Γιώργος Ανδριανόπουλος: Ο θρυλικός «Ποδάρας» που γιγάντωσε τον Ολυμπιακό

Αν ο Ολυμπιακός έχει φτάσει να θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο, το οφείλει σε ανθρώπους όπως ο συνιδρυτής του, Γιώργος Ανδριανόπουλος, που έφυγε από τη ζωή στις 24 Φεβρουαρίου 1980.

Οι περισσότεροι φίλαθλοι γνωρίζουν τον Γιώργο Ανδριανόπουλο ως μέλος της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού, το 1925. Ή με την κατοπινή ιδιότητα του προέδρου του συλλόγου, όταν «έσωσε τον Παναθηναϊκό απ’ τον υποβιβασμό με την ψήφο του.

Κάτι που είναι λάθος ή, μάλλον, μισή αλήθεια. Διότι ο θρυλικός «Ποδάρας» ήταν μαζί με τα αδέλφια του Γιάννη, Ντίνο, Βασίλη και αργότερα και τον Λεωνίδα, ΟΛΟΣ ο Ολυμπιακός. Δεν ήταν ο Μιχάλης Μανούσκος, που εξελέγη στη θέση του προέδρου το 1925 ούτε ο Νότης Καμπέρος, που ανέλαβε το γραφειοκρατικό σκέλος της ίδρυσης. Οι Ανδριανοπουλαίοι είχαν οραματιστεί από το 1923 τη σύσταση ενός νέου σωματείου που θα συσπείρωνε τους φιλάθλους του Πειραιά και πρωτοστάτησαν ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Ειδικά ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, που πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1980 στο Λονδίνο, σε ηλικία 76 ετών, είχε τη σημαντικότερη συμβολή ώστε ο Ολυμπιακός να γιγαντωθεί και να εξελιχθεί στον πιο επιτυχημένο πολυαθλητικό σύλλογο της Ελλάδας (και έναν απ’ τους σημαντικότερους στον κόσμο). Και μάλλον δεν ήταν τυχαίο ότι είχε ποζάρει στο μέσον της περίφημης φωτογραφίας των πέντε αδελφών, που δημοσιεύουμε κι εμείς. Διότι εκτός από καλός ποδοσφαιριστής, διέθετε όλα τα ηγετικά προσόντα που απαιτούνταν για να καθοδηγήσει διοικητικά τον σύλλογο.

Παράλληλα με την αθλητική του ενασχόληση, άλλωστε, ενεργούσε και ως παράγοντας του Ολυμπιακού, ενώ συνέχιζε και τις σπουδές του στη Νομική. Μη σας κάνει εντύπωση. Το ποδόσφαιρο τότε θύμιζε περισσότερο παιχνίδι γειτονιάς παρά οργανωμένο άθλημα, επομένως τα πάντα τα φρόντιζαν οι νέοι άνθρωποι που είχαν πάθος να κλωτσούν το τόπι. Το ίδιο συνέβαινε και στον Παναθηναϊκό με τον Γιώργο Καλαφάτη και τον Απόστολο Νικολαΐδη, όπως και στα υπόλοιπα σωματεία. Ο παραγοντισμός, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκε αργότερα.

Έτσι λοιπόν, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος και τα αδέλφια του ήταν τα πάντα για τον Ολυμπιακό στα πρώτα βήματά του. Ο ίδιος, ωστόσο, είχε διακριθεί στον αθλητισμό και πριν από αυτόν. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1910, όταν ήταν ακόμα έφηβος (γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1903) είχε ξεχωρίσει ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς με τη φανέλα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ διακρινόταν και στους δρόμους ταχύτητας, αλλά και την ποδηλασία.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι είχε επιλεγεί ως αναπληρωματικός στην πρώτη Εθνική Ελλάδας, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 (βασικός ήταν ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος, Γιάννης). Πρόκειται για το περίφημο «σημείο μηδέν» του ποδοσφαίρου μας, μια και η επίσημη αρίθμηση των αγώνων της Εθνικής άρχισε στις 7 Απριλίου 1929, με το πρώτο ματς που έδωσε υπό την αιγίδα της ΕΠΟ (ιδρύθηκε το 1926) κόντρα στη Β’ Ιταλίας. Σ’ αυτό, πάντως, ο Γιώργος ήταν επιβεβαιωμένα παρών, ως βασικό στέλεχος πλέον αλλά και αρχηγός της ομάδας!

Του κόλλησαν το προσωνύμιο «Ποδάρας» για τον μεγάλο διασκελισμό του και τα δυνατά σουτ που εξαπέλυε. Λέγεται ότι υστερούσε στο θέμα της τεχνικής κατάρτισης, ήταν όμως πολύ δυναμικός και κατάφερνε να πετυχαίνει πολλά γκολ. Ξεχώρισε στα πρώτα έξι χρόνια ζωής του Ολυμπιακού και εγκατέλειψε τη δράση τον Οκτώβριο του 1931, στα 28 του, λίγο καιρό αφότου συνέβαλε ώστε ο σύλλογος να αναδειχθεί για πρώτη φορά πρωταθλητής Ελλάδας.

Αγωνίστηκε επίσης και στους πέντε πρώτους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας, σημειώνοντας δύο γκολ. Ένα στην ισοπαλία με 1-1 κόντρα στη Βουλγαρία, στη Σόφια, στις 30 Ιουνίου 1929 κι ένα στη νίκη επί της Γιουγκοσλαβίας με 2-1 στην Αθήνα, στις 26 Ιανουαρίου 1930. Ήταν το δεύτερο και το τρίτο γκολ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Παράγοντας και πολιτικός

Από τα νιάτα του ο Γιώργος Ανδριανόπουλος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Το 1928, όταν ήταν ακόμα εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Μετά τον πόλεμο διεκδίκησε υψηλότερες θέσεις. Το 1950 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα και τον Ιούνιο του 1951 κέρδισε τις πρώτες Δημοτικές Εκλογές στον Πειραιά, μεταπηδώντας στον θώκο του δημάρχου, όπου παρέμεινε για μία τετραετία. Αργότερα διετέλεσε διευθυντής και πρόεδρος στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς και του Τζάνειου Νοσοκομείου, αλλά και Υπουργός στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μνημονεύεται συχνά ως ο μοναδικός διεθνής ποδοσφαιριστής που έχει υπουργοποιηθεί έως και σήμερα.

Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος (πέμπτος από αριστερά) φιγουράρει κάτω από την ιστορική φωτογραφία με τα τέσσερα αδέλφια του, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ολυμπιακού για το 1967.

Από το 1954 είχε εκλεγεί και στη θέση του προέδρου του Ολυμπιακού, την οποία διατήρησε μέχρι τα τέλη του 1967, όταν το χουντικό καθεστώς της 21ης Απριλίου επέβαλε δικούς του ανθρώπους στα διοικητικά συμβούλια όλων των μεγάλων συλλόγων.

Πρόκειται για μία από τις μακροβιότερες θητείες στην κεφαλή του πειραϊκού συλλόγου, ο οποίος επί των ημερών του κυριάρχησε στο ποδόσφαιρο (κατέκτησε έξι σερί πρωταθλήματα μέχρι το 1959 κι άλλα πέντε Κύπελλα), καθιερώθηκε ως σημαντική δύναμη στο μπάσκετ, επανίδρυσε το τμήμα βόλεϊ και κατέκτησε τα πρώτα του μεταπολεμικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα στην κολύμβηση.

Γιατί έσωσε τον Παναθηναϊκό

Τα χρόνια του Μεσοπολέμου ο Ανδριανόπουλος είχε ασχοληθεί με τη μάχιμη δικηγορία, ενώ μετά τη Χούντα ανέλαβε και τη θέση του προέδρου στο Γνωμοδοτικό Αθλητικό Συμβούλιο (ΓΑΣ), το οποίο ήταν το δικαστικό όργανο της πολιτείας στον αθλητισμό.

Σ’ εκείνον, λοιπόν, έλαχε να πάρει την απόφαση για την τύχη του Παναθηναϊκού, ο οποίος το 1975 κατηγορήθηκε για απόπειρα δωροδοκίας των ποδοσφαιριστών του Ηρακλή, Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη. Ήταν η περιβόητη «Υπόθεση των Λουλουδιών» (η λέξη «λουλούδια» ήταν συνθηματικός κωδικός για τα χρήματα τις τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων), η οποία έχει στιγματίσει το «τριφύλλι».

Ο Παναθηναϊκός αθωώθηκε με ψήφους 3-2 από το ΓΑΣ, με τον Ανδριανόπουλο να ψηφίζει υπέρ της απαλλαγής του. «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», είχε πει ο συνιδρυτής του Ολυμπιακού, ο οποίος πάντως λέγεται ότι αμφιταλαντεύτηκε μέχρι να καταλήξει στην ψήφο του και το έκανε αφού είχε πληροφορηθεί την απόφαση των υπόλοιπων τεσσάρων μελών του συμβουλίου.

Λέγεται ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μακροχρόνια φιλία του με τον Απόστολο Νικολαΐδη. Ο πατριάρχης του Παναθηναϊκού, άλλωστε, τον είχε επιλέξει ως συνήγορο όταν είχε δικαστικές περιπέτειες στα χρόνια της δικτατορίας, παρά τη φαινομενική αντιπαλότητα των συλλόγων τους.

Ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, πάντως, είχε πει σε κατοπινή συνέντευξή του ότι σε σχετική συζήτηση με τον αδελφό του, μετά την έκδοση της απαλλακτικής απόφασης, είχε πάρει την εξής απάντηση: «Κι αν πέσει ο Παναθηναϊκός, ρε Λεωνίδα, με ποιον θα παίζουμε;»

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Φεβρουαρίου

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Αυστραλός δρομέας μεσαίων αποστάσεων, Τζον Λάντι, ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία (μετά τον Βρετανό Ρότζερ Μπάνιστερ) που έτρεξε το μίλι σε χρόνο μικρότερο των τεσσάρων λεπτών.

2005: Ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τη Σοσό στο «Ογκίστ Μπονάλ», με γκολ του Ιεροκλή Στολτίδη στο 67′ και κερδίζει την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μια και είχε νικήσει με το ίδιο σκορ και στον πρώτο αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Την ίδια ημέρα, ο Παναθηναϊκός γνωρίζει πικρό αποκλεισμό από τη Σεβίλλη, η οποία φτάνει στο «χρυσό» 2-0 στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

2002: Ο Καναδάς κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο χόκεϊ επί πάγου στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι, νικώντας στον τελικό τις ΗΠΑ με 5-2. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό για τους Καναδούς στο εθνικό τους σπορ μετά το 1952 και το κέρδισαν χάρη στους επαγγελματίες του NHL, Τζο Σάκιτς, Τζέρομ Ιγκίνλα, Μάριο Λεμιέ, Πολ Καρίγια, Κρις Πρόνγκερ κ.ά.

1993: Πεθαίνει στα 51 του από καρκίνο του στομάχου ο Μπόμπι Μουρ, ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966. Ήταν ένας από τους κορυφαίους αμυντικογενείς παίκτες που ανέδειξε ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε παίκτη-σύμβολο της Γουέστ Χαμ, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας το 1964 και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης την επόμενη χρονιά.

1991: Ο 17χρονος Νίκος Μαχλάς κάνει ντεμπούτο με τον ΟΦΗ στην Α’ Εθνική, όταν ο Έγκεν Γκέραντ τον βάζει ως αλλαγή στο 80′ του εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη (ήττα με 2-1).

1989: Ο 37χρονος Παναμέζος πυγμάχος, Ρομπέρτο Ντουράν, κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στα μεσαία βάρη με τη νίκη επί του Άιραν Μπάρκλεϊ με απόφαση των κριτών. Πρόκειται για την τέταρτη κατηγορία σωματικού βάρους στην οποία ο Ντουράν αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής.

1987: Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ φτάνει τους 36.000 πόντους καριέρας στο ΝΒΑ, στην εκτός έδρας νίκη των Λος Άντζελες Λέικερς επί των Φοίνιξ Σανς με 97-93.

1985: Πεθαίνει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο παλαίμαχος (δεκαετία του ’30) τερματοφύλακας της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας, Γιώργος Γιάμαλης.

1982: Ο Παναθηναϊκός νικά με 3-1 στην παράταση τον Ηρακλή (κανονική διάρκεια 1-0, όσο και το πρώτο ματς στο Καυτανζόγλειο) και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το κλίμα είναι τεταμένο μια και παραμονές του πρώτου αγώνα ο ποδοσφαιριστής του Γηραιού, Γιώργος Ορφανίδης, είχε καταγγείλει απόπειρα δωροδοκίας από τους «πράσινους», με ενδιάμεσο τον τότε πρόεδρο της Καστοριάς Γιώργο Χαλκίδη. Ο Ορφανίδης αυτοτραυματίζεται στο χέρι μετά τη λήξη, όταν σπάει από τα νεύρα του ένα τζάμι στα αποδυτήρια και γλιτώνει μεγαλύτερη ζημιά χάρη στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκο Σούρπη, ο οποίος τον χειρουργεί στο ιατρείο του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

1965: Η Μπενφίκα συντρίβει με 5-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης με δύο γκολ του Εουσέμπιο και εξασφαλίζει από το πρώτο ματς την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1960: Η ΑΕΚ νικά με 4-2 την Εθνική Ενόπλων, σε φιλικό αγώνα που διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια προς τιμήν του επί χρόνια αρχηγού της, Γιάννη Κανάκη, ο οποίος κρεμά τα παπούτσια του.

1952: Ο Καναδάς κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο χόκεϊ επί πάγου για έκτη φορά, χάρη στην ισοπαλία 3-3 που αποσπά από τις ΗΠΑ στον τελευταίο αγώνα των Χειμερινών Ολυμπιακών του Όσλο. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτυχία έχει ο Μπίλι Γκίμπσον, ο οποίος αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 19 πόντους.

1872: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Γουίλιαμ Γουέμπ Έλις, ο Άγγλος κληρικός ο οποίος θρυλείται ότι επινόησε το άθλημα του ράγκμπι το 1823.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News