ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ: Αυτά θα κρίνουν το χρυσό!
Γκομπέρ ή Ντουράντ; Φουρνιέ ή Λίλαρντ; TEAM USA ή Γαλλία; Ο Μαρίνος Πρίντεζης αναλύει το μεγάλο τελικό του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ
Ξανά οι δύο τους! Στη πρεμιέρα του Ολυμπιακού τουρνουά, το καμπανάκι χτύπησε δυνατά για τους Αμερικανούς! Ο ήχος ακούστηκε από το Τόκιο μέχρι τις ΗΠΑ. Η ήττα και το… φρένο στο εντυπωσιακό σερί 58-0(!) ήταν η μεγάλη «βόμβα». Ταυτόχρονα, οι Γάλλοι απέδειξαν και κατάλαβαν πως φέτος κάτι καλό μπορούν να κάνουν. Να φτάσουν ψηλά! Ηδη έχουν στο στήθος τους το αργυρό μετάλλιο, αλλά θέλουν το χρυσό. Η επιβλητική νίκη-ανατροπή με 83-76 επί των ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον τελικό (ξημερώματα Σαββάτου, στις 05.30, ΕΡΤ3). Όμως οι «τρικολόρ» (5-0 νίκες) γνωρίζουν καλά πως οι Αμερικανοί (4-1 νίκες) θα είναι υποψιασμένοι.
Καλός ο πρόλογος, αλλά προτού μπούμε στη δράση επί του παρκέ, ας μπούμε – θεωρητικώς – στα όσα θα κρίνουν τον μεγάλο τελικό. Αγωνιστικά στοιχεία-κλειδιά, αλλά και ματσαρίσματα που θα καθορίσουν πολλά. Το sportday.gr καταγράφει και αναλύει.
ΜΠΑΤΟΥΜ VS ΝΤΟΥΡΑΝΤ!
Ναι για να σας προλάβουμε, ο Γκρεγκ Πόποβιτς διαφοροποίησε το σκεπτικό του. Σε ένα πιο ορθολογικό σχήμα με «small ball» προκειμένου να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και να απαντήσει με το ίδιο… νόμισμα και με περίσσεια πίεση στους αντίπαλους γκαρντ. Ετσι το μεγάλο αστέρι των ΗΠΑ, ο Κέβιν Ντουράντ (19π., 5,2 ριμπ.) πήρε… μετάθεση (καιρός ήταν) για το «4» (ε… πιθανότατα θα κάνει και γκεστ εμφανίσεις στο «3»). Το ματσάρισμά του με τον «αναγεννημένο» Νικολά Μπατούμ (8,2π., 6 ριμπ.) θα καθορίσει πολλά. Ο Γάλλος φόργουορντ των Κλίπερς είναι πιο ώριμος μπασκετικά. Η ενέργεια που βάζει στην άμυνα, ο τύπος που βρίσκεται παντού θα επιχειρήσει να κάνει δύσκολη τη ζωή του σταρ των Νετς. Θα τον ματσάρει στην αθλητικότητα με στόχο να τον φορτώσει με φάουλ (στο ματς των ομίλων ο Ντουράντ έπεσε πολλές φορές στη παγίδα και υπέπεσε στο άψε-σβήσε σε 4 φάουλ). Βέβαια ο Ντουράντ το έχει πάρει προσωπικά το ζήτημα και πάει φουλ για MVP αν οι ΗΠΑ κατακτήσουν το χρυσό (σόρρυ Λούκα αν και το αξίζεις το βραβείο). Να βάλουμε και μια μικρή πινελιά; Από τη στιγμή που ο Ντουράντ ανέβηκε στο «4», αναμένεται να βρει μπροστά του και τον άκρως αθλητικό, αλλά σαφώς πιο άπειρο, Γιαμπουσέλ στο ποστ ούτως ώστε ο νέος παίκτης της Ρεάλ να του κλείσει το οπτικό πεδίο.
ΓΚΟΜΠΕΡ VS ΑΝΤΕΜΠΑΓΙΟ!
Ναι, η Γαλλία υπερέχει κάτω από το καλάθι. Εχει ψηλούς που μπορούν να κάνουν «ζημιά» και να «χτυπήσουν» ανελέητα το αμυντικό πικ εν ρολ των ΗΠΑ. Ναι, ίσως αυτό το… ανελέητα να είναι υπερβολικό διότι ο Πόποβιτς έχει την τεχνογνωσία για να πιέσει τους αντίπαλους περιφερειακούς και να τους περιορίσει το οπτικό πεδίο με τους ψηλούς. Πάμε στο προκείμενο. Ο Ρούντι Γκομπέρ (11,4π., 9,6 ριμπ.) συνεργάζεται άψογα, με κλειστά μάτια είτε με τον Φουρνιέ είτε με τον ΝτεΚολό και δίνει λύσεις κάτω από το καλάθι. Θέλει να κάνει το δικό του προσωπικό… μπαμ κόντρα στον «αέρινο» σταρ των Χιτ Μπαμ Αντεμπάγιο (6,4π., 5,6ριμπ.). Αμφότεροι θα ανταμώσουν αρκετά με τον Γάλλο σέντερ των Τζαζ να υπερέχει σε θέμα εμπειρίας. Φυσικά το δικό του effect στον γαλλικό τρόπο παιχνιδιού είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την επίδραση που έχει ο Αντεμπάγιο στον τρόπο παιχνιδιού των ΗΠΑ.
ΦΟΥΡΝΙΕ VS ΧΟΛΙΝΤΕΪ!
Αν υπάρχει κάποιος που θέλουν οι Αμερικανοί να κλειδώσουν στα αποδυτήρια (κλισέ, αλλά διαχρονικό) είναι ο Εβαν Φουρνιέ (19,2π., 2,6 ασίστ). Ναι ο Γάλλος σούτινγκ γκαρντ (28π.) ήταν ο κύριος λόγος της ήττας-σοκ στην πρεμιέρα. Όμως έχουν γνώση οι… φύλακες. Στη προκειμένη ο πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Μπακς, Ντρου Χόλιντεϊ (12π., 4,4 ασίστ). Εχει ενεργό ρόλο στο μυαλό του Γκρεγκ Πόποβιτς και κατά συνέπεια αναμένεται συχνά-πυκνά ως ένας νέος X-Factor να γίνει… κολιτσίδα πάνω στον νέο παίκτη των Νικς. Προκειμένου να μην του… ξεφουρνίσει εύκολα τρίποντα ή ντράιβ. Στο ματς της πρεμιέρας, ο συμπαίκτης του Γιάννη ήταν από τους τύπους που εμφανίστηκαν από τον πάγκο και γύρισαν το ματς. Η ποιότητα του Φουρνιέ και η αυτοπεποίθηση που διαθέτει, παρασύρει τους πάντες είτε οργανωτικά είτε δημιουργικά είτε εκτελεστικά. Προφανώς και ο Χόλιντεϊ δεν θα έχει την αποκλειστικότητα αυτής της αποστολής (αναμένονται και double-team) με απώτερο σκοπό να κουράσουν το μυαλό του Φουρνιέ.
ΠΙΕΣΗ ΕΣΥ; ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΕΓΩ!
Στη πρεμιέρα, οι ΗΠΑ δεινοπάθησαν από την πιεστική άμυνα των Γάλλων. Κοντοί, ψηλοί ήταν στο… κόλπο και έκαναν δύσκολη τη ζωή της ομάδας του Πόποβιτς. Κατά συνέπεια, η Γαλλία είχε τον τρόπο να κοντρολάρει τον ρυθμό και να μπορέσει να «χτυπήσει» και στο τρανζίσιον. Μάλιστα δεν ήταν λίγες και οι φορές που ανάγκαζε τους Αμερικανούς να πραγματοποιούν σουτ of balance, αλλά και να μην βρίσκουν διαδρόμους μέσα στο καλάθι ώστε να «χτυπήσουν» με την αθλητικότητά τους. Ετσι ήταν φουλ του… τρίποντου (10/32). Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Οι ΗΠΑ – ήδη το πράττουν – θα πιέσουν αμυντικά πάνω στους αντίπαλους γκαρντ, με καλό spacing και σωστή κυκλοφορία της μπάλας, θα στοχεύσουν στη περιφέρεια με μπροστάρη τον «καυτό» Λίλαρντ (εντάξει αμυντικά δεν το… χει, αλλά δεν τον θέλεις για αυτό τον λόγο). Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ θέλουν να κλείσουν τους διαδρόμους σε μονάδες όπως ο ΝτεΚολό ή ο Ερτέλ που έχουν το ντράιβ… βούτυρο στο ψωμί τους.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ;
Ένα από τα στοιχεία που έπαιξαν τον ρόλο τους στην αντεπίθεση των «τρικολόρ» στο πρώτο αντάμωμα ήταν το ψηλό σχήμα του Βενσάν Κολέ. Ο Πουαριέ έπαιξε στο «4» και είχε δίπλα του είτε τον Γκομπέρ είτε τον τρομερό Φαλ του Ολυμπιακού που πραγματοποιεί εξαιρετικό τουρνουά. Εν ολίγοις οι Γάλλοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα… οχυρό και να προστατέψουν το «ζωγραφιστό» τους. Με τον Φαλ να αναδεικνύεται σε έναν από τους X-Factor των «τρικολόρ» και να πιέζει μέσα και έξω από το καλάθι άριστα δίνοντας λύσεις στην δημιουργία. Η Γαλλία θα… φορέσει αυτό το σχήμα ξανά γιατί της βγήκε, αλλά θα πρέπει να βρει άμεσα απαντήσεις στο κοντό σχήμα των ΗΠΑ. Φυσικά οι Αμερικανοί θα ρίξουν στη μάχη τον σκληροτράχηλο Ντρέιμοντ Γκριν στο «5» ώστε με τη δυναμική του στα όρια του φάουλ να περιορίσουν το inside game των «τρικολόρ».
ΜΕΡΙΚΑ ΕΞΤΡΑ… TIPS!
Πόντοι από λάθη: Η Γαλλία σκοράρει 15 πόντους κατά μέσο όρο σε σχέση με τους 22 πόντους των ΗΠΑ.
Πόντοι από αιφνιδιασμούς: Οι «τρικολόρ» σημειώνουν 13,4 πόντους ανά αγώνα ενώ οι Αμερικανοί υπερέχουν και σε αυτό τον τομέα με 17,6 ανά ματς.
Πόντοι από επιθετικά ριμπάουντ: Λόγω και των ψηλών σχημάτων και των περισσότερων επιλογών στους ψηλούς, η Γαλλία κερδίζει στα… σημεία (12π. έναντι 9 των ΗΠΑ).
Πόντοι στο «ζωγραφιστό»: Εδώ υπάρχει… θρίλερ. Οι Γάλλοι σκοράρουν 34,8 πόντους κατά μέσο όρο και οι Αμερικανοί απαντούν με 35,2 ανά ματς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται