Παναθηναϊκός AKTOR-Ολυμπιακός: Πήρες Ευρωπαϊκό; Δεν εξασφάλισες το… ελληνικό!

Τι συμβαίνει στους εγχώριους τελικούς των «αιωνίων», όταν ο ένας εκ των δύο κατεβαίνει ως φρέσκος πρωταθλητής Ευρώπης. Η οριακή επικράτηση της ομάδας που έχει σηκώσει μόλις την Ευρωλίγκα (4-2 σε τελικές σειρές), πώς πλήγωσαν από μία φορά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τον άλλον και ο… ΠΑΟΚ.

Για 21η φορά, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίρνουν θέσεις στην αφετηρία των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος. Ανεξαρτήτως του ποιος είχε στο παρελθόν πλεονέκτημα έδρας, το σχετικό ρεκόρ είναι 12-8 υπέρ των «πρασίνων».

Πέρυσι και πρόπερσι, όμως, ήταν οι «ερυθρόλευκοι» που επικράτησαν καθαρά. Καμία σχέση βέβαια η τότε ομάδα του «τριφυλλιού» με τη νυν. Στις τελευταίες θέσεις της Ευρωλίγκας τερμάτισε την προηγούμενη διετία, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης κατεβαίνει τώρα, στην επικείμενη τελική σειρά της Basket League.

Ηταν το έβδομο Ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού, τρις το έχει σηκώσει ο Ολυμπιακός. Πάμε να δούμε τι έχει συμβεί στους μεταξύ τους τελικούς, όταν ο ένας εκ των δύο προέρχεται από πάτημα της ευρωπαϊκής κορυφής. Κάτι που δεν εγγυάται (εγχώριο) τίτλο…

Αρχή και τέλος με… κλάμα του πρωταθλητή Ευρώπης

Μεθυσμένος από την κούπα του ’13, ο Ολυμπιακός του Σλούκα (!) σκουπίζεται από τον Παναθηναϊκό του Μάικ Μπράμος και του Τζέιμς Γκιστ.

Πρώτη φορά ελληνικός σύλλογος στην ευρωπαϊκή κορυφή, το 1996. Ο Παναθηναϊκός στο Παρίσι, όπου δεν έχει τον… βραχνά τού (νικητή στους ημιτελικούς της προηγούμενης διετίας) Ολυμπιακού και επικρατεί της Μπαρτσελόνα στον τελικό με 17 πόντους του Φραγκίσκου Αλβέρτη και 16 του Ντόμινικ Γουίλκινς.

Εντός των τειχών, όμως, η «ερυθρόλευκη» κυριαρχία παγιώνεται με τέταρτο συναπτό τίτλο. Τον πιο εντυπωσιακό, αφού έρχεται με το ιστορικό 73-38 στον πέμπτο τελικό. Η 35άρα που επανέρχεται στο μυαλό όλων έκτοτε, κάθε φορά που η διαφορά σε ένα ντέρμπι ανοίγει σε ασυνήθιστα επίπεδα. Ο Γουίλκινς την έχει κοπανήσει την παραμονή του Game 5 για τις ΗΠΑ, οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς δεν μπορούν να… αναπνεύσουν από την ασφυκτική άμυνα εκείνων του Γιάννη Ιωαννίδη.

Τελευταία «ελληνική» κούπα Ευρωλίγκας, πριν τη φετινή του «τριφυλλιού», εκείνη του 2013. Με θριαμβευτή τον Ολυμπιακό, στο Λονδίνο. Θύμα και τότε στον τελικό, η Ρεάλ. Προπονητής των Πειραιωτών και τότε, ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Παίκτης του ο Κώστας Παπανικολάου (προτού φύγει και ξαναγυρίσει), όπως βέβαια και ο πλέον «πράσινος» Κώστας Σλούκας.

Το σενάριο, αντίστροφο από του ’96. Ο πρωταθλητής Ευρώπης όχι μόνο ηττάται στους τελικούς από τον «αιώνιο», μα το παθαίνει παρά το πλεονέκτημα έδρας και με «σκούπα». Το 3-0 του Παναθηναϊκού του Αργύρη Πεδουλάκη επιτυγχάνεται με σκεπτόμενο μπάσκετ, αμυνάρα (51 και 52 πόντοι παθητικό στα δύο πρώτα ματς) και δη, ως «κλειδί», αυτήν του Τζέιμς Γκιστ πάνω στον Βασίλη Σπανούλη.

«Πράσινη» κυριαρχία, «ερυθρόλευκη» επιστροφή

Από… πασέρ (στο φινάλε του τελικού του 2012) σκόρερ ο Σπανούλης και πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός μετά από 15 χρόνια!

Το 1997, που ο Ολυμπιακός διαδέχεται τον Παναθηναϊκό στην ευρωπαϊκή κορυφή (έχοντάς τον γκρεμίσει στους «8» με 2-0), φτάνει στο «triple crown». Σηκώνει τα πάντα, αν και στο πρωτάθλημα αντίπαλός του στους τελικούς είναι η ΑΕΚ και όχι οι παραπαίοντες «πράσινοι», που έχουν αποκλειστεί (και από το επόμενο Πρωταθλητριών!) στα προημιτελικά από τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθούν οι ευρωκούπες του Παναθηναϊκού το 2000, το 2002, πιο μετά πάλι ανά δύο έτη (2007, 2009, 2011). Στην πρώτη εξ αυτών των περιπτώσεων τη ζημιά σε «αιώνιο», αλλά στον Ολυμπιακό, την είχε κάνει πάλι ο ΠΑΟΚ. Στα ημιτελικούς. Στους τελικούς οι Θεσσαλονικείς «σκουπίζονται» από τον ΠΑΟ, που κατά σύμπτωση έχει σηκώσει το ευρωπαϊκό μέσα στην Πυλαία.

Το 2002 το «τριφύλλι» κλείνει το σπίτι της χρυσοποίκιλτης Βίρτους μέσα στην Μπολόνια, ωστόσο εντός των τειχών του κλείνει το δικό του σπίτι ο Ολυμπιακός. Όχι στους τελικούς, μα στα ημιτελικά με 2-0 και παρά το ντεζαβαντάζ έδρας. Πρωταθλήτρια βέβαια αναδεικνύεται με τρελή ανατροπή η ΑΕΚ…

Τις τρεις επόμενες φορές που ο Παναθηναϊκός καμαρώνει ως πρωταθλητής Ευρώπης, έχει μπροστά του τον Ολυμπιακό. Ισάριθμες επικρατήσεις, με (κατά σειρά) 3-2, 3-1 και 3-1. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το 2009 και το 2011, το καταφέρνει με μειονέκτημα έδρας και παρά τις πέντε περισσότερες νίκες των Πειραιωτών (συνολικά) στις κανονικές περιόδους. «Κλειδί» για τον Παναθηναϊκό, το ότι ξεκινάει με σπάσιμο της έδρας του αντιπάλου του.

Οσο για τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη με το πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη (και πρώτο σκόρερ τον «Παπ»), η κυριαρχία του επεκτείνεται και στην Α1. Σε μία από τις πιο αμφίρροπες τελικές σειρές, επικρατεί 3-2 του «αιωνίου». Εχοντας περάσει στην απέναντι όχθη, ο Σπανούλης με 24 πόντους στο 82-76 του Game 5 στέφει πρωταθλητές Ελλάδας τους Πειραιώτες για πρώτη φορά από το (τρεμπλ του) 1997!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News