Ολυμπιακός: Το ιστορικό και θρυλικό 1-4 στη Λεωφόρο για το Κύπελλο

Στις 21 Μαρτίου 2001 ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις πιο εμβληματικές νίκες της σύγχρονης ιστορίας του. Συνέτριψε με 4-1 τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για το Κύπελλο, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του απέναντί του για άλλη μία σεζόν.

Δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί από τώρα κλασικό ένα ματς που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μία από αυτές, είναι το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-4 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στις 21 Μαρτίου 2001.

Δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά και όλο το παρασκήνιο γύρω από τον αγώνα που του εξασφαλίζουν μια θέση στα ιστορικά βιβλία του μέλλοντος. Ο Ολυμπιακός ήταν, ως γνωστόν, ο κυρίαρχος στο ελληνικό πρωτάθλημα από το 1996, όμως ο Παναθηναϊκός είχε δείξει στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν ικανός να αμφισβητήσει τα πρωτεία του.

Ωστόσο, οι απρόσμενες ήττες που γνώρισε τον Φεβρουάριο από τον Πανιώνιο και τον Άρη έφεραν τα πρώτα σύννεφα. Η ήττα και από τον Ολυμπιακό στις αρχές Μαρτίου έγειρε οριστικά την πλάστιγγα του πρωταθλήματος προς τη μεριά της ομάδας του Πειραιά, ενώ τα πράγματα είχαν «στραβώσει» και στη φάση των «16» του Champions League, με τις δύο ήττες από τη Στουρμ Γκρατς, που προκάλεσαν την απόλυση του Άγγελου Αναστασιάδη.

Όλες οι ελπίδες των «πρασίνων» για να σωθεί η χρονιά είχαν εναποτεθεί στο Κύπελλο Ελλάδας. Η ισοπαλία με 1-1 στον πρώτο προημιτελικό στο ΟΑΚΑ (έδρα του Ολυμπιακού τότε), ο οποίος είχε διεξαχθεί προτού κορυφωθεί η αγωνιστική του κρίση, άφηνε… ορθάνοιχτη την πόρτα της πρόκρισης. Το γκολ είχε πετύχει με υπέροχο σουτ στο 88′ ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος μάλιστα πανηγύρισε δείχνοντας στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων» την πλάτη του, όπου ήταν γραμμένο το όνομά του στη φανέλα.

Τον επανέφερε στην πραγματικότητα

Με προπονητή τον Στράτο Αποστολάκη πλέον, ο Παναθηναϊκός τα έπαιζε όλα για όλα στη ρεβάνς της 21ης Μαρτίου. Όμως, ο Ολυμπιακός τον επανέφερε από πολύ νωρίς στη σκληρή πραγματικότητα. Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα έγινε ο πρωταγωνιστής του ματς, πρώτα με την ασίστ με τακουνάκι στον Αλέξη Αλεξανδρή για το 0-1 στο 6′ κι έπειτα με το ασύλληπτο φάουλ-κεραυνό που εκτέλεσε στο 9′, στέλνοντας την μπάλα στο «παραθυράκι» του Αντώνη Νικοπολίδη.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε στο 43′ με γκολ που πέτυχε ο Λυμπερόπουλος με πλασέ, ύστερα από το πέναλτι του Άγγελου Μπασινά που απέκρουσε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναμπεί στο κυνήγι της πρόκρισης (χρειαζόταν άλλα δύο τέρματα). Μετά τη χαμένη ευκαιρία του Κριστόφ Βαζέχα στο 60′ (σουτ που έσωσε με το πόδι ο Ελευθερόπουλος) παρέδωσε πνεύμα.

Η μπάλα έχει μόλις φύγει από το πόδι του Λουτσιάνο στο 9ο λεπτό και θα καρφωθεί στο «παραθυράκι» του Νικοπολίδη.

Την πρόκριση του Ολυμπιακού «κλείδωσε» στο 62′ με πέναλτι ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να πικάρει τον Λυμπερόπουλο. Ο διεθνής μπακ άρχισε να τρέχει προς την απέναντι μεριά του γηπέδου φωνάζοντας στους συμπαίκτες του να τον ακολουθήσουν κι όταν έφτασαν μπροστά στους φανατικούς της Θύρας 13, άρχισαν να δείχνουν τα ονόματά τους στην πλάτη, όπως είχε κάνει ο άσος του Παναθηναϊκού στο πρώτο παιχνίδι.

Το… κερασάκι στην τούρτα έβαλε στο 83′ ο Ζιοβάνι, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 1-4 με ωραίο πλασέ στην κίνηση. Ηταν η πρώτη εκτός έδρας τεσσάρα του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο (αν και είχε στο παρελθόν και εξάρα και πεντάρα) και, για πολλούς οπαδούς του, αποτέλεσε την ιδανική ρεβάνς για τη συντριβή με 4-0 στον τελικό του Κυπέλλου του 1986.

Δεν έλειψαν και τα επεισόδια, αφού εκατοντάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού ξέσπασαν για τον αποκλεισμό προκαλώντας ζημιές σε χώρους γύρω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Νωρίτερα είχαν εκφράσει την οργή τους για την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 21 Μαρτίου

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών προσβεβλημένος από τον κορονοϊό ο Λορένθο Σάινθ, πρώην πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης (1995-2000). Επί των ημερών του, οι Μερένγκες κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα (1997) και δύο Champions League (1998, 2000).

