Λίβερπουλ - Τσέλσι: Κλοπ vs Τούχελ, μια σχέση... εκρηκτικής στοργής!
Λίβερπουλ – Τσέλσι: Κλοπ vs Τούχελ, μια σχέση… εκρηκτικής στοργής! Τι συνδέει και τι χωρίς τους δύο διεκδικητές του φετινού αγγλικού Λιγκ Καπ
Ο Γιούργκεν Κλοπ και ο Τόμας Τούχελ είναι δύο Γερμανοί προπονητές. Με πολλά κοινά στοιχεία, αλλά και άλλες τόσες διαφορές. Ο πρώτος τεχνικός της Λίβερπουλ, ο δεύτερος της Τσέλσι, με το παρελθόν αλλά και τον… θαυμασμό προς τον Ραλφ Ράνγκνικ να τους συνδέει ανεξίτηλα.
Παλαιότερα δεν ήταν της… μόδας να προπονεί Γερμανός προπονητής Αγγλικό σύλλογο. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, αυτό έχει αλλάξει και τα πιο τρανά παραδείγματα είναι αυτά των Γιούργκεν Κλοπ και Τόμας Τούχελ. Λάτρεις και οι δύο του σύγχρονου, άμμεσου ποδοσφαίρου αλλά και του Ραλφ Ράνγκνικ που βρίσκεται στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν, από τον οποίο εμπνεύστηκαν στο ξεκίνημα της καριέρας τους.
Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ένας προπονητής με τις δικές του ιδέες, αλλά τον καιρό που ήταν στην Bundesliga είχε εκφραστεί δημοσίως κολακευτικά για τους μεθόδους του Ραλφ Ράνγκνικ, ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Χόφενχαϊμ. Επίσης το γεγονός πως ασχολήθηκε τελικά με την προπονητική ο Τόμας Τούχελ, το οφείλει εν πολλοίς στον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος διέκρινε το ταλέντο του όταν ακόμη ήταν ποδοσφαιριστής στην Ουλμ και τον τοποθέτησε στα τμήματα υποδομής της Στουτγκάρδης στα μέσα του 2000. Οι δύο κορυφαίοι πλέον προπονητές έχουν, μάλιστα, βίους… παράλληλους για αρκετά χρόνια στην καριέρα τους. Η μοναδική τους, ίσως διαφορά ήταν η ποδοσφαιρική καριέρα, με τον Κλοπ να παίζει επαγγελματικά 12 χρόνια (χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο ως αμυντικός) και τον Τούχελ να σταματά νωρίς (στα 25) λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού.
Κλόπ: Ο παίκτης που πάντα ήθελε να γίνει προπονητής
Ο Κλοπ είχε δείξει από πολύ νωρίς πως θα του άρεσε να γίνει προπονητής. Στο 1987 αγωνιζόταν στα β’ ομάδα της Αίντραχτ Φρανκφούρτης και για να… συμπληρώνει το εισόδημα του, είχε αναλάβει εκείνη τη σεζόν και την Κ13 των «αετών». Στα επόμενα δεκατέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε επαγγελματικά ως ποδοσφαιριστής, πάντα του άρεσε να παρατηρεί τις μεθόδους των εκάστοτε προπονητών του και να κάνει ταξίδια… αστραπή στην Κολωνία, για να παρακολουθήσει τα μαθήματα τακτικής του Έρικ Ρούτεμέλερ, προκειμένου να πάρει το αντίστοιχο δίπλωμα. Το πήρε με την… πρώτη και αμέσως μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, ανέλαβε πρώτος τεχνικός στην Μάιντς. Υπό τις οδηγίες οι «καρναβαλιστές», άλλαξαν επίπεδο, βρέθηκαν στην Βundesliga που λαχταρούσαν χρόνια, βγάζοντας το 100% από τους ποδοσφαιριστές του σε αγωνιστικό και πνευματικό επίπεδο. Η συνέχεια του εντυπωσιακή, μετακόμισε στην Βεστφαλία για λογαριασμό της Ντόρμουντ με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και βρέθηκε στον τελικό του Champions League to 2013. Aναδείχθηκε σε καλύτερο Γερμανό προπονητή δύο φορές, κέρδισε ένα σωρό προσωπικά βραβεία και το 2015 αποφάσισε πως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και έπρεπε ν’ αποχωρήσει. Αν και είχε ανακοινώσει πως θα απέχει από την προπονητική για τουλάχιστον ένα χρόνο, η πρόταση της Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015 τον έκανε ν’ αλλάξει γνώμη. Τα πρώτα χρόνια στην «Γηραιά Αλβιώνα» ήταν δύσκολα, με χαμένους στόχους και απογοήτευση αλλά είναι ένας μεθοδικός προπονητής που δεν τα παρατά εύκολα… Και δικαιώθηκε, καθώς το 2019 κατέκτησε με τους «κόκκινους» το Champions League και ένα χρόνο αργότερα έφερε μετά από δεκαετίες τον τίτλο του Premier League στο «Άνφιλντ».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Λίβερπουλ: Το επιθετικό «θαύμα» των κόκκινων του Κλοπ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΚΛΟΠ: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί με τους οπαδούς της Λίβερπουλ (vid)
