Τζον Χάντσον: Όταν διέλυσε την μπασκέτα του ΣΕΦ στον διαγωνισμό καρφωμάτων

Ο Αμερικανός σέντερ του Πανιωνίου, Τζον Χάντσον, έκανε θρύψαλα το ταμπλό της μπασκέτας στον διαγωνισμό καρφωμάτων του ανεπίσημου All Star Game, το οποίο διοργάνωσε ο ΠΣΑΚ στις 28 Δεκεμβρίου 1991.
Όποιον φίλαθλο άνω των 40 ετών κι αν ρωτήσεις για το τι θυμάται περισσότερο απ’ την καριέρα του Τζον Χάντσον στα παρκέ των ελληνικών γηπέδων, θα απαντήσει «μα φυσικά το ταμπλό που έσπασε στο All Star Game».
Ο Αμερικανός σέντερ είχε καθοριστική συμβολή στο μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας που έχει κατακτήσει ο Πανιώνιος, όμως στη συλλογική μνήμη έχει μείνει η προαναφερθείσα στιγμή που έλαβε χώρα στις 28 Δεκεμβρίου 1991. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού καρφωμάτων στη «Γιορτή του Μπάσκετ», ένα άτυπο All Star Game μεταξύ επίλεκτων Ελλήνων και ξένων παικτών που είχε διοργανώσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών στο ΣΕΦ.
Ο Χάντσον ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά στα καρφώματα και στην τελευταία προσπάθειά του έβαλε τόση δύναμη, που με την επαφή του χεριού του με τη στεφάνη το ταμπλό… άσπρισε. Έγινε θρύψαλα, τα οποία έπεσαν πάνω στον παίκτη του Πανιωνίου, ο οποίος έφυγε βάζοντας τα χέρια του στον σβέρκο του για να αποφύγει τον τραυματισμό!
Μετά το αρχικό σοκ, βέβαια, οι υπόλοιποι Αμερικανοί άσοι άρχισαν να τρέχουν ζητωκραυγάζοντας προς το μέρος του Χάντσον, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής στον διαγωνισμό που διακόπηκε πριν την ώρα του. Κέρδισε έτσι και το… βαρύτιμο δώρο των χορηγών – μια βιντεοκάμερα τελευταίας τεχνολογίας! Το κλίμα ενθουσιασμού μεταφέρθηκε και στις κερκίδες, στις οποίες βρίσκονταν πολλοί φίλαθλοι που είχαν επιλέξει να παρακολουθήσει τον πρωτότυπο εκείνον αγώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός καρφωμάτων διεξήχθη στην ανάπαυλα της αναμέτρησης μεταξύ Ελλήνων και ξένων. Κατά συνέπεια, το δεύτερο ημίχρονο άργησε αρκετά να αρχίσει μέχρι να αντικατασταθεί το σπασμένο ταμπλό. Οι ξένοι επικράτησαν εν τέλει με 133-122 των Ελλήνων, με τους οποίους πάντως δεν είχαν αγωνιστεί ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.
Για την Ιστορία, νικητής στον διαγωνισμό τριπόντων ήταν ο σπεσιαλίστας του είδους, Γιάννης Γιαννόπουλος, ο οποίος λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε χαρίσει στο Παγκράτι τη νίκη επί του πρωταθλητή ΠΑΟΚ με 74-71, ευστοχώντας σε σουτ από το κέντρο στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Τον είχε νικήσει ο Βουρτζούμης!
Ο αγώνας της 28ης Δεκεμβρίου 1991 μνημονεύεται πλέον ως το πρώτο All Star Game του ελληνικού μπάσκετ, αν και δεν είχε διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Η επιτυχία που σημείωσε εκείνος ο αγώνας που διοργάνωσε ο ΠΣΑΚ, έκανε πιο επίσημη τη διοργάνωση από το επόμενο κιόλας έτος.
