Εθνική Ελλάδας: Πανικός στην Πράσινη Γραμμή λίγους μήνες μετά τον «Αττίλα»

Εφιαλτική νύχτα έζησαν οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδας τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Απριλίου 1975, μερικές εκατοντάδες μακριά από την Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας.

Καμία ιστορική αξία δεν έχει ο φιλικός αγώνας που έδωσε η Εθνική Ελλάδας με την αντίστοιχη της Κύπρου την 1η Απριλίου του 1975 στη Λευκωσία, όμως οι ποδοσφαιριστές που μετείχαν σ’ αυτόν δεν τον ξέχασαν ποτέ.

Όχι επειδή νίκησαν με 2-1. Ούτε επειδή το ματς είχε οργανωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των είκοσι ετών από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Μεγαλονήσου και η υποδοχή των Ελληνοκυπρίων φιλάθλων ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Αλλά για την εφιαλτική νύχτα που πέρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της Πρωταπριλιάς.

Δεν είχε συμπληρωθεί χρόνος από την τουρκική εισβολή που διχοτόμησε την Κύπρο και η κατάσταση παρέμενε έκρυθμη. Και πάλι, όμως, τα μέλη της ελληνικής αποστολής δεν είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, παρότι το ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» στο οποίο είχαν καταλύσει, απείχε (και εξακολουθεί να απέχει, αφού λειτουργεί ακόμα), περίπου ένα χιλιόμετρο από την Πράσινη Γραμμή.

Στο παραστατικό ρεπορτάζ του Γιώργου Βενετούλια που δημοσίευσε η «Αθλητική Ηχώ» της επομένης καταγράφηκε ο φόβος που βίωσαν οι διεθνείς. Ιδίως ο Δημήτρης Παρίδης, ο οποίος όταν έπεσε να ξανακοιμηθεί μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, είδε στον ύπνο του ότι την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας Κύπρου-Ελλάδας, ένα μαχητικό αεροπλάνο έριξε με τα πολυβόλα του και τραυμάτισε τον τερματοφύλακα, Γιώργο Σιδηρόπουλο!

Ο Σιδηρόπουλος ήταν ένας από τους παίκτες που είχε προτείνει να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα, όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Το ίδιο έλεγε κι ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε φοβηθεί τόσο πολύ που είχε εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει μόνος του σπίτι του αδιαφορώντας για το αν η ΕΠΟ θα τον τιμωρούσε.

Υπήρχαν κι εκείνοι που δεν είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα. Ο Κώστας Ελευθεράκης κοιμόταν βαθιά μέχρι που τον ξύπνησαν οι συμπαίκτες του, επειδή ήταν ο αρχηγός της Εθνικής, ώστε να συσκεφθούν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσουν, αφού στο μεταξύ τους επισκέφθηκαν ο πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σάββας Λαγούδης κι ο Ελλαδίτης προπονητής του ΑΠΟΕΛ, Πάνος Μάρκοβιτς, για να τους καθησυχάσουν λέγοντάς τους ότι οι πυροβολισμοί στα Κατεχόμενα ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Με ψυχραιμία και… μπλακ χιούμορ αντιμετώπισε την κατάσταση ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αλκέτας Παναγούλιας. «Εγώ αποχαιρέτισα τη μάνα μου και της είπα “γεια σου μάνα γιατί μπορεί να μη με ξαναδείς”. Πάντως θα πέσω ένδοξα», είχε πει για να ελαφρύνει το κλίμα. Δεν ξέρουμε κατά πόσο κατάφερε να ελαφρύνει το κλίμα με αυτά που είπε, η ουσία όμως είναι ότι οι παίκτες έπεσαν για ύπνο γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πρωταπριλιάς. Κι όταν ξύπνησαν κι έπαιρναν το πρωινό τους, αναρωτιούνταν αν όλα όσα είχαν ζήσει ήταν ψέμα.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι από τις «αδέσποτες» σφαίρες είχε σκοτωθεί ένας αξιωματικός της Φρουράς του ΟΗΕ και είχαν τραυματιστεί ένα κοριτσάκι κι ένας άνδρας 48 ετών. Παρά τις διαβεβαιώσεις των Κυπρίων ότι ήταν ένα απ’ τα συνήθη επεισόδια μιας εμπόλεμης ζώνης, υπήρχε η αίσθηση ότι είχε συμβεί κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Νίκη με έξι παίκτες να κάνουν ντεμπούτο

Ο αγώνας διεξήχθη κανονικά στο ΓΣΠ και παρά την αναστάτωση που είχαν περάσει οι διεθνείς μας, επικράτησαν με 2-1. Το πρώτο γκολ, μάλιστα, πέτυχε στο 7′ ο Κρητικόπουλος, ο οποίος παραμέρισε τις φοβίες του κι έδωσε για άλλη μία φορά τον καλύτερό του εαυτό.

Το δεύτερο γκολ της Εθνικής πέτυχε με πέναλτι στο 35′ ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος εκείνη τη μέρα έκανε το διεθνές ντεμπούτο του μαζί με τον Φιλώτα Πέλλιο, τον Διονύση Τσάμη, τον Άγη Πανόπουλο και τους τερματοφύλακες Σιδηρόπουλο και Στέλιο Παπαφλωράτο. Οι απουσίες πολλών βασικών άσων είχαν δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς παίκτες να φορέσουν για πρώτη φορά το εθνόσημο και να έχουν έναν πρόσθετο λόγο να θυμούνται εκείνη την περιπέτεια. Όλη η αποστολή, άλλωστε, απαρτιζόταν από μόλις 13 ποδοσφαιριστές.

