Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο: Σκάνδαλο μεγατόνων - ΤΑΙΠΕΔ και Ελεγκτικό Συνέδριο αγνοούν το ΣτΕ για να εξυπηρετήσουν με… ψίχουλα τα σχέδια Μελισσανίδη!

Το ΣτΕ τον Φεβρουάριο του 2024 απέρριψε ως μη νόμιμο το σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ, που είχε συμπεριλάβει το ΤΑΙΠΕΔ ως προϋπόθεση στο διαγωνισμό, αλλά η συνέχεια ξεπερνά κάθε φαντασία και φτάνει μέχρι το προπονητήριο της ΕΠΟ και τη Μπαρτσελόνα!

Στην Ελλάδα ισχύει διαχρονικά πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πάνω απ’ όλα! Αυτό γνωρίζουν γενιές ολόκληρες, αλλά φαίνεται πως το αγνοούν το ΤΑΙΠΕΔ και Ελεγκτικό Συνέδριο που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξυπηρετήσουν τα σχέδια εταιρείας συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη και αφορούν το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.

Είναι γνωστό πως πριν από περίπου έναν χρόνο έγινε διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, για να μισθωθεί η συγκεκριμένη έκταση, στους βασικούς όρους του οποίου συμπεριλαμβανόταν κι ένα νέο ΕΣΧΑΔΑ (ενιαίο σχέδιο χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ακινητών) που προέβλεπε νέες χρήσεις και όρους δόμησης και εκμετάλλευσης. Ελα, όμως, που όπως λένε εκείνοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση και την ξέρουν από πρώτο χέρι, το ΕΣΧΑΔΑ ήταν μάλλον φωτογραφικό για συγκεκριμένη εταιρεία… Ισως δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ φτιάχτηκε -για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ– από την ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει και μέρος της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, της OPAP Arena.

Αυτή η όχι και πολύ διάφανη διαδικασία, είχε ως αποτέλεσμα στον σχετικό διαγωνισμό να εμφανιστεί μόνο μία εταιρεία, η οποία κατά -διαβολική- σύμπτωση κέρδισε τον διαγωνισμό με ευτελέστατο αντάλλαγμα. Πρόκειται για την APLEKTON, συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη, η οποία κατέβαλε ως αντάλλαγμα… ψίχουλα, δηλαδή το ποσό των 6,5 εκατ. €, συν 180.000 ετήσιο μίσθωμα (15.000 το μήνα) μίσθωμα, για τα επόμενα 40 χρόνια. Για το ακίνητο είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2014, στον οποίο είχε συμμετάσχει και πάλι ο Δ. Μελισσανίδης, αλλά είχε χάσει από άλλον επενδυτή, όμως στη συνέχεια αυτός ο -πρώτος- διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Το προς αξιοποίηση ακίνητο, ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ, έχει έκταση 589,5 στρέμματα και περιλαμβάνει κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις για ιππασία. Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μαρκοπούλου, στην περιοχή Μερέντα, σε απόσταση 43 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και 13 χιλιομέτρων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Μέσω του ΕΣΧΑΔΑ παρεχόταν η δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου ως «Θεματικό Πάρκο-Αναψυχή», διατηρώντας σε τμήμα μόνο αυτού ως κυρίαρχη τη χρήση της αθλητικής ιππασίας και αναπτύσσοντας στο υπόλοιπο τμήμα αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις, σύμφωνα με τον Μετροπολιτικό σχεδιασμό της Αθήνας και της Αττικής.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο, είχε άλλη άποψη και τον Φεβρουάριο του 2024 απέρριψε ως μη νόμιμο το συγκεκριμένο σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ, που είχε συμπεριλάβει το ΤΑΙΠΕΔ ως προϋπόθεση στον διαγωνισμό του. Πρώτον επειδή οι χρήσεις που επέτρεπε ήταν πολύ διαφορετικές από τις νόμιμες για τη συγκεκριμένη έκταση και παραβίαζαν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για όλη την περιοχή Μαρκοπούλου, αλλά και για να μη χαθεί το δικαίωμα να παραμείνει εκεί η ιππική χρήση και η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας.

Με άλλα λόγια, κατόπιν αυτής της απόφασης του ΣτΕ δεν υπάρχει δυνατότητα να υπογραφεί σύμβαση με τον επενδυτή, αφού το ΕΣΧΑΔΑ με βάση το οποίο έκανε την προσφορά του, απορρίφθηκε. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο ΕΣΧΑΔΑ που έγινε και ο σχετικός διαγωνισμός και τώρα κρίθηκε ως μη νόμιμο, παρεχόταν η δυνατότητα εκεί που είναι σήμερα στάβλοι να αλλάξει η χρήση και να γίνουν ξενώνες κι εκεί που βρίσκεται το μοναδικό κλειστό ιπποδρόμιο στην Ελλάδα να γίνει μέχρι και πισίνα! Κάτι τέτοιο όπως ο καθένας λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό από το ΣτΕ, γι’ αυτό και το ανώτατο Δικαστήριο έβαλε… τέλος.

