Ολυμπιακός: Η δική του ευθύνη και η δική τους ευθύνη

Φωτιάς διαιτητής Βόλος
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης έχει βαρεθεί να βλέπει ματς Super League με την εικόνα που είχε το β’ ημίχρονο στο Ολυμπιακός-Βόλος δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι Πειραιώτες δεν πρέπει να ασχοληθούν και με τα δικά τους σφάλματα

Το έγραφα στο ακριβώς προηγούμενο blog, θα το θυμίσω ξανά. Ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει δικά του λάθη ή να μην έχει την απόδοση που «πρέπει», δε σημαίνει ότι του αφαιρείται το δικαίωμα στο να ασχοληθεί με τη διαιτησία.  Το έγραφα τότε με αφορμή το Ναντ-Ολυμπιακός (2-1) για το Europa League στο οποίο οι ερυθρόλευκοι ήταν κακοί αλλά εν τέλει ηττήθηκαν μ’ ένα γκολ που άρχισε από καθαρό υπέρ τους φάουλ (στον Αμπουμπακάρ).

Διαιτησίες… στρογγυλοποίησης

Κάτι ανάλογο ισχύει και για το Ολυμπιακός-Βόλος (1-1) για τη Super League. Μόνο που εδώ μιλάμε για μια διαιτησία σαν αυτές που υπάρχουν κατά κόρον στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η διαιτησία του Φωτιά ήταν απ’ αυτές που προσωπικά αποκαλώ: στρογγυλοποίησης. Δηλαδή με τις αποφάσεις του προσπαθούσε να μην έχει κάποιον μεγάλο παραπονούμενο. Ή μάλλον, να μην δείξει ότι προσπαθεί να παίξει υπέρ του δυνατού και γηπεδούχου.

Και κάπως έτσι επέτρεψε στον φιλοξενούμενο Βόλο να καταστρέψει το παιχνίδι. Μετά το γκολ που σημείωσε ο φιλοξενούμενος στο 29′, η μοναδική του έγνοια ήταν να περάσει η ώρα να τελειώνει το ματς και να πάρει το αποτέλεσμα. Ξαφνικά οι παίκτες του έπεφταν στο έδαφος. Όσο καλή διάθεση κι αν έχει κανείς και σέβεται τον τραυματισμό ενός παίκτη, ήταν περίεργο ότι τραυματίζονταν στο ματς μόνο παίκτες του φιλοξενούμενου και έπεφταν ανά 2-3 λεπτά στο έδαφος.

Τι έκανε ο διαιτητής Φωτιάς γι’ αυτό; Τίποτα. Όπως τίποτα έκαναν άλλοι διαιτητές σε ανάλογη περίσταση. Θυμηθείτε τι έγινε στο περυσινό Ολυμπιακός-Βόλος (2-1) που κρίθηκε στο 90+1′ με γκολ φάουλ του Βαλμπουενά. Θυμηθείτε τι έγινε στην πρεμιέρα του περυσινού πρωταθλήματος Ολυμπιακός-Ατρόμητος (0-0) επίσης στο Γ.Καραϊσκάκης. Οι παίκτες της ομάδας του Περιστερίου «έβγαλαν» το μισό ματς ξαπλωμένοι στο χόρτο.

Μάχονται όρθιες και όχι… ξαπλωμένες

Σόρι αλλά δεν αντέχεται άλλο αυτό. Βλέπεις στην Αγγλία και τις πιο μικρές και αδύναμες ομάδες να παίζουν μπάλα κόντρα στους… Γολιάθ. Να μάχονται όρθιες, όχι ξαπλωμένες. Ακόμα κι όταν το… κοντέρ γράφει πολλά, δε σταματάνε. Ούτε επιχειρούν να καταστρέψουν το ματς ή να το αποτρέψουν να πάρει ρυθμό που δεν θα τους ευνοήσει. Ειλικρινά πως γίνεται η ομάδα που έχει 70-30% κατοχή και 18-4 τελικές υπέρ της να δέχεται 4 κίτρινες έναντι 1 των φιλοξενούμενων που καθυστερούν το ματς;

Γιατί περίμενε και δεν έκανε στο α’ ημίχρονο ό,τι έκανε στο β’;

Από εκεί και έπειτα, είναι άλλο κομμάτι το θέμα της απόδοσης και δη η εικόνα του α’ ημιχρόνου του Ολυμπιακού. Ένας Ολυμπιακός που έδειξε να… αργεί να μπει στο ματς. Γιατί έκανε όσα καλά έκανε στο β’ ημίχρονο και δεν μπήκε μ’ αυτή τη διάθεση από το α’ και βρέθηκε να κυνηγάει και να επιχειρεί να ανατρέψει; Ο Κάρλος Κορμπεράν και οι παίκτες του είναι αρμόδιοι να δώσουν τις απαντήσεις. Η απόδοση είναι δική του ευθύνη, η διαιτησία δική τους (των αρμοδίων του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικά του Μπαλτάκου).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News