Ο θρύλος που μετά το παγκόσμιο ρεκόρ έμεινε παράλυτος και τρέλανε τους γιατρούς

Σαν σήμερα: παγκόσμιο ρεκόρ, 21 Ιουνίου, Μπράιαν Στέρνμπεργκ, Brian Sternberg, επί κοντώ, στίβος.

Όταν σαν σήμερα -21 Ιουνίου 1943- γεννήθηκε ο Αμερικανός Μπράιαν Στέρνμπεργκ (Brian Sternberg), ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι θα έγραφε ιστορία στο επί κοντώ, λίγες ημέρες αργότερα θα έμενε παράλυτος και θα διέψευδε τους γιατρούς που του έδιναν ελάχιστο χρόνο ζωής.

Ο Αμερικανός επικοντιστής Μπράϊαν Στέρνμπεργκ, γεννημένος στο Σιάτλ, υπήρξε ο πρώτος άλτης που πέρασε τα 5 μέτρα στο άλμα επί κοντώ, το 1963. Τον ίδιο χρόνο ανέβασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.08 (7 Ιουνίου). Πέντε εβδομάδες αργότερα έμεινε παράλυτος, το 1996 υποβλήθηκε σε νέα εγχείρηση στη Γερμανία για να βελτιωθεί η ομιλία του.

Ο Μπράιαν Στέρνμπεργκ είχε μείνει παράλυτος από τον λαιμό και κάτω μετά από ένα ατύχημα με τραμπολίνο το 1963. Ήταν εξαιρετικός αθλητής και στη γυμναστική και έκανε πάντα προπόνηση σε τραμπολίνο.

Είχε φτάσει πολύ ψηλά στο επί κοντώ όταν χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα πλαστικά κοντάρια. Το τελευταίο του ρεκόρ των 5,08 μέτρων σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 1963. Πέντε εβδομάδες μετά από αυτό το άλμα του, ο Sternberg έκανε προπόνηση και προετοιμαζόταν για ένα ταξίδι στη Ρωσία. Γυμναζόταν σε τραμπολίνο και ενώ εκτελούσε μια άσκηση με διπλή τούμπα και μισή περιστροφή, προσγειώθηκε με το κεφάλι στη μέση του τραμπολίνο. Κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει. Ο τραυματισμός τον άφησε τετραπληγικό και οι γιατροί ανησυχούσαν για την επιβίωσή του. Ήταν μόλις 20 ετών. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι στα 25 του θα είχε πεθάνει. Όμως ο Sternberg είχε σκοπό να… τρελάνει τους γιατρούς.

Τα χρόνια πέρασαν. Το 1996 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, την οποία έκανε ο γιατρός Harry Goldsmith στη Γερμανία, για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Η επέμβαση στον νωτιαίο μυελό του επέτρεψε να αναπνεύσει πιο εύκολα, να μιλήσει πιο καθαρά και με μεγαλύτερη ένταση. Ο Sternberg μπόρεσε επίσης να παραμείνει όρθιος για αρκετή ώρα κάτι που βελτίωσε την αυτοπεποίθησή του. Αν και οι γιατροί του αρχικά περίμεναν ότι θα πεθάνει πέντε χρόνια μετά το ατύχημά του το 1963, ο Στέρνμπεργκ έζησε έως τις 23 Μαΐου 2013, όταν η ​​καρδιά και οι πνεύμονές του τον πρόδωσαν. Ήταν 69 ετών.

Το ρεκόρ του Μέσι

2016: Η Αργεντινή νικά τις ΗΠΑ με 4-0 και προκρίνεται στον τελικό του Copa America. Ο Lionel Messi σημειώνει το δεύτερο γκολ στο 32ο λεπτό και γίνεται ο πρώτος σκόρ στην ιστορία της Αργεντινής με 55 γκολ ξεπερνώντας το ρεκόρ των 54 γκολ του Gabriel Batistuta, το οποίο είχε ισοφαρίσει 3 ημέρες νωρίτερα στον αγώνα με την Βενεζουέλα.

2015: Το πέμπτο της μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού κατακτά η Ελλάδα. Η εθνική εφήβων υδατοσφαίρισης του Δημήτρη Κραβαρίτη επιβλήθηκε στο «μικρό τελικό» της Κροατίας με 11-10 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Η Σερβία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση, καθώς νίκησε στον μεγάλο τελικό την Ισπανία με 8-7.

2004: Ο Γάλλος Thierry Henry πετυχαίνει το 3ο γκολ για την Γαλλία και το 400ο στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον αγώνα Ελβετία – Γαλλία (1-3) που διεξάγεται στην Coimbra της Πορτογαλίας για τη φάση των ομίλων.

1999: Δύο μεγάλες μορφές του μπάσκετ, ο Γιουγκοσλάβος Drazen Petrovic και ο Βραζιλιάνος Marcelo Pereira, μπαίνουν στο Hall of Fame.

Ο θρίαμβος του Ματέους

1998: Ο Lothar Matthaeus της Εθνικής Γερμανίας ισοφαρίζει το ρεκόρ των 5 συμμετοχών σε Παγκόσμια Κύπελλα του Carbajal και σπάει το ρεκόρ των 21 εμφανίσεων των Maradona, Seeler, Zmuda στον αγώνα με την Γιουγκοσλαβία (2-2).

1998: Η Marion Jones γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα αθλήτρια στα 50 τελευταία χρόνια που κερδίζει τις κούρσες στα 100 και 200μ καθώς και το άλμα εις μήκος στο USA Track and Field Championship.

1994: H Lori McNeil νικάει στον πρώτο γύρο του Wimbledon την 5 φορές κάτοχο του τίτλου Steffi Graf. Η Graf γίνεται το δεύτερο Νο 1 στη γυναικεία κατάταξη που αποκλείεται από τον πρώτο γύρο, μετά την Garet Smith το 1962.

1994: Με αριθμ. Πρ. 3334 του Πρωτοδικείου Αθηνών ιδρύεται η ΟΕΒΑΣ (Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου) η πρώτη Εθνική Ομοσπονδία Παλαιμάχων Αθλητών του Σπορ στα Βαλκάνια, η οποία θα πρωτοστατήσει στην δημιουργία και της Βαλκανικής Ένωσης. Πρώτος Πρόεδρός της ο Ευάγγελος Σαβράμης αλλά θεμελιωτής της ο επικοντιστής Σίμος Συμεωνίδης του Παναθηναϊκού.

1994: Πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος σε τελικά Παγκόσμιου Κυπέλλου με ήττα από την Αργεντινή 4-0 με γκολ των Batistuta (3) και Maradona.

1980: Ξεκινούν οι 6οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Άρνεμ της Ολλανδίας με 1973 αθλητές από 42 κράτη. Η Ελληνική ομάδα θα κερδίσει το πρώτο της μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες όταν ο Γιώργος Μουζάκης κατατάσσεται τρίτος στα 60 μέτρα.

1975: Ένα σχεδόν χρόνο μετά την πτώση της Χούντας, συλλαμβάνεται ο πρώην γενικός γραμματέας αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης στο Πόρτο Φίνο της Ριβιέρας, όπου έχει καταφύγει ζητώντας πολιτικό άσυλο.

1970: Ο Tony Jacklin γίνεται ο πρώτος Βρετανός γκόλφερ στα τελευταία 50 χρόνια που κερδίζει το US Open νικώντας τον Dave Hill με 5 χτυπήματα.

Στη Βραζιλία το Jules Rimet, το οποίο θα κλαπεί αργότερα

1970: Η Βραζιλία κερδίζει την Ιταλία με 4-1 στον τελικό και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Μεξικoύ. Το 3ο Κύπελλο Jules Rimet, το οποίο θα κλαπεί αργότερα, παραμένει οριστικά στη Βραζιλία. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Γερμανός Gerd Mueller με 10 γκολ. Τα κέρδη του Κυπέλλου μοιράζονται ως εξής: 10% FIFA, 25% Μεξικάνικη Ομοσπονδία και 65% οι ομάδες ανάλογα με το πλήθος των αγώνων που έδωσαν. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο κανονισμός των καρτών, που ως ιδέα γεννήθηκε το 1966 από τον Βρετανό διαιτητή Κένεθ Τζορτζ Αστον, όπου μάλιστα δεν αποβλήθηκε ούτε ένας ποδοσφαιριστής.

1964: Η Ισπανία κατακτά το 2ο Κύπελλο Εθνών νικώντας στον τελικό την ΕΣΣΔ με 2-1 στην Μαδρίτη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Δανός Madsen με 11 γκολ.

1937: Το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα τένις καλύπτοντας τηλεοπτικά τον τελικό του Wimbledon μεταξύ Donald Badge και Gottfried von Kramm.

1913: Η Tiny Broadwick γίνεται η πρώτη γυναίκα που επιχειρεί ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο.

1851: Ο Γερμανός μετρ του σκακιού Άντολφ Άντερσεν (Adolf Anderssen) κερδίζει τον Λίονελ Κιζερίτσκι (Lionel Kieseritzky), σε μία παρτίδα, μοναδική στην σκακιστική βιβλιογραφία, όπου ο Άντερσεν θυσιάζει τους δύο πύργους, τον αξιωματικό και την βασίλισσά του, κάνοντας ματ με τα εναπομείναντα τρία μικρά κομμάτια. Η παρτίδα παίζεται σε διακοπή του Πρώτου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι στο Λονδίνο και θα μείνει γνωστή ως η “Αθάνατη Παρτίδα” (Immortal Game) του Άντερσεν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News