Τόμας Τούχελ: Έτοιμος να ξεπεράσει τον Κλοπ
Ο Τόμας Τούχελ από την άλλη είχε το δύσκολο έργο να διαδεχθεί τον Κλόπ στην Μάιντς. Μια ομάδα που είχε «ακουστεί» ήδη και έδειχνε εμφανή σημάδια προόδου. Πέρασε την δική του φιλοσοφία όταν τον διαδέχθηκε το 2009, έβγαλε την ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρώπη και θεωρήθηκε γρήγορα το νέο «next best thing» της γερμανικής προπονητικής σχολής. Το 2013 τα δημοσιεύματα για μετακόμιση του στην Σάλκε και την Λεβερκούζεν πλήθαιναν, ο ίδιος δεν επέλεξε καμία από τις δύο προοπτικές και λίγους μήνες αργότερα παραιτήθηκε από την Μαϊντς γιατί πίστευε ότι δεν κάλυπτε πλέον τις φιλοδοξίες του. Ο σύλλογος αρχικά αρνήθηκε να τερματίσει το συμβόλαιο του, αλλά τελικά το έπραξε. Δεν βιάστηκε να «κλείσει» σε ομάδα και περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τον οποίο φρόντισε να επιμορφωθεί προπονητικά προκειμένου να είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Μετά από 14 μήνες… ανεργίας βρήκε στην Ντόρτμουντ στον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, με τους Βεστφαλούς να ψάχνουν τον νέο Γιούργκεν Κλοπ. Στο «Signal Iduna Park» κατέκτησε μόλις ένα Κύπελλο, αλλά ο τρόπος που έπαιζε η Ντόρτμουντ και η μοντέρνα σκέψη του έδωσαν το… διαβατήριο για μια καλύτερη ομάδα. Χώρισε με άσχημο τρόπο με την Μπορούσια, κατηγορώντας την διοίκηση για την ιστορία με το… πούλμαν, παραμονή του αγώνα του Champions League με τη Μονακό, όταν η αποστολή βρέθηκε εν μέσω τρομοκρατικής επίθεσης. Έμεινε άνεργος ξανά για μια σεζόν, πριν η Παρί Σεν Ζερμέν του κάνει πρόταση. Εκεί οι τίτλοι που τόσο του έλειπαν ήρθαν, αλλά ο χαμένος τελικός του Champions League to 2020 από την Μπάγερν σε συνδυασμό με τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά του τεχνικού διευθυντή Λεονάρντο των Παριζιάνων, έφεραν το πρόωρο τέλος. Ανεργία και πάλι, αλλά για λιγότερο χρονικό διάστημα. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 η Τσέλσι τον προσέλαβε, προκειμένου ν’ αντικαταστήσει τον Φρανκ Λάμπαρτ. Αλλαγή τακτικής με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, σερί νικών που τον έκαναν τον πιο επιτυχημένο τεχνικό των «μπλε» τα τελευταία χρόνια και κατάκτηση του Champions League απέναντι στην περίφημη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΤΣΕΛΣΙ: Ένας χρόνος Τόμας Τούχελ, από το ζενίθ στον προβληματισμό
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πώς τα έξυπνα deals της Τσέλσι οδήγησαν σε κέρδη παρά τα 120 εκατ. που ξόδεψε
Κοινό τους στοιχείο επίσης ο Κρίστιαν Χάιντελ, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Μάιντς, που πήρε την απόφαση να κάνει προπονητές, τόσο τον Γιούργκεν Κλοπ, όσο και τον Τόμας Τούχελ. Οι δύο τους διατηρούν εξαιρετική σχέση, αν και δεν έχουν συνυπάρξει ουσιαστικά κάπου μαζί. Τους συνδέει ο αμοιβαίος σεβασμός και ο θαυμασμός για την δουλειά και τα επιτεύγματα του καθ’ ενός σε όποιον σύλλογο κι αν έχουν βρεθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα