Ολυμπιακός: Η ματσάρα με τη Λιόν στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο άδικος αποκλεισμός

Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στη Λιόν, στις 4 Δεκεμβρίου 1963 στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν ανταμείφθηκε με την ανατροπή του 4-1 της ήττας του στο «Ζερλάν». Με την απόδοσή του και τον κόσμο του, όμως, κέρδισε τον θαυμασμό των Γάλλων.

Η πρόκριση ύστερα από ήττα με 4-1 στο εκτός έδρας παιχνίδι ισοδυναμούσε με θαύμα, ακόμα και μέχρι πρόσφατα που ίσχυε το εκτός έδρας γκολ. Στις 4 Δεκεμβρίου 1963, πάντως, ο Ολυμπιακός έφτασε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο θαύμα και το έχασε από επιπολαιότητα.

Ο πρώτος αγώνας για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων με τη Λιόν στο «Ζερλάν» είχε λήξει με αυτό το σκορ: 4-1, με χατ τρικ του σπουδαίου Αργεντινού επιθετικού της γαλλικής ομάδας, του Νέστορ Κομπίν (ή Κομπέν, όπως τον έγραφαν και οι ελληνικές εφημερίδες, μια και είχε καταγωγή απ’ τη Γαλλία και θα αγωνιζόταν αργότερα και με την εθνική της ομάδα). Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ισοφαρίσει με τον Αριστείδη Παπάζογλου στο 22′ και δέχθηκαν… σαν μαχαιριά το τέταρτο γκολ στο 89′ από τον Μαρσέλ Λεμπόρν. Αν είχαν κρατήσει το 3-1, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Και πάλι, όμως, η ρεβάνς που διεξήχθη στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (μια και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν κλειστό λόγω έργων) απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός όχι μόνο μπορούσε, αλλά ίσως και να άξιζε την πρόκριση. Οι παίκτες της γαλλικής ομάδας υποτίμησαν προφανώς τον Γιώργο Σιδέρη (που είχε λείψει από το πρώτο ματς) και την παρέα του, ενώ και οι 40.000 Έλληνες φίλαθλοι που κατέκλυσαν την κερκίδα από τη 1:30 το μεσημέρι, δημιούργησαν μια «καυτή» ατμόσφαιρα, που έδωσε ώθηση στους «ερυθρόλευκους».

Ήταν τέτοιος ο συνωστισμός, που ακόμα και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γεώργιος Βήχος και ο νεαρός βουλευτής Αθηνών της ΕΡΕ, Νίκος Αναγνωστόπουλος, χρειάστηκε να σκαρφαλώσουν πάνω από κάγκελα και άλλα εμπόδια για να φτάσουν στις θέσεις τους!

Ο αγώνας ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του Ολυμπιακού, ο οποίος με προπονητή τον Ούγγρο, Άντρος Ντόλγκος, είχε αρχίσει να βρίσκει τα πατήματά του ύστερα από μία δύσκολη τριετία (λόγω της σταδιακής αποχώρησης πολλών παικτών της μεγάλης ομάδας των ’50s). Είχε ήδη αποκλείσει ύστερα από μπαράζ την ισχυρή πολωνική Ζαγκλέμπιε, ενώ ήταν ακόμα νωπές οι δάφνες από την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου, στον τελικό με τη Λέφσκι Σόφιας στην Κωνσταντινούπολη.

Με τον Μίμη Στεφανάκο, τον Κώστα Πολυχρονίου, τον Νίκο Τζίνη και τα υπόλοιπα «αστέρια» του σε μεγάλη μέρα, ο Ολυμπιακός άρχισε να σφυροκοπά τη Λιόν. Μόλις στο 17′ ο Σιδέρης άνοιξε το σκορ με έναν από τους χαρακτηριστικούς «κεραυνούς» του και η εξέδρα πήρε φωτιά. Η κυριαρχία συνεχίστηκε και οι παίκτες της πειραϊκής ομάδας έχασαν πολλές ευκαιρίες για το 2-0, αν και στο 36′ στάθηκαν τυχεροί όταν ένα σουτ του Λεμπόρν σταμάτησε στο δοκάρι του Στάθη Τσανακτσή.

Το δεύτερο γκολ ήρθε στο 58′ από τον Παναγιώτη Κυπριανίδη, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος για τη μεταγραφή του οποίου (απ’ τον Απόλλωνα Καλαμαριάς) δαπανήθηκε 1 εκατ. δρχ. Ο Θεσσαλονικιός επιθετικός εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση που προκάλεσε στην περιοχή των Γάλλων ένα φάουλ του Παπάζογλου και με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το τελείωμα της φάσης το βλέπετε στην κεντρική μας φωτογραφία – με τον σκόρερ να διακρίνεται στην άκρη αριστερά.