Ωστόσο, ο πρώτος διαγωνισμός καρφωμάτων που παρακολουθήσαμε στην Ελλάδα είχε διεξαχθεί μερικούς μήνες νωρίτερα στο Αλεξάνδρειο. Στις 13 Απριλίου 1991 ο Άρης είχε διοργανώσει αγώνα επίδειξης με τους All Star των υπόλοιπων ομάδων, για να τιμήσει τον παλαίμαχο άσο του, Χάρη Παπαγεωργίου. Στο περιθώριο εκείνου του αγώνα στο Αλεξάνδρειο διεξήχθησαν διαγωνισμοί τριπόντων και καρφωμάτων, κατά τα πρότυπα του ΝΒΑ.
Όλοι περίμεναν και τότε ότι νικητής στα καρφώματα θα αναδεικνυόταν ο Χάντσον, ο οποίος πραγματοποίησε τις πιο θεαματικές προσπάθειες. Το έπαθλο, όμως, κέρδισε ο Βαγγέλης Βουρτζούμης, χάρη στην εντυπωσιακή τελευταία του προσπάθεια με άλμα πάνω από τέσσερα παιδάκια που είχαν παραταχθεί κουλουριασμένα στη ρακέτα!
Ο Χάντσον γεννήθηκε το 1966 και είχε ενταχθεί στον Πανιώνιο το 1989, ως δεύτερος ξένος (με δικαίωμα συμμετοχής μόνο στους ευρωπαϊκούς αγώνες). Το καλοκαίρι του 1990 ο Βλάντο Τζούροβιτς αποφάσισε να τον χρίσει πρώτο ξένο στη θέση του Γιουγκοσλάβου Πρέντραγκ Μπένατσεκ, απόφαση που ισχυροποίησε τους «κυανέρυθρους» κάτω απ’ το καλάθι και έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδας το 1991.
Το καλοκαίρι του 1992, πάντως, ο Πανιώνιος επέλεξε να αποκτήσει νέο σέντερ, τον ταλαντούχο Πι Τζέι Μπράουν και ο Χάντσον βρήκε καταφύγιο στο Παγκράτι, όπου είχε καλές επιδόσεις για μία σεζόν. Ύστερα από ένα τριετές πέρασμα από την ισραηλινή Μπνέι Χέρζλια, επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πειραϊκού, ενώ αργότερα αγωνίστηκε και στον Σπόρτινγκ.
Στα 58 του χρόνια σήμερα, είναι αρκετά ενεργός στα social media και αλληλεπιδρά με οπαδούς του Πανιωνίου, που συχνά-πυκνά αναφέρονται στα κατορθώματά του με τη φανέλα της ομάδας τους.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 28 Δεκεμβρίου
2013: Η 13χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων κάτω των 14 ετών που διεξάγεται στο Ντουμπάι, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε 126 παίκτριες από 63 χώρες με οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Το πρωτάθλημα διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αλ Άιν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πήραν μέρος 1850 σκακιστές και σκακίστριες σε όλες τις κατηγορίες. Η Τσολακίδου, που έχει προπονητή τον Θανάση Μαστροβασίλη, ανεβάζει τον βαθμό ELO της στις 2.132 μονάδες.
2009: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε αναγνώριση του έργου της Ένωσης των Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) και της προσφοράς της στην προώθηση του Ολυμπιακού Κινήματος, αλλά και συνακόλουθα με την εισήγηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής παραχωρεί Γραφείο στο κτίριό της επισημοποιώντας την αναγνώριση της ΕΣΟΑ ως του επισήμου οργάνου των Αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων.
1999: Διεξάγεται το 4ο Eurostars μεταξύ των ομάδων Ανατολής και Δύσης στην παγωμένη Μόσχα. Ο Νίκος Οικονόμου συμμετέχει για τέταρτη φορά με την ομάδα της Ανατολής, η οποία κερδίζει με 112-107. Πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα ανακηρύσσεται ο Τάιους Έντνι της ομάδας της Δύσης.
1996: Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ξεκινά τη διενέργεια έρευνας ύστερα από καταγγελίες του Τύπου, ότι παίκτες της εθνικής ομάδας είχαν στοιχηματίσει υπέρ της Βουλγαρίας, δύο εβδομάδες νωρίτερα (14/12).
1994: Ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός αναδεικνύονται ισόπαλοι 1-1 στο ντέρμπι πρωταθλήματος του «Γ. Καραϊσκάκης». Ο αγώνας στιγματίζεται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι των «ερυθρόλευκων» είχαν πασαλείψει με… βαζελίνη τον πάγκο των «πρασίνων» πριν την έναρξη.
