Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ένας ανυπόμονος μεγιστάνας που καθιέρωσε την Τσέλσι στην Elite

Οι Λονδρέζοι, σήμερα, επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κόντρα στη Λιλ για τη φάση των «16» του Uefa Champions League όντας Πρωταθλητές Κόσμου, μετά την επιτυχία τους στο Άμπου Ντάμπι και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Η Τσέλσι, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στέφθηκε στο Άμπου Ντάμπι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, μετά τη νίκη της επί της Παλμέιρας με 2-1 στο έξτρα ημίωρο της παράτασης. Παίκτες και προπονητής, όπως ήταν λογικό, ήταν οι πρώτοι που καρπώθηκαν την επιτυχία αυτής της διάκρισης. Ωστόσο, για να φτάσει εκεί ένα μεγάλο επιχειρηματικό όνομα έπρεπε να εισβάλλει στον… κόσμο της και να της αλλάξει την ιστορία.

Η χρονολογία στο ημερολόγιο έγραφε 2003, όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι. Η πρώτη – σοβαρή – προσπάθεια ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία να μπει στον χώρο του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να αλλάξει τα δεδομένα της εποχής και να πετύχει τόσο αυτός όσο και ο σύλλογος σε Αγγλία και Ευρώπη.

Όπως γίνεται και σήμερα η είδηση, το γεγονός ότι ένας σύλλογος ορθώνει οικονομικό ανάστημα και αποτελεί ένα μελλοντικό κίνδυνο για τα μεγάλα ονόματα εκείνης της εποχής, δεν έγινε αποδεκτό από όλο το φίλαθλο κοινό. Πολλοί ήταν αυτοί, μάλιστα, που υποστήριζαν πως τα χρήματα του Ρώσου μεγιστάνα θα χαλάσουν το ποδόσφαιρο, επιχείρημα το οποίο μάλλον σήμερα μετανιώνουν, καθώς το έργο που έχει δημιουργήσει ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει ομορφύνει τον ποδοσφαιρικό καμβά παγκοσμίως.

Δεν ήξερε, αλλά έμαθε τον τρόπο για να πετύχει στο ποδόσφαιρο

Σίγουρα, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δεν είναι και δεν θα είναι ο πρώτος επιχειρηματίας που μπαίνει στο χώρο του ποδοσφαίρου, όντας… ανίδεος από ποδόσφαιρο. Σαφώς γνώριζε τι εστί ποδόσφαιρο, παρακολουθώντας το, ωστόσο δεν γνώριζε τι σημαίνει να ζεις έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό και με τα χρόνια να τον φτάσεις ψηλά.

Η προσαρμογή στα «του ποδοσφαίρου» δεν ήταν εύκολη. Ακόμα και σήμερα, ο 55χρονος ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχει πιαστεί πολλές φορές να κάνει λάθη που κοστίζουν στην ομάδα, με πρόσφατο παράδειγμα την πρόσληψη του Λάμπαρντ ως προπονητή της ομάδας. Ο Ρώσος επιχειρηματίας «διάβασε» και έμαθε, με αποτέλεσμα οι σωστές του αποφάσεις να επισκιάζουν στο μέγιστο τα λάθη που έχει κάνει ανά τα έτη και αφορούν την Τσέλσι.

Μία από αυτές τις σωστές αποφάσεις του Ρώσου ήταν να απομακρύνει τον Ρανιέρι από την τεχνική ηγεσία των Λονδρέζων και να φέρει τον Ζοσέ Μουρίνιο, προπονητή με τον οποίο η Τσέλσι κατάφερε το πρώτο της back to back τις σεζόν 2004-05 και 2005-06. Από τότε ξεκίνησε η περίφημη «Abramovich era»…

Η ανυπομονησία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, «όπλο» στις μεγάλες επιτυχίες

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανά τακτά διαστήματα έχει αποδείξει πως δεν είναι άνθρωπος με μεγάλη υπομονή, με συνέπεια οι αλλαγές προπονητών στην Τσέλσι να γίνονται σαν τα πουκάμισα. Ο Ρώσος επιχειρηματίας, από τότε που απέκτησε την Τσέλσι, έχει αλλάξει 15 φορές τον άνθρωπο που βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου.

Κάποιοι θα πουν πως αυτό είναι δείγμα επιπολαιότητας, ωστόσο αν εξετάσει κανείς τις περιπτώσεις που ο Ρώσος έκανε γρήγορες και άμεσες αλλαγές στο σύλλογο θα δει πως εκείνες τις χρονικές περιόδους η Τσέλσι πέτυχε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Αναλυτικότερα…

Το 2012, όταν και η Τσέλσι πήρε το πρώτο της UEFA Champions League, η ομάδα ξεκίνησε τη σεζόν με προπονητή τον Αντρέ Βίλας Μπόας. Οι κακές εμφανίσεις της ομάδας, στην Premier League, αναγκάζουν τον Αμπράμοβιτς να απολύσει με συνοπτικές διαδικασίες τον Πορτογάλο και τη θέση του να την δίνει στον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο οποίος ήταν βοηθός του Βίλας Μπόας.

Τη σεζόν 2017-18, με την Τσέλσι να είναι η πρωταθλήτρια Αγγλίας υπό τις οδηγίες του Αντόνιο Κόντε, η πορεία της ομάδας στην Premier League δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η συνέπεια γνωστή… Ο Ιταλός προπονητής απολύεται από το σύλλογο, τη θέση του αναλαμβάνει ο Μαουρίτσιο Σάρι με τον οποίο η Τσέλσι, την ίδια χρονιά, κατακτά το δεύτερο UEFA Europa League της ιστορίας της.

Τη περασμένη σεζόν, η Τσέλσι ξεκίνησε με τεράστιες προδιαγραφές. Στον πάγκο της ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος, από πριν (σεζόν 2019-20) έχει παρουσιάσει ένα εκπληκτικό νεανικό σύνολο, το οποίο το καλοκαίρι ενισχύεται με πολλά εκατομμύρια. Στόχος για τους Λονδρέζους είναι το πρωτάθλημα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σεζόν απομακρύνεται. Τον Ιανουάριο του 2021 ο Φράνκι Λάμπαρντ απολύεται από τους «μπλε» και τη θέση του αναλαμβάνει ο Τόμας Τούχελ. Απολογισμός της σεζόν για την Τσέλσι: Ένα Champions League και ένα Παγκόμσιο Κύπελλο Συλλόγων.

Σίγουρα τα παραπάνω γεγονότα, θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει συμπτώσεις, ωστόσο με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο η Τσέλσι έχει καταγράψει τις μεγαλύτερές της επιτυχίες, με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να γράφει με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στην ιστορία και να αποδεικνύει πως τα χρήματα δεν χαλούν το ποδόσφαιρο, αλλά αν επενδυθούν σωστά μπορούν να δημιουργήσουν ωραία success story.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΚΑΙ ΧΑΒΕΡΤΣ: Έδωσε στην Τσέλσι το Παγκόσμιο και έπιασε ρεκόρ του Μέσι

ΤΣΕΛΣΙ – ΠΑΛΜΕΙΡΑΣ: Νεκρός οπαδός της Παλμέιρας – Σκληρές εικόνες 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News