Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ - Live οι εξελίξεις

Δεκάδες πολεμικά drone του Ιράν απογειώθηκαν με προορισμό το Ισραήλ, ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ με drones, με τις ΗΠΑ να στέλνουν πολεμικά πλοία και στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα.

Ενισχύονται οι φόβοι για ευρύτερη ανάφλεξη στη περιοχή με το Ισραήλ να υπόσχεται αντίποινα. «Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα νικήσουμε» ήταν η πρώτη δήλωση του Νετανιάχου.

09:22 Η Χαμάς λέει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι «φυσικό δικαίωμά» του

«Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται από το Ιράν κατά της σιωνιστικής οντότητας είναι φυσικό δικαίωμα και η δέουσα απάντηση στο έγκλημα της στοχοποίησης του προξενείου στη Δαμασκό», ανέφερε η παλαιστινιακή ομάδα σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Χαμάς δήλωσε ότι επιβεβαιώνει «το φυσικό δικαίωμα» των χωρών και των λαών της περιοχής να αμυνθούν «απέναντι στις σιωνιστικές επιθέσεις», αναφερόμενη στο Ισραήλ.

«Καλούμε το αραβικό και ισλαμικό έθνος μας, τους ελεύθερους λαούς του κόσμου και τις δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην πλημμύρα της Al-Aqsa», πρόσθεσε η ομάδα, αναφερόμενη στην επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

09:20 Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι στην άμυνα κατά της επίθεσης του Ιράν συμμετείχαν γαλλικά στρατιωτικά μέσα

09:13 Το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του

Μετά από την Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του, καθώς η αεροπορική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι κίνδυνοι ασφάλειας από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η Ιορδανία που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της για την αναχαίτιση τόσο μη επανδρωμένων drones, όσο και πυραύλων που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, όπως δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφάλειας.

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ. Οι εμπλοκές αυτές, εξελίχθηκαν στον εναέριο χώρο της συνοριακής γραμμής μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 στο Ισραήλ.

08:58 «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ» λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά στην απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν προς το Ισραήλ, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνιστούν επιδείνωση της επιβαρυμένης κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.» Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών.»

7:30 IDF: Το 99% των 300 πυραύλων και drone καταστράφηκαν

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

7:00 Νετανιάχου: «Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, αναφέρει στην πρώτη δήλωσή του μετά την επίθεση του Ιράν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται ότι το μήνυμα του Νετανιάχου έρχεται μετά τη δίωρη αξιολόγηση της κατάστασης με τον υπουργό Πολέμου Benny Gantz και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

6:40 Το Ισραήλ απέκρουσε, η αντιπαράθεση δεν τελείωσε

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

06:20 Ο Μπάιντεν φοβάται τον Νετανιάχου, καλεί την G7

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε εναντίον του το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι όταν μίλησε με τον Νετανιάχου, του είπε ότι το Ισραήλ «επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και σε πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι την Κυριακή θα συζητήσει με τους ηγέτες των χωρών της G7 τη διαμόρφωση ενιαίας διπλωματικής απάντησης στην ιρανική επίθεση.

06:10 New York Times: Από το Ιράν εκτοξεύτηκαν 185 drones και 36 πύραυλοι Κρουζ

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το Ιράν εκτόξευσε 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους, γράφουν οι New York Times.

06:00 Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς προερχόμενη από οποιαδήποτε χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής», προειδοποιούν στην ανακοίνωσή τους.

05:45 31 τραυματίες από την επίθεση του Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών Μέσων, οι τραυματίες στο Ισραήλ είναι 31 και οι περισσότεροι τραυματίστηκαν στον πανικό τους να σπεύσουν στα καταφύγια.

05:33 NBC: Ο Μπάιντεν φοβάται ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια γενικευμένη σύρραξη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνομίλησε τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνομιλία, αναγγέλλοντας πως θα δώσει στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, o Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια γενικευμένη σύρραξη.

05:17 Η Σαουδική Αραβία καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εκφράζει την ανησυχία του για τη «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και ζητά αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη για να αποτραπούν οι «κίνδυνοι των πολέμων».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο προειδοποιεί επίσης για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης.

05:05 Συνοριοφύλακας τραυματίστηκε σε επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη

Συνοριοφύλακας νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον της ίδιας και άλλων αστυνομικών που επιχειρούσαν στη Δυτική Όχθη, αναφέρει η ισραηλινή αστυνομία.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλα.

04:51 IDF: Οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται πλέον να παραμένουν στα καταφύγια

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται να παραμένουν στα καταφύγει. Παραμένουν, όμως, σε ισχύ οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδρομών.

04:43 Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έχει το «ok» να αποφασίσει για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Συμβούλιο δεν θα χρειάζεται να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από τον Μαλτέζο ομόλογό του, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση του ΣΑ για να καταδικάσει απερίφραστα το Ιράν για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις και να ενεργήσει αμέσως για να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση».

Το αίτημα του Ισραήλ έγινε δεκτό και ότι η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

04:34 O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

04:26 Αυτήν την ώρα η συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν αυτήν την ώρα τηλεφωνική επικοινωνία. Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία πραγματοποιείται μετά το τέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

04:15 Νεότερα για τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (20:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε η Μάλτα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτό το μήνα.

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε λίγο μετά από επίσημο αίτημα του Ισραήλ στον ΟΗΕ σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

04:10 Drones αναχαιτίζονται πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ

Είναι ένα από τα πολλά βίντεο που έχουν ανέβει στα social media και δείχνουν τη στιγμή που τα ιρανικά drones αναχαιτίζονται από το ισραηλινό σύστημα άμυνας.

Ο ουρανός είναι γεμάτος μικρές λάμψεις, μόνο που είναι τα «όπλα» που έστειλε το Ιράν στο Ισραήλ για να «εκδικηθεί» για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της χώρας στη Δαμασκό.

Τα ιρανικά drones δεν έφτασαν μόνο πάνω από το Όρος του Ναού (ή τέμενος Αλ Ακσά) στην Ιερουσαλήμ αλλά και πάνω από το κτίριο της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) αλλά κι εκεί αναχαιτίστηκαν επίσης.

04:02 Κάτοικος Ιερουσαλήμ: «Ζούμε ιστορικές στιγμές – Δεν το έχω ξαναβιώσει αυτό»

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής ελληνοισραηλινών σχέσεων και κάτοικος της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι υπήρξε ένα κύμα επίθεσης από το Ιράν προς το Ισραήλ.

«Ήχησαν οι σειρήνες, μπήκαμε στα καταφύγια. Γνωρίζουμε ότι το γεγονός δεν τελείωσε. Εκτοξεύσεις έγιναν και από το Ιράκ , τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη… Ήταν γνωστό ότι κάτι θα περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

03:57 Ιράν: Η επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει τελειώσει

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει ακόμη τελειώσει.

 

 

Πηγή: in.gr

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News