Στέλιος Γιαννακόπουλος: Η γκολάρα με την Πόρτο που μάγεψε την Ευρώπη

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1997 ο Ολυμπιακός έκανε ντεμπούτο στο Champions League με ιδανικό τρόπο. Νίκησε 1-0 την Πόρτο στο ΟΑΚΑ χάρη σε ένα εκπληκτικό γκολ που πέτυχε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Ο Ολυμπιακός άργησε να κάνει ντεμπούτο στο Champions League, μια και η έναρξη της διοργάνωσης συνέπεσε με την κορύφωση των «πέτρινων» χρόνων του. Η πρεμιέρα του, όμως, στις 17 Σεπτεμβρίου 1997, ήταν εντυπωσιακή.

Μόλις στο 7ο λεπτό του αγώνα με την Πόρτο στο ΟΑΚΑ, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έφυγε στην κόντρα ύστερα από έξυπνη μπαλιά του Ίλια Ίβιτς, έπιασε ένα εντυπωσιακό βολέ περίπου σαράντα μέτρα μακριά απ’ την εστία και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Ρούι Κορέια, ο οποίος βρισκόταν αρκετά έξω απ’ την εστία του.

Ήταν ένα υπέροχο σε σύλληψη και εκτέλεση γκολ, το οποίο έμελλε να ψηφιστεί ως το κορυφαίο της διοργάνωσης της περιόδου 1997-98 από την ειδική επιτροπή της UEFA! Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ήταν ότι με αυτό το τέρμα του Γιαννακόπουλου ο Ολυμπιακός μπήκε «με το δεξί» στη νέα πρόκληση που είχε μπροστά του, δίνοντας απαντήσεις σε αμφισβητίες εντός και εκτός των τειχών.

Ο Κυριάκος Τοχούρογλου ήταν ο έτερος πρωταγωνιστής της νίκης, χάρη στις δύσκολες επεμβάσεις που πραγματοποίησε σε προσπάθειες των μεγάλου «αστεριού» της Πόρτο, του Βραζιλιάνου Ζαρντέλ. Λιγότερο αισθητή είχε κάνει την παρουσία του ο Σλοβένος Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα θα έπαιρνε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν κι ένα πέναλτι σε χέρι του Σέρτζιο Κονσεϊσάο στο 45′, ενώ έχασαν και ευκαιρίες για αν διευρύνουν το προβάδισμά τους. Με την απόδοσή του είχαν δείξει ικανοί να διεκδικήσουν την πρόκριση από τον δύσκολο όμιλο στον οποίο είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμα τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Ρόζενμποργκ. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν εξίσου καλή.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 17 Σεπτεμβρίου

2011: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο πατριάρχης του ελληνικού μπάσκετ, Φαίδων Ματθαίου. Ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας στην παρθενική της παρουσία σε διεθνή διοργάνωση, το Ευρωμπάσκετ του 1949 στο Κάιρο όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε στους Άρη, Παναθηναϊκό, Βαρέζε και Πανιώνιο, ενώ αργότερα εργάστηκε σε πολλές ομάδες ως προπονητής, κερδίζοντας πολλούς τίτλους.

2009: Ο πειραματισμός της UEFA με τους πέντε διαιτητές (με την προσθήκη δύο επιπλέον βοηθών στις γραμμές του άουτ) εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην αγωνιστική του Europa League, που περιλαμβάνει τους αγώνες Παναθηναϊκός-Γαλατασαράι 1-3 και Έβερτον-ΑΕΚ 4-0.

2004: Πραγματοποιείται η Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στους οποίους μετέχουν 3.387 αθλητές και αθλήτριες από 136 χώρες του κόσμου.

2000: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 62 κιλά της άρσης βαρών των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, με 317,5 κιλά στο σύνολο. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

1998: Ο Πανιώνιος νικά με 2-0 τη φινλανδική Χάκα Βαλκεακόσκι στη Νέα Σμύρνη, για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα των «κυανέρυθρων» ύστερα από έντεκα χρόνια.

1988: Οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ, με τη συμμετοχή 8.453 αθλητών και αθλητριών από 160 χώρες.

1987: Ο Παναθηναϊκός νικά στο ΟΑΚΑ με 2-0 την Οσέρ, που έχει στις τάξεις της τον νεαρό Ερίκ Καντονά και κάνει βήμα πρόκρισης στον 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

1986: Στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας του, ο ΟΦΗ νικά με 1-0 τη γιουγκοσλαβική Χάιντουκ Σπλιτ στο Ηράκλειο με γκολ του Γιώργου Βλαστού.

1980: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τη συντριβή με 4-0 από τη Γιουβέντους στο Τορίνο, στον πρώτο αγώνα του 1ου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το βαρύ σκορ και κυρίως η απογοητευτική εμφάνιση των «πρασίνων», οδηγεί τον πρόεδρο, Γιώργο Βαρδινογιάννη, στην απόφαση να απολύσει τον Άγγλο προπονητή, Ρόνι Άλεν, που είχε αναλάβει τις τύχες της ομάδας τρεις μήνες νωρίτερα.

1975: Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται ισόπαλος 2-2 με την Κυπελλούχο Ευρώπης, Ντινάμο Κιέβου, στον πρώτο αγώνα του 1ου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που διεξάγεται στην Τούμπα λόγω τιμωρίας. Οι Σοβιετικοί προηγούνται 2-0 με τέρματα των Κολάτοφ (27′) και Μπούριακ (30′), όμως οι «ερυθρόλευκοι» ισοφαρίζουν με τους Κρητικόπουλο (34′) και Αϊδινίου (75′).

1969: Ο Σοβιετικός σπρίντερ, Βαλέρι Μπορζόφ, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που φιλοξενείται στο «Γ. Καραϊσκάκης».

1967: Τα σοβαρά επεισόδια που ξεσπούν στον αγώνα της Β’ Κατηγορίας της Τουρκίας ανάμεσα στη Σιβασπόρ και την Καϊσερισπορ, έχουν απολογισμό 42 νεκρούς και περισσότερους από 700 τραυματίες.

1938: Αρχίζει στη Βιέννη το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών, το οποίο αναγνωρίζεται ως μέρος της αντίστοιχης διοργάνωσης των ανδρών που είχε διεξαχθεί μερικές μέρες νωρίτερα στο Παρίσι. Από το 1946 οι αγώνες ανδρών και γυναικών διεξάγονται στο ίδιο στάδιο, το ίδιο χρονικό διάστημα. Η Στανισλάβα Βαλασίεβιτς από την Πολωνία κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. με 11.9, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ολλανδή, Φάνι Μπλάνκερς-Κουν. Η Ιταλίδα Κλαούντια Τεστόνι κερδίζει το χρυσό στα 80 μ. εμπ. σημειώνοντας και το μοναδικό παγκόσμιο ρεκόρ της διοργάνωσης (11.6).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News