Παρί Σεν Ζερμέν: Ο Εμπαπέ της αχαριστίας είναι καθαρά δικό της δημιούργημα

AMNA/EPA

Η Παρί Σεν Ζερμέν έχασε οριστικά, στην ψυχική και πνευματική διάσταση, τον Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά όχι πριν κάνει παροιμιώδη λάθη για να τον οδηγήσει στην έξοδο.

Όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε το 700ό γκολ του σε διασυλλογικό επίπεδο, στη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Έβερτον, 2-1, για την Premier League, ήταν η ευκαιρία εκτίμησης, ενδεχομένως και επανεκτίμησης -μια και μετά το θάνατο του μωρού του περνάει δύσκολα και το γεγονός ότι μένει στον πάγκο δεν βοηθάει- της αξίας του.

Όχι μόνο των ικανοτήτων του ως οντότητας, αλλά και σε συνάρτηση με τον Λιονέλ Μέσι. Άλλωστε σε ένα γκαλά προ διετίας ήταν που τον προσκάλεσε να πιουν καφέ, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη αλλά είναι πιθανό να γίνει, στα πρότυπα, κιόλας, του NBA, αφού τα δίκτυα μετατρέπουν σε ντοκιμαντέρ συναντήσεις όπως αυτή του Μάτζικ Τζόνσον με τον Αϊζάια Τόμας και του Σακίλ Ο’ Νιλ με τον Κόμπι Μπράιαντ.

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ του Πορτογάλου και του Αργεντινού στο ποδόσφαιρο είναι κάτι το μοναδικό. Ανεπανάληπτο; Αιωρείται η πεποίθηση ότι ο Έρλινγκ Χάαλαντ και ο Κιλιάν Εμπαπέ θα αναλάβουν άμα τη λήξει των μεγαλειωδών πορειών των δύο και δεν θα αφήσουν το ποδόσφαιρο να πλήξει.

Ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι το συμπεριφορισιακό μοτίβο. Μετά το ποστάρισμα που έκανε ο Εμπαπέ με το hashtag pivotgang, έπειτα από τη «λευκή» ισοπαλία της Παρί με τη Ρεμς για τη Ligue 1, ακόμα ένας βετεράνος του ποδοσφαίρου πήρε θέση πάνω στο ζήτημα του χαρακτήρα του και του ζήτησε να ωριμάσει. Ο Εμανουέλ Πετί δεν είναι τυχαίος -ήταν ένας αρχοντικός μέσος που στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου το 1998 και Ευρώπης το 2000 με την εθνική Γαλλίας.

Ακόμα κι αν γίνεται να βρεθούν ομοιότητες στη συμπεριφορά των Εμπαπέ και Ρονάλντο, υπάρχουν διακριτές διαφορές. Τα χρόνια εκπαίδευσης του Πορτογάλου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η προσήλωση που τον συνοδεύει σε όλην την καριέρα του λείπουν από τον Γάλλο, ο οποίος δεν λογίζεται ως αλαζόνας από το ίδιο το κοινό και τους αντιπάλους, αλλά από τους ίδιους τους συμπαίκτες του.

Ο Ρόι Κιν τις προάλλες έλεγε ότι θα διάλεγε τον Ρονάλντο από τον Μέσι κάθε μέρα της εβδομάδας. Ο τελευταίος είχε την ευελιξία να χάσει λίγο τον εαυτό του, να κάνει τα τατουάζ του και να βάψει τα μαλλιά του πλατινέ, την ώρα που ο Πορτογάλος παρέμεινε προσηλωμένος στο βαθμό που τώρα να απορεί για το αφύσικο της μη επιλογής του από τη στιγμή που είναι ο άνθρωπος που πρέπει να ακολουθείς ως παράδειγμα στις προπονήσεις.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει τεταμένες σχέσεις με τον Νεϊμάρ

Ο Εμπαπέ δεν θέλει απλώς να φύγει από την Παρί, όπως γράφτηκε την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, κατά κόρον στα ρεπορτάζ. Θέλει να φύγει έχοντας, μέσα σε ένα τρίμηνο, κάνει τα πάντα για να δείξει ότι είναι ο αυταρχικός δικτάτορας της ομάδας. Από το σύστριγγλο με τον Νεϊμάρ και τους τσακωμούς με τον Μέσι στην κριτική στον Γκαλτιέ επειδή παίζει μοναδικός προωθημένος, ο 23χρονος φορ θεωρεί πως έπρεπε ήδη να είναι όλο το κλαμπ στα πόδια του.

