Πίστες: Τα μπουζούκια ξαναζούν μέρες ΠΑΣΟΚ - Τα νυχτερινά κέντρα φουλάρουν, όπως στα '90s

Τα νυχτερινά κέντρα φουλάρουν πλέον Κυριακές, αλλά και καθημερινές, όπως στα ’90s – Τα σχήματα που κάνουν τη διαφορά και οι σταθερές αξίες στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας.

Mπουζούκια 1996-2000

Ημέρες ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά. Έσφυζαν από κόσμο, µε τις Moet και τα περιβόητα πανέρια με τα ιπτάμενα γαρίφαλα να καταλήγουν και να ζώνουν τους τραγουδιστές, που όχι σπάνια, λόγω ακριβώς του λουλουδοπόλεμου που μαινόταν γύρω τους, είχαν ατυχήματα. Όχι, δεν κυκλοφορούσαν µε… τρακτερωτά παπούτσια, για να αποφεύγουν τα ολισθήματα.

Αλλά µε πανάκριβα Giorgio Armani, Gianfranco Ferre, µε Εrmenegildo Zegna όσοι ήθελαν κάτι ακόμα πιο «τσιμπημένο» – και ελεγκάντε. Οι πιο προχωρημένοι, µε τη σφραγίδα του Αμερικανού ντιζάινερ, ομογενούς εκ Σπάρτης ουσιαστικά, John Varvatos.

Ωστόσο, λίγο πριν από τον 21ο αιώνα, το 99, σκάει η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου και µμαζί µε αυτήν καταρρέουν back to back επιχειρήσεις. Σαν ντόμινο είδαμε να εξαφανίζονται θεωρητικά «µμεγαθήρια». Τα μπουζούκια αρχίζουν να αδειάζουν. Τα ρολά της νύχτας κατεβαίνουν. Τα σχήματα µμειώνονται. Ελάχιστες πίστες επιβιώνουν. Με προσφορές 2+1, µε «χοροεσπερίδες» συλλόγων να γίνονται το… κλου τους.

Και τα κασέ των τραγουδιστών; Προφανώς, µε τη σειρά τους επίσης διολισθαίνουν. Και ξεκινούν πλέον να δραστηριοποιούνται σε άλλου τύπου επιχειρήσεις (θυμάστε την πιτσαρία «Πομοντόρο» της Άννας Βίσση στο Κολωνάκι; Τι, άραγε, απέγινε; Παραμένει στην κατοχή της;). Γιατί η επιβίωση σε καιρούς ισχνών αγελάδων δεν είναι απλή υπόθεση εργασίας.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, ειδικά φέτος, η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει σε όσους πια έχουμε περάσει τα 40 τον προηγούμενο αιώνα. Τα χρόνια που τα μπουζούκια ήταν στάνταρντ. Όχι µόνο για να βάλουμε «Φωτιά στα σαββατόβραδα», που τραγουδούσε η Lady (Άντζελα ∆ηµητρίου). Αλλά και για τις καθημερινές.

Από εκεί που µμιλούσαμε µόνο για Παρασκευοσάββατα, βλέπεις σχήματα όπως του Αντώνη Ρέμου και της Ελένης Φουρέιρα στο «NOX» να απογειώνονται. Σάββατο και Κυριακή. Κι όμως, και Κυριακή. ∆εν ισχύει πια το κλισέ (στους άγραφους κανόνες της αθηναϊκής νύχτας) «Never on Sunday» – το «Ποτέ την Κυριακή» της Μελίνας Μερκούρη. Γιατί, όταν μια φορά κι έναν καιρό εφαρμοζόταν, οι σερβιτόροι χτύπαγαν µμύγες. Πλέον ο κόσμος -και η πιτσιρικαρία- γεμίζει τα µμαγαζιά.

Μετά τις γιορτές, μάλιστα, είναι πιθανό το συγκεκριμένο σχήμα να υιοθετήσει το τριήμερο. Τριήμερο αυτό το διάστημα και τετραήμερο στις γιορτές φαίνεται πως θα εφαρμόσει και ο επιχειρηματίας του «Fantasia Live», του νυχτερινού κέντρου όπου εμφανίζεται ο Νίκος Οικονομόπουλος, για να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Προσέλευση; Αθρόα – και κάτι παραπάνω.

ΤΙΣ ΤΕΤΑΡΤΕΣ
Από την άλλη, είναι εντυπωσιακό ότι ο αγαπημένος «Λε-Πα», κατά κόσμον Λευτέρης Πανταζής, και η Έλλη Κοκκίνου τις Τετάρτες στο «Βarbarella Athens» αποθεώνονται – φυσικά εμφανίζονται και ξεσηκώνουν κόσμο και τα Σάββατα. Ο Γιώργος Τσαλίκης µε τον Χρήστο Μενιδιάτη εμφανίζονται Τρίτη και Παρασκευή στο «Ω Stage». Και, ναι, σαρώνουν.

Ο Γιώργος Μαζωνάκης µε τον Ηλία Ταμπακάκη τα «σπάνε» στο «Φωταέριο» και «δυναμιτίζουν» και τις Πέμπτες µας, πέρα από τα Σάββατα. Όπως και τότε, η Τρίτη, η Τετάρτη, η Πέμπτη ξαναγίνονται αγαπημένες ημέρες για έξοδο.

Πραγματικός χαμός αναμένεται να γίνει και µε τον Κωνσταντίνο Αργυρό, ο οποίος ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ύστερα από επτά χρόνια και οι κρατήσεις βρίσκονται στο ζενίθ, µε αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του µμαγαζιού να κοιτάζουν και άλλες μέρες, προκειμένου να καλύψουν την τεράστια ζήτηση του κόσμου. Και κάπως έτσι
νιώθουμε déjà vu.

Ευτυχώς, µε σταθερές αξίες, όπως τον Ρέμο, τον «Μαζώ» και τα άλλα παιδιά να είναι εδώ, μπροστά µας, µε κέφι µμεγαλύτερο από ποτέ. Και ας µμεγαλώσαμε. Όλοι μαζί. Το γλεντάμε στα «ανθισμένα» εκ νέου µμπουζούκια,
που ζουν αναγέννηση.

Η διαφορά; Ότι τότε ήταν πολύ… after. Τώρα, οι ώρες προσέλευσης είναι γύρω στις 11. Και οι «βασικοί» καλλιτέχνες, τα πρώτα ονόματα στη µμαρκίζα, δεν ξεκινούν πια το πρόγραμμά τους στις 3 μετά τα µμεσάνυχτα.

Όπως τότε. Οι ώρες είναι πιο προσιτές. Γιατί το lifestyle, οι απαιτήσεις υμών και ημών έχουν αλλάξει. Και η dolce
vita αποκτά «νέο» µεν, τόσο γνώριμο δε πρόσωπο. Και µας αρέσει.

Όσο για τις γιορτές; Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Άννα Βίσση, που θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Παρασκευή στο «Hotel Ερμού», θα εμφανίζεται 22 και 23/12, οι «Λε-Πα» και Κοκκίνου 20, 23, 24 και 25/12. Τα υπόλοιπα X-mas, προσεχώς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News