Ολυμπιακός: Το ιστορικό (δεύτερο) 6-1 επί του Παναθηναϊκού

Στις 16 Φεβρουαρίου 1936 ο Ολυμπιακός εξιλεώθηκε οριστικά για το 8-2 με το οποίο είχε ηττηθεί απ’ τον Παναθηναϊκό το 1930. Τον νίκησε με 6-1 για δεύτερη φορά μέσα σε μία τετραετία, σε ένα ντέρμπι που είχε απίστευτο παρασκήνιο.

Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού με 8-2, στο πρώτο επίσημο μεταξύ τους ντέρμπι τον Ιούνιο του 1930, αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα, όσο… αρχαίο κι αν φαντάζει στα μυαλά των σημερινών οπαδών των δύο ομάδων.

Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, είχαν καταφέρει από εκείνα τα ηρωικά χρόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου να πάρουν ρεβάνς. Και μάλιστα όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο!

Η πρώτη ήταν στις 13 Νοεμβρίου 1932, όταν νίκησαν τον μεγάλο αντίπαλό τους με 6-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Και η δεύτερη σαν σήμερα, στις 16 Φεβρουαρίου 1936 στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (στον ίδιο χώρο όπου βρίσκεται το σημερινό «Γ. Καραϊσκάκης»>). Τούτη τη φορά σε αγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά με το ίδιο σκορ!

Η διαφορά των έξι τερμάτων του 1930, βέβαια, δεν καλύφθηκε. Ούτε έγραψε το «ερυθρόλευκο» κοντέρ έναν τόσο εντυπωσιακό αριθμό όπως το «οκτώ». Ωστόσο, το δεύτερο 6-1 με το οποίο νίκησε ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε κομβικό για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, το οποίο εκείνη τη σεζόν είχε διεξαχθεί πειραματικά με τη μορφή εθνικής κατηγορίας.

Οι τρεις καλύτερες ομάδες της Αθήνας (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων) και της Θεσσαλονίκης (Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής), μαζί με τις δύο του Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός) δεν συμμετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεών τους. Όλοι αντιμετώπισαν όλους σε ένα πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών, που δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιος ήταν ο καλύτερος.

Κι αυτός ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος με τον θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, αύξησε στους τέσσερις βαθμούς τη μεταξύ τους διαφορά (έστω κι αν οι «πράσινοι» είχαν δύο αγώνες λιγότερους) και… δεν κοίταξε ποτέ πίσω.

Με ηγέτη τον κορυφαίο μέσα δεξιά της εποχής Γιάννη Βάζο και άξιους συνοδοιπόρους τους Θεολόγο Συμεωνίδη, Χριστόφορο Ράγγο, Σπύρο Δεπούντη, Γιώργο Μαλεύρη, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, Μιχάλη Αναματερό, Άρη Χρυσαφόπουλο, Κώστα Σχινά και άλλους θρύλους της εποχής, έκοψε πρώτος το νήμα με 23 βαθμούς έναντι 18 του «τριφυλλιού».

Ήταν το τέταρτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, ύστερα από εκείνα του 1930-31, του 1932-33 και του 1933-34.

Παρασκηνιακές ζυμώσεις επί έναν μήνα

Αν νομίζετε ότι εκείνα τα χρόνια όλα ήταν αγνά και ρομαντικά, κάνετε μεγάλο λάθος. Απόδειξη είναι το έντονο παρασκήνιο πριν το μεγάλο ντέρμπι της 16ης Φεβρουαρίου 1936, το οποίο απείλησε μέχρι και την ίδια τη διεξαγωγή του.

Τα προβλήματα άρχισαν από τις 12 Ιανουαρίου, όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα των μικτών ομάδων Πειραιά-Αθήνας (2-5) στο Ποδηλατοδρόμιο, για τον θεσμό του Κυπέλλου Πόλεων, σημειώθηκαν πρωτοφανούς αγριότητας επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων, αλλά και των ποδοσφαιριστών.

Βασικό σημείο τριβής ήταν ο τραυματισμός του Αθηναίου επιθετικού, Αντώνη Μηγιάκη, από τον βετεράνο Πειραιώτη αμυντικό, Φίλιππο Κουράντη. Ο Μηγιάκης, ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή, έπαθε σοβαρή ζημιά στη σπονδυλική στήλη και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αρκετό καιρό στο νοσοκομείο.

Το «χτύπημα» της εφημερίδας «Αθλητισμός» της 15ης Ιανουαρίου 1936, με τις αποφάσεις της ΕΠΟ για τον επεισοδιακό αγώνα των Μικτών Πειραιά-Αθήνας (πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων).

Η ΕΠΟ συνεδρίασε εκτάκτως και επέβαλε αυστηρές ποινές: απέκλεισε από κάθε αγώνα μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν τον Κουράντη («σημαία» του Ολυμπιακού, όπου όμως ήταν πλέον αναπληρωματικός), ενώ επέβαλε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών στον Μήτσο Μπαλτάση, επιθετικό του Παναθηναϊκού, ο οποίος πρωτοστάτησε στα επεισόδια μες στο γήπεδο.

Παράλληλα, αφαίρεσε την άδεια του διαιτητή Χατζόπουλου, στον οποίο καταλόγισε την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να επιβάλει την τάξη μες στον αγωνιστικό χώρο. Τέλος, απαγόρευσε τη διεξαγωγή αναμετρήσεων στο Ποδηλατοδρόμιο για έναν μήνα.

Αντιδράσεις για την έδρα του ντέρμπι

Κάπως έτσι άρχισε… το πανηγύρι. Ο Παναθηναϊκός απείλησε να αποχωρήσει απ’ το πρωτάθλημα, ιδίως όταν στις 19 Ιανουαρίου οι απουσίες των Μηγιάκη και Μπαλτάση του στοίχισαν την ήττα με 2-1 από τον Ηρακλή στη Λεωφόρο. Αργότερα οι «πράσινοι» αντέδρασαν στο γεγονός ότι η ποινή αποκλεισμού του Ποδηλατοδρομίου έληγε μία ημέρα πριν από τον μεταξύ τους αγώνα και ζητούσαν από την ομοσπονδία να ορίσει αλλού το ντέρμπι.

Αντιπρότειναν, μάλιστα, το γήπεδο του Απόλλωνα στην περιοχή του Ρουφ, αλλά και… το δικό τους, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι «ερυθρόλευκοι» το διάστημα που η φυσική τους έδρα ήταν αποκλεισμένη! Ο Ολυμπιακός, πάλι, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχόταν να διεξαχθεί ο αγώνας σε οποιοδήποτε αθηναϊκό γήπεδο.

Στο μεταξύ, οι φήμες για απαλοιφή της ποινής του Μπαλτάση, που κυκλοφόρησαν στις αρχές Φεβρουαρίου, έκαναν τους Πειραιώτες να πετάξουν κι αυτοί μια απειλή περί αποχώρησης απ’ το πρωτάθλημα. Το κλίμα παρέμεινε τεταμένο μέχρι και την εβδομάδα πριν το ντέρμπι, μέχρι που βρέθηκε μια μεσοβέζικη λύση. Η ΕΠΟ ανέστειλε την ποινή του Μπαλτάση, γεγονός που συνέβαλε ώστε ο Παναθηναϊκός να αποδεχθεί τον ορισμό του αγώνα στο Νέο Φάληρο.

Όπως παραδέχθηκε κι ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού», Απόστολος Νικολαΐδης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αθλητισμός» της 14ης Φεβρουαρίου 1936, το επαπειλούμενο πρόστιμο των 35.000 δραχμών και ο μηδενισμός απ’ όλους τους αγώνες (που θα ίσχυε και αναδρομικά, άρα θα άφηνε τον Παναθηναϊκό τελευταίο), δεν άφηναν περιθώρια να γίνουν πράξη οι σκέψεις περί μη απόσυρσης από το τη διοργάνωση.

Το Δ.Σ. των «πρασίνων» εξήγησε την αλλαγή πλεύσης ως εξής (διατηρούμε την ορθογραφία της εποχής, χωρίς το πολυτονικό, όπως τη βρίσκουμε στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητική Ημέρα» της 15ης Φεβρουαρίου 1936): «Διότι εάν άλλως έπραττεν θα εθεωρούτο ως επαναστατούν κατά της τάξεως, ενώ είνε γεγονός ότι η επιθυμία του είνε όπως ο Παναθηναϊκός ηγείται της τάξεως και της νομιμοφροσύνης».

Κυρίαρχος από τα πρώτα λεπτά

Το γεγονός ότι είχε διατηρηθεί η ποινή αποκλεισμού του Κουράντη άφησε ένα αίσθημα αδικίας στον Ολυμπιακό. Ο σύλλογος του Πειραιά υποστήριξε ακόμα ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε δικαίωμα να θέσει ζήτημα αλλαγής της έδρας διεξαγωγής του αγώνα, απ’ τη στιγμή που ο αποκλεισμός του Ποδηλατοδρομίου έληγε πριν τις 16 Φεβρουαρίου 1936.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» διαβεβαίωσαν ότι δεν θα άνοιγε ρουθούνι στο ντέρμπι. Ζήτησαν, μάλιστα, τη συνδρομή του Λιμενικού, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, που έστειλαν οπλισμένους άνδρες τους στο γήπεδο για να επιτηρήσουν την κερκίδα!

Αν οι ένστολοι κατάφεραν να βάλουν χαλινάρι στους θερμόαιμους φιλάθλους, ο Παναθηναϊκός απέτυχε παταγωδώς να προβάλει αντίσταση στον Ολυμπιακό, ο οποίος εκείνο το απόγευμα ήταν άπιαστος στο λασπωμένο τερέν του Ποδηλατοδρομίου. Με δύο γκολ του Δεπούντη στο 5′ και το 11′ κι ένα του Αναματερού στο 15′, βρέθηκε από πολύ νωρίς μπροστά στο σκορ με 3-0!