Κι αυτό δεν διέπεται από φαντασιοπληξία ούτε κάποια στιγμή ξύπνησε θεωρώντας ότι εκάεργος θα είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το κλαμπ.

Ίσα ίσα, ο οργανισμός τού έδωσε το δικαίωμα να το πιστεύει. Και ήταν ακριβώς οι Σαουδάραβες που δεν κράτησαν το λόγο τους.

Οι υποσχέσεις της Παρί στον Εμπαπέ που δεν κρατήθηκαν

Το ψυχογράφημα του Κιλιάν Εμπαπέ στο sportday.gr ο γράφων θυμάται να έχει αρχίσει από τον Αύγουστο του 2021, ενδεχομένως και ακόμα νωρίτερα. Ο Εμπαπέ είχε χάσει το πέναλτι με την Ελβετία στη φάση των «16» του Euro και η εκπληκτική Γαλλία, με τον ίδιο και τον Καρίμ Μπενζεμά επιθετικό δίδυμο, αποκλείστηκε αδόκητα για τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο νεαρός στράικερ, βεβαίως, δεν σάστισε. Το καλοκαίρι πέρασε με την Παρί να ευελπιστεί να τον πείσει να ανανεώσει και τον ίδιο να θέλει να έχει την επιλογή της συνέχειας της καριέρας του στη Ρεάλ Μαδρίτης, που τον ήθελε πρώτα για παρτενέρ του Καρίμ Μπενζεμά και έπειτα, όταν θα έβρισκε τον επόμενο σπουδαίο φορ που θα προέβλεπαν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ότι θα τους είχε συν 350 γκολ σε 13 χρόνια και 700 συμμετοχές (ο 34χρονος Μπενζεμά, που έχει γενέθλια την επομένη του τελικού του Παγκόσμιου Κυπέλλου, έχει 327 και 160 ασίστ σε 614 παιχνίδια), ως αντικαταστάτη του κυρίως φύσει.

Απέναντι στη Δανία, για το Nations League, με την ομάδα που νιώθει ελεύθερος να εκφράζεται

Ο Εμπαπέ έμεινε ελεύθερος τον Ιανουάριο κι αν τότε διημείφθη κάποια αξιακή πάλη, επειδή η Ρεάλ προκρίθηκε της Παρί, δεν είναι γνωστό. Θα αποτολμηθεί, πάντως, η υπόθεση ότι στην περίπτωση που οι Γάλλοι είχαν προκριθεί, ενδεχομένως να υπέγραφε στους Καστιγιάνους πολύ σύντομα.

Στην Παρί είχαν αρχίσει οι ζυμώσεις για το πώς θα τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους. Η ιδέα του 23χρονου Γάλλου μάλλον είχε ως επίκεντρο τη λατινοαμερικανική «σφηκοφωλιά» που είχε μαζευτεί στο Παρίσι.

Ο αναγνώστης ενδεχομένως να θυμάται το χάος που δημιουργήθηκε μετά τον αποκλεισμό από τους «μερένχες», με τον πατέρα του Μέσι να καλεί τον Τσάβι, νεόκοπο προπονητή των «μπλαουγκράνα» τότε, μέσα στη νύχτα και τους Καταλανούς, μέσω ημιεπίσημης θέσης, να αναφέρουν ότι ο Αργεντινός γίνεται να επιστρέψει, αλλά για τον Βραζιλιάνο αποκλείεται.

Για να αποφασίσει να παραμείνει ο Εμπαπέ, επιστρατεύτηκε ο… Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τον κάλεσε στο τηλέφωνο και φέρεται να του είπε, εν ολίγοις, «η Παρί σε χρειάζεται, το Παρίσι σε χρειάζεται, η Γαλλία σε χρειάζεται».

Αυτή η αιτίαση δεν δικαιολογείται για έναν ποδοσφαιριστή που είναι εξαιρετικός, αλλά δεν είναι το πλέον φαινομενικό ταλέντο στην Ιστορία του παιχνιδιού. Το πρόβλημα ήταν, εκείνη την περίοδο, η ίδια η ταυτότητα της Παρί.

Φαινομενικά χαρούμενος όταν πανηγυρίζει τα γκολ απέναντι στην Παρί

Η ομάδα από την πρωτεύουσα της Γαλλίας απλώς δεν είχε το βεληνεκές ώστε να στηρίξει τη γενναία απόφαση που πήρε το καλοκαίρι, να μη δώσει, δηλαδή, τον Μπενζεμά στη Ρεάλ με ό,τι ακούστηκε πως είναι κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ, απλώς και μόνο επειδή τον είχε ανάγκη περισσότερο από τα λεφτά.