1990: Σε δημοσκόπηση ιταλικής εφημερίδας οι αναγνώστες ψηφίζουν τον Ντιέγκο Μαραντόνα ως τον πιο μισητό άνθρωπο στην Ιταλία, μπροστά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν και την τραγουδίστρια Μαντόνα.
1984: Ο ασημένιος ολυμπιονίκης της ελληνορωμαϊκής πάλης στο Λος Άντζελες, Δημήτρης Θανόπουλος, αναδεικνύεται κορυφαίος Έλληνας αθλητής της χρονιάς στην ψηφοφορία των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Την πρωτιά στις γυναίκες κερδίζει η σκοπεύτρια Άγη Κασούμη (21η στο σπορ πιστόλι στους Ολυμπιακούς) και στα ομαδικά σπορ η εθνική ανδρών της υδατοσφαίρισης (8η στο Λος Άντζελες).
1971: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 2-1 από τη Νασιονάλ στο Μοντεβιδέο στον δεύτερο τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου και χάνει το τρόπαιο, αφού ο πρώτος αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1.
1971: Ο ηγέτης του πρωταθλητή Ευρώπης Άγιαξ, Γιόχαν Κρόιφ, κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα», το έπαθλο του γαλλικού περιοδικού France Football για τον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Ο Κρόιφ είναι ο πρώτος Ολλανδός που κερδίζει το βραβείο.
1966: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 29 ετών ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ, Γιώργος Μόσχος. Η Ένωση θα τιμήσει τη μνήμη του δίνοντας το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριό της στη Νέα Φιλαδέλφεια.
1965: Ο Εουσέμπιο κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα». Είναι ο πρώτος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής κερδίζει τη μεγάλη τιμή και ο τελευταίος της Μπενφίκα, έως και σήμερα.
1958: Ο Μίμης Δομάζος πραγματοποιεί το ανεπίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, σε ένα φιλικό στο Κορωπί απέναντι στην τοπική ομάδα. Ο 16χρονος άσος σημειώνει δύο γκολ και εντυπωσιάζει τον προπονητή του, Γιαν Ζολνάι, ο οποίος δηλώνει: «Απορώ πώς σε ένα τόσο μικρό κεφάλι, χωράει ένα τόσο τέλειο και τετράγωνο ποδοσφαιρικό μυαλό».
1949: Ο Νεοζηλανδός χρυσός ολυμπιονίκης των 1.500 μ. το 1936 στο Βερολίνο, Τζακ Λάβλοκ, ανασύρεται νεκρός από τις σιδηροδρομικές γραμμές του σταθμού του Μπρόυκλιν, στο μετρό της Νέας Υόρκης. Ήταν μόλις 39 ετών.
1918: Για πρώτη φορά στην ιστορία του NHL (το επαγγελματικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου) καταγράφεται ασίστ από τερματοφύλακα. «Δράστης» είναι ο Ζορζ Βεζίνα των Μόντρεαλ Καναντιέν, στη νίκη επί των Τορόντο Αρένας με 6-3.
1902: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας επαγγελματικού αμερικάνικου ποδοσφαίρου σε κλειστό γήπεδο. Η ομάδα της Νέας Υόρκης νικά την αντίστοιχη του Σίρακιουζ με 6-0, μπροστά σε 3.000 θεατές στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ετήσιο συνέδριο UEFA: Τιμητική πρόσκληση του Τσέφεριν στον Μαρινάκη! - Μόνο ο Ολυμπιακός και άλλα δύο κλαμπ
- Ολυμπιακός-ΟΦΗ: Πότε θα γίνει ο τελικός Κυπέλλου
- Μιχάλης Μπούσης: Δεν ξέχασε τον Δέλλα - Η συγκινητική αφιέρωση
- Καλαμάτα-Κηφισιά: Παροξυσμός στην Παραλία με «sold out» 11 μέρες πριν τον αγώνα - Ετοιμάζεται... δεύτερη κερκίδα!
- Basket League: Το πρόγραμμα των πλέι οφ και των πλέι άουτ - Πότε ξεκινούν οι «αιώνιοι»