Από τον Αλμέιδα στον Κλοπ: Τα όμορφα project στα… ζόρικα δοκιμάζονται!

Sportday.gr

Όσα συμβόλαια κι αν υπογράφονται, όσα χέρια κι αν δίνονται οι συνεργασίες ομάδων και προπονητών κρίνονται πάντα από τις αντοχές των συλλόγων στις αποτυχίες, τα λάθη και τις δύσκολες στιγμές των τεχνικών τους!

Ήταν μια από τις πλέον συγκλονιστικές εικόνες του Γιούργκεν Κλοπ, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας του στον πάγκο της Λίβερπουλ, αλλά συνολικά σε ολόκληρη την καριέρα του.

Ένας από τους κορυφαίους και πιο εμβληματικούς προπονητές στον πλανήτη, να απολογείται στους φίλους της ομάδας του, ζητώντας συγνώμη για την αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζουν οι «κόκκινοι» από το ξεκίνημα της σεζόν. Δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε εννιά μήνες από τη μέρα που ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας της Λίβερπουλ με τον Γερμανό αναμορφωτή της μέχρι το 2026 και η συγκεκριμένη σχέση μοιάζει να δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Τι κάνεις, αλήθεια, σε αυτές τις περιπτώσεις αν είσαι ιδιοκτήτης ενός κλαμπ; Εξακολουθείς να ανανεώνεις την εμπιστοσύνη σου σε έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι την αξίζει δίνοντας του όσο χρόνο χρειάζεται για να επαναφέρει το καράβι του σε γαλήνια νερά;

Τον απομακρύνεις, πιστεύοντας ενδεχομένως ότι «κάθε κύκλος ολοκληρώνεται» και δεν αφήνεις την πληγή να κακοφορμίσει; Μην ψάχνετε σωστή ή λάθος απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει! Το χορτάρι είναι το μόνο που την αξιολογεί!

Τι θα πει εμπιστοσύνη σε έναν προπονητή και που βρίσκονται τα όρια της;

Μην πάτε μακριά. Περίπου την ίδια περίοδο που η Λίβερπουλ επέκτεινε πρόωρα τη συνεργασία της με τον Κλοπ, στον Πειραιά ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Πέδρο Μαρτίνς. Απρίλιο του 2022 ανακοινώθηκε η συμφωνία με τον Γερμανό, Ιανουάριο αυτή των «ερυθρόλευκων» με τον Πορτογάλο.

Ανεξαρτήτως της έκβασης των συγκεκριμένων αποφάσεων, τη στιγμή που πάρθηκαν ήταν και οι δύο ολόσωστες. Δικαιώθηκε η ανανέωση της εμπιστοσύνης του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Πέδρο Μαρτίνς; Το χορτάρι απάντησε «όχι». Ήταν όμως μια απόφαση δίκαιη και ποδοσφαιρικά ορθολογική τη στιγμή που πάρθηκε απέναντι σε έναν προπονητή που συνέβαλε τα μέγιστα στο χτίσιμο μιας τριετίας «ερυθρόλευκης» κυριαρχίας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και στην περίπτωση του Γιούργκεν Κλοπ. Οι σύλλογοι οφείλουν στα δύσκολα να εμπιστεύονται τα project που σχεδιάζουν και υλοποιούν. Αυτό θα πει εμπιστοσύνη. Στα εύκολα, όταν οι ομάδες κερδίζουν, όλα τα project υπέροχα μοιάζουν. Το θέμα είναι πόσο στηρίζονται στα δύσκολα, στα ζόρικα.

Η σχέση Αλμέιδα-ΑΕΚ θυμίζει τον πρώτο χρόνο της σχέσης Μαρτίνς-Ολυμπιακού

Πριν από λίγες μέρες, για παράδειγμα, η ΑΕΚ προχώρησε στην πρόωρη επέκταση της συνεργασίας της με τον Ματίας Αλμέιδα. Μια είδηση που απ’ όποια πλευρά κι αν τη δεις είναι εξαιρετικά σημαντική για τους φίλους της «Ένωσης», είτε επειδή ο Αργεντινός τεχνικός αισθάνεται ήδη πολύ δεμένος με την ομάδα και δεν έχει κανένα πρόβλημα μακροχρόνιας δέσμευσης, είτε επειδή ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλει να αφήσει την ΑΕΚ «οχυρωμένη» σε όλα τα επίπεδα, καθώς μοιραία (λόγω ηλικίας) πλησιάζει η μέρα που θα κληθεί να παραδώσει τα ηνία της.

Ακόμη η σχέση ΑΕΚ-Αλμέιδα βρίσκεται στην περίοδο του… μελιού! Θυμίζει τον πρώτο χρόνο της συνεργασίας Ολυμπιακού-Μαρτίνς! Όσο εξόφθαλμη ήταν η αναγέννηση των Πειραιωτών στα χέρια του Ίβηρα τεχνικού, άλλο τόσο οφθαλμοφανής είναι η βελτίωση της «Ένωσης» στα χέρια του χαρισματικού Λατινοαμερικάνου.

Τι θα γίνει, όμως, για παράδειγμα αν η ΑΕΚ μείνει χωρίς τίτλο τη φετινή σεζόν και δεν καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα και την επόμενη; Πόσες αντοχές θα έχουν οι φίλοι της «Ένωσης» να στηρίξουν το συγκεκριμένο project και να του επιτρέψουν να φτάσει στο 2028 για να αξιολογηθεί;

Μην το ψάχνετε. Καμία ομάδα στην Ελλάδα από τις λεγόμενες μεγάλες, δεν αντέχει να στηρίξει για πολλά χρόνια προπονητή, αν η παρουσία του δεν συνοδεύεται από την κατάκτηση τίτλων. Καμία…

Ακόμη και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από… πριονοκορδέλα θα περάσει έτσι και χαθεί το φετινό πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό…

Μην το ψάχνετε. Καμία ομάδα στην Ελλάδα από τις λεγόμενες μεγάλες, δεν αντέχει να στηρίξει για πολλά χρόνια προπονητή, αν η παρουσία του δεν συνοδεύεται από την κατάκτηση τίτλων. Καμία…

Η οπαδική μας κουλτούρα (όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τα αθλητικά ΜΜΕ, μην βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω) δεν επιτρέπει να αποτυγχάνουμε «έναντι των εχθρών».

Προσωπικά, αν με ρωτάτε πάντως, αν ένας οργανισμός έχει πειστεί ότι ένας προπονητής μπορεί να αλλάξει την ιστορία του και να οδηγήσει το club σε ιστορικές επιτυχίες, τον εμπιστεύεται τυφλά ακόμη κι αν στραβώσουν όχι μία, αλλά και δύο σεζόν.

Το διαχρονικό παράδειγμα εμπιστοσύνης που λέγεται Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Σκεφτείτε απλά, ότι αν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κρινόταν ανά αγωνιστική σεζόν, όχι μόνο δεν θα συμπλήρωνε 26 χρόνια στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά πιθανότατα θα είχε απολυθεί από τη… δεύτερη σεζόν του!

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο μεγαλύτερος προπονητής στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου είχε μετακομίσει στο «Ολντ Τράφορντ» τον Νοέμβριο του 1986 (σεζόν 1986-87).  Ξέρετε πότε κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα; Μετά από έξι ολόκληρες σεζόν!

Τι κι αν είχε μεσολαβήσει μια μακρά περίοδος αποτυχημένων αγωνιστικών περιόδων που απλά επέκτειναν τα «πέτρινα χρόνια» της Γιουνάιτεντ; Τι κι αν το χειμώνα του 1989 υπήρχαν ακόμη και πανό στο «Ολντ Τράφορντ» που ζητούσαν το κεφάλι του Σκωτσέζου στο πιάτο; Τι κι αν σύσσωμος ο Βρετανικός Τύπος τον αμφισβητούσε ανοιχτά; Η διοίκηση τον στήριξε, πίστεψε στο συγκεκριμένο project και τελικά άλλαξε την ιστορία του σύγχρονου αγγλικού ποδοσφαίρου!

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως όταν μιλάμε για επεκτάσεις συμβολαίων προπονητών, καμιά υπογραφή δεν έχει την παραμικρή σημασία. Όλα κρίνονται στην εμπιστοσύνη που θα δείξει ένας σύλλογος στον «στρατηγό» του στα δύσκολα. Όταν ο κόσμος γύρω από την ομάδα μοιάζει να καταρρέει.

Και ενδεχομένως η στήριξη που είχε δείξει πριν από 35 χρόνια η Γιουνάιτεντ στον Σερ Άλεξ, σήμερα να μην ήταν εφικτή. Ειλικρινά, δεν ξέρω κατά πόσο ένας σύλλογος (ελληνικός ή ξένος) θα μπορούσε να αντισταθεί στο… αδηφάγο τέρας των social media και αυτή την ανελέητη πίεση που ασκούν πλέον οι οπαδοί σε 24ωρη βάση εφτά μέρες την εβδομάδα και να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε έναν προπονητή, κόντρα σε όλους και σε όλα.

Στην Ελλάδα το αποκλείω να συνέβαινε. Νομίζω, όμως, ότι πλέον το ίδιο ισχύει και στο εξωτερικό…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News