Γιώργος Χελάκης: Όποιος είναι ελεύθερος δεν δικαιούται, αλλά υποχρεούται να σουτάρει!

Πήραμε την πρόκριση διότι ο Βασίλης Σπανούλης παρουσίασε μία κανονική ομάδα που είχε ανάμεσά τους τον Γιάννη κι όχι ένα άθροισμα παικτών που έμοιαζαν ως υποτελείς του Γιάννη

Ψύχραιμη αποτίμηση μίας σημαντικής επιτυχίας. Επιτυχία είναι ότι πάμε ως Εθνική μπάσκετ σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από δεκαέξι χρόνια και συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες. Στον δρόμο μας βρέθηκαν καλές ομάδες, όπως η Σλοβενία κι η Κροατία.

Καμία απ’ τις δύο στην πλήρη ακμή τους, όπως ήταν π.χ. η Κροατία την τελευταία φορά που μας πέταξε έξω, ή όπως ήταν η Σλοβενία πριν από λίγα χρόνια με τον Ντράγκιτς στα καλά του. Δεν τα αναφέρω αυτά για να μειώσω την αξία της πρόκρισης, αλλά για να μη βγουν συμπεράσματα για τη δυναμικότητα της ομάδας μας, που σε λίγες εβδομάδες τα διαψεύσουν οι Καναδοί κι οι Αυστραλοί που θα βρούμε μπροστά μας.

Πήραμε την πρόκριση διότι ο Βασίλης Σπανούλης παρουσίασε μία κανονική ομάδα που είχε ανάμεσά τους τον Γιάννη κι όχι ένα άθροισμα παικτών που έμοιαζαν ως υποτελείς του Γιάννη. Μπράβο στον Σπανούλη που το κατάφερε, μπράβο και στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που αποδέχτηκε τη νέα συνθήκη. Μπράβο σε όλους τους διεθνείς που δεν λογάριασαν την κούραση και τα συμβόλαιά τους προκειμένου να παίξουν για την Εθνική.

Οπως έχει διαπιστωθεί, κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο. Βαθιά υπόκλιση στον Νικ Καλάθη που παίζει στις Εθνικές ομάδες από δεκαοκτώ χρονών και τώρα στα τριάντα πέντε του εμφανίζεται με πάθος εφήβου. Τα ίδια ισχύουν για τον Τόμας Γουόκαπ και τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου.

Οπως φάνηκε, η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής υπήρξε καταλυτική. Ενέπνευσε τους παίκτες του και ταυτόχρονα τους απελευθέρωσε. Απενοχοποίησε τους… κακούς σουτέρ δίνοντας το σύνθημα πως όποιος είναι ελεύθερος δεν δικαιούται, αλλά υποχρεούται να σουτάρει. Πήρε βοήθειες απ’ όλους τους παίκτες, αξιοποιώντας στο μέτρο του δυνατού κάθε παίκτη της αποστολής.

«Καλούπωσε» τον Γιάννη σε ένα στυλ παιχνιδιού που δεν ήταν προσωπικό σόου, αλλά ενταγμένο στις αγωνιστικές ανάγκες της ομάδας. Γι’ άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως το μέγα προσόν της ομάδας είναι η καλή άμυνα. Παρά τον καταιγισμό τριπόντων, η νίκη -πρόκριση επί της Κροατίας ήρθε απ’ τη φοβερή και τρομερή άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο.

Αυτή είναι που θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους πρώτα στη Λιλ και στη συνέχεια, όπως όλοι ευχόμαστε, στο Παρίσι. Το γεμάτο ΣΕΦ βοήθησε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να βρεθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ηταν πολύ ωραίο να βλέπεις οικογένειες στο γήπεδο, κόσμο που ήρθε για να ενισχύσει την ομάδα, να το χαρεί και να γιορτάσει. Ηταν μία γερή ανάσα μετά το όσα δύσοσμα και τοξικά ζήσαμε στους τελικούς για την ανάδειξη πρωταθλητή στην Basket League.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News