Παναθηναϊκός: Η διάθεση και το ορθολογικό πλάνο ήταν μια καλή αρχή!

EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός είχε νοοτροπία μαχητή κάτι που έλειπε επί εποχής Ράντονιτς και ο Μαρίνος Πρίντεζης κράτησε μερικά πράγματα που του άρεσαν από το παιχνίδι ενώ αναφέρεται και στο θέμα Λάσο.

Ομολογώ πως το παιχνίδι με την Αρμάνι δεν ήταν και το καλύτερο κριτήριο για να βγάλω συμπεράσματα στην μετά Ράντονιτς-εποχή. Για δύο λόγους. Πρώτον επειδή δεν γίνονται… μαγικά και ριζικές αλλαγές μέσα σε 3 μέρες με 3 προπονήσεις και δεύτερον γιατί ο Παναθηναϊκός είχε ένα κάρο απουσίες και μέσα σε αυτές μόλις έναν σέντερ και αυτό το «πλήρωσε» στο τέλος.

Αυτό ως μια σημαντική υποσημείωση. Το βέβαιο είναι πως κάποια πράγματα φάνηκαν στο παρκέ. Πάντα η αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο μιας ομάδας, βοηθάει στο ψυχολογικό κομμάτι. Ο Χρήστος Σερέλης προσπάθησε από την πρώτη προπόνηση μαζί με τον Βασίλη Σίμτσακ και τον Γιώργο Βόβορα να τονώσουν το ηθικό των παικτών. Να επικεντρωθούν στο πνευματικό κομμάτι. Για τον τρόπο που θα πρέπει να δρουν στο παρκέ. Από την κάκιστη εκκίνηση των αγώνων που είχαν μέχρι το φινάλε.

Μερικά πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν διάθεση, είχαν όρεξη, είχαν ενέργεια, είχαν πάθος για να δείξουν κάτι στο παρκέ και πρώτα από όλα διάθεση στην άμυνα. Μια λέξη που δεν περιλαμβανόταν στο λεξιλόγιο επί εποχής Ράντονιτς. Ο Παναθηναϊκός έδειξε συσπειρωμένος και με μεθοδικότητα, αλλά είχε φυσικά και τις παθογένειές του. Κάτι λογικό. Ο Χρήστος Σερέλης παρέλαβε «καμένη γη», ένα αδούλευτο σύνολο.

Το ανέφερε και ο Ντέρικ Γουίλιαμς (ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στην επίθεση). «Δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα. Είμαστε μαζί μόνο για τρεις ημέρες. Μιλάμε για την επιθυμία, την ενέργεια, τη διάθεση και το πάθος. Και αυτό κάναμε και αυτό θα κρατήσουμε από το παιχνίδι». Προφανώς και δεν αρκεί, αλλά ήταν μια καλή αρχή παρά την ήττα στο τέλος από την Αρμάνι.

Μερικά πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν διάθεση, είχαν όρεξη, είχαν ενέργεια, είχαν πάθος για να δείξουν κάτι στο παρκέ και πρώτα από όλα διάθεση στην άμυνα. Μια λέξη που δεν περιλαμβανόταν στο λεξιλόγιο επί εποχής Ράντονιτς.

Τα τάιμ άουτ του Σερέλη στο κατάλληλο τάιμινγκ, το διάβασμα και η επικοινωνία με τους παίκτες

Αυτό που μου άρεσε πολύ στον Παναθηναϊκό ήταν ότι δεν τα παράτησε. Δεν αναφέρω πως ξαφνικά είχε νοοτροπία νικητή. Είχε όμως νοοτροπία μαχητή. Κάτι που δεν είχε σε πολλά άλλα παιχνίδια. Θα σταθώ σε ένα σημείο, γιατί ούτε τα… αυτονόητα δεν έκανε ο Ράντονιτς σε μερικά παιχνίδια. Η Αρμάνι πήγε να ξεφύγει δις στη δεύτερη περίοδο. Ο Ελληνας κόουτς το αντιλήφθηκε και πήρε δύο τάιμ άουτ στο κατάλληλο σημείο (το 32-28 στο 13’ έγινε 36-34 στο 15’ και το 40-34 στο 17’ έγινε 40-39 στο 18’).

Αν θυμάστε όλοι όσοι έχετε παρακολουθήσει πολλά παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, συνήθως ο αντίπαλος όχι μόνο ξέφευγε, αλλά και οι παίκτες παρέδιδαν τα… όπλα. Σαν να περίμεναν να έρθει το μοιραίο. Μπορεί και κόντρα στην Αρμάνι να το περίμεναν, αλλά έδειξαν διάθεση. Πέραν τούτου υπήρχε σωστό πλάνο. Με περισσότερο πικ εν ρολ (σωστό διάβασμα κόντρα σε ένα σύνολο που έχει καλή πικ εν ρολ άμυνα).

Ο Παναθηναϊκός το πήγε καλά στο τακτικό κομμάτι. Ηταν διαβασμένος και αυτό φάνηκε. Καμιά φορά μια εικόνα ισούται με πολλά μηνύματα. Υπήρχαν φάσεις στις οποίες οι παίκτες του Παναθηναϊκού είτε ο Λι είτε ο Γουόλτερς είτε ο Πονίτκα – για παράδειγμα – κοιτούσαν στον πάγκο για να πάρουν οδηγίες από τον Ελληνα κόουτς. Κάτι που δεν συνέβαινε και ιδιαίτερα με τον Ράντονιτς. Υπήρχε ουσιαστική επικοινωνία πέραν των τάιμ άουτ.

Η επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο σημαντική. Ο Παναθηναϊκός θέλει να φέρει στο ΟΑΚΑ τον Πάμπλο Λάσο όπως γνωρίζετε και αν γίνεται να κάνει ντεμπούτο στο ματς με την Εφές την ερχόμενη εβδομάδα. Θα είναι το ιδανικό για τους «πράσινους» να πείσουν τον Ισπανό κόουτς να έρθει άμεσα. Το βέβαιο είναι ότι ο κόουτς Λάσο είναι θετικός στο πρότζεκτ που του έχει παρουσιαστεί.

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει τα πάντα για να τον «κερδίσει». Θα του παρέχει τα πάντα. Τα όσα χρειάζεται ένας κόουτς του επιπέδου του. Ο επιμένων ίσως νικήσει. Οι προσεχείς ώρες είναι κρίσιμες και οι «πράσινοι» περιμένουν τα… νέα από αυτή την υπόθεση. Αν κάνουν το ντιλ θα πρόκειται για μια επιτυχία που θα μπορέσει στο μέλλον να αλλάξει τις ισορροπίες.

Θα είναι το ιδανικό για τους «πράσινους» να πείσουν τον Ισπανό κόουτς να έρθει άμεσα. Το βέβαιο είναι ότι ο κόουτς Λάσο είναι θετικός στο πρότζεκτ που του έχει παρουσιαστεί.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News