Το γκολ της Κύπρου πέτυχε στο 20′ ο Τάσος Κωνσταντίνου, ο οποίος αγωνιζόταν ήδη με επιτυχία στην ΑΕΚ. Άλλοι παίκτες που αγωνίστηκαν εκείνη τη μέρα και ήταν  γνωστοί στο ελλαδίτικο κοινό είναι ο Παμπουλής Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός), ο Κυριάκος Κουρέας (Εθνικός, Ολυμπιακός) κι ο αρχηγός Ανδρέας Στυλιανού (Πανιώνιος). Ντεμπούτο, τέλος, έκαναν ο Δημήτρης Κίζας κι ο Αγγλοκύπριος Γκρέγκορυ Σάββα οι οποίοι αγωνίζονταν ακόμα στην Ομόνοια.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο την 1η Απριλίου

2021: Η FIBA ανακοινώνει την ένταξη του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Hall Of Fame. Ο «Δράκος» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και επί σειρά ετών αρχηγός και προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, θα γίνει ο τρίτος Έλληνας που θα γίνει μέλος του Hall Of Fame, μετά τον Νίκο Γκάλη το 2007 και τον Παναγιώτη Φασούλα το 2016, σε διαδικτυακή τελετή στις 18 Ιουνίου 2021.

2020: Τη ματαίωση της διεξαγωγής του Γουίμπλεντον ανακοινώνουν οι διοργανωτές του ιστορικού τουρνουά γκραν σλαμ του Λονδίνου, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

2016: Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης, βραβεύεται από την Ευρωλίγκα για την προσφορά του στην διοργάνωση με το βραβείο «Euroleague Basketball Legend» μπροστά στους φιλάθλους της ομάδας του στο τελευταίο εντός αγώνα του Παναθηναϊκού εναντίον της Τσεντεβίτα για το Top 16 στο ΟΑΚΑ.

2008: Ο Μπόγιαν Κρκιτς σκοράρει για τη Μπαρτσελόνα στο εκτός έδρας ματς με τη Σάλκε (1-0) και γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής (17 ετών και 217 ημερών) που σημειώνει γκολ στη νοκ άουτ φάση του Champions League.

2004: Φεύγει απ’ τη ζωή σε ηλικία 51 ετών ο παλαίμαχος διεθνής αμυντικός και προπονητής, Γιάννης Κυράστας.

2001: Ο Μάσιμο Ταΐμπι της Ρετζίνα γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της Seria A που πετυχαίνει γκολ σε κανονική ροή ενός αγώνα, ισοφαρίζοντας την Ουντινέζε (1-1).

1993: Η ομάδα ράγκμπι της Αγγλίας δημιουργεί νέο ρεκόρ όταν κερδίζει την Γαλλία με 72-6 στο Σουίντον.

1992: Σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία 37 ετών, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, Χουανίτο.

1987: Ο Στιβ Νιούμαν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.

1985: Το NCAA αποφασίζει να εφαρμόσει το όριο των 45 δευτερολέπτων στην επίθεση από την περίοδο 1986-87.

1984: Ο Νίκος Σαργκάνης πραγματοποιεί την κορυφαία απόκρουση της καριέρας του, σε κεφαλιά του Γιώργου Βλαστού στον αγώνα Ολυμπιακός-ΟΦΗ 2-0. Ο αυθόρμητος ασπασμός του Θαλή Τσιριμώκου, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τη φάση, αποτελεί την πρώτη επίδειξη fair play στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

1976: Η Παλακανέστρο Βαρέζε, που ιδρύθηκε το 1945 και ταύτισε το όνομά της με το όνομα του χορηγού της, της εταιρείας Ignis, νικά στον τελικό στη Γενεύη την Ρεάλ Μαδρίτης με 81-74 και κατακτά το πέμπτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία χρονιά ενός σερί δέκα παρουσιών σε τελικούς, στους οποίους κατέκτησε πέντε τρόπαια.

1966: Η ΑΕΚ γνωρίζει την ήττα με 85-62 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μικρό τελικό του Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που φιλοξενείται στην Ιταλία.

1953: Η Παραγουάη κατακτά το Κόπα Αμέρικα για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας με 3-2 στον αγώνα μπαράζ τη Βραζιλία. «Αστέρια» της ομάδας είναι οι Εριβέρτο Ερέρα, Μπέρνι Γκόμες, Ρούμπεν Φερνάντες, Μανουέλ Γκαβιλάν και Ατίλιο Λόπες.

1931: Η Τζάκι Μίτσελ γίνεται η πρώτη γυναίκα που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα του μπέιζμπολ, τους Τσατανόγκα Λουκάουτς της μικρής λίγκας του MLB.

1912: Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων που διεξάγονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωστής Τσικλητήρας πηδά στα 3.47 μ. στο μήκος άνευ φοράς και «αγγίζει» το παγκόσμιο ρεκόρ του Αμερικανού Ρέι Γιούρι (3.47,5).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News