Η συνέχεια, ωστόσο, ξεπερνά ακόμη και τη φαντασία. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, λειτουργώντας, προφανώς, από κοινού με τον Δ. Μελισσανίδη, προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συμβούλιο, που το 2023 είχε εγκρίνει προσυμβατικά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με την αυτονόητη προϋπόθεση της προηγούμενης έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ, από το οποίο ζήτησαν την «ανάκληση της προϋπόθεσης έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ, για την υπογραφή της σύμβασης». Το Ελεγκτικό Συνέδριο και δη κλιμάκιό του με επικεφαλής την Πρόεδρο του, η οποία λέγεται πως είναι φίλα προσκείμενη στην ΑΕΚ, δέχθηκε τον Μάρτιο του 2024 την προσφυγή τους, αλλάζοντας στην ουσία την δική του προηγούμενη απόφαση του 2023 και αγνοώντας όσα είχε πει το ΣτΕ μόλις ένα μήνα νωρίτερα!

Στην ουσία, το ΕΣ αλλάζει κατά το δοκούν το πλαίσιο του διαγωνισμού και τις αποφάσεις του, αφού το ΕΣΧΑΔΑ ήταν η προϋπόθεση βάση της οποίας έγινε ο διαγωνισμός και έρχεται εκ των υστέρων και αποσυνδέει το ΕΣΧΑΔΑ από τη μίσθωση του ακινήτου στον επενδυτή, σαν να επρόκειτο για μια μίσθωση του χώρου ως είχε πριν τον διαγωνισμό. Άλλωστε, εξαιτίας αυτού του ΕΣΧΑΔΑ αποσύρθηκαν και οι άλλοι επενδυτές από τον διαγωνισμό με έγγραφη δήλωσή τους προς το ΤΑΙΠΕΔ, αλλιώς θα είχαν υποβάλλει προσφορά.

Ακόμη κι έτσι, όμως, όπως έκρινε το ΕΣ με αυτή του τη νέα απόφαση, η μίσθωση μπορεί να υπογραφεί με δεδομένο το πλαίσιο χρήσεων που προβλέπεται στο παλιό ΕΣΧΑΔΑ του 2002 με το οποίο το Ολυμπικό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου παραμένει ιππικό κέντρο και έδρα της ΕΟΙ. Με απλά λόγια, ωστόσο, αν καταφέρουν να υπογράψουν αυτή τη μίσθωση, το Μαρκόπουλο θα περάσει στα χέρια της Αplekton του Δ. Μελισσανίδη και πλέον θα έχει ο νέος επενδυτής τον έλεγχο του ακινήτου. Και ως μισθωτής πλέον, ανεξαρτήτως ΕΣΧΑΔΑ, θα μπορεί στην ουσία να θέτει τους όρους που θα λειτουργεί το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου (ενοίκιο, ωράριο, συντηρήσεις, έξοδα κλπ) εις βάρος του ολυμπιακού αθλήματος της ιππασίας και αντίθετα με όσα προβλέπει στην απόφασή του το ΣτΕ.

Αυτή, προφανώς, είναι η πρόθεση ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτή, που λειτουργούν αποδεδειγμένα σε συντονισμό, και ήδη κάνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες για να προχωρήσουν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση της υπογραφής μίσθωσης και απόδοσης του μισθίου στον επενδυτή. Αναμένονται άμεσες αντιδράσεις από τους αρμόδιους της Ομοσπονδίας Ιππασίας, αφού αν περάσει το σχέδιο που μόλις διαβάσατε δεν θα μπορεί σε αυτό τον χώρο να φιλοξενηθεί ούτε… ρουθούνι αλόγου, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το προπονητήριο και η Μπαρτσελόνα

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει… δρομολογηθεί για να μετατραπεί στο νέο προπονητήριο της Εθνικής ομάδας, με χρήματα της ΕΠΟ, της UEFA, της FIFA και της Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή η ίδια η ΕΠΟ θα στεγαστεί σε ακίνητο που ελέγχεται από ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, στο οποίο θα κάνει μάλιστα και επενδύσεις ανεβάζοντας την αξία του, και όλα αυτά με χρήματα άλλων! Το μίσθωμα δε που θα πληρώνει η ΕΠΟ, υπολογίζεται πολύ παραπάνω από το αντάλλαγμα του διαγωνισμού! Τέλος, μέσα στον ίδιο χώρο η εταιρεία APLEKTON σκοπεύει να διαθέσει χώρο για τη δημιουργία Ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγους μήνες είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και είχε συνάντηση με τον ισχυρό άντρα της ΠΑΕ ΑΕΚ, ο πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» Ζοάν Λαπόρτα.

Δηλαδή τα δημόσια ταμεία θα εισπράττουν ελάχιστα, σε σχέση με αυτά που θα βγάζει η APLEKTON για σαράντα χρόνια και αυτό το ΤΑΙΠΕΔ το βαφτίζει αξιοποίηση υπέρ του Δημοσίου ενός σημαντικού ακινήτου που κατασκευάστηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού και ανήκει, με νόμο, στην Ολυμπιακή κληρονομιά και αξιοποίηση.

Αλήθεια για όλα αυτά έχει άραγε την παραμικρή ιδεά ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Μητσοτάκης; Τον έχει ενημερώσει κάποιος από τους συνεργάτες του τι γίνεται στην… αυλή του και πως κάποιοι τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα για ένα πινάκιο φακής; Πως έχουν αλώσει ακόμη και θεσμούς του Συντάγματος για να διαφυλάξουν συγκεκριμένα συμφέροντα; Σε τελική ανάλυση, ποιος έχει την ευθύνη για όλο αυτό το σκάνδαλο που εκθέτει όλους όσους εμπλέκονται, με κάποιους μάλιστα να μην κρατούν ούτε τα προσχήματα; Ελλάς το μεγαλείο σου…

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News