Σαν Σήμερα - Μίμης Δομάζος: Η επιστροφή στον Παναθηναϊκό και το άδοξο τέλος

Ύστερα από ενάμισι χρόνο παρουσίας στην ΑΕΚ, ο Μίμης Δομάζος επέστρεψε στον Παναθηναϊκό στις 24 Δεκεμβρίου 1979 με στόχο να κλείσει ένδοξα την τεράστια καριέρα του.

Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο έλαβαν στις 24 Δεκεμβρίου 1979 οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Ο Μίμης Δομάζος, ο οποίος είχε μόλις αποχωρήσει από την ΑΕΚ ύστερα από ενάμισι χρόνο παρουσίας, υπέγραψε συμβόλαιο με το «τριφύλλι».

Ο πρόεδρος της νεοσύστατης «πράσινης» ΠΑΕ, Γιώργος Βαρδινογιάννης, αποφάσισε να διορθώσει την… ανορθογραφία του Κάζιμιρ Γκόρσκι, ο οποίος ως προπονητής της ομάδας την περίοδο 1977-78 είχε αποφασίσει να «τελειώσει» πριν την ώρα του τον «στρατηγό». Μια απόφαση που είχε ξεσηκώσει διαμαρτυρίες στον κόσμο του Παναθηναϊκού και δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί ούτε με αυστηρά ποδοσφαιρικά κριτήρια.

Το λάθος του Πολωνού τεχνικού αποδείχθηκε τόσο με την αποτυχία του Παναθηναϊκού να διεκδικήσει τον τίτλο τις δύο σεζόν που ακολούθησαν το νταμπλ του 1976-77, αλλά και από την παρουσία που είχε ο Δομάζος στην ΑΕΚ. Αν και στη διάρκεια εκείνης της περιόδου έκλεισε τα 37 του χρόνια (γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942), ο κορυφαίος Έλληνας μεσοεπιθετικός έπαιξε βασικός στην Ένωση και είχε μεγάλο μερίδιο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος – έστω κι αν αυτό κρίθηκε με αμφιλεγόμενο τρόπο.

Το γεγονός ότι προπονητής στην αρχή της σεζόν ήταν ο Φέρεντς Πούσκας, που τον γνώριζε από το «τριφύλλι», δεν έπαιξε ρόλο. Ο Ανδρέας Σταματιάδης που τον διαδέχθηκε, δεν κούνησε τον Δομάζο από την εντεκάδα στην οποία υπήρχαν κι άλλα λαμπερά «αστέρια» όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Θωμάς Μαύρος, ο Χρήστος Αρδίζογλου, ο Λάκης Νικολάου και ο Τάκης Νικολούδης.

Τη σεζόν που ακολούθησε, ωστόσο, ο «στρατηγός» βρέθηκε γρήγορα έξω από τα πλάνα του νέου προπονητή, Χέρμαν Στεσλ και αναζήτησε την επιστροφή του στην ομάδα που αγάπησε όσο καμία άλλη. Ο Βαρδινογιάννης, ο οποίος ήταν ακόμα νέος στα ποδοσφαιρικά πράγματα, είδε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα ενέπνεε τόσο τους υπόλοιπους παίκτες όσο και τους φιλάθλους, αφού εκείνη η σεζόν (1979-80) δεν είχε αρχίσει καλά. Του είχε κάνει την πρώτη κρούση, μάλιστα, από τον Ιούλιο του 1979, πριν εμφανιστούν τα «σύννεφα» στη σχέση του με την ΑΕΚ.

Γι’ αυτό κι όταν μπήκαν οι υπογραφές στο νέο συμβόλαιο, ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» δήλωσε: «Δεν τον φέραμε πίσω ως παίκτη, αλλά ως σύμβολο και θα είναι στο μέλλον υπόδειγμα ήθους. Έπρεπε να τερματίσει την καριέρα του στον σύλλογο που δόξασε και δοξάστηκε». Ο Δομάζος από την πλευρά του, τόνισε πανευτυχής μετά την επιστροφή στο «σπίτι» του: «Αυτό το δελτίο θα το κορνιζάρω για να το βλέπουν για πάντα τα παιδιά μου».

Δύο ημέρες αργότερα, ο «στρατηγός» παρακολούθησε από τα επίσημα της Λεωφόρου τον αγώνα με την Παναχαϊκή (3-1 με εντυπωσιακή εμφάνιση του Ερμή Κουρόπουλου). Δίπλα του, μάλιστα, καθόταν ο Γιάννης Πάριος, ο οποίος ήταν προσωπικός θαυμαστής του. Κάποιοι, μάλιστα, είχαν παρατηρήσει ότι το διάστημα που ο Δομάζος αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε περιορίσει τις εμφανίσεις του στους αγώνες του «τριφυλλιού» (του οποίου παραμένει έως και σήμερα φανατικός οπαδός) και παρακολουθούσε περισσότερο τον Πανιώνιο – μια και εκείνη την εποχή ήταν κάτοικος Νέας Σμύρνης.

