Άρης Καρασαββίδης: Όταν έβαλε τέσσερα γκολ στους Ολλανδούς κι έγινε πρώτο όνομα

Στις 13 Απριλίου 1988 η Εθνική Ελπίδων συνέτριψε με 5-0 την αντίστοιχη της Ολλανδίας στο Φάληρο, έχοντας πρωταγωνιστή τον Άρη Καρασαββίδη του ΠΑΟΚ, ο οποίος πέτυχε τέσσερα γκολ.
Με την εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Άρης Καρασαββίδης στις 13 Απριλίου 1988, στον πρώτο ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων κόντρα στην Ολλανδία, όλοι οι φίλαθλοι πίστεψαν ότι η Ελλάδα είχε βρει σέντερ φορ για την επόμενη δεκαετία.
Ο καταγόμενος από την Πέλλα επιθετικός του ΠΑΟΚ πέτυχε τέσσερα γκολ και οδήγησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον θρίαμβο με 5-0, που εξασφάλισε την πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο, αν και πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στη συνέχεια, δεν έφτασε στο επίπεδο που όλοι πίστεψαν βλέποντας τον να σαρώνει την άμυνα των «οράνιε» εκείνο το απόγευμα.
Ο Καρασαββίδης σκόραρε στο 10′, το 41′, το 72′ και το 88′ ξεσηκώνοντας τους λίγους φιλάθλους που είχαν την έμπνευση να πάνε στο «Γ. Καραϊσκάκης» – αν και ο αγώνας είχε διαφημιστεί επαρκώς από τα ΜΜΕ της εποχής και μεταδιδόταν ζωντανά από την ΕΡΤ. Ήταν ήδη 23 ετών (η διοργάνωση άρχιζε από το 1986 και έπρεπε να ήσουν 21 ή λιγότερο τότε) και είχε ήδη παρουσία τεσσάρων ετών στον ΠΑΟΚ, όπου είχε μεταπηδήσει το 1984 από τον Αετό Σκύδρας. Το παρασκήνιο της μεταγραφής το είχε διηγηθεί γλαφυρά ο ίδιος σε συνέντευξή του στο sportday.gr.
Ωστόσο, το 1989 αποχώρησε από τον «Δικέφαλο» με προορισμό τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος δεν πρωταγωνιστούσε, αλλά είχε σταθερή παρουσία στην Α’ Εθνική. Εκεί ο Καρασαββίδης κατάφερε να αναγεννήσει την καριέρα του και μαζί με τον αδελφό του, Θεόφιλο, ήταν βασικό «γρανάζι» της καλοδουλεμένης ομάδας που διεκδίκησε την έξοδο στην Ευρώπη το 1992. Και ήταν τόσο καλός που το 1993 ανάγκασε τον ΠΑΟΚ να τον πάρει πίσω.
Μην ξεχνάμε ότι ο «Δικέφαλος» τότε δεν είχε σχέση με τον σημερινό. Δεν διεκδικούσε τίτλους, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, μεγάλη μερίδα των φιλάθλων απείχε λόγω της διοικητικής αστάθειας και ήταν τιμωρημένος κι απ’ τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω των επεισοδίων στον αγώνα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο κόσμος είχε απαιτήσεις χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις για διακρίσεις και, μοιραία, η μπάλα πήρε και τον Καρασαββίδη που δεν μπόρεσε να λάμψει.

Η Εθνική Ελπίδων του 1988 όπως παρατάχθηκε στον πρώτο τελικό με τη Γαλλία. Όρθιοι από αριστερά: Παγώνης Βακαλόπουλος, Παναγιώτης Μολακίδης, Γιώργος Κούτουλας, Γιώργος Παπαδόπουλος, Άρης Καρασαββίδης, Στέφανος Μπορμπόκης. Καθιστοί: Νίκος Νιόπλιας, Γιάννης Χατζηνικολάου, Κώστας Οικονομίδης, Σωτήρης Μαυρομμάτης, Γιώργος Καπουράνης.
Έμεινε τουλάχιστον η ανάμνηση εκείνου του «καρέ» κόντρα στην Ολλανδία, η οποία μάλιστα είχε τερματοφύλακα τον σπουδαίο Εντ Ντε Χούι, ο οποίος αργότερα έκανε καριέρα στην Τσέλσι και έπαιξε και στο Μουντιάλ του 1994 με τους «οράνιε» (έχοντας αναπληρωματικό τον Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ). Με εξαίρεση τον Νίκο Νιόπλια, άλλωστε, και τα υπόλοιπα βασικά στελέχη εκείνης της Εθνικής Ελπίδων του Ανδρέα Σταματιάδη δεν έπιασαν το peak των δυνατοτήτων τους, αν και έκαναν καλή καριέρα σε ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο Κώστας Οικονομίδης του Άρη, ο οποίος πέτυχε το δεύτερο γκολ της Εθνικής μας στο 12′ σε εκείνο το 5-0 της 13ης Απριλίου 1988. Αλλά και ο Στέφανος Μπορμπόκης, ο Γιώργος Κούτουλας, ο Σωτήρης Μαυρομμάτης, ο Γιώργος Καπουράνης, ο Γιάννης Χατζηνικολάου, ο Παγώνης Βακαλόπουλος και ο πρόωρα χαμένος τερματοφύλακας, Παναγιώτης Μολακίδης.
