Νέα Φιλαδέλφεια: Το πιο… απίθανο σύνθημα αντιπάλων που ακούστηκε ποτέ στο γήπεδο της ΑΕΚ!

EUROKINISSI

Το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό το 1985 είχε μείνει στην ιστορία για την απίθανη εμφάνιση του Νίκου Σαργκάνη, αλλά και για το πιο πρωτότυπο «αυτοσχέδιο» σύνθημα που ακούστηκε ποτέ στη Νέα Φιλαδέλφεια…

Έφτασε η μεγάλη ώρα, για την ΑΕΚ! Η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που τη γνώρισαν γενιές και γενιές οπαδών της, είναι γεγονός! Με την κατασκευή και τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς, όμως, έρχονται και οι αναμνήσεις.

Πολλές αποτυπώνονται στα διάφορα αφιερώματα ιστοσελίδων και εφημερίδων. Θα φρεσκάρουμε κι εμείς τη μνήμη των παλιών, αλλά και θα ενημερώσουμε τους νέους, για κάποιες εποχές που η αντιπαράθεση των οπαδών στις κερκίδες κάθε γηπέδου δεν είχε μόνο υβριστικά συνθήματα και ανταλλαγή πυρομαχικών κάθε είδους. Είχε και άλλες στιγμές, στις οποίες κυριαρχούσε το χιούμορ.

Το έζησαν όσοι βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1985, για το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Μαΐου. Το γήπεδο δεν είχε ονομαστεί «Νίκος Γκούμας» και όλοι αναφέρονταν «στα Φιλαδέλφεια». Εκείνη την ημέρα, η θερμοκρασία προέτρεπε πολλούς να πάνε στην παραλία για μια βουτιά.

Οι Κυριακές, όμως, παρέμεναν ακόμα συνυφασμένες με το ποδόσφαιρο. Το γήπεδο γέμισε! Από νωρίς! Όπως συνέβαινε εκείνα τα χρόνια! Η ατμόσφαιρα εκρηκτική! Σε συνδυασμό με τη ζέστη, χρειαζόταν περίσσεια υπομονή και ακόμα μεγαλύτερη αγάπη για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τις ομάδες που θα βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο.

Εκεί, λοιπόν, που έσκαγε ο τζίτζικας κι έβλεπες 100άδες οπαδούς και από τις δύο πλευρές δίχως μπλούζες, πιάνει μια ξαφνική ολιγόλεπτη καταιγίδα. Όταν σταμάτησε η νεροποντή, οι παρόντες άκουσαν ένα βουητό από το πέταλο της θύρας 21, όπου βρίσκονταν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Σταδιακά, η βοή πήρε ταυτότητα! Έγινε, σύνθημα!

«Άπονη ζωή, εμείς μες τη βροχή, βρεγμένοι ως το κόκαλο κι αυτοί στη σκεπαστή», φώναξαν οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων»! Ή, μήπως τραγούδησαν; Ήταν ένα αυτοσχέδιο σύνθημα, μιας άλλης εποχής που καταγράφηκε στις μνήμες και επανήλθε μαζί με την επιστροφή της ΑΕΚ στη φυσική της έδρα…

Με χιούμορ και φυσικά, πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας. Υπήρξαν και αυτές οι εποχές στο ποδόσφαιρο. Για την ιστορία, εκείνο το ντέρμπι έληξε ισόπαλο 1-1, με τον Νίκο Σαργκάνη στην τελευταία χρονιά του στον Πειραιά να πραγματοποιεί, κατά τον υπογράφοντα, την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας του!..

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News