οδηγό τον Τζιμ Κλαρκ, κερδίζει το πρωτάθλημα με την Lotus 25, που είναι αποκλειστικό δημιούργημά του, ενώ στην συνέχεια πολλά μεγάλα ονόματα θα κερδίσουν νίκες για την ομάδα του όπως οι Γκρέιαμ Χιλ, Γιόχεν Ριντ, Ρόνι Πίτερσον, Μάριο Αντρέτι, Νάιτζελ Μάνσελ, Έμερσον Φιτιπάλντι, αλλά και ο Άιρτον Σένα.

1981: Εγκαινιάζεται το Αθλητικό Κέντρο του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο προπονητικό κέντρο στην Ελλάδα, αντίστοιχο των καλύτερων ευρωπαϊκών.

1972: Οι Μαϊάμι Ντόλφινς γίνονται η πρώτη ομάδα που τερματίζει αήττητη στην κανονική περίοδο του NFL, όταν νικούν στον 14ο αγώνα τους Μπάλτιμορ Κολτς με 16-0.

1967: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν σημειώνει 68 πόντους στην νίκη των Φιλαδέλφεια Γουόριορς επί των Σικάγο Μπουλς με 143-123. Πρόκειται για την έβδομη καλύτερη ατομική επίδοση της καριέρας του.

1962: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο Ντίνος Ανδριανόπουλος, ο τρίτος κατά σειρά γέννησης από τους αδελφούς που ίδρυσαν τον Ολυμπιακό και στελέχωσαν την πρώτη ομάδα του.

1958: Ο Γάλλος μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρεμόν Κοπά, κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα», το έπαθλο που απονέμει το περιοδικό «France Football» στον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς όπως προκύπτει από την ψηφοφορία μιας ομάδας ειδικών.

1940: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των βαρέων βαρών της πυγμαχίας, Τζο Λούις, διατηρεί τον τίτλο του νικώντας τον Αλ ΜακΚόι με νοκ άουτ στον 6ο γύρο, στον αγώνα τους στο Σικάγο.

1918: Ο θρυλικός Αμερικανός πυγμάχος, Τζακ Ντέμσι, βγάζει νοκ άουτ τον Καρλ Μόρις στο 14ο δευτερόλεπτο του αγώνα τους στη Νέα Ορλεάνη.

1899: Ιδρύεται στο Μιλάνο η ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν (AC Milan), κατόπιν πρωτοβουλίας του 29χρονου Άγγλου ποδοσφαιριστή, Χέρμπερτ Κίλπιν, ο οποίος είχε παίξει νωρίτερα (1891-99) και στην Ίντερ. Πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου συλλόγου εκλέγεται ένας άλλος Άγγλος, ο 49χρονος επιχειρηματίας, Άλφρεντ Έντουαρντς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News