ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: Πως φτάσαμε από το «αδιάφορο κύπελλο» στους ημιτελικούς που… ζεματάνε
Ας γυρίσουμε το χρόνο ένα δίμηνο πίσω. 9 Φεβρουαρίου 2022! Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ παίρνουν το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και με εξαίρεση την… καζούρα των Θεσσαλονικέων στους φίλους της ΑΕΚ για την «πελατειακή» τους σχέση, ουδείς μοιάζει να διακατέχεται από κάποια «ψύχωση» για κατάκτηση του τροπαίου. Κάθε άλλο…
Στο μεν στρατόπεδο του «Δικέφαλου του Βορρά» οι ημιτελικοί φάνταζαν τότε ως… βαρίδι στο επιβαρυμένο πρόγραμμα της ομάδας και κυρίως στο κυνήγι της διάκρισης στο Conference League. Βρισκόμασταν μόλις οκτώ μέρες πριν από το πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι με την Μίντιλαντ και δεν υπήρχε άνθρωπος για άνθρωπος να ασχολείται με το κύπελλο.
Την ίδια ώρα στον Πειραιά, οι «ερυθρόλευκοι» αγκομαχούσαν να αποκλείσουν τον Παναιτωλικό στην παράταση, με τον Πέδρο Μαρτίνς να έχει παρατάξει και στα δύο παιχνίδια με τους Αγρινιώτες μια ομάδα – μείγμα αναπληρωματικών και μελών της δεύτερης ομάδας. «Το κύπελλο δεν μας ενδιαφέρει. Οι παίκτες χρειάζονται απαραίτητα ξεκούραση μετά από δύο χρόνια χωρίς ουσιαστικές διακοπές και από τη στιγμή που η ΕΠΟ αδιαφόρησε και όρισε τον τελικό 21 Μάϊου θα παίζουμε με τα δεύτερα κι όπου μας βγάλει», ήταν το μήνυμα που εξέπεμπαν προς κάθε κατεύθυνση οι εγκαταστάσεις του Ρέντη.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, λοιπόν, η πεποίθηση (ή η προσδοκία) στα δύο στρατόπεδα ήταν να ζήσουμε τις… πιο αδιάφορες αναμετρήσεις ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού της τελευταίας δεκαετίας. Και ξαφνικά, όχι μόνο έχει κοπεί μαχαίρι σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά η λέξη «αδιάφορες», αλλά αντίθετα έχουμε μπροστά μας σε διάστημα εφτά ημερών δύο ημιτελικούς που χαρακτηρίζονται καθοριστικοί ακόμη και για την επόμενη σεζόν των δύο μονομάχων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟΚ: Τελικά, έχει δίκιο ο Λουτσέσκου που διαλέγει παιχνίδια
ΠΑΟΚ: Πόσο εύκολο είναι να μείνει άτιτλος ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου;
Στη Νέα Μεσημβρία το όνειρο μιας ιστορικής υπέρβασης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σταμάτησε στα πόδια του Ντμίτρι Παγέ και πλέον με το χειροκρότημα των φίλων του ΠΑΟΚ μετά τη ρεβάνς της Τούμπας να έχει κοπάσει, η γκρίνια για τις τέσσερις διαδοχικές ήττες της ομάδας και κυρίως η προοπτική να παραμείνει άτιτλη για πρώτη φορά με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο της, θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους.
Η απόφαση, μάλιστα, του Ρουμάνου τεχνικού να προχωρήσει σε εκτεταμένο ροτέισον στο ντέρμπι με τον Άρη, θυσιάζοντας τις όποιες ελπίδες του «Δικέφαλου» στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος (και με δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό να εκκρεμούν) ενόχλησε αρκετά και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως ανώνυμα και επώνυμα.
Ο ίδιος ο Λουτσέσκου ξέρει ότι αν η χρονιά της μεγάλης του επιστροφής ολοκληρωθεί με αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά (και ενδεχομένως με «ερυθρόλευκο» νταμπλ) ο… ασκός της κριτικής και της αμφισβήτησης ακόμη και προς τον ίδιο δεν θα παραμείνει κλειστός.
