ΑΕΚ: Όταν ο Σαμπανάτζοβιτς ήρθε από...σπόντα και έγραψε ιστορία ως αμυντικός χαφ!

EUROKINISSI

Από καλοκαιρινά μεταγραφικά σίριαλ και ενδιαφέρουσες ιστορίες η ΑΕΚ έχει μεγάλη… γκάμα και προϊστόρια και στο μακρινό 1991 η απόκτηση του Ρέφικ Σαμπάνατζοβιτς μπαίνει σίγουρα στο top 10

Η μεταγραφή ενός ακόμα κεντρικού αμυντικού, μετά τον Βίντα, για την βασική ενδεκάδα, αποτελεί αυτή την στιγμή την πιο επείγουσα ανάγκη για την ΑΕΚ. Εκεί έχει ρίξει όλο το μεταγραφικό βάρος. Και επειδή είναι μια περίπτωση που την… ψάχνει από τις αρχές του καλοκαιριού, η αλήθεια είναι πως έχει μετατραπεί ολίγον σε σίριαλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ΑΕΚ. Ούτε το πρώτο καλοκαίρι. Έχει καταγράψει η «Ένωση» στο μεταγραφικό της αρχείο, ουκ ολίγα τέτοιου είδους σίριαλ. Μερικά εξ αυτών μάλιστα, τα συνοδεύουν και πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όπως για παράδειγμα αυτό στο μακρινό καλοκαίρι του 1991.

Ναϊντόφσκι, ο διακαής πόθος του Ντούσαν Μπάγεβιτς

Τότε που και πάλι η ΑΕΚ έψαχνε για έναν κεντρικό αμυντικό ή αμυντικό μέσο. Ήταν το καλοκαίρι που ο πρωταθλητής Ευρώπης Ερυθρός Αστέρας είχε τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα. Ακόμα και της ΑΕΚ. Όχι λόγω μπάτζετ, αλλά λόγω των διασυνδέσεων και των γνωριμιών του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μάλιστα ο προπονητής της ΑΕΚ το είχε αναλάβει προσωπικά.

Ο μεγάλος στόχος της ΑΕΚ ήταν ο Ίλια Ναϊντόφσκι. Ένας εκπληκτικός κεντρικός αμυντικός, ο οποίος αποτελούσε τον διακαή πόθο του Μπάγεβιτς. Ήταν δεδομένο πως θα έφευγε από τον Ερυθρό Αστέρα και ο τότε προπονητής της ΑΕΚ θεωρούσε πως θα μπορούσε να τον πείσει να μετακομίσει στην Αθήνα.

Πως προέκυψε από… απόντα ο σπουδαίος Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς

Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα ο Μπάγεβιτς ταξίδεψε στο Βελιγράδι. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, αλλά και το ποσό ήταν απλησίαστο για την ΑΕΚ. Η μεταγραφή λοιπόν φαινόταν πως θα ναυαγούσε. Λίγο πριν αναχωρήσει ο Μπάγεβιτς από το Βελιγράδι, διαπίστωσε πως υπήρχε έδαφος για να γίνει η μεταγραφή του Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς.

Αλέξης Αλεξανδρής, Βασίλης Δημητριάδης και Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς στην έναρξη προετοιμασίας της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1991

Ο «Σάμπα» αγωνιζόταν στον Ερυθρό Αστέρα κυρίως ως δεξί μπακ. Ήταν πολύ καλή περίπτωση, αλλά το ζήτημα ήταν πως η ΑΕΚ δεν έψαχνε για δεξί μπακ. Παρόλα αυτά ο Μπάγεβιτς, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Άλλωστε όπως αποδείχθηκε, ήταν προπονητής που δεν δίσταζε να αλλάζει ρόλους στους παίκτες. Ενώ πολύ αργότερα και το βασικό του δεξί μπακ και ένα από τα κορυφαία της ΑΕΚ, ο Μπορμπόκης, δεν ξεκίνησε από μπακ.

Ο Μπάγεβιτς το αποφάσισε, έκανε τις απαραίτητες κινήσεις και η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει την μεταγραφή του Σαμπανάτζοβιτς. Και φυσικά ο «Σάμπα» στην «Ένωση» έγραψε ιστορία και κατέκτησε τίτλους ως μέσος και όχι ως δεξί μπακ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News