Ο Παναθηναϊκός μείωσε στο 40′ με τον Κρητικό, αλλά δεν μπόρεσε να βρει άλλες απαντήσεις στην πίεση των Πειραιωτών. Στο 75′, ένα λάθος του τερματοφύλακα Χάντζου, ο οποίος έχασε μέσα απ’ τα χέρια του την μπάλα ύστερα από γέμισμα του Μαλεύρη, απέφερε το 4-1 και το τελικό 6-1 διαμόρφωσε ο Βάζος, με δύο γκολ που πέτυχε στο 80′ και το 85′.

Η εντεκάδα του Ολυμπιακού που συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 6-1 το 1936, όπως είχε παραταχθεί σε προγενέστερο αγώνα. Όρθιοι από αριστερά: Γραμματικόπουλος, Γιάνναρος, Κορσιάνος, Χρυσαφόπουλος, Σχινάς, Μαλεύρης. Καθιστοί από αριστερά: Δεπούντης, Ράγγος, Βάζος, Συμεωνίδης, Αναματερός (πηγή εφημερίδα «Αθλητισμός», 5 Φεβρουαρίου 1936).

Η απουσία του τραυματία Μηγιάκη προβλήθηκε ως η σημαντικότερη δικαιολογία για τη συντριβή του Παναθηναϊκού, μαζί με την κακή κατάσταση του αγωνιστικού χώρου (αφού οι «πράσινοι» φημίζονταν ως πιο τεχνική και λιγότερο σκληροτράχηλη ομάδα).

Κατά τραγική ειρωνεία, ωστόσο, θύμα τραυματισμού έπεσε κι ο Μπαλτάσης, για τη συμμετοχή του οποίου στο επίμαχο ντέρμπι είχε γίνει τόσος ντόρος. Ο διεθνής επιθετικός δέχθηκε ένα ακούσιο χτύπημα από το γόνατο του Μαλεύρη στο αριστερό νεφρό, που του προκάλεσε έντονο πόνο και αιματουρία!

Χρειάστηκε να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες στον «Ευαγγελισμό» και να του γίνει μετάγγιση αίματος (προσφέρθηκε να το δώσει ένας φίλος του, μια και τότε η αιμοδοσία δεν ήταν απλή υπόθεση) και προς στιγμήν υπήρχε ενδεχόμενο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Σύντομα, πάντως, η κατάστασή του παρουσίασε βελτίωση και η επιστροφή του στα γήπεδα δεν άργησε.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Φεβρουαρίου

2024: H Μαρία Πρεβολαράκη κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 55 κιλών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πάλης στο Βουκουρέστι, νικώντας στο μικρό τελικό τη Ρωσίδα Μαλίσεβα με πτώση παρότι είχε βρεθεί να χάνει με 11-2 στα σημεία.

2022: Πεθαίνει από κορωνοϊό σε ηλικία 77 ετών ο παλαίμαχος διεθνής επιθετικός του Ολυμπιακού, Βασίλης Μποτίνος.

2020: Στο All Star Game του ΝΒΑ που φιλοξενείται στο Σικάγο, η ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς νικά την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 157-155. Πολυτιμότερος παίκτης αναδεικνύεται ο Καουάι Λέοναρντ των νικητών.

2013: Ο Λιονέλ Μέσι φτάνει τα 300 γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στη La Liga, στην εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Γρανάδα.

1992: Με τη νίκη της επί της Γιάνα Νοβότνα με 2-1 σετ (7-6, 4-6, 7-5) στον τελικό του τουρνουά Virginia Slims στο Σικάγο, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα φτάνει τους 158 τίτλους στο μονό και καταρρίπτει το ρεκόρ της Κρις Έβερτ (157).

1975: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει τον Άρη με 5-0, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κούδα που σημειώνει δύο γκολ. Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη του «Δικεφάλου» κόντρα στον συμπολίτη του, στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής.

1973: Σε φιλικό αγώνα που διεξάγεται στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός γνωρίζει την ήττα από τον Άγιαξ με σκορ 2-1.

1972: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει βαριά ήττα με 5-0 από την Ολλανδία, σε φιλικό αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ντεμπούτο με τα εθνικά μας χρώματα κάνει ο 17χρονος επιθετικός του Πανιωνίου, Θωμάς Μαύρος.

1972: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν γίνεται ο πρώτος παίκτης που συμπληρώνει 30.000 πόντους στο ΝΒΑ, στην ήττα των Λος Άντζελες Λέικερς από τους Φοίνιξ Σανς με 110-109.

1970: Ο Τζο Φρέιζερ διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα υπερβαρέα της πυγμαχίας, αφού νικά με νοκ άουτ στον 5ο γύρο τον διεκδικητή Τζίμι Έλις.

1955: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το Πρωτάθλημα Αθηνών νικώντας στον αγώνα μπαράζ τον Απόλλωνα με 1-0, χάρη σε γκολ του Λάκη Σοφιανού.

1936: Η Βρετανία σπάει την κυριαρχία του Καναδά στο χόκεϊ επί πάγου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση του Γκέρμις-Πατενκίρχεν. Οι Βρετανοί είχαν νικήσει τους Καναδούς με 2-1 στον πρώτο αγώνα της της τελικής φάσης, στις 11 Φεβρουαρίου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News