Για την Ιστορία, η Εθνική μας ηττήθηκε με 2-0 στη ρεβάνς και πέρασε στον τελικό με τη Γαλλία του Ερίκ Καντονά και του Φρανκ Σοζέ. Ο πρώτος αγώνας στο Φάληρο έληξε 0-0, με την Ελλάδα να είναι καλύτερη και να έχει παράπονα από τη διαιτησία. Στη ρεβάνς, όμως, οι «Μπλε» επικράτησαν 3-0 αν και η Εθνική μας τελείωσε το ματς με οκτώ παίκτες, λόγω των αποβολών των Κούτουλα (47′), Χατζηνικολάου (86′) και Μολακίδη (89′).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 13 Απριλίου
2022: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο παλαίμαχος διεθνής Κολομβιανός μεσοεπιθετικός, Φρέντι Ρινκόν, από επιπλοκές που του προκαλούν οι τραυματισμοί από τη σύγκρουση του αυτοκινήτου του με φορτηγό, δύο ημέρες νωρίτερα.
2018: Στον αγώνα του Πανιώνιος-Ολυμπιακός στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» Βασίλης Σπανούλης σημειώνει 9 πόντους και φτάνει τους 5.201 στην καριέρα του στην Α1, ξεπερνώντας τους 5.200 πόντους του μέχρι τότε ρέκορντμαν, Νίκου Χατζή.
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 22 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο ο Γιάννης Γρίσπος, διεθνής παίκτης χάντμπολ των Σχολών Ξυνή.
1999: Με δυο ασίστ στον αγώνα Ολυμπιακός-Μαρούσι για την Β’ φάση των play-offs, ο Τζον Κόρφας γίνεται ο πρώτος ασίστερ στην ιστορία της Α1 (κανονική περίοδος και πλέι οφ) φτάνοντας τις 1.000.
1997: Ο 21χρονος Τάιγκερ Γουντς γίνεται ο νεότερος γκόλφερ που κερδίζει το Masters.
1996: Ο Γιάννης Κούρος σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στον υπερμαραθώνιο των 24 ωρών διανύοντας απόσταση 294 χιλιομέτρων και 504 μέτρων στην Μελβούρνη.
1995: Ο Ολυμπιακός ηττάται με 73-61 απ’ τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Final-4 της Σαραγόσα.
1993: Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει την ήττα με 79-77 από την Μπενετόν Τρεβίζο, στον ημιτελικό του Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο αναπληρωματικός Μαουρίτσιο Ραγκάτσι πετυχαίνει το καθοριστικό καλάθι, κορυφαίοι παίκτες των Ιταλών, όμως, είναι ο Μάσιμο Ιακοπίνι (πέντε τρίποντα) και ο Τόνι Κούκοτς.
1986: Ο Άιρτον Σένα νικά τον Νάιτζελ Μάνσελ στο ισπανικό γκραν πρι με τη μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Formula 1 (14 χιλιοστά του δευτερολέπτου).
1983: Με χατ τρικ που σημειώνει ο Νίκος Αναστόπουλος στην παράταση, ο Ολυμπιακός νικά με 4-0 τον Παναθηναϊκό και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας.
1975: Ο Ολυμπιακός νικά με 3-2 τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον τίτλο. Η νίκη του αμαυρώνεται από την επίθεση οπαδών του με πέτρες και άλλα αντικείμενα στο πούλμαν της αποστολής του «Δικεφάλου».
1936: Ο Τζο Πέιν της Λούτον σημειώνει 10 γκολ (επίδοση-ρεκόρ) σε αγώνα της Γ’ κατηγορίας εναντίον της Μπρίστολ.
1932: Η ποδοσφαιρική ομάδα του Απόλλωνα αναχωρεί ακτοπλοϊκώς για τη Σμύρνη, δέκα χρόνια μετά τον ξεριζωμό από την εστία της, προκειμένου να δώσει φιλικούς αγώνες με την Αλτάι και την Καρσίγιακα.
1924: Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, στην οδό Βερανζέρου 24, μια ομάδα νέων αθλητών ιδρύει την ΑΕΚ.
1922: Ο Δήμος Αθηναίων, με την απόφαση 3294, νοικιάζει στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας «επί μίαν διετίαν και επί μηνιαίω ενοικίω δραχμών πέντε». Η μίσθωση θα λήξει το 1924 και το γήπεδο θα παραχωρηθεί στον Παναθηναϊκό με Συνταγματική Πράξη στις 21 Ιουλίου του ιδίου έτους.
1893: Ο Γερμανός σκακιστής Ζαν Ντυφραίν πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών στο Βερολίνο.
1314: Ο Βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙ απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Ο Καμπελά και οι... Βαλμπουενά αυτού του κόσμου
- NBA: Ήττα για τους Μπακς, παρά τον συγκλονιστικό Γιάννη Αντετοκούνμπο
- Ξέσπασμα Αταμάν κατά Μπάνκι: «Γιατί πήγε στο ΣΕΦ για προπόνηση; Ρώτα αν μία μέρα πήρα κάμερα και έδειξα προπόνηση αντιπάλου κι αύριο θα παραιτηθώ»
- Ολυμπιακός: «Υπογράφει ο Καμπελά»
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε το Ολυμπιακός - Ρεάλ, τον τελικό ΠΑΟΚ - Μπιλμπάο και το ΑΕΚ - Ναντέρ