Σαν Σήμερα - Άρης: Ο «αυτοκρατορικός» θρίαμβος με +32 επί του ΠΑΟΚ με Τάρπλεϊ και Γιατζόγλου

Αποστομωτική απάντηση σε όσους θεώρησαν ότι η «αυτοκρατορία» του είχε πέσει οριστικά ύστερα από την αποχώρηση του Νίκου Γκάλη έδωσε στις 4 Οκτωβρίου 1992 ο Άρης, με το 88-56 επί του ΠΑΟΚ. Δεν ήταν γραφτό, ωστόσο, να επιστρέψει στην κορυφή.

Αν αναζητήσετε ακόμα και σήμερα ποια είναι η ευρύτερη νίκη του Άρη επί του ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της Basket League (ή Α1 ή Α’ Εθνικής όπως ονομάζονταν παλιά) θα καταλήξετε στο παιχνίδι που διεξήχθη στις 4 Οκτωβρίου 1992.

Οι «κίτρινοι» συνέτριψαν εκείνο το κυριακάτικο βράδυ τον «αιώνιο» αντίπαλό τους με 88-56 για τη 2η αγωνιστική του πρώτου αμιγώς επαγγελματικού πρωταθλήματος, όμως περισσότερο κι απ’ το ρεκόρ του +32 η σημασία του αποτελέσματος ήταν άλλη. Ο Άρης δεν είχε νικήσει απλώς την ομάδα που τον είχε διαδεχθεί στον θρόνο του ελληνικού πρωταθλήματος ύστερα από επτά συναπτά έτη. Είχε αποδείξει ότι μπορούσε να παραμείνει εξίσου ή και περισσότερο ανταγωνιστικός ακόμα και χωρίς τον μεγάλο του ηγέτη: τον Νίκο Γκάλη.

Η αποπομπή, ουσιαστικά, του Νο 1 υπεύθυνου για την εγκαθίδρυση της «αυτοκρατορίας» από τον τότε πρόεδρο του Άρη, Θεόφιλο Μητρούδη, είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις τάξεις των φιλάθλων. Ωστόσο, η απόκτηση του Ρόι Τάρπλεϊ, ενός παίκτη που ήταν «αστέρι» των Ντάλας Μάβερικς και δεν θα είχε έρθει… ούτε με σφαίρες στην Ευρώπη αν δεν είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό από το ΝΒΑ λόγω χρήσης ναρκωτικών, φαινόταν να έχει υπερκαλύψει το κενό.

Άλλωστε είχε παραμείνει στο ρόστερ ο αρχηγός Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Γιώργος Γάσπαρης που είχε αποκτηθεί από τον Πανιώνιο ήταν επαρκής για να προσφέρει λύσεις επιθετικά και αμυντικά κι ας μην ήταν (προφανώς) Γκάλης και ο δεύτερος Αμερικανός, ο Τζέι Τζέι Άντερσον, αποδείχθηκε τουλάχιστον εκείνη τη μέρα εξαιρετικός για τις θέσεις «3» και «4».

Γι’ αυτό ο Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος ήταν η αμφιλεγόμενη επιλογή του Μητρούδη για τη θέση του προπονητή (έστω και με τον «προφέσορα» Άτσα Νίκολιτς ως τεχνικό σύμβουλο), είχε τολμήσει να μιλήσει για μια νέα εποχή, χαρακτηρίζοντας «παλικάρι» τον πρόεδρο και ρίχνοντας σπόντες για προσωπολατρίες («ειδωλολατρίες» είχε πει συγκεκριμένα) που «φωτογράφιζαν» τον Γκάλη:

«Η νίκη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ τους δύο βαθμούς. Είναι μια νίκη της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλαμε για να αλλάξουμε το πρόσωπο του Άρη. Το μόνο πρόβλημά μας είναι ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ούτε με προσωπικά συμφέροντα ούτε με ειδωλολατρίες ούτε με τίποτα. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια και πρέπει να την αγκαλιάσει όλος ο κόσμος του Άρη. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, που είναι παλικάρι και είχε το σθένος να με πιστέψει για να κάνουμε αυτό που κάνουμε».

