Ολυμπιακός: Τιμώρησε την αλαζονεία, αλλά τώρα πρέπει ο ίδιος να μείνει ταπεινός!

EUROKINISSI

Το ποδόσφαιρο ήταν θέμα χρόνου να δώσει στον Ολυμπιακό του Μίτσελ, όσα του στέρησε σε προηγούμενα ντέρμπι. Κι αν δεν υπήρχε η αποβολή του Μπιέλ, πιθανότατα να ζούσε η Νέα Φιλαδέλφεια ένα… σοκαριστικό σενάριο ανάλογο του Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις την ανάλυση του εκκωφαντικού διπλού του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια; Ενδεχομένως από την επόμενη μέρα του. Αν οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επενδύσουν σωστά στη μεγαλύτερη νίκη που πέτυχαν από το ξεκίνημα της σεζόν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον τρόπο που διαχειρίστηκε η ΑΕΚ τη δική της τριάρα στο κύπελλο ως… παράδειγμα προς αποφυγή!

Η «Ένωση» (σ.σ. εξαιρώ τα αποδυτήριά της και τον Ματίας Αλμέιδα) βγάζει από την αρχή της σεζόν, ως οργανισμός, μια έπαρση και μια αλαζονεία, που ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω.

Αλαζονεία που καταγράφεται από τα μάτριξ της «Αγιά Σοφιάς» (θυμηθείτε τα ειρωνικά μηνύματα που ακολούθησαν το θρίαμβο στο κύπελλο επί του Ολυμπιακού), μέχρι την επικοινωνιακή πολιτική του «μόνοι μας και όλοι σας, εμείς είμαστε η ομαδάρα που παίζει εξωγήινο ποδόσφαιρο», ακόμη και τη διάθεση παραγόντων, όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που επέλεγαν τα προηγούμενα χρόνια να κινούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τους τελευταίους μήνες κάνουν περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις… από τον Αραούχο.

Στου Ρέντη, λοιπόν, οφείλουν να θυμούνται τα κίνητρα με τα οποία τους όπλισε όλη αυτή η συμπεριφορά της ΑΕΚ και τους οδήγησε το βράδυ της Κυριακής στην “Opap Arena” αποφασισμένους να τιμωρήσουν τη νοοτροπία των αντιπάλων τους.

Για να έχει αντίκρισμα το διπλό στη Νέα Φιλαδέλφεια, στου Ρέντη θα πρέπει άπαντες να μείνουν ταπεινοί και να μην παρασυρθούν από το νέκταρ μιας θριαμβευτικής νύχτας. Βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός μίνι πρωταθλήματος στο οποίο οφείλεις να ξεχνάς κάθε θρίαμβο και κάθε ήττα με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Ένα το κρατούμενο. Πάμε και στα επί μέρους…

Η νύχτα που χρωστούσε το ποδόσφαιρο στον Μίτσελ

Το είχαμε επισημάνει την επομένη του ισόπαλου ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Κάποια στιγμή το ίδιο το ποδόσφαιρο θα δικαίωνε τον Μίτσελ για τη σκληρή δουλειά που καταβάλλει καθημερινά με τους συνεργάτες του στου Ρέντη. Το διπλό στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν η ανταμοιβή του Ισπανού. Και ήρθε σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός ήταν χειρότερος και από τα δύο ντέρμπι με το «τριφύλλι».

Ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα των «ερυθρόλευκων» ήταν εξαιρετικά μέτρια. Κι αν δεν υπήρχε στην εστία ο τεράστιος Αλέξανδρος Πασχαλάκης, ενδεχομένως το σενάριο του ντέρμπι να ήταν εντελώς διαφορετικό. Στην επανάληψη, όμως, εμφανίστηκε στο γήπεδο μια «φονική μηχανή».

Παίκτες που στα πρώτα 45 λεπτά αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα από τους ποδοσφαιριστές του Αλμέιδα (όπως ο Ρέαμπτσιουκ, ο Ντόη, ο Ροντινέι και ο Σαμασέκου) επέστρεψαν από τα αποδυτήρια με… μάτι που γυαλίζει.

