Αντώνης Καρπετόπουλος: Η αγωνία του Χάρι Κέιν

Δύο ακόμα όμιλοι ξεκαθαρίζουν απόψε. Νωρίς το απόγευμα θα έχουμε το Γαλλία-Πολωνία και το Ολλανδία-Αυστρία για τον Δ’ Ομιλο και το βράδυ τα ματς Αγγλία-Σλοβενία και Σερβία-Δανία για τον Γ’ Ομιλο. Αλλά όταν παίζει η Αγγλία, όλες σχεδόν οι συζητήσεις αφορούν αυτή

Προχθές, για τα περίφημα προβλήματα των Αγγλων πήρε θέση κάποιος που τα γνωρίζει καλά: ο αρχηγός Χάρι Κέιν. Μία απ’ τις πολλές κριτικές που γίνονται στον Γκάρεθ Σαουθγκέιτ σχετίζεται με το ότι δεν έχει καταφέρει ν’ αξιοποιήσει τον Χάρι Κέιν και τους Τζουντ Μπέλιγχαμ και Φιλ Φόντεν.

Ο Κέιν δεν απέφυγε την ερώτηση κι απάντησε πως οι δύο αυτοί αισθάνονται στα καλύτερά τους όταν παίζουν ελεύθεροι κι έχουν τη δυνατότητα να μπουν με την μπάλα στην περιοχή, αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχουν και να μην τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες διάταξης. «Ως ομάδα ψάχνουμε την καλύτερη συνύπαρξη. Δεν την έχουμε βρει – ειδικά στην επίθεση.

Αλλά είμαστε όλοι παίκτες υψηλού επιπέδου κι όσο είμαστε μαζί στο γήπεδο, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να βρούμε ισορροπία και ρόλους» είπε και πρόσθεσε πως κι ο ίδιος «οφείλει να καταλάβει γρήγορα αν πρέπει να παίζει για όσους ακολουθούν τις φάσεις ή να παίζει για το γκολ».

Ο Χάρι Κέιν δεν μίλησε γενικά για τους επιθετικούς του Σαουθγκέιτ, αλλά ειδικά για τους βασικούς της ομάδας. Σαν οι άλλοι να μην υπάρχουν.

Μόλις

Ο Σαουθγκέιτ έχει μία επιθετική γραμμή αξίας πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά οι παίκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί, μετά από δύο αγώνες, έχουν σουτάρει μόλις 16 φορές προς την αντίπαλη εστία κι αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη επιθετική παραγωγική επίδοση σε αυτό το Εuro – μετά απ’ αυτή της Σκωτίας.

«Παίζω με τον Τζουντ και τον Φιλ εδώ και σχετικά λίγο καιρό και νομίζω ότι έχω καλή σχέση με όλους ως άνθρωπος. Αυτό ίσως είναι και πρόβλημα, καθώς πρέπει και να θυμώνεις και να απαιτείς» εξηγεί ο Κέιν. Από πολλά που έχω ακούσει, αυτή την εξήγηση τη θεωρώ απ’ τις καλύτερες.

Συμβαίνει νομίζω κάτι απλό: οι βασικοί της Αγγλίας αισθάνονται ότι στοχοποιούνται από μία αρκετά άδικη κριτική και για να την αντέξουν είναι όλοι πολύ αγαπημένοι μεταξύ τους. Η Αγγλία πάσχει απ’ αυτή την αγάπη: χρειάζεται προφανώς κάποιος να κάνει και τον κακό. Αλλά δεν τον κάνει κανείς.

Δεν αρκεί

Οι βασικοί του Σαουθγκέιτ νιώθουν ότι χρωστάνε πολλά στον προπονητή για την εμπιστοσύνη που τους δείχνει – συχνά κόντρα σε μία ολόκληρη χώρα, που απειλεί να τους κατασπαράξει.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Αν αρκούσε ν’ αγαπάς τους συμπαίκτες σου και να παίζεις για τον προπονητή σου θα κέρδιζαν τις μεγάλες διοργανώσεις όλες οι ομάδες. Η Αγγλία έχει ανάγκη κυρίως από μία αγωνιστική συνταγή: αυτή είναι που της λείπει.

Φαίνεται ότι συμβαίνει το εξής: οι παίκτες της Αγγλίας, πιστεύουν κι αυτοί ότι βρίσκονται σε μία ομάδα ικανή για την κατάκτηση του Εuro κι αυτή η βεβαιότητα μάλλον μεγαλώνει το στρες.

Ετσι όλοι συζητούν ότι στα δύο πρώτα ματς ο Σαουθγκέιτ έδειξε ότι δεν μπορεί ν’ αξιοποιήσει το ταλέντο των παικτών που έχει στα χέρια του, ενώ αν πιστέψουμε τον Κέιν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: οι παίκτες δεν μπορούν να δώσουν στον προπονητή της ομάδας ό,τι αυτός περιμένει.

Στρες

Ο Κέιν αποκάλυψε και τον πραγματικό λόγο του αγγλικού στρες: «Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που η Αγγλία δεν έχει κάνει ποτέ στην ιστορία της, δηλαδή να κερδίσουμε το τουρνουά. Εξ ορισμού αυτό είναι δύσκολο» λέει και προσθέτει πως όλοι καταλαβαίνουν πως σε πρώτη φάση αυτό που μετρά είναι τα αποτελέσματα «διότι μόνο αυτά φέρνουν ηρεμία».

«Είναι αλήθεια πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε παίξει όπως θέλαμε, αλλά τελικά έχουμε τέσσερις βαθμούς σε δύο παιχνίδια κι η πρόκριση εξαρτάται από ματς. Ακόμα και μετά το τελευταίο Εuro, όταν φτάσαμε στον τελικό, δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε απ’ τον κόσμο μας ένα είδος εμπιστοσύνης. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να σκεφτούμε την πρωτιά στον όμιλο, που μπορεί να μας δώσει δυναμική. Δεν μπορούμε εγώ, ο Φιλ κι ο Τζουντ να μπούμε στη φάση των νοκ άουτ ματς, όπου όλα είναι πιθανά, κουβαλώντας ερωτηματικά για το αν αξίζουμε τη θέση στην ομάδα» είπε.

Μπορεί

Το ματς με τη Σλοβενία είναι παραδόξως κομβικό: μπορεί να δώσει στους Αγγλους ηρεμία. Η ηρεμία έχει σίγουρα να κάνει και με τα γκολ του Κέιν, τις εμφανίσεις του, την ηγεσία του: αυτό το τουρνουά είναι το τέταρτο μεγάλο τουρνουά που παίρνει μέρος.

Ο αρχηγός των Αγγλων ξέρει ότι είναι πανεύκολο όταν μιλάμε για τα «τρία λιοντάρια», χάρη σε ένα μόνο καλό τους ματς, η γκρίνια να εξαφανιστεί και να προκύψει ενθουσιασμός. Αλλά η Αγγλία είναι συχνά η απόδειξη πως όσο και να ξέρεις τι χρειάζεσαι δεν είναι βέβαιο ότι θα το βρεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News