Ο τραυματισμός που τα άλλαξε όλα

Όπως ξέρουμε φυσικά, αυτό δεν κράτησε για πολύ. Το νέο μοντέλο του Άρη τα πήγε περίφημα μέχρι τα μέσα της σεζόν, όμως ένας τραυματισμός του Τάρπλεϊ που τον άφησε έξω από πολλά παιχνίδια, το «εκτροχίασε». Είχε και την ατυχία το πρωτάθλημα της Α1 να είναι πιο ανταγωνιστικό από ποτέ, αφού εκτός από τον ΠΑΟΚ που συνήλθε γρήγορα από το σοκ της συντριβής υπήρχαν και τρεις ισχυρές ομάδες από την Αθήνα.

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε αποκτήσει τον Γκάλη και τους διεθνείς Κροάτες Στόγιαν Βράνκοβιτς και Άριαν Κόμαζετς, έπειθε απ’ το ξεκίνημα της σεζόν ότι από κομπάρσος θα μετατρεπόταν σε πρωταγωνιστή. Ο Πανιώνιος με τον Φάνη Χριστοδούλου και δύο πολύ καλούς ξένους (Μπόμπαν Γιάνκοβιτς και Πι Τζέι Μπράουν) παρέμεινε σταθερά ανταγωνιστικός και για πρώτη φορά έδειχνε ικανός για το βήμα παραπάνω.

Μια πεντάδα του Άρη στο ξεκίνημα της περιόδου 1992-93, που έδινε υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα. Από αριστερά διακρίνονται οι Παναγιώτης Γιαννάκης, Τζέι Τζέι Άντερσον, Ρόι Τάρπλεϊ, Μιχαήλ Μισούνοφ και Γιώργος Γάσπαρης (πηγή: EUROKINISSI).

Και βέβαια υπήρχε και ο Ολυμπιακός, ο οποίος με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο και τον Ζάρκο Πάσπαλιε ηγέτη στο παρκέ, είχε αποκλείσει τον Άρη (του Γκάλη) από τον τελικό των πλέι οφ της προηγούμενης σεζόν και είχε ενισχυθεί περισσότερο με στόχο να κερδίσει τον τίτλο. Η ήττα-σοκ της πρεμιέρας από τη Δάφνη στη Νέα Σμύρνη (105-103) είχε προκαλέσει προβληματισμό, αποδείχθηκε όμως ασήμαντο γεγονός στη συνέχεια.

Οι εκτός προγράμματος ήττες που γνώρισαν οι «κίτρινοι» απόντος του Τάρπλεϊ (ο οποίος μετά την αποθεραπεία του δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός όσο στα πρώτα ματς) και κάποια ζητήματα απειθαρχίας στα αποδυτήρια, προκάλεσαν την απομάκρυνση του Γιατζόγλου. Τον διαδέχθηκε Ισραηλινός Σβι Σερφ, ο οποίος οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (με το 50-48 επί της Εφές Πίλσεν στο Τορίνο) όχι όμως και στην πρώτη τετράδα της Α1. Η «αυτοκρατορία» του Άρη είχε μπει οριστικά πια στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Πώς έφτασε ο Άρης στο +32

Δεν ξεχάσαμε τον αγώνα της 4ης Οκτωβρίου 1992 που αποτέλεσε αφορμή για να εξιστορήσουμε όλα αυτά κι ας μοιάζει λιγότερο σημαντικό. Έχει και μια ιστορική αξία μια και ήταν ίσως η τελευταία φορά που οι Έλληνες φίλαθλοι ένιωσαν ότι ο Άρης ήταν η πρώτη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ και η απώλεια του πρωταθλήματος της προηγούμενης σεζόν ένα συμπτωματικό γεγονός.

