Γάνδη: Ο Ινδιάνος στο έμβλημα της αντιπάλου του ΠΑΟΚ έχει τη δική του ιστορία

Γάνδη: Ο Ινδιάνος στο έμβλημα της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο Conference League έχει τη δική του ιστορία

Στο άκουσμα της λέξης «Βέλγιο» το πιο πιθανό είναι να σας έρθει στο νου η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τα στρουμφάκια, ο Τεν-Τεν, η ποδηλασία, μπύρες και φυσικά σοκολάτες, πολλές σοκολάτες! Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, ποιος δεν γνωρίζει την Άντερλεχτ, την Μπριζ, τον Κέλεμανς, τον Σίφο, τον Γκέρετες, τον Ντε Μπρόινε, τον Λουκάκοου και τον Κομπανί; 

Ποια είναι Γάνδη και ποιος είναι αυτός ο… Ινδιάνος;

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα, σε ένα σημαντικό παιχνίδι την ευρωπαϊκή του ιστορία, τη Γάνδη. Μια ομάδα που, αν και καμαρώνει για τα 122 χρόνια ιστορίας της, έχει κατακτήσει μόλις έναν τίτλο και ζει στη σκιά των ποδοσφαιρικών μεγαθηρίων που έχει αναδείξει το Βέλγιο. Και ως έμβλημα της δεν έχει κάποιο θυρεό, ένα σύμβολο της πόλης ή κάτι σχετικό με το ποδόσφαιρο, αλλά έναν Ινδιάνο!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Ινδιάνου

Τι σκεφτόντουσαν άραγε οι ιδρυτές της Γάνδης όταν επέλεξαν τον Αρχηγό ως έμβλημα του συλλόγου τους στο μακρινό 1900. 

Στη χώρα που έχει γεννήσει δεκάδες φιγούρες ηρώων κόμικ, η μορφή του Ινδιανού δε σχεδιάστηκε από κάποιον πρόγονο του Ερζέ (Τεν-Τεν) ή του Πεγιό (Στρουμφς), αλλά ήταν πολύ απλά η εικόνα της αφίσας ενός τσίρκου με άλογα! Ενός σόου με πρωταγωνιστή τον Μπάφαλο Μπιλ – κατά κόσμον Μπιλ Κόντι – με έφιππους καουμπόιδες να κυνηγούν και να σκοτώνουν τους κακούς Ινδιάνους, πολύ πριν η Ιστορία αναγνωρίσει τη γενοκτονία των αυτόχθονων κατοίκων της Αμερικής και αρκετά χρόνια πριν τα Γουέστερν κατακλύσουν τις κινηματογραφικές αίθουσες. Ένα ζωντανό σόου, αποθέωση του κιτς, πλήρης ισοπέδωσης αξιών, μηδενικού σεβασμού στη διαφορετικότητα της φυλής και απίστευτης ταλαιπωρίας για τα συμπαθή τετράποδα που συμμετείχαν. Καταστάσεις, όμως, που απλά διασκέδαζαν και δεν ενοχλούσαν κανέναν εκείνα τα χρόνια.

Ο Μπάφαλο Μπιλ ήταν ένας καλτ ήρωας στον οποίον αποδόθηκαν πολλά φανταστικά κατορθώματα. Θύμιζε τον Διγενή Ακρίτα των Βυζαντινών χρόνων, ωστόσο ήταν υπαρκτό πρόσωπο που κάποια στιγμή άφησε τους ηρωισμούς και ανέβηκε στη σκηνή. Στο σόου του συμμετείχαν και πραγματικοί Ινδιάνοι, όπως ο Καθιστός Βούβαλος ή η Αρκούδα που Κλωτσάει.

Το σόου κάποια στιγμή διέσχισε τον Ατλαντικό και παρουσιάστηκε στην Ευρώπη, ενώπιον Βασιλέων και Ευγενών.