Χρόνος για το τρίτο που θα χάριζε την πρόκριση υπήρχε άπλετος, το γήπεδο κόχλαζε και οι παίκτες της γαλλικής ομάδας τα είχαν χαμένα. Όμως η νευρικότητα των «ερυθρόλευκων» όταν έφταναν στην αντίπαλη περιοχή είχε ως συνέπεια να σπαταλήσουν πολλές ευκαιρίες και μετά το 75′ η κούραση άρχισε να βαραίνει τα πόδια τους. Ο Κομπίν απείλησε για πρώτη φορά στο 86′, όμως ο Τσανακτσής επενέβη σωτήρια. Ο Γιαννιώτης τερματοφύλακας, όμως, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στο 90′, στο νέο σουτ του Αργεντινού επιθετικού που διαμόρφωσε το 2-1.

Παιχνίδι χωρίς… σύστημα

Ο αποκλεισμός πίκρανε τους παίκτες και τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, που είχαν πιστέψει στην ανατροπή. Η εμφάνισή, όμως, ήταν τόσο καλή που ανάγκασε τους Γάλλους να βγάλουν το καπέλο στην ελληνική ομάδα και να παραδεχθούν ότι άξιζε την πρόκριση.

Βέβαια, στα λόγια θαυμασμού των ανθρώπων της Λιόν μπορεί να διακρίνει κανείς και τις βαθύτερες αιτίες του αποκλεισμού. Όπως διαβάζουμε στις δηλώσεις του προπονητή, Λισιέν Ζασερόν, τις οποίες αντιγράφουμε από την «Αθλητική Ηχώ» της 5ης Δεκεμβρίου 1963: «Ήταν πολύ δυνατή η ελληνική ομάδα, αλλά έπαιξε χωρίς σύστημα. Χρησιμοποίησε τυφλές επιθέσεις και με την τακτική αυτή μας βοήθησε αρκετά. Μπορούσε να κερδίση με μεγάλο σκορ ο Ολυμπιακός εάν επετίθετο με οργάνωσι και ψυχραιμία».

Στην έλλειψη οργάνωσης του δυναμικού παιχνιδιού του Ολυμπιακού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου, Φερντινάν Μαγέ, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι η ομάδα του είχε σταθεί τυχερή. «Παίξαμε κυρίως για να μη χάσουμε με μεγάλο σκορ», παραδέχθηκε ο 20χρονος επιθετικός, Φλερί Ντι Ναλό, ο οποιος θα εξελισσόταν στον κορυφαίο σκόρερ της ιστορίας της Λιόν.

Πιο αιχμηρός ήταν ο αρχηγός, Εμέ Μινιό: «Αν έπαιζαν πιο μεθοδικά οι Έλληνες τώρα θα ήμασταν αποκλεισμένοι από το Κύπελλο Κυπελλούχων. Με Ούγγρο προπονητή δεν περίμενα να δω τον Ολυμπιακό να παίζει τέτοιο άτσαλο ποδόσφαιρο». Ο Κομπίν, τέλος, δεν έκρυψε ότι φοβήθηκε τον αποκλεισμό μετά το 2-0 και παρομοίασε την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει ο κόσμος, με εκείνη των γηπέδων της Αργεντινής και της Βραζιλίας.

Για την ιστορία, η Λιόν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης, Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Όσο για τον Ολυμπιακό; Ατύχησε να πέσει πάνω στον Παναθηναϊκό του Στέπαν Μπόμπεκ, που κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα. Εκείνη τη σεζόν όμως (1963-64) έβαλε τις βάσεις για την επιστροφή του στην κορυφή, αν και γι’ αυτό χρειάστηκε άλλον προπονητή από την Ουγγαρία.

Πηγές: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων («Αθλητική Ηχώ» 5ης και 6ης Δεκεμβρίου 1963, «Ελευθερία» 5ης Δεκεμβρίου 1963).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Δεκεμβρίου

2022: Με το γκολ που σημειώνει κόντρα στην Πολωνία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο Ολιβιέ Ζιρού φτάνει τα 52 με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας και μένει μόνος πρώτος στον πίνακα των σκόρερ των «Μπλε», αφήνοντας δεύτερο τον Τιερί Ανρί (51).

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο δημοσιογράφος, Κώστας Μότσης, ιδρυτής της ΕΡΑ Σπορ, του πρώτου πανελλαδικής εμβέλειας αθλητικού ραδιοσταθμού.

2012: Με γκολ των Γιάννη Μανιάτη και Κώστα Μήτρογλου ο Ολυμπιακός πετυχαίνει νίκη γοήτρου επί της Άρσεναλ με 2-1, στον τελευταίο του αγώνα για τη φάση των ομίλων του Champions League.

2011: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών από σηπτικό σοκ ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες, ένας από τους κορυφαίους μέσους στον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80.