Ο ίδιος ο αγώνας δεν αντέχει σε κριτική μια και η υπεροχή των «κίτρινων» ήταν σαρωτική. Η εξαιρετική άμυνα του Γιαννάκη στον Μπάνε Πρέλεβιτς (έμεινε άποντος σε όλο το πρώτο ημίχρονο!), σε συνδυασμό με την κυριαρχία του Τάρπλεϊ έναντι του Παναγιώτη Φασούλα κάτω από τα καλάθια (τον φόρτωσε από το 12′ με τέσσερα φάουλ) και κάποιες επιτυχημένες επιθετικές ενέργειες του Άντερσον και του Ντίνου Αγγελίδη, μετέτρεψαν το ρευστό 14-10 του 9′ σε 39-18 στο 15′. Από πολύ νωρίς, το ντέρμπι είχε ουσιαστικά κριθεί.

Ούτε ο Τζον Κόρφας ούτε ο Κεν Μπάρλοου μπόρεσαν να δώσουν επιθετικές λύσεις στον ΠΑΟΚ, ο οποίος βρήκε πόντους μόνο από τον Κλιφ Λέβινγκστον, ο οποίος είχε αποκτηθεί ως δις πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς αλλά δεν ήταν έτοιμος και υστέρησε αμυντικά. Ο Άρης τελείωσε το πρώτο μέρος προηγούμενος με 47-25 και διατήρησε πλήρως τον έλεγχο και στο δεύτερο ημίχρονο, φτάνοντας έτσι στο επιβλητικό 88-56.

Ο Τάρπλεϊ (που ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 21 π.) επιβεβαίωσε ότι ήταν… στην κοσμάρα του με τις δηλώσεις που έκανε για τον Φασούλα. «Ποιος είναι αυτός;» ρώτησε απορημένος όταν ρωτήθηκε για τον βασικό του αντίπαλο στη ρακέτα. Κι όταν οι δημοσιογράφοι του εξήγησαν ήταν το Νο 13 του ΠΑΟΚ, ο Αμερικανός χαμογέλασε ειρωνικά και απάντησε: «Good player, good player». Είπαμε, ο Άρης βρισκόταν εκείνο το βράδυ καβάλα στο άλογο και όλα επιτρέπονταν…

Έξαλλος ο Ίβκοβιτς στα αποδυτήρια

Την ίδια ώρα στον ΠΑΟΚ το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τα έβαλε με όλους και με όλα στα αποδυτήρια και σόκαρε τον Λέβινγκστον. «Κόουτς ηρέμησε και μη φωνάζεις. Δεν κάνουμε έτσι στην Αμερική όταν χάνουμε», του είπε ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του Μάικλ Τζόρνταν, αλλά έκανε ακόμα πιο… τούρμπο τον Σέρβο.

«Θα φάω τα κλειδιά. Θα μείνετε εδώ. Δεν θα φύγετε», ήταν μερικά από τα λόγια που φέρεται να είπε ο Ίβκοβιτς στα αποδυτήρια και καταγράφηκαν την επόμενη μέρα στις εφημερίδες. Αλλά και στις κάμερες δεν ήταν λιγότερο θυμωμένος. Παραδέχθηκε ότι είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, εξέφρασε όμως και την απορία του για την κακή απόδοση σχεδόν όλων των παικτών του. Ούτε για τον Λέβινγκστον είπε καλή κουβέντα κι ας πέτυχε 16 πόντους. «Ήταν μία απ’ τις αιτίες της ήττας μας. Αλλά δεν φταίει αυτός, το ξέραμε ότι δεν είναι έτοιμος».

Ο «Δικέφαλος» συνήλθε και τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια, «κόλλησε» όμως στο εμπόδιο του Ολυμπιακού στα ημιτελικά των πλέι οφ παρά το γεγονός ότι είχε το πλεονέκτημα έδρας. Από τότε δεν έχει καταφέρει ούτε αυτός να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο του πρωταθλητή και μόνο φέτος δείχνει ότι βάζει τις βάσεις ώστε κάποια στιγμή να το κάνει.

