Ολυμπιακός: Τα 124 εκατομμύρια και οι… ουρές επενδυτών

Βαγγέλης Μαρινάκης
eurokinissi

Ο Σπύρος Γρομητσάρης γράφει με αφορμή τη νέα ΑΜΚ στον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που πέταξε το γάντι σε όλους όσοι είναι βέβαιοι (!) ότι η ΠΑΕ αποτελεί μια… ευκαιρία να βγάλει κανείς λεφτά.

Είχα αρχίσει να γράφω αυτό το κείμενο μετά την δημοσιοποίηση της ανάγκης για νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην ΠΑΕ Ολυμπιακός την οποία καλύπτει (προφανώς, ποιός άλλος;) εξ’ ολοκλήρου ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ύστερα ήρθαν και οι σημαντικές έξτρα πληροφορίες που έδωσε για το οικονομικό κομμάτι του να είσαι ιδιοκτήτης και πρόεδρος μιας ομάδας (και εταιρείας ταυτόχρονα) όπως ο Ολυμπιακός.

Αν επιχειρήσει κανείς μια αρκετά πρόχειρη και γρήγορη αναζήτηση μέσω google στα πεπραγμένα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό θα διαπιστώσει ότι (εκτός των τόσων άλλων) μέχρι τώρα έχει αναγκαστεί να βάλει από ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του περιουσία στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου το ποσό των 124 εκατομμυρίων ευρώ. Προσέξατε τις τρεις σημαντικές λεπτομέρειες έτσι;

  1. Μια πρόχειρη αναζήτηση μέσω google. Δεν υποπίπτουν πάντα όλα στην αντίληψη των ΜΜΕ και δεν είναι δυνατό να βρεθούν όλα μετά από 12+1 χρόνια που μόλις συμπλήρωσε στην ηγεσία του Ολυμπιακού. Ασφαλείς απαντήσεις για τα ακριβή ποσά μπορεί να δώσει μόνο ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης ή το λογιστήριο της ΠΑΕ.
  2. Προσωπική περιουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη. Δεν ήταν χρήματα ή περιουσία της ΠΑΕ. Ήταν ΔΙΚΑ του χρήματα. Εξάλλου, με τα ελάχιστα λογιστικά / οικονομικά που ξέρω, είναι αυτονόητο ότι για να γίνει ΑΜΚ σημαίνει ότι επιβάλλεται για να καλυφθούν ζημιές, άρα δεν υπάρχουν κέρδη…
  3. Μιλάμε ΜΟΝΟ για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου. Ως γνωστόν οι ΠΑΕ έχουν άπειρα άλλα έξοδα και ειδικά σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, με την Ελλάδα ως χώρα (ουσιαστικά) στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και αθλητικά να μην είναι εξασφαλισμένη η είσοδος σε ευρωπαϊκούς ομίλους και δη του Champions League τα έσοδα συνήθως είναι αρκετά λιγότερα από τα έξοδα. Ειδικά η συγκεκριμένη ΠΑΕ είχε τεράστιες ζημίες και χρέη ΠΡΙΝ αναλάβει ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος κλήθηκε να «καθαρίσει» την ΠΑΕ απ’ αυτά.

Τα επισημαίνω όλα αυτά επειδή αναπαράγονται με χαρακτηριστική ευκολία αδιανόητες ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ που αφορούν στα οικονομικά του Ολυμπιακού και το πόσο και αν έχει «ματώσει» ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Υπάρχει κόσμος που είναι βέβαιος (!!!) ότι ο πρόεδρος των ερυθρόλευκων όχι μόνο δε βάζει αλλά και… τσεπώνει κιόλας! Είναι να γελάει κανείς πραγματικά. Μια ματιά εξάλλου να ρίξουμε στο τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και φυσικά στο τι έχει συμβεί και στα πλέον κορυφαία brand του πλανήτη όπως π.χ. η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ καταλαβαίνει. Τα χρέη έφτασαν στο σημείο να είναι μη διαχειρίσιμα και αμφότερες να το… πάρουν αναγκαστικά αλλιώς για να τα συρρικνώσουν (ελάχιστα).

Λογική η κριτική, μη λογικό είναι να…

Σε μια σεζόν λοιπόν που δέχθηκε ίσως τη μεγαλύτερη κριτική ποτέ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης δημιούργησε το μεγαλύτερο μπάτζετ της ιστορίας του Ολυμπιακού σε προπονητές και παίκτες. Και τι πήρε πίσω; Πέρα από την πίκρα του να μην πετύχει τους στόχους η ομάδα, κριτική. Λογικό είναι να δεχθεί κριτική. Το μη λογικό είναι να έχει «μεταχείριση» σε μία από τις ελάχιστες κακές σεζόν του Ολυμπιακού λες και είναι ένας πρόεδρος που επί των ημερών του καταγράφονται μόνο αποτυχίες. Και συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, οι αποτυχίες είναι οι εξαιρέσεις και οι επιτυχίες ο κανόνας.

Οι… ουρές επενδυτών έξω από την ΠΑΕ

Κι επειδή τα πάντα έχουν όρια, φυσικά και οι ανθρώπινες αντοχές, ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέταξε το… γάντι. Είπε ευθέως ότι από τα τόσα εκατομμύρια Ολυμπιακούς υπάρχουν ουκ ολίγοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Αφού λοιπόν ο κ.Μαρινάκης άνοιξε την πόρτα, ιδού! Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Αν υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον Ολυμπιακό και έχουν λεφτά ας σπεύσουν να τα βάλουν στην ομάδα για το καλό της.

Λοιπόν, τι συμβαίνει; Σχηματίστηκαν ήδη ουρές έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ ή όχι; Η… λογική λέει πως ναι. Τι, όχι; Μα αφού τόσοι άνθρωποι είναι βέβαιοι ότι ο Μαρινάκης βγάζει λεφτά. Κι επίσης τόσοι είναι βέβαιοι ότι μπορούν να διοικήσουν καλύτερα από ‘κείνον, γιατί δεν σπεύδουν; Η… ευκαιρία είναι τεράστια. Ε μην την χάσουν, κρίμα είναι…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News