Παναθηναϊκός: Να αποφύγει το «έγκλημα» του 2017

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει μπροστά του μία στρωμένη κατάσταση για πρώτη φορά μετά από χρόνια και χρειάζεται συγκεκριμένες κινήσεις για να ενισχύσει το Τριφύλλι.

Η σεζόν έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο τάιμινγκ και τον Μάιο, ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει την επιστροφή στην Ευρώπη και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Παρότι όλα είναι ανοιχτά, εντούτοις, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Γιατί ότι και να συμβεί (όλα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο), ήδη υπάρχει προίκα για το μέλλον και το Τριφύλλι πρέπει να βασιστεί σε αυτή και να μην επηρεαστεί από το (πρόσκαιρο) αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά μετά το 2017, ο Παναθηναϊκός έχει τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει. Δεν θα καταστεί αυτομάτως πρωταγωνιστής σε μερικούς μήνες, όμως «τρέχει» μία διαδικασία η οποία του χρόνου, θα του επιτρέψει να χτυπήσει την κορυφή, εφόσον τον βοηθήσουν και οι συγκυρίες. Δεν θα υπερέχει των αντιπάλων του, το χάντικαπ που δημιουργήθηκε δεν καλύπτεται έτσι εύκολα, όμως θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την υπέρβαση, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει συγκροτήσει ένα ρόστερ που χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυση, για να ανέβει επίπεδο και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν κανονικός Παναθηναϊκός. Ένα «οικοδόμημα» που άντεξε τις αναταράξεις, απορρόφησε την πίεση και τώρα δείχνει τη σταθερότητα και τη σιγουριά του. Το οποίο από εδώ και πέρα, έχει ανάγκη από το κατάλληλο «ντύσιμο», για να φανεί όμορφο και να προσελκύσει τον κόσμο.

O Παναθηναϊκός να μείνει στο… «on»

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αντικατέστησε τον Αντρέα Στραματσόνι τον Δεκέμβριο του 2016 και σύντομα παρουσίασε μία εξαιρετική εκδοχή του Παναθηναϊκού. Την άνοιξη, το Τριφύλλι νίκησε όλα τα ντέρμπι, πρόσφερε όμορφο θέαμα και είχε έναν «κορμό» 13-14 παικτών με αξία, ικανότητες και προσωπικότητα. Στο δυναμικό δέσποζαν παίκτες όπως οι Μπεργκ, Ζέκα, Μολέντο, Βιγιαφάνιες, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Εμποκού κ.α.

Εκείνος ο Παναθηναϊκός «χειρουργήθηκε» στην κυριολεξία από τη διαιτησία του Κύζα, προκειμένου να προκριθεί ο ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Ενώ ήταν και πάλι ο Δικέφαλος του Βορά στα Play Off στο παιχνίδι της Λεωφόρου, όταν με μία παράσταση προκάλεσε τον μηδενισμό του Τριφυλλιού και τον εκτροχιασμό του από την κατάληψη της δεύτερης θέσης και της συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League.

Αυτός ο Παναθηναϊκός είχε τα φόντα να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή τη σεζόν 2017-2018. Με μερικές ποιοτικές μεταγραφές, είχε έναν ικανό προπονητή και χωρίς τρελή αύξηση του μπάτζετ, μπορούσε να επανέρθει στην κορυφή. Τι συνέβη τελικά; Τραβήχτηκε η… μπρίζα και χάθηκε η ευκαιρία…

Μάθημα για τον Παναθηναϊκό

Εκείνη η περίοδος πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους στο Τριφύλλι. Πρωτίστως για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Μετά από πολλές αποτυχημένες επιλογές, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βρει στο πρόσωπο του Γιοβάνοβιτς έναν έμπιστο συνεργάτη, ο οποίος τον σέβεται και παράγει έργο. Έργο που αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Επιβάλλεται να αναληφθεί κάθε πρωτοβουλία, ώστε ο Σέρβος να παραμείνει για πολλά χρόνια στο «Γεώργιος Καλαφάτης».

Επίσης, μετά και το φετινό «ξεσκαρτάρισμα», το ρόστερ δείχνει μία προοπτική. Έχει ταυτότητα, αρχές και πλεονεκτήματα. Όπως και μειονεκτήματα, μόνο που πια είναι συγκεκριμένα και είναι φανερό πως θα επιλυθούν. Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο, εφαρμόζεται με ευλάβεια και δεν προχωράνε όλα στο… βλέποντας και κάνοντας.

Άρα, οι επόμενες κινήσεις διαφαίνονται στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ανανέωση του συμβολαίου του προπονητή και ισχυροποίηση του δυναμικού. Με τα αυτονόητα, ο Αλαφούζος ξενοιάζει από τα βασικά και έπειτα, έχει την άνεση να οργανώσει τις δομές του Παναθηναϊκού. Γιατί, αντίστοιχα, ο Ιβάν δεν μπορεί να καλύπτει κάθε οργανωτική αδυναμία. Όμως, ο Σέρβος προσφέρει τον χρόνο για την απαραίτητη αναδιοργάνωση, προκειμένου ο «πράσινος» οργανισμός να αρχίσει να θυμίζει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό club.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News