Τουλάχιστον δεν έχει αφήσει τον Άρη να υπερηφανεύεται ότι κατέχει το ρεκόρ ευρύτερης νίκης στα μεταξύ τους ντέρμπι για το πρωτάθλημα. Τη σεζόν 1995-96 τον νίκησε με 102-70 ισοφαρίζοντας το +32 του 1992 και το 2009-10 το ξεπέρασε, συντρίβοντάς τον με 83-48.

Πηγές: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής (Περιοδικό «Εθνοσπόρ» τεύχος 28, προσφορά με την εφημερίδα «Έθνος» της 5ης Οκτωβρίου 1992/εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της 5ης Οκτωβρίου 1992/εφημερίδα «Απογευματινή» της 5ης Οκτωβρίου 1992).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Οκτωβρίου

2023: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο εμβληματικός προπονητής του μπάσκετ, Γιάννης Ιωαννίδης.

2019: Ο Καταριανός άλτης του ύψους, Μουτάζ Έτα Μπαρσίμ, διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στη γενέτειρά του, Ντόχα, με άλμα στα 2.37 μ. που είναι και η κορυφαία επίδοση εκείνης της χρονιάς στον κόσμο.

2015: Ο Ολυμπιακός νικά με 2-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (27′ Ιντέγε, 36′ Μιλιβόγεβιτς) και κάνει το 6×6 στο πρωτάθλημα της Super League.

2012: Ο Πορτορικανός Ορλάντο Κρουζ γίνεται ο πρώτος επαγγελματίας πυγμάχος που δηλώνει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος.

2007: Και οι πέντε ελληνικές ομάδες που μετέχουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ προκρίνονται στη φάση των ομίλων. Την πιο δύσκολη πρόκριση σημειώνει ο Άρης επί της Σαραγόσα (ήττα με 2-1 στην Ισπανία, ενώ είχε νικήσει 1-0 στη Θεσσαλονίκη), ενώ αντίστοιχης αξίας είναι και τα επιτεύγματα της ΑΕΛ επί της Μπλάκμπερν (2-0, 1-2) και του Πανιωνίου επί της Σοσό (2-0, 0-1). Την πεντάδα συμπληρώνουν τα φαβορί Παναθηναϊκός (2-1 και 3-0 την Αρτμέντια Πετρζάλκα) και ΑΕΚ (3-0 και 0-1 με τη Σάλτσμπουργκ).

1999: Έξι νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ βρίσκουν τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα λίγο έξω από τα Τέμπη, κατά την επιστροφή τους από την Αθήνα όπου είχαν παρακολουθήσει τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό (1-1). Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Ζαπουνάκη (20 ετών), Δημήτριο Ανδρεαδάκη (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιο Θέμελη (22 ετών), Γεώργιο Γκανάτσιο (17 ετών) και Κυριάκο Λαζαρίδη (17 ετών).

1998: Ο Αυστραλός Μικ Ντούαν κερδίζει για πέμπτη διαδοχική χρονιά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στις μοτοσικλέτες 500 κυβικών (νυν Moto GP), χάρη στη νίκη του στο γκραν πρι της πατρίδας του.

1996: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Σίλβιο Πιόλα, ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς επιθετικούς της περιόδου του Μεσοπολέμου και παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Σκουάντρα Ατζούρα το 1938. Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε κυρίως στη Λάτσιο και παραμένει έως και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ σε όλες τις ιταλικές διοργανώσεις με 364 γκολ.

1990: Ο 30χρονος Στέφανο Καζιράγκι, σύζυγος της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, χάνει τη ζωή του σε δυστύχημα με το σκάφος του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Καταμαράν.

1987: Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ σημειώνει τη σημαντικότερη διάκριση της ιστορίας της. Κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γάνδης, νικώντας με 3-2 τη Σουηδία στον μικρό τελικό. Προπονητής είναι ο Θανάσης Μαργαρίτης ενώ την δωδεκάδα της Εθνικής απάρτιζαν οι Στέλιος Καζάζης, Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Γόντικας, Σωτήρης Αμαργιαννάκης, Θανάσης Μουστακίδης, Δημήτρης Καζάζης, Τάσος Τεντζέρης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Βαγγέλης Κουτσονίκας, Κώστας Μαργαρώνης, Γιάννης Νικολαΐδης και Μάκης Δημητριάδης.

