Ολυμπιακός: Ναι έφερε τον Ποντένσε, αλλά δεν πήρε τον Ντεσπόντοφ…

EUROKINISSI

Έπρεπε να σκάσει η «βόμβα» Ποντένσε για να αντιληφθούν άπαντες ότι ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μεταγραφικά καλοκαίρια της σύγχρονης ιστορίας του; Ο Αλέξανδρος Σόμογλου αναρωτιέται και απορεί…

Και ξαφνικά η… μιζέρια, η μουρμούρα και η ακατάσχετη γκρίνια που δέσποζε στα social media μέχρι το βράδυ της Δευτέρας επειδή ο Ολυμπιακός δεν απέκτησε και τον Ντεσπότοφ, ενώ έφερε στον Πειραιά τον Γιόβετιτς (λες και έφερε κάποιον… ξάδελφο του Μαυροβούνιου και όχι τον ίδιο), μετατράπηκε σε… τυφώνα ενθουσιασμού!
Ένας Ντάνιελ (όπως και η κακοκαιρία που θα σαρώσει το επόμενο 48ωρο τη χώρα) παρέσυρε τα πάντα στο διαδίκτυο υποχρεώνοντας τους ίδιους ανθρώπους που το μεσημέρι «έκραζαν» τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τραγουδούν… «πω, πω τι κάνει ο πρόεδρος». 

Ο Ποντένσε και το απίθανο μεταγραφικό καλοκαίρι του Ολυμπιακού

Συγχωρέστε με, αλλά αυτή ακριβώς η νοοτροπία μιας «καλομαθημένης» μερίδας φίλων του Ολυμπιακού ενδέχεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο αντίπαλο της ομάδας που χτίζουν Αντόνιο Κορδόν και Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Αυτή η μερίδα οπαδών που επειδή μεγάλωσε σε μια εποχή που οι «ερυθρόλευκοι» σαρώνουν τους τίτλους όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με την αποτυχία, αλλά περιμένουν με το… δάχτυλο στη σκανδάλη για να πυροβολήσουν την ίδια τους την ομάδα, όχι μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα, ή ένα χαμένο πρωτάθλημα, αλλά ακόμη και μετά από μια μεταγραφή που δεν ανταποκρίνεται στα δικά τους «θέλω».

Ειλικρινά τώρα, έπρεπε να αποκτηθεί ο Ντάνιελ Ποντένσε (στη μεγαλύτερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού στο ελληνικό ποδόσφαιρο) για να αντιληφθεί κανείς ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, ο Αντόνιο Κορδόν, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και όλοι οι συνεργάτες τους πρωταγωνίστησαν σε ένα από τα πιο ορθόδοξα, μεθοδικά και εν τέλει εντυπωσιακά μεταγραφικά καλοκαίρια της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού; 

Αν δεν επέστρεφε ο χαρισματικός Πορτογάλος θα μειωνόταν η αξία της απόκτησης παικτών της ποιότητας ή της προοπτικής του Έσε, του Ορτέγκα, του Σολμπάκεν, του Σκάρπα, του Κίνι, του Ιμπόρα, του Φρέιρε, του Αλεξανδρόπουλου και όλων των υπόλοιπων, αλλά κυρίως ο ορθολογικός τρόπος που χτίστηκαν ξανά οι «ερυθρόλευκοι»;

Η μεγάλη ευθύνη του κόσμου του Ολυμπιακού

Και να πεις ότι δεν έχουμε ήδη δείγμα γραφής των παραπάνω επιλογών στο χορτάρι; Ας είναι… Αν δεν αντιληφθούν όλοι, μα όλοι, οι φίλοι του Ολυμπιακού ότι οφείλουν να θωρακίσουν και να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πηγή ώθησης της ομάδας που χτίζεται ξανά στον Πειραιά, ο Ντάνιελ Ποντένσε και οι συμπαίκτες του θα έχουν να αντιμετωπίσουν τους προσεχείς μήνες έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο. Ίσως τον δυσκολότερο! 

Και επειδή στα πενήντα μου έχω πάψει να… χαϊδεύω αφτιά, η ευθύνη των φίλων του Ολυμπιακού που θα πηγαίνουν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να αποτελούν τον δωδέκατο παίκτη του Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχουν εξίσου μεγάλη  με εκείνη των υπόλοιπων… έντεκα.