2004: Με γκολ που πετυχαίνει ο πρωτοεμφανιζόμενος σε ντέρμπι αιωνίων Ριβάλντο, ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 τον Παναθηναϊκό.

1999: Ο σούπερ σταρ του Ολυμπιακού, Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, παθαίνει ρήξη πρόσθιου χιαστού, ολική ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου και ολική ρήξη έσω μηνίσκου στο αριστερό του γόνατο, ύστερα από σκληρό μαρκάρισμα του Λάζαρου Σέμου του Ηρακλή στον αγώνα πρωταθλήματος στο Καυτανζόγλειο (νίκη με 4-3 για τους «ερυθρόλευκους»). Ο Βραζιλιάνος άσος θα χάσει το υπόλοιπο της παρθενικής σεζόν του στον πειραϊκό σύλλογο.

1997: Το ΝΒΑ τιμωρεί με αποκλεισμό ενός έτους τον γκαρντ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, Λατρέλ Σπριούελ, για τη γροθιά στον προπονητή του, Πι Τζέι Καρλέσιμο. Ο Σπριούελ θα κάνει έφεση και η ποινή του θα μετατραπεί σε αποκλεισμό 68 αγωνιστικών, που είναι και πάλι η βαρύτερη που έχει επιβληθεί σε παίκτη από τα αρμόδια όργανα του ΝΒΑ.

1993: Ο Απόλλων Σμύρνης ολοκληρώνει τη μεταγραφή του 18χρονου επιθετικού του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, Ντέμη Νικολαΐδη. Ο πρόεδρος της αθηναϊκής ΠΑΕ, Κώστας Αλαμάνος, δαπανά 15 εκατομμύρια δραχμές για να αποκτήσει τον διεθνή με την Εθνική Νέων ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα καθιερωθεί γρήγορα στο βασικό σχήμα.

1988: Η ΑΕΚ νικά με 1-0 την πρωταθλήτρια ΑΕΛ στο Στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας και παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας. Το γκολ πετυχαίνει στο 73′ ο Μίροσλαβ Οκόνσκι, ενώ ντεμπούτο με την Ένωση κάνει ο Τόνι Σαβέβσκι.

1985: Η Καλλιθέα η οποία αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική, υποχρεώνει την ΑΕΚ σε ισοπαλία με 1-1 στο ΟΑΚΑ στην πρώτη τους αναμέτρηση για τη φάση των «32» του Κυπέλλου. Οι «κυανόλευκοι» ανοίγουν το σκορ με αυτογκόλ του Στυλιανόπουλου (27′) και η Ένωση ισοφαρίζει με τον Σάντμπεργκ (75′). Στη ρεβάνς, η ΑΕΚ θα επικρατήσει 1-0 και θα πάρει δύσκολα την πρόκριση.

1980: Κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας ληστείας σε κατάστημα του Κλίβελαντ, σκοτώνεται η 69χρονη Στέλλα Γουόλς, η οποία στα νιάτα της ως Πολωνή υπήκοος με το ονοματεπώνυμο Στανισλάβα Βαλασίεβιτς είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 και το ασημένιο σε εκείνους του 1936. Η νεκροψία, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι η Γουόλς ήταν intersex άτομο, αφού διέθετε και ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα, παρότι όλα της επίσημα έγγραφά της πιστοποιούσαν ότι ήταν γυναίκα.

1976: Ο διακεκριμένος Πολωνός προπονητής, Κάζιμιρ Γκόρσκι, φτάνει στην Αθήνα για να επικυρώσει τη συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό.

1973: Με κορυφαίο παίκτη τον Γιώργο Τρόντζο, η ΑΕΚ νικά με 92-73 τη Σταντάρ Λιέγης στην Αθήνα, ανατρέπει το -18 της ήττας της στο Βέλγιο (94-76) και προκρίνεται στην τελική δωδεκάδα του Κυπέλλου Κόρατς.

1961: Ο Φλόιντ Πάτερσον νικά με νοκ άουτ στον 4ο γύρο τον Τομ ΜακΝίλι και διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας.

1956: Ο Αυστραλός κολυμβητής, Μάρεϊ Ρόουζ, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα ελεύθερο των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (4:27.3). Είναι το δεύτερο από τα τρία χρυσά του Ρόουζ στη διοργάνωση, αφού είχε προηγηθεί εκείνο με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4×200 ελεύθερο και θα ακολουθήσει αυτό στα 1.500 μέτρα.

1943: Ο κομισάριος του MLB, Κένισο Μάουντεν Λάντις, ανακοινώνει ότι οι ομάδες του μπέιζμπολ έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν μαύρους παίκτες στο δυναμικό τους. Το δικαίωμα, ωστόσο, δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 1947, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Λάντις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News