1987: Ο 18χρονος Αλέξης Αλεξανδρής σημειώνει το παρθενικό του γκολ στην Α’ Εθνική και χαρίζει στη Βέροια τη νίκη επί του Ολυμπιακού με 1-0.

1979: Ο Ολυμπιακός νικά με 1-0 τη Νάπολι στο «Γ. Καραϊσκάκης» με γκολ του Πέτρου Καραβίτη. Χάνει όμως την πρόκριση στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αφού είχε ηττηθεί με 2-0 στο πρώτο ματς στην Ιταλία.

1978: Η ΑΕΚ γνωρίζει την ήττα με 5-3 από τον Κόσμο της Νέας Υόρκης, σε φιλικό παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και τα τρία γκολ της Ένωσης σημειώνει ο Θωμάς Μαύρος, ενώ χατ τρικ κάνει για την αμερικανική ομάδα και ο Ιταλός σέντερ φορ, Τζόρτζιο Κινάλια.

1970: Ο Βέλγος πιλότος της Φόρμουλα 1, Τζάκι Ιξ, τερματίζει τέταρτος στο γκραν πρι του Γουότκινς Γκλεν και αποτυγχάνει να προσπεράσει στη γενική βαθμολογία τον νεκρό από τις 6 Σεπτεμβρίου Αυστριακό Γιόχεν Ριντ, ο οποίος, ανακηρύσσεται μετά θάνατον παγκόσμιος πρωταθλητής!

1967: Η Ελλάδα συντρίβει με 4-1 την Αυστρία στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, χάρη σε χατ τρικ του Γιώργου Σιδέρη.

1965: Ο Σοβιετικός χρυσός ολυμπιονίκης του ύψους, Βαλέρι Μπρούμελ, τραυματίζεται σοβαρά στο δεξί του πόδι σε ατύχημα που έχει ως επιβάτης σε μοτοσικλέτα που οδηγεί η πρωταθλήτρια του μοτοκρός, Ταμάρα Γκολίκοβα. Θα υποβληθεί σε 29 χειρουργικές επεμβάσεις σε διάστημα τεσσάρων ετών χωρίς να καταφέρει να αποθεραπευτεί πλήρως.

1961: Η ΜΤΚ συντρίβει με 10-2 τη Στρασμπούρ στο πλαίσιο του 1ου γύρου του Κυπέλλου Εκθέσεων. Πρόκειται για τη βαρύτερη ήττα που έχει υποστεί γαλλική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης.

1959: Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής του Εθνικού, Θόδωρος Ιωάννου, τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αν και διακομίζεται γρήγορα στο νοσοκομείο, έχει υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία η οποία θα προκαλέσει τον θάνατό του, δύο ημέρες αργότερα.

1953: Ο Βρετανός Τζιμ Πίτερς σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο (2 ώρες 18:34.8) στο Τούρκου της Φινλανδίας.

1936: Αν και οι διοργανωτές των Ζ’ Βαλκανικών Αγώνων της Αθήνας αποφασίζουν την αναβολή του Μαραθωνίου λόγω σφοδρής κακοκαιρίας, αδυνατούν να ειδοποιήσουν τους ελλανοδίκες στον Μαραθώνα λόγω βλάβης στις τηλεφωνικές γραμμές. Η εκκίνηση δίνεται κανονικά κι ο αγγελιοφόρος που έχει στείλει η Ολυμπιακή Επιτροπή προλαβαίνει τους δρομείς λίγο μετά τον Τύμβο για να τους ενημερώσει για την αναβολή. Ο αγώνας θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα και νικητής θα αναδειχθεί ο Στέλιος Κυριακίδης με 2 ώρες 49:10.

1896: Η Μπεατρίς Χόιτ κερδίζει το πρώτο Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Γκολφ.

1893: Ο Γκραντ Ντίμπερτ γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με σύλλογο, το Πίτσμπεργκ Αθλέτικ Κλαμπ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News