Ολυμπιακός: Το μεγάλο ροκέ με τον «πύργο» Μουστάφα Φαλ

Μουστάφα Φαλ: Ο Ολυμπιακός ανανέωσε ως το 2025 τον Μουστάφα Φαλ και εκείνος θα συνεχίσει να είναι ο βασικός «πύργος» της ομάδας του λιμανιού

Ο Ολυμπιακός ανανέωσε ως το 2025 τον Μουστάφα Φαλ και εκείνος θα συνεχίσει να είναι ο βασικός «πύργος» της ομάδας του λιμανιού

Το ροκέ είναι η κίνηση στο σκάκι, με την οποία ο βασιλιάς μετακινείται δύο τετράγωνα προς τον πύργο του. Είναι η μοναδική κίνηση στο παιχνίδι που κάποιος παίκτης κινεί ταυτόχρονα δύο πιόνια και σκοπός της είναι η προστασία του βασιλιά, αλλά και η καλύτερη χρησιμοποίηση των πύργων.

Ο Ολυμπιακός έκανε το δικό του ροκέ με τον «πύργο» του και το όνομά του είναι Μουστάφα Φαλ. Ο Γάλλος σέντερ θα κληθεί να μάθει ελληνικά, αφού μέχρι το 2025 είναι η γλώσσα που θα ακούει συχνότερα από όλες στα αποδυτήρια. Οι Πειραιώτες φρόντισαν να τον κρατήσουν στο δυναμικό τους και να πορευτούν με αυτόν τον «δεινόσαυρο» αφού μέχρι στιγμής είναι η ομάδα που τον χρησιμοποίησε καλύτερα και αυτός κατέθεσε στο παρκέ όλα τα πλεονεκτήματά του.

Με την ανανέωση ο Ολυμπιακός κοιτάζει προς το μέλλον

Στις μορφές του σκακιού κατά την εμφάνισή του το ροκέ δεν υπήρχε. Χρονολογείται περίπου στον 14ο ή τον 15ο αιώνα και από τότε είναι μία κίνηση αρκετά συνηθισμένη στους παίκτες. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι φαίνεται ξεκάθαρα πως έχουν αλλάξει την πολιτική τους στις ανανεώσεις εν μέσω της σεζόν, σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτήν του Μουστάφα Φαλ είναι η τέταρτη τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από αυτές των Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ που γίνεται πριν πιάσουν οι ζέστες. Το νέο συμβόλαιο στον Γάλλο ήρθε ως πιστοποίηση των παραπάνω, αλλά και επιβράβευση για την εικόνα του έως τώρα στη σεζόν. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας αθλητής που αλλάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό όταν βρίσκεται στο παρκέ, τόσο σε άμυνα, όσο και επίθεση.

Με τον Φαλ δεδομένο στο λιμάνι ως το 2025, ο Ολυμπιακός μπορεί να ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον, ακόμα και αν στον πλανήτη γενικότερα αυτό μοιάζει αβέβαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν έναν κορμό πάνω στον οποίον μπορούν να βασιστούν για τα επόμενα χρόνια, με μοναδικό ερωτηματικό από τη φετινή σεζόν τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έχει ξεκάθαρο στόχο την επιστροφή στο NBA και δεν κάνει καμία συζήτηση μέχρι να δει τι του επιφυλάσσει το καλοκαίρι. Με τα σημερινά δεδομένα, η εκδοχή του Ολυμπιακού το 2023 δε θα έχει και τρομερές διαφορές για τη φετινή, αλλά το βλέμμα παραμένει στους στόχους που έχουν απομείνει, μετά και την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ο Φαλ είναι κερδισμένος από την ανανέωση

Το ροκέ δεν έχει σκοπό μόνο την προστασία του βασιλιά, αλλά και την καταλληλότερη χρησιμοποίηση των πύργων, που φεύγουν από τη γωνία τους και έρχονται στο κέντρο του πάλκου, με ενεργό ρόλο στην παρτίδα.

Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό τον συνόδευε ένα μεγάλο «αν». Αν… επιβιώσει στην τακτική της άμυνας με αλλαγές που υποστηρίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αφού το πελώριο κορμί του δε φαντάζει ικανό για κάτι τέτοιο. Όχι μόνο διέψευσε αυτήν την υπόθεση αλλά έσκισε για τα καλά τις ασκήσεις επί χάρτου, αποδεικνύοντας πως ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» ήξερε καλύτερα από όλους.

Τόσοι και τόσοι τα έχουν βάλει μαζί του αλλά δεν τα κατάφεραν στο φινάλε της προσπάθειας, με χαρακτηριστικότερη όλων αυτήν του Μίσιτς, δευτερόλεπτα προτού ο Σλούκας δώσει τη χαριστική βολή στην Εφές. Ο Φαλ μετράει 56.06% σε stops με όσους έχει βρεθεί στο mano a mano, σε σύνολο 192 κατοχών. Αλλοιώνει δηλαδή κάτι περισσότερο από 1/2 κατοχές τις οποίες αντιμετωπίζει. Πέραν αυτού είναι σταθερός πόλος δημιουργίας και σκοραρίσματος από το ποστ, πράγματα που δεν έκανε με τέτοια σταθερότητα και συνέπεια στο επίπεδο της Euroleague με τη Βιλερμπάν.

Πρωτοέπαιξε άλλωστε στην κορυφαία διοργάνωση στα 28 του, κάτι που θεωρητικά δε γίνεται συχνά, αλλά για τους ψηλούς είναι κοινό φαινόμενο η εξέλιξη και η ωρίμανση μετά τα 25. Ο late bloomer του Ολυμπιακού βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία και στον Πειραιά έκανε τη δική του… δήλωση μέσω της παρουσίας του εδώ, πως αποτελεί έναν από τους καλύτερους «δεινοσαύρους» της διοργάνωσης.

Κάτι που θα συνεχίσει να δηλώνει ως το 2025 στο ΣΕΦ και την υπόλοιπη Ευρώπη, με την φανέλα των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News