Απαγορευτικό να κόβεται ο ρυθμός του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη

Το ότι οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν τον Ποντένσε, δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν χρόνο για να δέσουν ως ομάδα. Ό,τι ίσχυε στα τέλη Ιουλίου, ισχύει και σήμερα. Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Ολυμπιακού, ο Μαρτίνεθ θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να δει τα ποδοσφαιρικά του «θέλω» να εφαρμόζονται στο 100% στο γήπεδο. Απόλυτα φυσιολογικά σε μια προσπάθεια αναδόμησης θα υπάρξουν και ανεπιτυχή αποτελέσματα και δύσκολες βραδιές, ενδεχομένως να υπάρξουν και δύσκολες ήττες σε ντέρμπι απέναντι σε ομάδες που δουλεύονται από τους προπονητές τους για περισσότερα χρόνια.

Αν σε αυτές τις στιγμές ο κόσμος του Ολυμπιακού αντιδράσει στο Καραϊσκάκη, πυροβολώντας τα πόδια της ομάδας του βυθισμένος στα συναισθήματα απογοήτευσης της στιγμής, οι «ερυθρόλευκοι» θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα κλίμα εσωστρέφειας που είναι το τελευταίο που θα χρειάζονται.

Θα υπάρξουν ουκ ολίγες «μαγικές νύχτες» στο Φάληρο που θα βλέπεις τον Ολυμπιακό να… κρύβει το τόπι. Αυτές θα είναι οι εύκολες! Την πίστη στο πλάνο της ομάδας που χτίζουν Κορδόν και Μαρτίνεθ οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι πρέπει να την δείξουν στα δύσκολα. Με το χειροκρότημά τους και την υποστήριξή τους. Ο ρόλος τους στη φετινή προσπάθεια αναγέννησης της αγαπημένης τους ομάδας θα είναι κάτι παραπάνω από κομβικός! 

ΥΓ1: Δεν ξέρω τι πρέπει να συμβεί, δεν ξέρω πως διοίκηση και οργανωμένοι θα χαράξουν από κοινού μια στρατηγική θωράκισής της ομάδας, αλλά το άναμμα καπνογόνων και η χρήση λέιζερ πρέπει να απαγορευτούν δια νόμου φέτος στο Καραϊσκάκη. Ο Μαρτίνεθ είναι ολοφάνερο ότι χτίζει μια ομάδα που, ιδιαίτερα στο γήπεδό της, επιθυμεί να «πνίγει» τον αντίπαλό της από το πρώτο δευτερόλεπτο. Το τελευταίο που θα χρειάζεται είναι να κόβεται ο ρυθμός της. Ειλικρινά δεν έχω πιο ισχυρό επιχείρημα για να εξηγήσω το προφανές. Κάθε καπνογόνο που θα ανάβει στην εξέδρα, ή κάθε λέιζερ που θα βοηθά έναν διαιτητή να διακόπτει το παιχνίδι και να δίνει πολύτιμες ανάσες στον αντίπαλο θα αποτελεί ασυγχώρητη τρικλοποδιά στον ίδιο τον Ολυμπιακό! Είναι τόσο απλό! 

ΥΓ2: Το έγραψα στα social media, το επαναλαμβάνω κι εδώ: Δεν μένω ούτε στα γκολ, ούτε στη νίκη, ούτε στην εντυπωσιακή εικόνα, ούτε στη διαρκή βελτίωση του Ολυμπιακού. Δύο στοιχεία είναι αυτά που σε γεμίζουν αισιοδοξία για την ομάδα που χτίζει ο Μαρτίνεθ. Πρώτον, πόσο αναγεννημένοι και κεφάτοι είναι παίκτες που υπήρχαν και πέρσι στο ρόστερ (Ρέτσος, Μπιέλ, Μασούρας, Φορτούνης, Βρουσάι) κάτι που αποτελεί παράσημο για τη δουλειά του Ισπανού. Και δεύτερον η διάθεση όλων των παικτών να μην παρατάνε καμία φάση όταν χάνουν την μπάλα και το πως προσπαθούν αμέσως να την ανακτήσουν!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News