Εθνική ομάδα: Οι τέσσερις κινήσεις-ματ του Ιτούδη που μας έστειλαν στους «8» του Eurobasket

EUROKINISSI

Αν υπήρχε έστω και ένας άνθρωπος που αμφέβαλλε για την αναγκαιότητα της παρουσίας ενός σπουδαίου προπονητή στον πάγκο της εθνικής μπάσκετ, μετά το ρεσιτάλ Ιτούδη με τους Τσέχους… το εμπέδωσε για τα καλά!

Η Εθνική ήταν στα… σχοινιά για 30’ και έδειχνε έτοιμη να νιώσει ξανά τον… εφιάλτη του 2019 και του 2021 κόντρα στους Τσέχους. Όχι! Δεν παρέδωσε τα «όπλα» και κόντρα στο μομέντουμ έδωσε τις τελικές απαντήσεις. Ιδού…

Η Τσεχία είχε άριστη τακτική και με την συμπεριφορά της φώναζε δυνατά. «Δεν θέλουμε να χάσουμε από τον Γιάννη». Κατά συνέπεια ανέβαζε ένα τείχος στην άμυνα (σαν τριγωνική) και έτσι ο Ελληνας ψηλός είχε «εγκλωβιστεί».

Ο Ελληνας σταρ ήταν “εγκλωβισμένος”, αλλά έγινε ένας γρήγορος δημιουργός.

Η Εθνική ήταν έτοιμη πνευματικά και ήρεμη και ο Γιάννης έγινε ένας ταχύτατος δημιουργός!

Πρώτα από όλα – κόντρα στην ροή του αγώνα – και στο τρίποντο… μαχαιριά (67-63 στο 30’ από τον Κίσλινγκ), η Εθνική έμεινε ήρεμη. Δεν πανικοβλήθηκε. Είναι ένα στοιχείο που έχει δουλέψει πολύ ο Ελληνας κόουτς με το σταφ του. Υπήρχε καθαρό μυαλό και δεν την πήρε από κάτω.

Ο Γιάννης (το έχει δουλέψει πολύ στο ΝΒΑ) έγινε πιο γρήγορος στο κομμάτι της πάσας. Από τη στιγμή που ρίσκαρε η Τσεχία και έδινε τα σουτ στους λοιπούς συμπαίκτες του, ο Δημήτρης Ιτούδης το ξεκαθάρισε σε ένα τάιμ άουτ.

Τείχος αυτοί και μάλιστα με άμυνα ζώνης; Καλύτερες αποστάσεις η Εθνική στη περιφέρεια με τον Γιάννη να «χτυπάει» με τις πάσες του, αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα στο κομμάτι των αποφάσεων. Ούτως ώστε να μην αναγκάζεται η ομάδα να παίζει στο πέντε εναντίον πέντε συνεχώς.

Επόμενη κίνηση. Ο Τόμας Σατοράνσκι ήταν ο «εγκέφαλος» των Τσέχων. Είχε 17 ασίστ στο σύνολο και 9 στο πρώτο μισό. Η Ελλάδα ήταν κάκιστη στο αμυντικό πικ εν ρολ και έτσι ο Σατοράνσκι «χτυπούσε» ανελέητα με τη δημιουργία του.

Τείχος αυτοί και μάλιστα με άμυνα ζώνης; Καλύτερες αποστάσεις η Εθνική στη περιφέρεια με τον Γιάννη να «χτυπάει» με τις πάσες του.

Ο Τόμας Σατοράνσκι τα βρήκε… σκούρα από την hustle άμυνα του Παπαπέτρου και των άλλων… καμικάζι!

Η άμυνα με αλλαγές και η τριπλέτα που “έσκασε” τον Σατοράνσκι και έκοψε το πικ εν ρολ!

Τι έκανε ο κόουτς Ιτούδης; Αλλαξε τα πρόσωπα πάνω στο μαρκάρισμα του Τσέχου γκαρντ. Ο Καλάθης ήταν μεν μπροστάρης στην επίθεση όταν η ομάδα είχε «κολλήσει», αλλά αμυντικά είχε θέματα κόντρα στον Σατοράνσκι.

Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Λαρεντζάκης είχαν μια κοινή αποστολή σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα ή ακόμα και στην άμυνα με αλλαγές. Να κουράσουν το μυαλό του Τσέχου γκαρντ. Να του περιορίσουν την οπτική γωνία.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 20’ ως το 34’, ο «εγκέφαλος» των Τσέχων είχε μόλις 2 ασίστ και αυτό κατά συνέπεια έκανε πιο στατικούς τους αντιπάλους της Ελλάδας γιατί δεν μπορούσαν να ανοίξουν το γήπεδο. Δεν έχουν άλλωστε άλλον τόσο ποιοτικό δημιουργό.

Ο Σατοράνσκι «έσκασε» και από ένα σημείο και μετά με την πίεση που ασκήθηκε η Τσεχία δεν έβρισκε λύσεις στο πικ εν ρολ. Κάτι που έκανε με χαρακτηριστική ευκολία στο πρώτο «καταστροφικό» ημίχρονο (κυρίως).

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 20’ ως το 34’, ο «εγκέφαλος» των Τσέχων είχε μόλις 2 ασίστ και αυτό κατά συνέπεια έκανε πιο στατικούς τους αντιπάλους της Ελλάδας

Ηρθε από τον πάγκο και με δύο τρίποντα άναψε τη… σπίθα. Απλά Λαρεντζάκης!

Το “small ball” άνοιξε το γήπεδο και οι Λάρε-Παπαπέτρου ήταν… καμικάζι

Αν δεν ρισκάρεις, δεν θα… μάθεις. Κόντρα σε ένα ψηλό σχήμα με βαριά κορμιά, ο Δημήτρης Ιτούδης επέλεξε small ball καταστάσεις. Από το 30’ και έπειτα «χαμήλωσε» αρκετά το σχήμα του.

Σλούκας, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Γιάννης. Αυτή ήταν η «χρυσή» πεντάδα που μας έστειλε στους… 8 ουρανούς. Χαμηλό σχήμα ούτως ώστε η ομάδα να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα.

Η ομάδα χρειαζόταν κίνηση χωρίς τη μπάλα και μονάδες με περισσότερη πίεση πάνω στη μπάλα (φυσικά ο Καλάθης είχε βοηθήσει και νωρίτερα). Ο Λαρεντζάκης έκανε το ματς της… ζωής του και με δύο τρίποντα ψυχολογίας και άμυνα… καμικάζι άνοιξε το γήπεδο.

Μαζί του ήταν και ο άνθρωπος που φώναξε παρών μετά τον τραυματισμό του. Ο Παπαπέτρου. Με λύσεις από την περιφέρεια, αλλά και από το χαμηλό ποστ και εξαιρετικές άμυνες. Οι Τσέχοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν το τείχος τους και να μην επικεντρωθούν μόνο στον Γιάννη και στις under άμυνές τους.

Σλούκας, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Γιάννης. Αυτή ήταν η «χρυσή» πεντάδα που μας έστειλε στους… 8 ουρανούς.

Η Τσεχία “πληγώθηκε” από το χαμηλό σχήμα, άνοιξε το τείχος και ο Γιάννης αφήνιασε μόλις βρήκε χώρο!

Η Ελλάδα των τεσσάρων γκαρντ-περιφερειακών και του Γιάννη έγινε πιο ενεργητική, με επιθετική άμυνα και πολλά deflections και μέσα από αυτό ο Γιάννης απελευθερώθηκε και ως σέντερ δεν άφηνε να περάσει τίποτα έχοντας και τις βοήθειες στην άμυνα.

Η Εθνική έχει την ποιότητα να «ξεπετάγεται» επιθετικά, αν βρει χώρο. Βρήκε και μόλις έγινε αυτό έχει και την εμπειρία να βρίσκει ρυθμό και να… γκαζώνει. Η επίσημη αγαπημένη ήταν πιο δραστήρια, έψαχνε τα μις-ματς και ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε ο… γκαζωμένος Γιάννης.

Στο πρώτο μισό είχε 4 πόντους με 1/5 σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο (δεν βγήκε δευτερόλεπτο) είχε 23 πόντους και με δύο σπουδαία τρίποντα σε κρίσιμα σημεία (86-78 στο 2.24’’ και 91-83 στα 31’’ πριν το τέλος).

Εντέλει με αυτό το χαμηλό σχήμα, η ομάδα βρήκε ρυθμό, είχε παίκτες που «τιμώρησαν» περιφερειακά τους Τσέχους και άνοιξαν το γήπεδο και έτσι μόλις ο Γιάννης βρήκε χώρο από την αποδιοργανωμένη άμυνα τους, τους έκανε… σμπαράλια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News