Ολυμπιακός: Χάμες, ας πούμε την αλήθεια, ποιος δεν ήταν… σοβαρός;

Χάμες Ροντρίγκες
eurokinissi

Ξαφνικά, ενάμιση μήνα μετά το «βελούδινο διαζύγιο» ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος δήλωνε «πάντα μέλος της ομάδας και καλοδεχούμενος στο Καραϊσκάκη», ο Κολομβιανός σταρ είπε ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν τον… εκτίμησαν σωστά και με σοβαρότητα. Αλήθεια, ποιος δεν εκτίμησε ποιον;

Αλήθεια ποιος δεν πανηγύρισε όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε στις 15 του Σεπτέμβρη την απόκτηση του «πολύ» Χάμες Ροντρίγκες; Ο «ερυθρόλευκος» κόσμος… απογειώθηκε, στην παρουσίασή του έγινε το «έλα να δεις» κι όλοι υποκλίθηκαν στην ποιότητά του.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΣ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) (LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Κακά τα ψέμματα, δεν έρχονται κάθε μέρα τέτοιας ποιότητας ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα. Κι όταν έρχονται, συνήθως τους φέρνει ο Ολυμπιακός (Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Καρεμπέ, Σαβιόλα, Ιμπαγάσα, Καμπιάσο, Τουρέ, Μαρσέλο, Τσόρι Ντομίνγκες) επειδή ακριβώς διαθέτει και το know-how και το πρεστίζ και το… πορτοφόλι, προκειμένου να νιώσουν καλά και να δώσουν συνέχεια στο γεμάτο βιογραφικό τους…

Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες, μεγάλα αστέρια της εποχής τους, όχι απλά ήρθαν και… γούσταραν, αλλά δεν ήθελαν να φύγουν! Ο Καρεμπέ είναι ακόμη εδώ σε επιτελικό πλέον ρόλο, ο Ιμπαγάσα προπονητής στη Β’ ομάδα. ο Ζιοβάνι αποχώρησε με κλάματα, ο Ριβάλντο πίεζε για να ανανεώσει και μετάνιωσε εν τέλει -κατά δήλωσή του- για το πρόωρο διαζύγιο που προκάλεσε, ο Καμπιάσο με τον Τσόρι ακόμη και σήμερα προσπαθούν να βρουν νέα φόρμουλα συνεργασίας με την ομάδα του Πειραιά.

Όλοι άνοιξαν την αγκαλιά και… χώρο στο γήπεδο

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή, ας αναρωτηθούμε για ποιο λόγο πήρε ο Ολυμπιακός τον διάσημο Κολομβιανό. Τον πήρε -πολύ απλά- επειδή είναι ο Χάμες Ροντρίγκες! Παρότι η ομάδα διέθετε πριν από εκείνον τρία 10άρια! Τον Μπιέλ, ο οποίος είχε αποκτηθεί με έξι εκατομμύρια και λόγω του Χάμες δεν αγωνίστηκε σχεδόν ποτέ στην «καλή» του θέση. Τον Φορτούνη, ο οποίος επίσης, με τον Χάμες στο γήπεδο, έπρεπε να μετακινηθεί δεξιά ή αριστερά για να ανοίξει χώρο και τέλος ο Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γάλλος δεν διανύει την πρώτη του νιότη, ωστόσο, κάθε φορά που παίζει δίνει και την ψυχή του, ενώ η ποιότητά και η εμπειρία του δεν αμφισβητούνται…

Ο Χάμες ήρθε, λοιπόν, πάνω σε… άσπρο άλογο, ως μια έξτρα επιλογή πολυτελείας. Όλος ο οργανισμός έκανε… σκριν για να βρει χώρο και να παίξει. Η πρώτη του συμμετοχή στο «Βικελίδης» έγινε με όλες κι όλες δύο προπονήσεις. Ήταν καλά, μπήκε, έπαιξε και έδειξε με το… καλησπέρα τη σπάνια κλάση του.

Γι΄αυτό και συνέχισε για ένα μεγάλο διάστημα να βρίσκεται στην ενδεκάδα, γι’ αυτό και ο κόσμος τον αγάπησε και τον αποθέωσε, γι’ αυτό και η διοίκηση είχε αποφασίσει να κάνει χρήση του +1 και να επεκτείνει το συμβόλαιό του έως το καλοκαίρι του 2024, αφού όταν είχε όρεξη έκανε… παπάδες!

Έλα, όμως, που αυτή η… όρεξη κάπου χάθηκε στην πορεία. Στις εβδομαδιαίες προπονήσεις, ο Χάμες έκανε παράπονα όλο και πιο συχνά ότι… κάτι τον ενοχλεί. Σταδιακά, άρχισε να απέχει από το εντατικό πρόγραμμα, οι άλλοι «σκοτώνονταν» στην προπόνηση κι εκείνος είχε την απαίτηση να γυμνάζεται στους δικούς του ρυθμούς, επειδή απλά είναι ο… Ροντρίγκες.

Αντίθετα, όταν δεχόταν κλήση από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, γινόταν… αυτόματα καλά! Ως δια μαγείας, έμπαινε κι έπαιζε στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος, συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις και ξαναθυμόταν ότι έχει ενοχλήσεις όταν επέστρεφε.