Το 1891 και το 1906 δόθηκαν δύο παραστάσεις στο Βέλγιο που γνώρισαν τεράστια επιτυχία, ιδιαίτερα στη Γάνδη. Η λέξη «Μπάφαλο» έγινε το meme της εποχής! Σε μια επίσκεψη του βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτου στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, οι φοιτητές τον υποδέχτηκαν φωνάζοντας «Μπάφαλο! Μπάφαλο!» – σε ελεύθερη σύγχρονη μετάφραση, «Γίγαντα! Μεγάλε!».

Το meme παρέμεινε δημοφιλές για χρόνια και το «Μπάφαλο!» ακουγόταν σε κάθε θρυλικό κατόρθωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα. Μάλιστα, το αθλητικό κλαμπ της Γάνδης, η σημερινή αντίπαλος της ΠΑΟΚ, απέκτησε το παρατσούκλι «Μπάφαλο».

Ο πρωταθλητής Βελγίου στα σπριντ εκείνη την εποχή, Ομάρ Σμετ, από τα επιφανή μέλη της αθλητικής κοινωνίας της Γάνδης, άκουγε συχνά το «Μπάφαλο» να συνοδεύει το όνομά του.

Πότε ο Ινδιάνος έγινε το έμβλημα της Γάνδης

Η λέξη πέρασε και στις εξέδρες του ποδοσφαιρικού τμήματος, έγινε τραγούδι στα χείλη των φίλων της και η μορφή του Ινδιάνου εμφανίστηκε σε σημαίες και λάβαρα. Ωστόσο, μέχρι το 1971 το επίσημο έμβλημα παρέμεινε ένας κύκλος με τα αρχικά της ομάδας και την… κλασική κορόνα.  

Τότε, σε μια εποχή όπου τα Γουέστερν σε μικρή και μεγάλη οθόνη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή,  ήταν που οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν να αλλάξουν το σήμα της, τιμώντας έτσι τους οπαδούς των πρώτων δεκαετιών ζωής της Γάνδης. Μέχρι το 2013 ο Ινδιάνος κοιτούσε δεξιά, αλλά τα εννέα τελευταία χρόνια έστρεψε το βλέμμα του αριστερά, «προς το μέλλον», σύμφωνα με τους ιθύνοντας της πιο πρόσφατης αλλαγής στο έμβλημα.

Παρά τις κλήσεις μερίδας κόσμου – σύμφωνα με τις τάσεις της νέας εποχής – να εγκαταλειφθεί η μορφή του Ινδιάνου από το έμβλημα, καθώς παραπέμπει σε εποχές όπου οι αντιλήψεις για τους αυτόχθονες Αμερικανούς ήταν εντελώς διαφορετικές, οι ιθύνοντες της Γάνδης αντιτάχθηκαν υποστηρίζοντας ότι το σήμα αποτελεί παράδοση και παρουσιάζει τους Ινδιάνους με μια ουδέτερη στάση.

Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα της Γάνδης γίνεται λόγος για τη γενοκτονία περισσότερων από 100 εκ. Ινδιάνων και τα δεινά που βιώνουν οι απόγονοί τους μέχρι τις μέρες μας και οι άνθρωποι της ομάδας ζητούν από τους οπαδούς τους να χρησιμοποιούν το λόγκο με σεβασμό και υπευθυνότητα.

Οι μασκότ της Γάνδης, η Μπάφαλο Μελ και ο Μπάφαλο Μπεν, αντιμετωπίστηκαν επίσης με καχυποψία, επειδή είναι «λευκοί που φορούν επιτηδευμένα γκροτέσκ κοστούμια και βλάπτουν την αυτό-εκτίμηση των σύγχρονων νέων Ινδιάνων», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κοινότητας των Τσεγιέν.

«Δεν έχουμε κάποιο ιστορικό χρέος απέναντι στους αυτόχθονες Αμερικανούς» αντέδρασαν οι Βέλγοι και εξακολουθούν να διατηρούν τον Αρχηγό ως σύμβολο της ομάδας τους, αποτίοντας φόρο τιμής στους πρώτους οπαδούς της Γάνδης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News