Ολυμπιακός παρασκήνιο: Αυτά μέτρησαν στον Μπαρτζώκα για το κόψιμο του Ράιτ

Οι «ερυθρόλευκοι» θα κατεβούν στα ελληνικά πλέι οφ χωρίς τον Μόουζες Ράιτ, που έκανε χώρο για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο τρόπος που δόμησε τον φετινό Ολυμπιακό ο Γιώργος Μπαρτζώκας, το… τάιμινγκ του Σακίλ ΜακΚίσικ, ο Αϊζέια Κάναν που «κέρδισε» πέρυσι τη φετινή θέση του, ο Φίλιπ Πετρούσεφ που βοηθάει και στο «5».

O κύβος ερρίφθη στον Ολυμπιακό και ο ξένος που κόπηκε από τη σχετική επτάδα, ώστε να επιστρέψει σε αυτήν ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, είναι ο Μόουζες Ράιτ. Ενας σέντερ έξω, ένας σέντερ μέσα.

Πέρασαν πολλά από το μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα τις τελευταίες ημέρες, εν τέλει ο κλήρος έλαχε στον Αμερικανό ψηλό. Γιατί; Για λόγους αγωνιστικούς, μα όχι μόνο. Προσπαθεί να είναι και όσο πιο δίκαιος γίνεται ο 58χρονος κόουτς…

Όταν δηλαδή πέρυσι στις 19 Απριλίου προχωρούσε με βαριά καρδιά στο κόψιμο του Αϊζέια Κάναν, και έβλεπε μόλις επτά ημέρες αργότερα τον «Ησαΐα» να βάζει 6/7 τρίποντα στον εναρκτήριο προημιτελικό με τη Φενερμπαχτσέ, δεν θα μπορούσε να του επιφυλάξει όμοια τύχη. Μην ξεχνάμε και ότι είναι ο μοναδικός ξένος σήμερα που παραμένει στον αέρα ως προς το συμβόλαιό του (που εκπνέει). Οσο άψογος επαγγελματίας και αν έχει αποδειχθεί, ο κίνδυνος να πέσει ψυχολογικά πριν το φάιναλ φορ ήταν υπαρκτός.

Θα μπορούσε να κοπεί ένας άλλος περιφερειακός, ο Σακίλ ΜακΚίσικ. Που έχασε ουσιαστικά το πρώτο δίμηνο λόγω (καθυστερημένης) επέμβασης στη μύτη και τραυματισμού στον τετρακέφαλο, που έκανε άλλον τόσο καιρό να συνέλθει και να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Το έκανε όμως – και το έκανε στην πλέον κατάλληλη στιγμή, ως ο πρώτος σκόρερ της παρέας του στους δύο τελευταίους προημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα και δη με τους εννιά συνεχόμενους πόντους που γύρισαν τον έσχατο. Προερχόμενος από μία γενικότερα καταπληκτική σειρά με τους Καταλανούς, το τάιμινγκ μόνο ταιριαστό για κόψιμο του Σακ δεν ήταν. Χώρια η παράδοση εξαιρετικών εμφανίσεών του απέναντι στον Παναθηναϊκό από το 2020…

Σούπερ εμφανίσεις απέναντι στο «τριφύλλι» έχει προλάβει να πραγματοποιήσει και ο Ράιτ, θα μας πείτε και με το δίκιο σας. Αμ για τον Μιλουτίνοφ, όμως, δεν ισχύει το ίδιο; Επιπλέον, στα Game 4 και 5 με την Μπάρτσα δεν ήταν μονάχα ο ΜακΚίσικ καθοριστικός.

Με μόλις 12 λεπτά συνολικής συμμετοχής στους δύο πρώτους προημιτελικούς και δίχως κανένα στον τρίτο, στον οποίο οργίασε επιθετικά ο… Ράιτ, ο «Μιλού» άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ στον τέταρτο (8 π., 11 ρ.) και το έκανε στο τελευταίο ματς (10-10), καταγράφοντας σε 25’ ranking 26. Το διπλάσιο από τον δεύτερο πολυτιμότερο παίκτη του Μπαρτζώκα (Παπανικολάου, 13).

Στην τελική, ο «coach B» έχτισε με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό την ομάδα στο μυαλό του. Με δύο «πύργους» στο «5», ώστε να χτυπήσει κυρίως μέσα στη ρακέτα στους ελληνικούς τελικούς τον «αιώνιο» αντίπαλο, που δεν διαθέτει κορμιά σαν του Μουσταφά Φαλ και του βασικού σέντερ της εθνικής Σερβίας.

Ο εκρηκτικός «Μωυσής» σίγουρα έδωσε το κάτι διαφορετικό με την έλευσή του, εντούτοις αμυντικά είναι ο πιο ευάλωτος ψηλός του ρόστερ και… ιεραρχικά ο τρίτος σέντερ. Αλλωστε στο «5» μπορεί μια χαρά να συνδράμει κι ο Φίλιπ Πετρούσεφ. Εδώ είμαστε, λοιπόν. Απαξ και πήρε το «πράσινο φως» από τους γιατρούς ο Μπαρτζώκας, ότι δηλαδή ο έτερος Σέρβος ψηλός του την γλίτωσε με ένα ελαφρύ διαστρεμματάκι στη Ρόδο, η απόφασή του είχε σχεδόν ληφθεί για τη συνέχεια της Α1.

Ιγκνας Μπραζντέικις και Λουκ Σίκμα, ως αναμενόταν, παρέμειναν εκτός επτάδας δηλωθέντων ξένων (σ.σ: φέτος θα κόβεται ένας ακόμα από αγώνα σε αγώνα, ενώ πέρυσι «κλειδώθηκε» μια εξάδα πριν την ποστ σίζον και δεν γίνονταν περαιτέρω αλλαγές) και δεν αποκλείεται να τους έχουμε δει ήδη και για τελευταία φορά με τα ερυθρόλευκα.

Για τους Φαλ, Αλεκ Πίτερς και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δεν υπήρχε ποτέ θέμα να μείνουν εκτός εγχώριας συνέχειας κι έτσι οι Πειραιώτες κατεβαίνουν στα πλέι οφ με τον τελευταίο και τους Γουόκαπ, Μήτρου-Λονγκ και Λούντζη στο «1», τους Κάναν και Λαρεντζάκη στο «2» (στο οποίο σε σχήματα με δύο γκαρντ παίζουν και οι «άσοι»), Παπανικολάου και ΜακΚίσικ στο «3». Πίτερς και Πετρούσεφ είναι τα «τεσσάρια» (με συνδρομή «Παπ»), Φαλ και Μιλουτίνοφ τα «πεντάρια», ενώ στο «4-5» θα υπάρχει πάντα ως έξτρα λύση ο Γιώργος Τανούλης, μια και -όπως είπαμε- θα κόβεται ένας ακόμα ξένος πριν από κάθε τζάμπολ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News