Παναθηναϊκός: Το «refuse to lose» του Ναν είναι μεγάλη υπόθεση!

EUROKINISSI

Οι «πράσινοι» έφτασαν μια ανάσα από το να πετάξουν την απόδραση από το ΣΕΦ στα… σκουπίδια, αλλά ακόμα και στο κακό τους βράδυ, πήραν κάτι σημαντικό. Το «ξεπέταγμα» του Αμερικανού γκαρντ που ήταν μόνο η αρχή. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Είχα γράψει σε πρόσφατο άρθρο πως ο Εργκίν Αταμάν έχει τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο για να παίρνει αυτό που θέλει από τους παίκτες του. Όπως είναι λογικό, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ένα υποδειγματικό χρονοδιάγραμμα για να μπορέσει ένας νέος και κυριαρχικός παίκτης να ανεβάζει σταδιακά τις στροφές του. Ο Κέντρικ Ναν αφομοιώνει καθημερινώς τη φιλοσοφία της ομάδας, μαθαίνει περισσότερο τον τρόπο παιχνιδιού των συμπαικτών του και βάζει τη δική του… πινελιά. Αυτό έκανε και με την ΑΕΚ σε ένα ματς που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε χάσει ο Παναθηναϊκός.

Ο Εργκίν Αταμάν είπε μετά το τέλος του ματς πως «δεν αξίζαμε να κερδίσουμε» και σίγουρα αυτή την ατάκα την έχει μεταφέρει και στους παίκτες του ενόψει της συνέχειας. Όμως ας μην ξεχνάμε πως παίζει και ο αντίπαλος και στο φετινό πρωτάθλημα, τίποτα δεν είναι βέβαιο αν δεν το κατακτήσεις. Οι «πράσινοι» τα βρήκαν σκούρα κόντρα στην τρομερή ΑΕΚ και έφτασαν μια ανάσα (85-81 στα 56’’ πριν το τέλος) από το να πετάξουν στα… σκουπίδια την απόδραση από το ΣΕΦ. Όμως εκεί εμφανίστηκε εκ νέου ένας παίκτης που δεν θέλει να χάνει. Δεν του αρέσει και έβγαλε τη προσωπικότητά του στο παρκέ. Μεγάλη υπόθεση για όσα δύσκολα βράδια υπάρξουν.

Ο Αμερικανός γκαρντ έδειξε πως δεν ήθελε με τίποτα να ηττηθεί και στα τελευταία έξι λεπτά, σημείωσε 11 πόντους ενώ στο φινάλε σημείωσε τους 5 τελευταίους του Παναθηναϊκού. Θυμίζω πως ο Κέντρικ Ναν πριν από αυτό το παιχνίδι είχε 0/13 τρίποντα ενώ έφτασε τα 0/14 στη πρώτη του προσπάθεια κόντρα στην ΑΕΚ. Επειτα είχε 4/4 και μάλιστα τα περισσότερα και από τα 8 μέτρα. Χωρίς καν να το σκεφτεί ή ακόμα πάνω σε άμυνα. Αποτέλεσμα της ψυχολογίας του. Φυσικά ό,τι πληρώνεις παίρνεις (ο Παναθηναϊκός ξόδεψε 2εκ. δολάρια συνολικά για 8 μήνες). Είναι τέτοια η ποιότητα του Ναν που χρειαζόταν απλά ένα σουτ, ένα τρίποντο για να πάρει… μπρος.

Να γυρίσω τον χρόνο πίσω; Γιατί όλα έχουν τη σημασία τους. Από τη στιγμή που η ομάδα επέστρεψε από το Βερολίνο και μετά το παιχνίδι με τον Αρη, δούλεψε αρκετά πάνω στο κομμάτι της ένταξης του Κέντρικ Ναν. Κάθε μέρα ο Αμερικανός μάθαινε περισσότερο το σκεπτικό ώστε να προσαρμόσει την αστείρευτη ποιότητά του πάνω στο πλάνο του Αταμάν και ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός να καταλάβει περισσότερο τις ικανότητές του (δια ζώσης) και να τις εκμεταλλευτεί.

Ηταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως κόντρα στην Βίρτους, ο Κέντρικ Ναν (ταίριαζε και το στιλ του απέναντι στους γκαρντ των Ιταλών) ξεκίνησε βασική πεντάδα (για έναν παίκτη του ΝΒΑ έχει μεγάλη σημασία αυτό). Ηταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο Αμερικανός γκαρντ «χτύπησε» περισσότερο με το κάθετο παιχνίδι του. Ηταν εξίσου πολύ σημαντικό το γεγονός πως τον βοήθησαν και οι συμπαίκτες του ώστε να απελευθερωθεί και να αποδιοργανώσει την αντίπαλη άμυνα με τις προσωπικές φάσεις. Ειδικά τα όσα έδωσε στο πρώτο δεκάλεπτο του έδωσαν έξτρα ώθηση και φυσικά κυνήγησε πολλά hustle plays και τα κέρδισε. Κάτι που του τόνωσε περισσότερο την ψυχολογία.

Ηταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως κόντρα στην Βίρτους, ο Κέντρικ Ναν (ταίριαζε και το στιλ του απέναντι στους γκαρντ των Ιταλών) ξεκίνησε βασική πεντάδα (για έναν παίκτη του ΝΒΑ έχει μεγάλη σημασία αυτό).

Ο Αμερικανός γκαρντ ένιωθε ήδη καλύτερα μετά το ματς με την Βίρτους. Ενιωθε ότι ανεβαίνει περισσότερο και αναζητούσε ένα ματς για να μπορέσει να… ξεμπουκώσει και με τα μακρινά σουτ. Για αυτό τον λόγο αγωνίστηκε κόντρα στην «Ενωση» αντί του Γκάι. Ηταν ξανά starter και απέναντι σε ένα σύνολο με up tempo έβγαλε την ποιότητά του. Το refuse to lose του Ναν είναι μεγάλη υπόθεση. «Νιώθω καλύτερα σε κάθε ματς. Οι συμπαίκτες μου με βρίσκουν εκεί που νιώθω καλύτερα» είπε και αυτή είναι η αλήθεια.

Προφανώς και ο Κέντρικ Ναν δεν έχει φτάσει καν στο 50% των όσων μπορεί να προσφέρει και αυτό είναι φυσιολογικό. Ομως αυτό το ποσοστό θα ανεβαίνει σταδιακά και είναι θέμα χρόνου ο Αμερικανός γκαρντ να αποκτήσει και την σταθερότητα που χρειάζεται για τα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται. Διότι τέτοιες βραδιές όπως με την ΑΕΚ, δεν θα είναι και λίγες γιατί η Ευρωλίγκα είναι αδυσώπητη. Σημασία έχει ο χαρακτήρας στο παρκέ και ο Ναν έστειλε το δικό του μήνυμα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News