Ολυμπιακός: Και από (μπλαουγκράνα) Γενάρη σε ερυθρόλευκο Μάη…
Την πάτησε όπως στην κανονική περίοδο στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός, δείχνοντας ωστόσο ξανά πως την έχει μια χαρά στο ΣΕΦ. Το πλήγμα με τα… 0-11 ριμπάουντ των Ερνανγκόμεθ-Βέσελι, η ανοιχτή πληγή των λαθών και των πόντων της Μπαρτσελόνα εξ αυτών, η αστοχία στα τρίποντα, αλλά και τα ευοίωνα σημάδια εν όψει ΣΕΦ.
Ατομικό ρεκόρ στην Ευρωλίγκα ο Τζαμπάρι Πάρκερ, που ζεστάθηκε με το ξεκίνημα και οδήγησε την παρέα του σε διψήφιο προβάδισμα από την πρώτη περίοδο, ξεπερνώντας εν τέλει ο ίδιος τους 20 πόντους.
Μεγάλη ζημιά για τον Ολυμπιακό και από τους πιο… ψηλούς (sic) Μπίλι Ερνανγκόμεθ και Γιαν Βέσελι, ανάλογη από την αστοχία του στα τρίποντα, σε συνδυασμό με εκείνα που βρήκαν σε κρίσιμα σημεία οι γηπεδούχοι.
Ολα τα παραπάνω εξηγούν την ήττα 77-69 στον δεύτερο προημιτελικό της Ευρωλίγκας, ταιριάζουν όμως απόλυτα και στην ήττα του στο ίδιο γήπεδο στις 10 Ιανουαρίου. Και τότε με 8 πόντους διαφορά, και τότε με ανατροπή και προσπέρασμα, και τότε με δεύτερη αντίδραση!
Το βασικό, βέβαια, έγινε. Το μπρέικ, στον εναρκτήριο προημιτελικό. Και τη Μεγάλη Πέμπτη, με τον Μάιο να έχει μπει, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αν εκμεταλλευτεί την έδρα της, θα πάει αυτή στο φάιναλ φορ του ίδιου μήνα. Αρκεί να περιορίσει τα λάθη (τα 20 έγιναν 18) και την επίδραση των ψηλών των Καταλανών.
Περισσότερο και από τους 24 πόντους του ανθρώπου που προοριζόταν να γίνει ο έτερος σταρ των Μπακς, δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μάτι βγάζουν τα ριμπάουντ των Ερνανγκόμεθ και Βέσελι. Ακούς, εκεί 0 αμυντικά και 11 επιθετικά! Με 15 συνολικά ανανεώσεις επιθέσεων, η Μπάρτσα κατάφερε καίριο πλήγμα στον πρωταθλητή Ελλάδας. Τα τρία διαδοχικά της γκολ-φάουλ (άλλο αν ο Πάρκερ δεν εκμεταλλευόταν το «and one») στο εναρκτήριο δεκάλεπτο δεν ήταν καθόλου καλό σημάδι…
Η πληγή άνοιξε από το πρώτο ημίχρονο. Από τα πρώτα λεπτά. Επαιρναν επιθετικά ριμπάουντ και οι Πειραιώτες, μα δεν τα εκμεταλλεύονταν. Στην δεκάλεπτο κιόλας, οι «μπλαουγκράνα» είχαν πάρει επτά πόντους από ανανεώσεις επιθέσεων και στο ημίχρονο εννιά, έναντι τεσσάρων. Στο τέλος, ακόμα εντυπωσιακότερη ήταν η διαφορά στους πόντους από λάθη: 25 οι μεν, 5 οι δε.
Κρίμα για τον Αλεκ Πίτερς της 20άρας (εντάξει, και των γνωστών αδυναμιών του στην άμυνα) που επιτέλους βρήκε το χέρι του, κρίμα για τους Σακίλ ΜακΚίσικ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος των δύο τρομερών ξεσπασμάτων. Ο Σακ σήμανε την πρώτη επιστροφή στα μέσα της δεύτερης περιόδου με οκτώ πόντους μέσα σε 49 δευτερόλεπτα (!), ο Γκος χρειάστηκε… ένα ολόκληρο λεπτό και 48’’ για να βάλει επίσης οκτώ πόντους και μαζί μπροστά την παρέα του με 55-54 στο 28’.
Συνέχεια, δεν υπήρξε. Όταν έχεις περισσότερες προσπάθειες για τρεις απ’ ό,τι για δύο πόντους, πρέπει να έχεις και μια στοιχειώδη ευστοχία. Καλές ήταν οι επτά ασίστ του Τόμας Γουόκαπ (άνισα κατανεμημένες βέβαια, οι τέσσερις στα ισάριθμα πρώτα λεπτά), επτά εντούτοις ήταν και τα άστοχα τρίποντά του. Σε οκτώ προσπάθειες…
Κολλημένος στο 29% έξω από τα 6,75 μ. στο τριήμερό του στη Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός πρέπει να αναδείξει τους δικούς του Αμπρίνες (αν θεωρήσουμε τον κόμπο φοργουορντ Πίτερς… αντι-Πάρκερ) στο Φάληρο, ώστε να ανακτήσει το προβάδισμα και στην προημιτελική σειρά.