Για τον ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών που είναι καλομαθημένος στις κατακτήσεις τίτλων, η «ξηρασία» σε επίπεδο τροπαίων θα αποτελέσει τροχοπέδη ακόμη και για τις βάσεις που θα χτιστεί η ομάδα ενόψει της νέας σεζόν.
Υπενθυμίζουμε απλά ότι με τον Ρουμάνο στον πάγκο ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο του 2018, το νταμπλ το 2019, ενώ από το 2017 μόνο το 2020 έμεινε χωρίς τίτλο στην προβληματική σεζόν του Άμπελ Φερέιρα. Να έχουν κατακτήσει κύπελλο ο Βλάνταν Ίβιτς (2017), ο Πάμπλο Γκαρσία (2021) και να μείνει άτιτλος ο «ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου», είναι κάτι που ο εγωισμός του Βαλκάνιου προπονητή δεν μπορεί να το δεχτεί!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακός: Η ώρα ευθύνης του Καμαρά και το «πρέπει» του Μοντεστό
Ολυμπιακός: Κινδυνεύει να μετατρέψει τον περίπατο σε… αγώνα ανώμαλου δρόμου!
Στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, η ανάγκη για κατάκτηση του νταμπλ μοιάζει επιτακτική. Οι πρόσφατες επισκέψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη και εκπροσώπων της Θύρας 7 και τα μηνύματα που έστειλαν προς ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία φανερώνουν ότι η υπομονή όλων στον Πειραιά για τις χαμηλές πτήσεις (κυρίως μέσα στο 2022) αρχίζει να εξαντλείται. Και όχι άδικα!
Η εικόνα των πρωταθλητών στα playoffs είναι αγωνιστικά αποκαρδιωτική! Μια ομάδα που θύμιζε τα προηγούμενα χρόνια να κινείται με… τσιπάκι ηλεκτρονικού υπολογιστή, πλέον δεν μπορεί να κάνει στο χορτάρι ούτε τα στοιχειώδη. Γιατί μόνο μια ομάδα που δεν κάνει τα βασικά, αδυνατεί να επιχειρήσει σουτ στην τελική εστία για τρία (!) ημίχρονα απέναντι στον Παναθηναϊκό!
Προς το παρόν το κλίμα συνοδεύεται μόνο από μηνύματα παρότρυνσης προς άπαντες στου Ρέντη, για να πατήσουν καλά στα πόδια τους και να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους έναντι όλων των εγχώριων ανταγωνιστών, όπως το έπραξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, παρά τη μέτρια εικόνα τους.
Τι θα συμβεί, όμως, αν η προβληματική εικόνα των playoffs συνοδευτεί και από αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του κυπέλλου; Στον Πειραιά, ούτε που θέλουν να σκέφτονται πλέον το συγκεκριμένο σενάριο, γιατί γνωρίζουν καλά ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο άπαντες θα τεθούν υπό κρίση: Άπαντες!
Γιατί η αλήθεια είναι ότι η παρατεταμένη άγευστη και άοσμη εικόνα του Ολυμπιακού μέσα στο 2022 δεν προβληματίζει μόνο για φέτος (το τρίτο διαδοχικό πρωτάθλημα δεν χάνεται, άλλωστε, ακόμη κι αν οι «ερυθρόλευκοι»… αποσυρθούν από τα playoffs) αλλά δημιουργεί έντονη ανησυχία ενόψει και της επόμενης σεζόν.
Το δεδομένο, πάντως, είναι ένα: Ο νικητής του ζευγαριού και η ομάδα που θα βρεθεί στον τελικό του Κυπέλλου θα κερδίσει ηρεμία, καθαρό μυαλό και ώθηση για να ολοκληρώσει τη χρονιά όπως το επιθυμεί. Ο ηττημένος θα βυθιστεί σε εσωστρέφεια, μιζέρια και μουρμούρα που ενδεχομένως να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις ενόψει της εκκίνησης και της επόμενης χρονιάς. Και κάπως έτσι οι «αδιάφοροι» ημιτελικοί του Φεβρουαρίου έχουν μετατραπεί πλέον σε… μονομαχία που ζεματάει. Μην πούμε… τσουρουφλίζει!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Super League: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν γεμίσει… καρότα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται