Ιλία Μαλίνιν: Το πρώτο τετραπλό άξελ στην Ιστορία είναι γεγονός

Από τον Ιάπωνα δυνάστη του καλλιτεχνικού πατινάζ, Γιουζούρου Χάνιου, περίμεναν να κάνει το τετραπλό άξελ, ο 17χρονος Ιλία Μαλίνιν, ένα τέλειο αουτσάιντερ, το κατάφερε!

Στην πρόταση που ακολουθεί υπάρχει ένα σωστό και ένα λάθος την ίδια στιγμή: ο Ιλία Μαλίνιν είναι ένας 17χρονος Αμερικανός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ, που γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2004 στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια και κατοικεί στη Βιέννη της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η λέξη Βιρτζίνια πρέπει να είναι η πιο αμερικανοθρεμμένη που υπάρχει, έστω κι αν το υπόβαθρό της είναι ξεκάθαρα λατινογενές. Πρέπει να μεγάλωσε με τσίζμπεργκερ και τηγανιτές πατάτες που της έστελνε απευθείας ο Ρέι Κροκ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ιλία Μαλίνιν, Αμερικανό γιο της Τατιάνα Μαλίνινα και του Ρομάν Σκορνιάκοφ.

Στους παροικούντες τη Ιερουσαλήμ του καλλιτεχνικού πατινάζ, ο Ιλία έγινε γνωστός πριν ένα μήνα. Η μητέρα του και ο πατέρας του ήταν επίσης ρέκτες του αθλήματος σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Θαμώνες μεγάλων και, κυρίως, μικρότερων διοργανώσεων, Μαλίνινα και Σκορνιάκοφ εκπροσωπούσαν το Ουζμπεκιστάν.

Ξέρετε, αυτήν τη χώρα που ήταν κάποτε Δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης και που αν τους μιλήσεις για κάποια Βιρτζίνια, θα σε ακούνε λες και μιλάς για κάποιο εξωτικό φυτό στον Αμαζόνιο.

Αυτό το… παιάκι έκανε το πρώτο τετραπλό άξελ στο καλλιτεχνικό πατινάζ

Ο Ίλια, μάλιστα, πήρε το επώνυμο της μητέρας του, ακριβώς όπως κάνουν στη… Ρωσία! Αφού γεννήσει η γυναίκα, ο πατέρας δεν ενοχλείται με τη ληξιαρχική πράξη: η μητέρα αποφασίζει για το επώνυμο του παιδιού, διότι μπορεί να θέλει να του δώσει το δικό της ή, κι αυτό δεν είναι σεξιστικό, του αληθινού πατέρα του.

Ακόμα και ένα φανταστικό επώνυμο. Παραδείγματος χάρη, η Ετιέρι Τουτμπιερίτζε, προπονήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ στη Ρωσία, έδωσε στην κόρη της το επώνυμο Ντέιβις. Ο πατέρας είναι άγνωστος, παρ’ όλα αυτά οι Ρώσοι τονίζουν ότι αποκλείεται να ακούει στο επώνυμο Ντέιβις, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, δε, ότι επρόκειτο για έναν άτακτο Ρώσο συναθλητή της, όταν έκανε τα γκαλά στο Σαν Αντόνιο, ο οποίος, κιόλας, ήταν παντρεμένος.

Σε εμφάνιση, ο Μαλίνιν μοιάζει πιο Ρώσος από τον Ρούντολφ Νουρέγεφ, αν δεν ήξερες πώς έμοιαζε ο θρυλικός χορευτής και απλώς τον φανταζόσουν. Πέρα από την όλη ιλαρή προσέγγιση, πάντως, ο έφηβος που έγραψε Ιστορία στο Grand Prix Skate America, είναι όντως Αμερικανός. Τέτοιες ιστορίες πρέπει να προκαλούν σάτιρα και όχι να λαμβάνονται σοβαρά, άλλωστε ο πλανήτης δεν έχει εξ ορισμού σύνορα.

