Παναθηναϊκός: Από την «άλωση» του Κάουνας, στην πρόκληση του ΣΕΦ!

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε… γούστα μέσω της σκληράδας του και εκτός ΟΑΚΑ και το βράδυ της Δευτέρας καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα απέναντι στον Ολυμπιακό… κι ας μην κερδίσει το ντέρμπι στο ΣΕΦ!

Ο Παναθηναϊκός έχει γίνει… Panathinaikos. Ένα ανταγωνιστικό σύνολο, με αρχές, με πειθαρχία, με προσήλωση, με αλτρουϊσμό με σκοπό να δείξει κάτι καλό και στην Ευρωλίγκα. Εκεί όπου υστερούσε αρκετά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η απόδραση από το… άντρο της Ζαλγκίρις ήταν η πιο τρανή απόδειξη ότι έχει κάνει βήματα προόδου και το ξέρει.

Οι «πράσινοι» έκαναν το 2/2 στην διαβολοβδομάδα με την Βίρτους και την Βιλερμπάν και έδειξαν ότι εντός ΟΑΚΑ βρήκαν την ενέργεια που όφειλαν να έχουν. Το καθαρό μυαλό με τα πάνω τους και τα κάτω τους. Κόντρα στην Ζαλγκίρις που είχε το 4/4 στην έδρα της, απέδειξαν ότι και εκτός ΟΑΚΑ μπορούν να κάνουν το παιχνίδι τους και να μην επηρεαστούν, να μην παρασυρθούν. Κάτι που είχαν παρουσιάσει κόντρα σε ομάδες όπως η Αλμπα και η Φενέρ.

Ομολογώ πως ο Παναθηναϊκός του ΟΑΚΑ μου έβγαζε μια… ασφάλεια ότι θα δω κάτι διαφορετικό, ότι δεν ήταν κάποια… έκλαμψη αυτό που παρουσίασε πριν από μία εβδομάδα. Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια στο παιχνίδι του. Ειλικρινά πραγματοποίησε το κορυφαίο φετινό του πρώτο ημίχρονο ενώ για 13′ ήταν αλάνθαστος δείγμα του ότι ήταν συγκεντρωμένος στο 100%.

Ο Παναθηναϊκός δεν πανικοβλήθηκε μετά την επιστροφή της Ζαλγκίρις και αντέδρασε άμεσα

Για να είμαι πιο ακριβής, είχα χρόνια να δω τόσο πειστική εμφάνιση σε εκτός έδρας ματς για ένα ημίχρονο. Με μαχητικότητα, φουλ ενέργεια στην άμυνα. Με μια άμυνα με αλλαγές που τσάκιζε… κόκκαλα και με μονάδες που έβγαζαν ενέργεια στην επίθεση όπως ο Γουίλιαμς και ο Μπέικον.

Αυτό το πρώτο ημίχρονο του έδωσε το ψυχολογικό αβαντάζ σε μια έδρα που «καίει». Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που έδειξε πως έχει προοδεύσει αυτή η ομάδα. Παρά την πίεση των Λιθουανών και τις επιστροφές τους κατά διαστήματα, έδειχνε αμέσως χαρακτήρα. Δηλαδή είχε άμεσες απαντήσεις με τον Γουόλτερς να είναι… κομπιούτερ.

Ηταν η πρώτη φορά σε ματς εκτός έδρας (κυρίως) που ο Παναθηναϊκός δεν πανικοβλήθηκε. Συνέχιζε το παιχνίδι του γιατί πολύ απλά ήξερε τι ήθελε στο παρκέ και πως να το κατακτήσει. Το είχα αναφέρει και σε άλλο άρθρο ότι οι παίκτες έχουν μάθει τους ρόλους τους. Ηταν σημαντικό ότι πάντα μετά από τάιμ άουτ του Ράντονιτς, οι παίκτες εκτελούσαν πιστά το πλάνο του.

Οι… βουτιές του Πονίτκα, η σούπερ άμυνα του Παπαγιάννη στην τελευταία περίοδο (κατέβασε αρκετά ριμπάουντ) και γενικότερα το λιθαράκι που έβαζε ο εκάστοτε παίκτης που ήταν στο παρκέ είτε για 3-4 λεπτά είτε για 30, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη πως όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν και αυτό πιστώνεται στον κόουτς Ράντονιτς.

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε για τα καλά. Επέστρεψε για να είναι ανταγωνιστικός στην Ευρωλίγκα. Επέστρεψε για να δείξει πως φέτος μπορεί να βγάλει… γούστα στο παρκέ μέσω της άμυνας του. Επέστρεψε για να διεκδικήσει μια θέση στα πλέι οφ. Επέστρεψε για να αποδείξει πως κάτι καλό πάει να δημιουργηθεί. Απλά χρειαζόταν μεγαλύτερη υπομονή.

Ηταν σημαντικό ότι πάντα μετά από τάιμ άουτ του Ράντονιτς, οι παίκτες εκτελούσαν πιστά το πλάνο του.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να παρουσιαστεί ξανά ανταγωνιστικός σε ντέρμπι

Θα με ρωτήσετε και πολύ σωστά, τώρα τι θα κάνει στο ΣΕΦ; Μην ξεχνάμε πως σε λίγες μέρες είναι το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό. Το δεύτερο φετινό μετά τον τελικό του σούπερ καπ όπου οι εικόνες των δύο ομάδων δεν έχουν καμία σχέση. Ειδικά του Παναθηναϊκού που έχει πλέον Μπέικον, Γουόλτερς και έτοιμο τον Πονίτκα σε σχέση με το ματς του Σεπτεμβρίου.

Ειλικρινά δεν περιμένω να δω τον Παναθηναϊκό να κερδίζει στο ΣΕΦ μια ομάδα που είναι δουλεμένη πάνω από ένα χρόνο και με έναν βασικό κορμό. Περιμένω να δω έναν Παναθηναϊκό που θα βγάζει ανταγωνιστικό πρόσωπο ξανά σε ντέρμπι. Που θα βάλει δύσκολα στους «ερυθρόλευκους» και θα στείλει μήνυμα ενόψει των αγώνων που θα κρίνουν τίτλους πως έχει επιστρέψει.

Αν θυμάστε καλά, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ανταγωνιστικός ούτε στους τελικούς του περσινού πρωταθλήματος όταν έχασε με 3-0 (με διαφορετική ομάδα, προφανώς), αλλά ούτε στον τελικό του σούπερ καπ που ζόρισε ελάχιστα τον Ολυμπιακό (με ένα δεκάλεπτο ανταγωνιστικότητας).

Το ματς στο ΣΕΦ είναι μια άλλη, διαφορετική ιστορία. Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να επιβεβαιώσει ξανά και σε ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι και άκρως απαιτητικό, πως όλα έχουν αλλάξει ή αλλάζουν συνεχώς. Το καθημερινό… update στο αγωνιστικό κομμάτι (προπονήσεις + ματς) είναι το αρχικό ζητούμενο για μια ακόμα καλύτερη πορεία.

Το ματς στο ΣΕΦ είναι μια άλλη, διαφορετική ιστορία. Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να επιβεβαιώσει ξανά και σε ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι και άκρως απαιτητικό, πως όλα έχουν αλλάξει ή αλλάζουν συνεχώς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News