Για όλα αυτά, ο σύλλογος τον «προστάτευσε» μέχρι ενός σημείου. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες, άλλωστε, έχουν τα μικρά ή μεγάλα κουσούρια τους. Όσο περνούσε ο καιρός, όμως, ο 32χρονος άσος αντί να βελτιώνεται μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες, γινόταν όλο και χειρότερος. Από ένα σημείο και μετά άρχισε να… περπατάει στο γήπεδο, με αποκορύφωμα τον αγώνα της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό όπου και πάλι πήρε φανέλα βασικού, αλλά επειδή στο γήπεδο εμφανίστηκε η… σκιά του, αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ενοχλήθηκε βλέποντας την ταμπέλα με το όνομά του. Η γκρίνια ήταν μόνιμη, ακόμη και επί Μίτσελ, αλλά στο ματς με τον Παναθηναϊκό, η κατάσταση ξέφυγε. Βάζοντας το «εγώ» του πάνω από την ομάδα, μάζεψε τα πράγματά του κι έφυγε από το γήπεδο πριν τελειώσει ο αγώνας.

Την επόμενη μέρα, ο Ζοζέ Ανιγκό, του εξήγησε ότι οφείλει να ζητήσει συγνώμη στους συμπαίκτες του. Κάτι ανάλογο είχε ζητήσει παλιότερα ο Πέδρο Μαρτίνς από τον Γιάγια Τουρέ όταν είχε αργήσει σε μια προπόνηση. Ο Ιβοριανός το έκανε. Ο Κολομβιανός, έβαλε ξανά πιο ψηλά το «εγώ» του κι αντί να απολογηθεί σε όλη την ομάδα, προτίμησε να ξαναφύγει από την προπόνηση!

Κάπου εκεί η διοίκηση, έκρινε ότι έπρεπε να… επέμβει, όπως είχε συμβεί λίγο καιρό νωρίτερα με τον Μαρσέλο, βλέποντας ότι η συμπεριφορά του δεν είναι όσο επαγγελματική επιβάλλεται. Έκαναν μια συζήτηση μαζί του, συμφώνησαν να πάνε παρακάτω… χώρια και προχώρησαν σε «βελούδινο διαζύγιο», όπως προκύπτει και από τη σχετικά ανακοίνωση:

«H ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ο Χάμες Ροντρίγκες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λύση της συνεργασίας τους. Ο Χάμες θα είναι πάντα κομμάτι του συλλόγου μας και μέλος της ερυθρόλευκης οικογένειας. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Χάμες με ανάρτησή του στα σοσιαλ μίντια δήλωνε παντοτινό μέλος του Ολυμπιακού και ευχόταν να είναι πάντα καλοδεχόμενος στην «ερυθρόλευκη» οικογένεια:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για όλο τον χρόνο που περάσαμε μαζί. Αν και χωρίζουν οι δρόμοι μας, αισθάνομαι ότι θα είμαι πάντα μέλος και καλοδεχούμενος στην οικογένεια του Ολυμπιακού και του μεγάλου Πειραιά. Εύχομαι τα καλύτερα στον Ολυμπιακό και κάθε επιτυχία στο μέλλον».

Ενάμιση μήνα μετά, ο Ροντρίγκες σε συνεντευξή του σε Μέσο της πατρίδας του, άλλαξε… τροπάριο  κι άφησε αιχμές για τον Ολυμπιακό, θέλοντας προφανώς να πετάξει τη μπάλα στην… εξέδρα για να δικαιολογήσει ένα ακόμη διαζύγιο που ήρθε να προστεθεί ως αλυσίδα στην πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων…

«Ήμουν σε 24 παιχνίδια και έπαιξα αρκετά, θα μπορούσα να έχω πετύχει περισσότερα γκολ. Έπαιξα καλά. Τα νούμερα είναι λίγο χαμηλά γι’ αυτό που έπαιξα», δήλωσε χαρακτηριστικά για την παρουσία του στην ομάδα του Πειραιά και πρόσθεσε:

«Δεν το μετανιώνω, όπως είπα και πριν. Και περισσότερο όταν δεν σου φέρονται καλά ή με σοβαρό τρόπο και δεν εκτιμούν αυτό που έχεις κάνει…». Λίγες μέρες νωρίτερα, σε άλλο ρεπορτάζ από την πατρίδα του είχε πει ότι ουσιαστικά έφυγε επειδή δεν μπορούσε να ασχοληθεί όσο ήθελε με άλλες δραστηριότητες. 

Και κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα: Ποιος δεν σεβάστηκε ποιον; Ποιος δεν ήταν σοβαρός απέναντι σε ποιον; Ποιος δεν εκτίμησε τελικά; Ο Ολυμπιακός ή ο Χάμες; Και σε τελική ανάλυση, ποιος… Χάμες λέει την αλήθεια; Εκείνος που ευχαρίστησε για τη συνεργασία και δήλωνε «παντοτινό μέλος του κλαμπ» ή εκείνος που «δεν τον σεβάστηκαν όσο έπρεπε»; Ουδείς πάνω από την ομάδα! Και κάτι τελευταίο.

Αν ο Χάμες είχε όρεξη για μπάλα και για δουλειά, πέρα από την ενασχόληση με δικές του επιχειρήσεις, αν δεν τα είχε φορτώσει -σε ποδοσφαιρικό επίπεδο- στον… κόκορα όπως προκύπτει από την καριέρα, αλλά και τα διαζύγια που είχε με ομάδες τα τελευταία χρόνια, όχι απλά θα έμενε στον Ολυμπιακό, αλλά θα ήταν και ο ηγέτης της ομάδας. Εκείνος υποτίμησε την αξία του με τη συμπεριφορά του. Εκείνος έβαλε άλλες προτεραιότητες πιο ψηλά, εκείνος είχε συμπεριφορά… Κριστιάνο Ρονάλντο από ένα σημείο και μετά. Αντίθετα, ο σύλλογος του συμπεριφέρθηκε όπως άξιζε σε έναν αθλητή της δικής του σπάνιας κλάσης, αλλά και σε έναν, όπως αποδείχθηκε, πολύ ιδιόρρυθμο και εγωπαθή χαρακτήρα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News