Τον έφτασε μία ανάσα απ’ τον τίτλο

Ο Βαρδινογιάννης είχε πει ότι ο Δομάζος είχε επιστρέψει πιο πολύ για συμβολικούς λόγους, στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός τον είχε πιο πολλή ανάγκη στο γήπεδο. Μετά τη νίκη επί της Παναχαϊκής κι ενώ ο πολύπειρος άσος δεν ήταν ακόμα έτοιμος να αγωνιστεί, οι «πράσινοι» γνώρισε ταπεινωτική ήττα από τον Ηρακλή (6-0)!

Ο φημισμένος Ιταλοαργεντινός προπονητής, Μπρούνο Πεζάολα, είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά δεν είχε καταφέρει να αλλάξει κάτι στην ομάδα. Τίποτα δεν άλλαξε ούτε ο «στρατηγός» στο ντεμπούτο του, στις 6 Ιανουαρίου 1980 κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης στη Λεωφόρο (0-0), ενώ η «αύρα» του δεν απέτρεψε ούτε τη συντριβή με 4-1 από τον ΠΑΣ Γιάννινα λίγες μέρες αργότερα (σε ματς που ο ίδιος δεν αγωνίστηκε).

Όλα, όμως, άλλαξαν ως διά μαγείας στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 13 Ιανουαρίου. Σαν να… αφήνιασε βλέποντας τις ερυθρόλευκες φανέλες των αντιπάλων, ο Δομάζος θύμισε τον παλιό καλό του εαυτό και οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε μια πειστική νίκη με 2-0, με τέρματα που πέτυχαν ο Χρήστος Υφαντίδης (18′) και ο Όσκαρ Αλβαρέζ (85′).

Από εκείνη τη μέρα οι «πράσινοι» άρχισαν ένα σερί εννέα αγώνων χωρίς να δεχθούν γκολ, ενώ διατήρησαν το αήττητο κι όταν κάποια στιγμή η εστία τους παραβιάστηκε. Έχοντας κερδίσει τα ντέρμπι με την ΑΕΚ (1-0 εντός) και τον ΠΑΟΚ (2-0 εκτός), έφτασαν στο ντέρμπι της 33ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, να διεκδικούν επί ίσοις όροις τον τίτλο!

Ωστόσο, γνώρισαν την ήττα με 1-0 με γκολ του Νικολούδη που τους έθεσε εκτός μάχης και οι «ερυθρόλευκοι» ισοβάθμησαν στην κορυφή με τον Άρη και κέρδισαν τον τίτλο στο πολυσυζητημένο μπαράζ του Βόλου. Ο Παναθηναϊκός, απ’ την πλευρά του, κέρδισε την τρίτη θέση σε μπαράζ με την ΑΕΚ (1-0 με σκόρερ τον Χουάν Όρε).

Ο Δομάζος δεν αγωνίστηκε σ’ αυτό το ματς κι έκλεισε την 21ετή παρουσία του στην Α’ Εθνική με 538 συμμετοχές (παραμένει πρώτος όλων των εποχών) και 141 γκολ. Σίγουρα είχε και δεκάδες ασίστ, οι οποίες όμως δεν καταγράφονταν τότε στα στατιστικά.

Φινάλε με εκατέρωθεν κατηγορίες

Το αν ο Δομάζος θα συνέχιζε την καριέρα του και μετά το καλοκαίρι του 1980 είχε παραμείνει ασαφές. Πάντως, δεν πήρε μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία που άρχισε τον Ιούλιο υπό τις οδηγίες του Άγγλου προπονητή, Ρόνι Άλεν και κατείχε τυπικά θέση στο ρόστερ του συλλόγου όταν άρχισαν οι επίσημες διοργανώσεις.

Τον Νοέμβριο του 1980 η ΕΠΟ διοργάνωσε το φιλικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας με την Αυστραλία (3-3) για να τιμήσει την προσφορά του, ενώ το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό παρέμενε σε ισχύ. Και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ξέσπασε δημόσια κόντρα. Η ΠΑΕ, με ανακοίνωσή της, κατηγόρησε τον «στρατηγό» ότι απαιτούσε από τον Πεζάολα να τον χρησιμοποιεί στο βασικό σχήμα τη σεζόν 1979-80, όπως και ότι η απουσία του από την προετοιμασία οφειλόταν σε δική του απόφαση. Παράλληλα, τον κατηγόρησε ότι εξύβριζε συχνά τους συμπαίκτες του.

Ο Δομάζος απάντησε με ανοιχτή επιστολή του στις εφημερίδες αποδίδοντας τις όποιες παρεκτροπές του στην ένταση της στιγμής («σκηνές πολύ συνηθισμένες μέσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες»). Αρνήθηκε ότι είχε δείξει ασέβεια στον Πεζάολα και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν τον είχε προσκαλέσει στην καλοκαιρινή προετοιμασία.

Η συνεργασία, πάντως, λύθηκε και τυπικά λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1980 και η καριέρα του κορυφαίου μεσοεπιθετικού του ελληνικού ποδοσφαίρου έληξε με έναν τρόπο που δεν ήταν ιδανικός. Πάντως, με τον καιρό οι σχέσεις του με τον Βαρδινογιάννη αποκαταστάθηκαν και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού τον τίμησε με τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων κόντρα σε μεγάλες ομάδες όπως η Μποταφόγκο και η Μπόκα Τζούνιορς, το 1984.

Πηγές: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων (φύλλα της εφημερίδας «Απογευματινή» της 27ης Δεκεμβρίου 1979 και της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» της 25ης Δεκεμβρίου 1979 και 23ης-24ης Δεκεμβρίου 1980).

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 24 Δεκεμβρίου

2015: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρώην αθλητής της ΑΕΚ, αρχηγός, και για μικρό χρονικό διάστημα και προπονητής της. Mαζί με συμπαίκτες του είχαν οδηγήσει την Ένωση στο πρώτο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ελλάδος την περίοδο 1957-1958. Το 2008, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σ.Π.Α.Κ.Ε. (Σύλλογος Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος), πρόεδρος έως το 2010 και ισόβιος επίτιμος πρόεδρος με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 19/4/2010.

1997: Έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Τάκη Γκώνια, ο Ηρακλής αποσπά ισοπαλία 2-2 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και τον αποκλείει από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας, μια και είχε νικήσει με 2-0 στον πρώτο αγώνα στο Καυτανζόγλειο.

1996: Ο Γερμανός μέσος Ματίας Ζάμερ κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα», το έπαθλο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Ευρώπη. Χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του με την Εθνική Γερμανίας στον δρόμο για την κατάκτηση του Euro ’96, ο Ζάμερ επικρατεί στην ψηφοφορία του Βραζιλιάνου Ρονάλντο με έναν πόντο διαφορά (144 έναντι 143).

1995: Ο Λιβεριανός επιθετικός της Μίλαν, Ζορζ Γουεά, γίνεται ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής που κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα». Το έπαθλο απονεμόταν μέχρι το 1994 στον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς, αλλά από εκείνη τη χρονιά υποψήφιοι για τη διεκδίκησή του έγιναν οι παίκτες κάθε εθνικότητας, αρκεί να αγωνίζονταν στην Ευρώπη.

1991: Η Χρυσή Μπάλα απονέμεται στον επιθετικό της Μαρσέιγ, Ζαν-Πιερ Παπέν, ο οποίος συγκεντρώνει 141 πόντους έναντι μόλις 42 των Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς, Ντάρκο Πάντσεφ και Λόταρ Ματέους που μοιράζονται τη δεύτερη θέση.

1988: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Αμερικανός προπονητής στίβου και συνιδρυτής της εταιρίας αθλητικών ειδών Nike, Μπιλ Μπάουερμαν.

1985: Ο Μισέλ Πλατινί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Γιουβέντους κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα για τρίτη διαδοχική χρονιά, μια και συγκεντρώνει 127 πόντους έναντι 71 του δεύτερου Πρέμπεν Έλκιερ που είχε οδηγήσει τη Βερόνα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας.

1981: Ο Μπομπ Μάκαντου υπογράφει στους Λος Άντζελες Λέικερς και θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιστροφή τους στον θρόνο του ΝΒΑ στο τέλος της σεζόν.

1977: Παρότι οι αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές έχουν προκηρύξει απεργία, με βασικό αίτημα την ασφάλισή τους, η ΕΠΟ αποφασίζει να διεξαχθούν οι αναμετρήσεις της 15ης αγωνιστικής, στις 26 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή των ερασιτεχνικών ομάδων των συλλόγων.

1968: Ο Τζορτζ Μπεστ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τη Χρυσή Μπάλα, αφήνοντας δεύτερο σε ψήφους τον συμπαίκτη του, Μπόμπι Τσάρλτον.

1965: Πεθαίνει η Μάργκαρετ Κέρτις, η οποία μαζί με την αδερφή της Χάριοτ είχαν εμπνευστεί το Curtis Cup, μια διοργάνωση όπου γυναίκες παίκτριες του γκολφ εκπροσωπούν ετησίως την χώρα τους και που ο τόπος διεξαγωγής εναλλάσσεται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ.

1922: Το Colosseum του Λονδίνου ανοίγει τις πύλες του.

1889: Πατεντάρεται από τους Ντάνιελ Στόβερ και Γουίλιαμς Χανς το φρένο του ποδήλατο με την αντίστροφη κίνηση των πεταλιών, που είναι γνωστό ως «φρένο ασφαλείας». Η εξέλιξη των ποδηλάτων θα εισαγάγει 18 ταχύτητες και δύο φρένα χειρός. Το ποδήλατο είχε εφευρεθεί το 1817 από τον βαρόνο Καρλ φον Ντράις με δύο ρόδες ίδιου μεγέθους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News