Σαν σήμερα: Ο υποβιβασμός της Γιουβέντους και η Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσω... Ντούσαν Μπάγεβιτς

Ioυλιος 2006. Το ιταλικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στη δύνη του σκανδάλου Calciopoli, που ξέσπασε στις 8 Μαΐου του ίδιου έτους. Kαι ενώ η Σκουάντρα Ατζούρα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας στις 9/7, πριν ακόμα κοπάσουν οι πανηγυρισμοί στη γείτονα χώρα, ανακοινώνονται πρωτοδίκως οι εξοντωτικές ποινές στις ομάδες, σαν σήμερα στις 14 Ιουλίου του 2006. 

Τηλεφωνικές υποκλοπές αποκάλυψαν συνομιλίες ανάμεσα σε παράγοντες ομάδων, αξιωματούχους και διαιτητές, με στόχο την χειραγώγηση των ορισμών των τελευταίων, στους αγώνες του πρωταθλήματος και κατά συνέπεια το «στήσιμο» αγώνων τις σεζόν 2004-2005 και 2005-2006. O Λουτσιάνο Μότζι, γενικός διευθυντής της «Μεγάλης Κυρίας», ήταν ο ενορχηστρωτής ενός οργανωμένου και ισχυρού κυκλώματος, που τίποτα δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να το διασπάσει. Τότε, ο Ιταλός παράγοντας, μέσω της εταιρείας μάνατζερ GEA, όπου επικεφαλής ήταν ο γιος του, Αλεσάντρο, ήλεγχε το 50% των ποδοσφαιριστών. Μάλιστα, ο Μότζι σε μία από τις συνομιλίες, φαινόταν δυσαρεστημένος με τον επαγγελματισμό του διάσημου ρέφερι Πιερλουΐτζι Κολίνα και του Ρομπέρτο Ροσέτι, ζητώντας να… ληφθούν μέτρα.

Εξοντωτικές οι ποινές πρωτόδικα 

Οι ποινές που ορίστηκαν πρωτόδικα από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Στέφανο Παλάτσι, ήταν εξοντωτικές για τις ομάδες ενώ παράλληλα απήγγειλε κατηγορίες σε περισσότερα από 40 άτομα του χώρου του ποδοσφαίρου. Πολλοί παράγοντες και διαιτητές κινδύνευαν με ποινή φυλάκισης, ωστόσο μετά από μαραθώνια έρευνα δέκα ετών, το 2015 αθωώθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Ο μόνος που τιμωρήθηκε με φυλάκιση ενός έτους, ήταν ο διαιτητής Μάσιμο Ντε Σάντις. 

 

Ο Λουτσιάνο Μότζι, ο διευθύνων σύμβουλος της Γιουβέντους Αντόνιο Τζιράουντο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC) Ινοτσέντσο Ματσίνι, ο πρώην επικεφαλής ορισμού διαιτητών Πιερ Λουΐτζι Παϊρέτο, ο διεθνής διαιτητής Μάσιμο Ντε Σάντις και ο πρώην επικεφαλής ορισμού διαιτητών, Πάολο Μπέργκαμο, ανάμεσα στους κατηγορούμενους.

Στις 14 Ιουλίου ανακοινώθηκε η απόφαση: Υποβιβάζονται Γιουβέντους, Φιορεντίνα και Λάτσιο. Από την «Μεγάλη Κυρία» αφαιρούνται οι δύο τελευταίοι τίτλοι, δηλαδή τα δύο διαδοχικά Scudetto που κατέκτησε τις σεζόν 2004-2005 και 2005-2006. Από τη Μίλαν αφαιρούνται 44 βαθμοί από το προηγούμενο πρωτάθλημα και χάνει την συμμετοχή της στο Champions League, ενώ από το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινούσε με -15 βαθμούς. Όλες θα έμεναν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Σε δεύτερο βαθμό Φιορεντίνα και Λάτσιο παραμένουν στην Serie A αλλά ξεκινούσαν το επόμενο πρωτάθλημα με -19 και -11 βαθμούς αντίστοιχα.

Τελικώς, όπως αποφασίστηκε, οι πρωταθλητές υποβιβάστηκαν στη Serie B, τoυς αφαιρέθηκαν τα Scudetto του 2005 και 2006 και αγωνίστηκαν στα πρώτα 3 ματς, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αποκλείστηκαν από το Champions League. Η Μίλαν, η Λάτσιο και η Φιορεντίνα, παρέμειναν στη Serie A, αλλά ξεκίνησαν την επόμενη σεζόν με -8, -3 και -15 βαθμούς αντίστοιχα. Παράλληλα, οι «ροσονέρι» θα συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά μέσω προκριματικών. 

Περίλυπος οπαδός της Φιορεντίνα στο άκουσμα των ποινών 

Η Μίλαν πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσω… Ντούσαν Μπάγεβιτς 

Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι οι «ροσονέρι» στο τέλος της σεζόν, ύψωσαν το τρόπαιο του Champions League, στον ουρανό της Αθήνας, στον τελικό κόντρα στη Λίβερπουλ στις 23 Mαΐου του 2007, φτάνοντας στο 7ο στην ιστορία τους. Χρειάστηκε να ξεπεράσουν αρχικά το εμπόδιο του Ερυθρού Αστέρα στον 3ο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, απόρροια των συνεπειών του σκανδάλου. Προπονητής των Σέρβων τότε ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενώ στη συνέχεια οι Μιλανέζοι συνάντησαν την ΑΕΚ στη φάση των ομίλων.

 

 

Οι «αιώνια πιστοί» και όσοι εγκατέλειψαν το… βυθισμένο πλοίο της Γιουβέντους 

Περισσότεροι από 30 ποδοσφαιριστές έφυγαν από την Ιταλία και υπέγραψαν σε ομάδες άλλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Η Γιουβέντους «έχασε» τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τον Φάμπιο Καναβάρο, το Λιλιάμ Τουράμ, Πατρίκ Βιεϊρά, o Έμερσον, ο Τζανλούκα Ζαμπρότα, ο Άντριαν Μούτου κ.ά. Αντίθετα, ο Τζιανλουΐτζι Μπουφόν, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο Πάβελ Νέτβεντ, ο Μάουρο Καμορανέζι, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ και ο Τζόρτζιο Κιελίνι έμειναν, αγωνίστηκαν στη Serie B, επιστρέφοντας στη μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν. 

 

Η κυριαρχία της μεγάλης κερδισμένης από το σκάνδαλο, Ίντερ   

Η μεγάλη αλώβητη και συνάμα ωφελημένη από το χάος που ακολούθησε ήταν η Ίντερ του Μάσιμο Μοράτι, που διεκδίκησε και πήρε στα χαρτιά το Scudetto του 2006 (η Γιουβέντους το ζητάει πίσω όλα αυτά τα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα), βλέποντας να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την κυριαρχία στη Serie A. Eκείνη τη χρονιά, η Γιουβέντους είχε τερματίσει 1η με 91 πόντους, η Μίλαν 2η με 88 και η Ίντερ 3η με 76. 

Όπως και έγινε, με τους «νερατζούρι» να στέφονται πρωταθλητές τις σεζόν 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009 και 2009-2010.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News