Κι αν δεν υπήρχε η αδικαιολόγητη ενέργεια του Μπιέλ και η χαζή αποβολή του, ενδεχομένως το ελληνικό ποδόσφαιρο να ζούσε σήμερα το δικό του σοκαριστικό σενάριο, ανάλογο με εκείνο που έζησε πριν από μια εβδομάδα η Premier League με την εφτάρα της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αν δεν υπήρχε η αδικαιολόγητη ενέργεια του Μπιέλ και η χαζή αποβολή του, ενδεχομένως το ελληνικό ποδόσφαιρο να ζούσε σήμερα το δικό του σοκαριστικό σενάριο, ανάλογο με εκείνο που έζησε πριν από μια εβδομάδα η Premier League με την εφτάρα της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ήταν τόσο ολοκληρωτική η διάλυση της ΑΕΚ μετά το 0-1, ήταν τόσο ανοιχτή η άμυνά της και τόσο θολωμένο το μυαλό του Αλμέιδα και των παικτών του που σε περίπτωση που οι ομάδες έμεναν με έντεκα και πραγματοποιούνταν κανονικά οι αλλαγές του Μίτσελ (με Ελ Αραμπί στην κορυφή και φρέσκο Χάμες στα χαφ) ένα 0-4, ή 0-5 έμοιαζε πολύ πιο πιθανό από το τελικό «τιμητικό» 1-3.

Άλλο πιο θεαματική, άλλο καλύτερη ομάδα!

Το δεδομένο είναι ότι μετά το θρίαμβο του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια θα ζήσουμε για πρώτη φορά διαδικασία play offs με όλα τα μέλη του “Big 4” να διατηρούν άλλος περισσότερες και άλλος λιγότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου.

Που μπορεί να επενδύσει ο πρωταθλητής; Στη διαρκή βελτίωσή του. Μια ομάδα που μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου δεν βλεπόταν και προκαλούσε μελαγχολία στους φίλους της, αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο σημείο να μετρά αήττητο σερί 18 αγώνων στο πρωτάθλημα, παρουσιάζοντας πλέον και την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης!

Ειλικρινά, αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους η ΑΕΚ εμφανίζεται ως η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και μάλιστα με διαφορά από τους υπόλοιπους. Δεν χωρά συζήτηση ότι είναι εξαιρετικά θεαματική, επίσης ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την μετάλλαξή της στα χέρια του Ματίας Αλμέιδα (είναι τρομερή η δουλειά που κάνει ο Αργεντινός), ωστόσο διακρίνω μια υπερεκτίμησή της στη σύγκριση όχι μόνο με τον Ολυμπιακό, αλλά και με τον Παναθηναϊκό, ακόμη και με τον ΠΑΟΚ.

Η «Ένωση» είναι μια θεαματική ομάδα που όμως παρουσιάζει αρκετές παθογένειες στο παιχνίδι της, σοβαρές ανασταλτικές αδυναμίες και μια παιδική αφέλεια που ήταν θέμα χρόνου να τιμωρηθεί. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό γιατί μετά από μια καταστροφική τριετία, ο «Δικέφαλος» είναι ακόμη μια ομάδα σε στάδιο ανακατασκευής!

Μην εκπλαγείτε αν το χαστούκι της Κυριακής ωφελήσει την ΑΕΚ ενόψει play offs. Γιατί μπορεί να προσγειώσει άπαντες στον οργανισμό και να βοηθήσει την «Ένωση» να πορευτεί με μια λογική… σεμνά και ταπεινά, που της ταιριάζει περισσότερο διαχρονικά.

Το σίγουρο είναι ότι το… σεμνά και ταπεινά πρέπει να αποτελέσει οδηγό του Ολυμπιακού μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν περιθώριο να επαναπαυτούν στις δάφνες ενός ιστορικού διπλού. Και η Λίβερπουλ έμεινε στην εφτάρα επί της Γιουνάιτεντ και μέσα σε μια βδομάδα… έφαγε τα μούτρα της απέναντι στην Μπόρνμουθ!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News