2015: Πεθαίνει σε ηλικία 35 ετών ο Βούλγαρος αρσιβαρίστας, Μίλεν Ντόμπρεφ, ο οποίος είχε στεφθεί χρυσός oλυμπιονίκης στην κατηγορία των 94 κιλών, το 2004 στην Αθήνα.

2013: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών ο Ιταλός σπρίντερ Πιέτρο Μενέα, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Από το 1979 έως και το 1992 κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. με 19.72, ενώ αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα το 1980 στη Μόσχα.

2008: Ο Γιάννης Δρυμωνάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης του Αϊντχόφεν, σημειώνοντας νέο ρεκόρ Ευρώπης (1:54.16). Χρυσό μετάλλιο κατακτά και ο Άρης Γρηγοριάδης στα 50μ. ύπτιο με 25.13.

1999: Στο 85ο λεπτό του αγώνα Πανελευσινιακός-ΟΦΗ 1-2 για την Α’ Εθνική, ο 26χρονος αμυντικός της κρητικής ομάδας, Παύλος Αδάμος, πέφτει λιπόθυμος στο χορτάρι ύστερα από σύγκρουση με τον συμπαίκτη του, Αριάν Μπεκιάι. Οι γιατροί τον επαναφέρουν κι εκείνος συνεχίζει τον αγώνα, όμως λίγο πριν την αναχώρηση με το αεροπλάνο για το Ηράκλειο, νιώθει έντονους πόνους στη μέση. Οι γιατροί του αεροδρομίου του Ελληνικού που εξετάζουν τον Αδάμο απαγορεύουν την είσοδό του στο αεροπλάνο και δίνουν εντολή να προσκομιστεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διαπιστώνεται ότι έχει υποστεί ρήξη του αριστερού νεφρού, η οποία έχει προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Αμέσως υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του αριστερού νεφρού, η οποία κρίνεται αναγκαία για να σταματήσει η εσωτερική αιμορραγία και να σωθεί η ζωή του. Ο Αδάμος θα επιστρέψει στη δράση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1999 και θα αγωνιστεί με επιτυχία στον ΟΦΗ μέχρι το 2005.

1999: Ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ και ο Βρετανός Μπράιαν Τζόουνς ολοκληρώνουν τον γύρο του κόσμου με αερόστατο στον χρόνο-ρεκόρ των 19 ημερών, 21 ωρών και 55 λεπτών.

1993: Η Πάρμα σπάει το αήττητο σερί της Μίλαν στο ιταλικό πρωτάθλημα, το οποίο κρατούσε επί 58 αγώνες. Τη νικά με 1-0 στο Σαν Σίρο, χάρη σε γκολ που πετυχαίνει ο Φαουστίνο Ασπρίγια στο 58ο λεπτό. Η προηγούμενη ήττα των «ροσονέρι» είχε σημειωθεί στις 19 Μαΐου 1991 (2-1 από την Μπάρι εκτός έδρας).

1984: Η ΑΕΛ νικά 1-0 την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το γκολ πετυχαίνει ο Μιχάλης Ζιώγας με κεφαλιά στο 32′ και θα αποδειχθεί αρκετό για την πρόκριση στους «8», αφού στη ρεβάνς στη Λάρισα οι δύο ομάδες θα αναδειχθούν ισόπαλες 1-1.

1981: Με δύο γκολ του Τάκη Παπαδημητρίου ο Πανιώνιος νικά 2-1 τον Ολυμπιακό, ο οποίος χρησιμοποιεί εκτάκτως ως έδρα το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (το «Γ. Καραϊσκάκης» έχει κριθεί προσωρινά ακατάλληλα λόγω του σεισμού των Αλκυονίδων).

1979: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 879/1979, ο οποίος θεσπίζει τον επαγγελματισμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο και υποχρεώνει τους συλλόγους της Α’ Εθνικής να μετατρέψουν τα ποδοσφαιρικά τμήματά του σε ανώνυμες εταιρίες.

1964: Ο προπονητής-θρύλος του NCAA, Τζον Γούντεν, κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα με τους UCLA Bruins και μάλιστα χωρίς ήττα, αφού στον 30ό και τελευταίο αγώνα της σεζόν νικούν το Ντιουκ με 98-83.

1963: Ο Ουλτιμίνιο Σούγκαρ Ράμος νικά με νοκ άουτ στον 10ο γύρο τον Ντέιβι Μουρ και του παίρνει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία «φτερού». Οι βαριές εγκεφαλικές κακώσεις που έχει υποστεί ο Μουρ από τον Ράμος, έχουν ως συνέπεια να πέσει σε κώμα το βράδυ μετά τον αγώνα και να χάσει τη ζωή του, τέσσερις ημέρες αργότερα.

1953: Στον αγώνα Μπόστον Σέλτικς-Σίρακιουζ Νάσιοναλς 111-105, που κρίνεται στην τέταρτη παράταση, σημειώνεται ο αριθμός-ρεκόρ των 106 φάουλ, ενώ αποβάλλονται 12 παίκτες. Ο Μπομπ Κούζι των Σέλτικς σημειώνει 50 πόντους, τους 30 εκ των οποίων με ελεύθερες βολές.

1911: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο αγώνα επίδειξης χόκεϊ επί χόρτου στην Ελλάδα.

1874: Η Κουίνς Παρκ νικά με 2-0 την Κλαϊντσντέιλ στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Σκωτίας, ο οποίος διεξάγεται στο Χάμπντεν Παρκ μπροστά σε 3.500 θεατές. Τα γκολ πετυχαίνουν ο Μπίλι ΜακΚίνον (65′) και ο Ρόμπερτ Λέκι (80′).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News