Ο πιτσιρικάς που έκανε το πρώτο τετραπλό άξελ παραδόξως δεν είναι Ασιάτης

Ακόμα και Ρώσος να ήταν, όμως, πάλι θα ήταν παράλογο αυτό που έκανε στο ελεύθερο πρόγραμμά του στα US Classics στις 15 Σεπτεμβρίου και στο Skate America στις 23 Οκτωβρίου. Στην πρώτη περίπτωση, πέτυχε το πρώτο τετραπλό άξελ στην Ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ. Στη δεύτερη, έκανε το πρώτο τετραπλό άξελ στην Ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ σε Grand Prix.

Ο καημός του Γιουζούρου Χάνιου

Ο Μαλίνιν έπιασε τον κόσμο του καλλιτεχνικού πατινάζ προ εκπλήξεως. Δεν επρόκειτο μόνο για την εθνικότητά του, αφού, παρ’ ότι ακούγεται στερεοτυπικό, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στους στόχους ενός Ασιάτη αθλητή, αλλά και για την ελάχιστη αναφορά που είχε γίνει πριν το κατόρθωμά του.

Την προηγούμενη φορά που κάποιος το δοκίμασε, είχε προαναγγελθεί από μήνες. Ένα… βίντεο στο youtube να είχες δει -ακόμα κι αν ήταν ο Γεβγκένι Πλιούσενκο με την αισθητικά άρτια παράστασή του στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνου, το 2006- ήξερες ότι ο Γιουζούρου Χάνιου θα πήγαινε στο Πεκίνο, στις αρχές του τρέχοντος έτους, όχι απαραίτητα για να πάρει το τρίτο διαδοχικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ατομικό Ανδρών αλλά, για να κάνει το τετραπλό άξελ.

Ο Χάνιου προετοιμαζόταν ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο για εκείνη τη στιγμή, στο σημείο που όσοι σταύρωναν τα δάχτυλά τους για να συμβεί, αισθάνονταν… δυστυχισμένοι με τις ειδήσεις για τους τραυματισμούς του.

Ο Γιουζούρου Χάνιου είχε βάλει αμέτιμου χαμέτι να γράψει Ιστορία, αλλά το… βρήκε από ένα 17χρονο Αμερικανό

Ο σπουδαίος Ιάπωνας, τόσο ευαίσθητος, τόσο φαντασιακός με την υδρολεπίδα του και όλη την κουλτούρα να περιφέρεται μέσα στη λεπτεπίλεπτη ύπαρξή του, στα μόλις 26 του, ηλικία πριν τα καλύτερα χρόνια του αθλητή στη συντριπτική πλειονότητα των σπορ, θυσίαζε το κορμί του με το στόχο της μυθολογίας καρφωμένο στο μυαλό του.

Η συγκυρία δεν είχε οτιδήποτε διαφορετικό από την προετοιμασία του Μάικλ Φελπς για τα οκτώ χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, επίσης στο Πεκίνο, στους Ολυμπιακούς του 2008, αλλά και οποιοδήποτε άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο αναδεικνύει την ικανότητα του ανθρώπου να υπερβαίνει το παρελθόν προσπαθώντας να το σκοτώσει.

Και να που εφτά μήνες αργότερα, ένα ξανθό παιδί με μία αδελφή οκτώ χρόνων, τη Λίζα, ένας έφηβος που θα πάει στο κολέγιο Τζορτζ Μάρσαλ και που μιλάει άπταιστα τις δύο γλώσσες του Ψυχρού Πολέμου, τα ρωσικά και τα αγγλικά, ξαφνικά και αναπάντεχα, χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση, έκανε δύο τετραπλά άξελ σε λιγότερες από 40 μέρες.

Σε μια μακάβρια μεταφορά, το πρώτο άλμα συμβόλιζε την κηδεία της προσπάθειας του Χάνιου και το δεύτερο, το μνημόσυνό της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News