Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας χαμήλωσε το σχήμα και ο Θρύλος «ψήλωσε» περισσότερο από ποτέ

Ο Μπαρτζώκας που διόρθωσε τα κακώς κείμενα και θριάμβευσε στη μάχη των πάγκων, ο Γουίλιαμς-Γκος που έκανε το ματς της «ερυθρόλευκης» ζωής του στα παλιά λημέρια, το πρώτο μέρος της αποστολής στη Σερβία που εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο και οι… Σέρβοι που έρχονται.

Στη γνωστή έδρα-καμίνι, με άσχημο ξεκίνημα, ανημπόρια να πάρει ένα ριμπάουντ, έστω μια διεκδικήσιμη μπάλα. Με συζητήσιμα σφυρίγματα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Στους πρώτους, μπορείτε να συμπεριλάβετε και εκείνους του μπάσκετ προηγούμενων δεκαετιών. Τον Τόνι Κούκοτς και τον Ντίνο Ράτζα, που αν και Κροάτες, έσπευσαν -ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Παρτίζαν- να μεταδώσουν την αύρα τους στον παλιό τους συμπαίκτη στην εθνική Γιουγκοσλαβίας, που έγινε (εκείνος) θεός της προπονητικής. Τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Όχι. Κανένα -14, κανένα μομέντουμ από το πρώτο ημίχρονο, καμία αύρα. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που ξέρει να ξεπερνά κάθε στριμόκωλη κατάσταση και το απέδειξε για πολλοστή φορά στη «Σταρκ Αρίνα». Ανατροπή, «διπλό» χαρακτήρα, ζωντανός στη μάχη για την τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Γιατί; Διότι ο προπονητής του, μετρ κι αυτός πλέον της διοργάνωσης, έστιψε ακόμα περισσότερο το μυαλό του. Δοκίμασε περισσότερα πράγματα, έκανε πίσω σε κάποια άλλα που δεν λειτουργούσαν, θρίαμβευσε. Οι αλλαγές στα μαρκαρίσματα που έφεραν σωρεία επιθετικών ριμπάουντ των γηπεδούχων περιορίστηκαν, το δε χαμηλό σχήμα με δύο χειριστές, τον Λαρεντζάκη στο «3» και τον Παπανικολάου στο «4» περιόρισε τους γηπεδούχους στο ένα εντός παιδιάς καλάθι επί επτά λεπτά και 15 δευτερόλεπτα στην τέταρτη περίοδο.

Γιατί (ακόμη) ζωντανός; Διότι οι προαναφερθέντες δύο χειριστές ήταν συγκλονιστικοί στο φινάλε. Και φυσικά, ήταν και σκόρερ και σούπερ αμυντικοί και με καθαρό μυαλό σε κάθε κρίσιμη φάση, πέρα από δημιουργοί. Για τους Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και Τόμας Γουόκαπ φυσικά ο λόγος.

Απέναντι στον σύλλογο στον οποίο ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, ο πρώτος έκανε όσα περιμένει (εντάξει, στο ιδεατό επίπεδο) από δαύτον ο προπονητής του, που ζήτησε μετ’ επιτάσσεως την επιστροφή του στο λιμάνι. Μπήκε στο πρώτο ημίχρονο, γύρισε πρώτη φορά το ματς με τέσσερις γρήγορους πόντους και τρία κλεψίματα! Μπήκε στο δεύτερο, έκλεψε άλλες δύο μπάλες, έβαλε μέχρι και τρίποντο με ταμπλό, πήρε γκολ-φάουλ, το πορτοφόλι κάθε προσωπικού του αντιπάλου.

Καθόλου απλό και σίγουρα καθόλου αναμενόμενο, όταν προέρχεσαι από πέντε μονοψήφιες και επιεικώς προβληματικές εμφανίσεις, πασχίζοντας να βρεις ρυθμό μετά από έναν ακόμα μικροτραυματισμό. Καθόλου απλό και αυτό που έκανε ο Γουόκαπ.

Αλήθεια, πόσοι πρόσεξαν ότι στην ανάπαυλα ο διεθνής πόιντ γκαρντ είχε ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό σε όλα τα στατιστικά του; Ε, στο τέλος είχε και 11 ποντάκια και 3 ασίστ και από 2 ριμπάουντ και κλεψίματα. Και τη δική του συμβολή στον περιορισμό του Κέβιν Πάντερ των 1/6 τριπόντων.

Όπως γράφαμε και πριν το τζάμπολ στο Βελιγράδι, η Παρτίζαν δεν κερδίζει ποτέ όταν μένει στην έδρα της κάτω από τους 80 πόντους. Η «ερυθρόλευκη» άμυνα-μέγγενη έκανε την εμφάνισή της στο τελευταίο δεκάλεπτο (και όχι στο τρίτο, ως είθισται), οι Σέρβοι έμειναν στους 69 πόντους και… χάνονται.

Στους Πειραιώτες, αντιθέτως, φροντίζει ο Μπαρτζώκας κανένας καλός να μη χάνεται. Ακόμα και ο ξεχασμένος Σίκμα βοήθησε πολύ στη δεύτερη περίοδο, μαζί με τον Ράιτ, για να έρθει μετά ο Φαλ να διατάξει… συσκότιση, μένοντας πιο κοντά στο καλάθι.

Η πρώτη αποστολή στο Σερβία στέφθηκε με επιτυχία, ακολουθεί η δεύτερη με τον Ερυθρό Αστέρα. Με τους… Σέρβους (Πετρούσεφ, Μιλουτίνοφ) του Ολυμπιακού, έτοιμους κι αυτούς να ριχτούν στην αδυσώπητη μάχη που τώρα μόλις φουντώνει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News