Η συμφωνία που έκανε ο Εμπαπέ με την Παρί τον Μάιο, συμβαίνει να εμπίπτει στο «αμ έπος αμ έργον»: ο Άνχελ ντι Μαρία αποχωρεί πριν καν ο Γάλλος ανανεώσει, είναι το δωράκι που του κάνουν για να πιάσει ότι όλα θα γίνουν όπως τα θέλει.

Ο Εμπαπέ υπογράφει, τα ρεπορτάζ ότι θα έχει λόγο στα κέντρα αποφάσεων, από τον προπονητή ως τους συμπαίκτες, είναι αχνιστά, αλλά αφού βάζει την τζίφρα δεν συμβαίνει κάτι: η Παρί δεν παίρνει τον Ζιντάν, δεν διώχνει τον Νεϊμάρ με οποιοδήποτε κόστος, δεν παίρνει φορ ώστε ο 23χρονος Γάλλος να έχει επαφή με τον Μέσι στο παιχνίδι και κυρίως αρπάζεται ανά περιπτώσεις με τον Αργεντινό, για ένα πέναλτι, μία πάσα που δεν έγινε, μία μεσολάβησή του ώστε να βρει την μπάλα για να μη σκοράρει, με τη διοίκηση να κάνει τελείως τα στραβά μάτια.

Ο Γκαλτιέ χαριεντίζεται με όποιον συναντά και μιά για θεμιτό ανταγωνισμό, ο Εμπαπέ φαίνεται ότι αρπάζεται με το θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που, πιο πρόσφατα δεν γίνεται, το έγκριτο περιοδικό «Four Four Two» έστεψε κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών και το πράγμα έχει αρχίσει να βρομάει.

Τώρα, με τη διετή επέκταση στο τσεπάκι, ο Νασέρ ελ Κελαΐφι ζητά 400 εκατομμύρια ευρώ και δεν συζητά καν να τον παραχωρήσει στη Ρεάλ, όχι μόνο επειδή είναι ανταγωνίστρια αλλά, διότι έχει κακές σχέσεις με τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Οι πολύ πλούσιοι είναι συνήθως παιδάκια στον τρόπο με τον οποίον επιλέγουν να προσεγγίσουν τον ανταγωνισμό, οπότε ισχύει.

Ο Εμπαπέ δεν είναι αθώος του αίματος. Στην εθνική Γαλλίας, η κομπανία των προαστίων τον κακομαθαίνει από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όταν και περιφερόταν από την Αγία Πετρούπολη ως το Νόβγκοροντ ως το σοφό παιδί ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας. Είναι ένας ποδοσφαιριστής, γενικώς, που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον φέρνει να έχει «δικό του» και να θέλει να περάσει.

Ακόμα και με τον Λιονέλ Μέσι τα έχει βάλει, για να δείξει ποιος είναι αφεντικό στο Παρίσι

Αλλά η αλήθεια είναι πως όλο το ποδοσφαιρικό περιβάλλον του δημιούργησε ένα τέρας και από τον Αύγουστο του 2021 ως και τα τέλη του προηγούμενου Μαΐου, τη συμπεριφορά αυτή ενθάρρυνε ο περίγυρος της Παρί.

Ο 23χρονος Γάλλος φορ ξέχασε να βάλει το χρονικό «next» δίπλα στο «best thing», σε ό,τι αφορά το status quo του στο ποδόσφαιρο. Εν τω μεταξύ, ο Χάαλαντ, σε ένα υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον, με έναν προπονητή, τον Πεπ Γκουαρδιόλα, που δεν έχει μίλησει ακόμα για το συμβόλαιό του αλλά λέει ότι «αν η Σίτι εξαρτάται από έναν προπονητή έχει μεγάλο πρόβλημα», μεγαλώνει το προβάδισμά του.

Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα 18 γκολ που έχει σημειώσει αυτήν τη σεζόν, αλλά με την τριβή που έχει και τη συμπεριφορά που υιοθετεί. Ο Εμπαπέ μένει πίσω κάθε μέρα που περνά και, αν η Παρί δεν τον δώσει τον Ιανουάριο, το χάντικαπ θα αυξηθεί. Το μόνο που απομένει να διαφανεί, είναι αν δεν είναι χαρούμενος στο Παρίσι ή δεν μπορεί να είναι χαρούμενος οπουδήποτε.

Η Παρί, πάντως, ακόμα και με την αξιοκρατία που επελέγη μετά την υπογραφή του, συνεχίζει να φέρει την αύρα μίας ομάδας χωρίς ειδικό βάρος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News