Μουκάντι Τσιμάγκα: Προσπάθησαν με κλειδί, κάποιος φώναξε «τον έφαγες», μετά ζήτησε συγγνώμη...

Μουκάντι Τσιμάγκα: Προσπάθησαν να τον σώσουν με κλειδί – Ποιος φώναξε «τον έφαγες» και μετά ζήτησε συγγνώμη

Είναι από αυτά που δεν ξεχνιούνται ποτέ. Σαν σήμερα -30 Απριλίου- το 1995, ο Μουκάντι Τσιμάνγκα ήταν 28 ετών. Φορώντας τη φανέλα του Ατρόμητου αγωνιζόταν κόντρα στον Πανελευσιανικό για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

Το κακό έγινε σε μια διεκδίκηση της μπάλας με τον παίκτη του Πανελευσινιακού Στέλιο Βογιατζή. Ο τελευταίος, απολύτως άθελά του, χτύπησε με τον αγκώνα τον Τσιμάνγκα στην καρωτίδα, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει το θάνατο από ανακοπή.

Θρήνος για τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους. Θρήνος για τον Ατρόμητο. Θρήνος για το ποδόσφαιρο.

Ήρθε για τον Εθνικό

Από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό -τότε Ζαΐρ-, ο Τσιμάνγκα ήρθε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς. Έπαιξε στην Α΄ Εθνική την περίοδο 1989-90 (6 συμμετοχές, 1 γκολ). Παρά τον υποβιβασμό, συνέχισε στην Β΄ Εθνική με την ομάδα του Πειραιά μέχρι και το καλοκαίρι του 1991, έχοντας συνολικά 38 συμμετοχές και 2 τέρματα. Στη συνέχεια είχε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την Κύπρο, για να επιστρέψει ακολούθως στην Ελλάδα και την Καλαμάτα, για λογαριασμό του Π.Σ. Καλαμάτα.

Με την ομάδα της Καλαμάτας κατέκτησε την άνοδο από την Γ΄ στην Β΄ Εθνική τη σεζόν 1992-93 και το καλοκαίρι του 1993 μεταγράφηκε στον Ατρόμητο Αθηνών, με τη φανέλα του οποίου σημείωσε συνολικά 36 συμμετοχές και 1 τέρμα.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του δημοσιογράφου Παύλου Κατώνη, στο βιβλίο του «Φτερούγισμα στη Δόξα». Γράφει για τις τελευταίες στιγμές του Τσιμάγκα, τους γιατρούς που προσπάθησαν να τον σώουν με ένα κλειδί, το κλάμα του Στέλιου Βογιατζή και την αντίδραση του τότε Γενικού αρχηγού του Ατρόμητου.

«Οι παίκτες των δύο ομάδων τραβούσαν τα μαλλιά τους»

Ακολουθεί απόσπασμα: «…Εκείνο το απόγευμα ο Ατρόμητος αγωνιζόταν στην Ελευσίνα για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Σε μια ανύποπτη φάση, ο επιθετικός από το Ζαϊρ σωριάστηκε στο έδαφος και δεν σηκώθηκε ποτέ. Έφυγε για το μακρινό ταξίδι, αφήνοντας πίσω του μια γυναίκα και τρία μικρά παιδιά που δεν είχαν καταλάβει το κακό που τους είχε συμβεί. Όλα ξεκίνησαν από μια διεκδίκηση της μπάλας στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ανάμεσα στον Τσιμάνγκα και τον Στέλιο Βογιατζή. Για «κακιά στιγμή» έγραψαν οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής… Ο αγκώνας του Βογιατζή βρέθηκε στο λαιμό του Τσιμάνγκα και του προκάλεσε βλάβη στην καρωτίδα. Ο Τσιμάνγκα σηκώθηκε και περπάτησε λίγα μέτρα με όλη τη δύναμη της ψυχής του, αλλά δεν άντεξε. Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει ο διαιτητής τι είχε συμβεί. Ο γιατρός της Ελευσίνας και όλοι οι άνθρωποι του πάγκου έπεσαν αμέσως πάνω στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Πιο δίπλα οι παίκτες των δύο ομάδων τραβούσαν τα μαλλιά τους. Διαισθάνονταν ότι κάτι πολύ κακό είχε συμβεί.

Με ένα κλειδί οι γιατροί επιχείρησαν να επαναφέρουν τη γλώσσα του Τσιμάνγκα, που είχε γυρίσει, πίσω στη θέση της, αλλά ο Τσιμάνγκα δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Χρειάστηκε να γίνει τραχειοτομή, πάνω στο χλοοτάπητα του γηπέδου, για να εξοικονομηθεί χρόνος, δεδομένου ότι στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο έφτασε με αρκετή καθυστέρηση, αλλά ήταν αργά. Οι παλμοί του Τσιμάγκα είχαν πέσει στο μηδέν και μέχρι τη διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο άφησε την τελευταία του πνοή. Θάνατος από ανακοπή.

«Τον έφαγες», του είπε. Κατάλαβε το λάθος του. «Συγγνώμη, Στέλιο…»

Πολλοί υποστήριξαν πως αν το ασθενοφόρο είχε φτάσει νωρίτερα, ο Τσιμάνγκα ίσως και και να μην είχε αυτή την κατάληξη. Το πρόσωπο, ο ποδοσφαιριστής που «κατηγορήθηκε», ήταν ο Στέλιος Βογιατζής. Επειδή η μοίρα το θέλησε να ήταν αυτός πρωταγωνιστής στη «μοιραία φάση». Ο Βογιατζής μπήκε στα αποδυτήρια κλαίγοντας, όπως και όλοι οι παίκτες των δύο ομάδων. «Τον έφαγες», του είπε μέσα στον πανικό του ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος που ήταν ο γενικός αρχηγός του Ατρόμητου, αλλά κατάλαβε γρήγορα το λάθος του. «Συγγνώμη, Στέλιο, δεν ήξερα τι έλεγα, επανόρθωσε λiγo αργότερα και ο Βογιατζής δέχτηκε τη συγγνώμη του.

Δύο μέρες μετά έγινε η κηδεία του Τσιμάνγκα, στο δημοτικό κοιμητήριο Περιστερίου, με την παρουσία αρκετού κόσμου, στην πλειοψηφία τους φίλοι του Ατρομήτου που έσπευσαν να πουν το τελευταίο αντίο στον άτυχο ποδοσφαιριστή. Το σύνθημα «Τσιμάγκα ζεις», δονούσε την ατμόσφαιρα, ενώ από την προηγούμενη μέρα είχε ξεκινήσει ένας μαραθώνιος για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δίνονταν ως βοήθημα στην οικογένεια του Αφρικανού ποδοσφαιριστή…».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News