Λίβερπουλ: Οι Άραβες, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Μαρκ Κιούμπαν και ο... Ντέιβιντ Μπέκαμ

Sportday.gr

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ αν οι «κόκκινοι» αλλάξουν χέρια; Ιδού ορισμένες εξαιρετικά ελκυστικές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να «εκτοξεύσουν» την ομάδα του Κλοπ!

Με τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους να απορρίπτονται, η επόμενη μέρα στην ιδιοκτησία της Λίβερπουλ γίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση. Αφ’ ης στιγμής, όμως, ακούστηκε ότι η Fenway Group έβαλε πωλητήριο στο σύλλογο και τονίστηκε ότι δέχεται προτάσεις για την παράδοσή του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το brand Λίβερπουλ μπορεί να έλξει τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση πρέπει και το μητρώο τους να είναι λευκό. Δεν γίνεται, δηλαδή, να είναι υπεύθυνοι ακόμα και για σκάνδαλα φοροδιαφυγής.

Μπορεί ο κορμός των οπαδών της Λίβερπουλ να μην επιθυμεί Αμερικανούς ιδιοκτήτες, αλλά όπως φαίνεται θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει τόσο το δικό τους ενδιαφέρον όσο και εκείνο από την Αραβία. Η αποδοχή, σε αυτήν την περίπτωση που είναι περίπου κατεπείγουσα, είναι μικρότερης σημασίας από το να βρεθεί ένας τρόπος για να γίνει η μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Υπάρχει, επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα στο όλο σκηνικό: για τους μη Ευρωπαίους, η «Γηραιά Ήπειρος» βρίσκεται οικονομικά σε παρακμή. Γενικώς, φαίνεται ότι υπάρχει μια ατμόσφαιρα που αναδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν είναι το πιο σημαντικό μέρος στον πλανήτη για επενδύσεις, ενώ και το status quo της σε επίπεδο πλούτου δεν έχει κρατηθεί αλώβητο.

Δεν ήταν τυχαίο το ότι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της ηπείρου ήταν Ρώσοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως εντυπωσιακό είναι πως μόλις ένας Ευρωπαίος εμφανίζεται στη δεκάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το «Forbes». Ο Μπερνάρ Αρνό, με περιουσία 159 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα πρέπει να προεξοφληθεί το αδύνατον μιας επικείμενης συμφωνίας μεταξύ του Γάλλου μεγιστάνα και της Λίβερπουλ, αφού ο ιδιοκτήτης της LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton SE θα είχε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο ομαδικό σπορ ήδη, αν ήθελε να το κάνει.

Ο 73χρονος Αρνό και η οικογένειά του επενδύουν σε είδη πολυτελείας, από σαμπάνιες και ενδυμασία μέχρι ρολόγια, έχουν επενδύσει ακόμα και στο Netflix, αλλά δεν προκύπτει από κάπου η έφεση να μπουν στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν δύο Ινδοί και ένας Μεξικάνος στους 10. Ο Γκαουτάμ Αντάνι και το Adani Group, μια πολυεθνική που έφτιαξε το 1988 στην Ινδία, έχουν περιουσία που υπολογίζεται στα 140,2 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο που ουδέποτε έχουν ασχοληθεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς οποιουδήποτε οργανισμού στα σπορ.

Το προφίλ της εταιρείας είναι τέλειο, αφού μέχρι το 2022 φέρεται να έχει κάνει φιλανθρωπικές δωρεές ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ λογίζεται ως ο μαικήνας του fund που δημιουργήθηκε στην Ινδία για την προστασία κατά του κορονοϊού, ενώ η χώρα υπέφερε και τα πτώματα γέμιζαν τους δρόμους, αφού φέρεται να έχει δωρίσει 13 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Αντάνι είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πίσω από τον Έλον Μασκ, ο οποίος δεν είναι πιθανό να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο σύντομα, αφού οι δουλειές με την Twitter, τα αυτοκίνητα που οδηγούν μόνα τους και τον… Άρη τρέχουν, ενώ ο ίδιος ο πολυδισεκατομμυριούχος δύσκολα θα αφήσει το Λος Άντζελες, το οποίο είναι η έδρα του.

Δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η δουλειά δι’ αντιπροσώπου, αλλά πιθανότατα ο ίδιος θεωρεί μεγάλο ρίσκο να ασχοληθεί με τα σπορ συνολικά.

Δεν φαίνεται ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο ή τον αθλητισμό συνολικά, όχι μόνο από εμφάνιση αλλά και, από αντίληψη. Ο Μασκ έχει ξεσηκώσει χώμα οργής την τελευταία εβδομάδα, με τις μαζικές απολύσεις που έκανε στην Twitter, μεταξύ αυτών δύο εγκύων, η μία εκ των οποίων τον κατηγορεί ήδη για διάκριση.

Έσβησε, επιπλέον, τους λογαριασμούς στο twitter σε όσους απολύθηκαν, μια κίνηση που στηλιτεύτηκε σε ό,τι αφορά την ηθική διάστασή της.

Από εκεί και ύστερα, οι υπόλοιποι τέσσερις είναι για να ξεχνιούνται αυτομάτως: Τζεφ Μπέζος, Γουόρεν Μπάφετ, Μπιλ Γκέιτς και Λάρι Έλισον είναι βέβαιο ότι δεν αισθάνονται την παραμικρή ανάγκη να διαπραγματευθούν με ποδοσφαιρικό κλαμπ, ακόμα κι αν αυτό έχει την εμβέλεια της Λίβερπουλ, αλλά και τη συγκράτηση στη διαχείριση των οικονομικών.

Ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Μουκές Αμπάνι, μετά της συζύγου του

Η αμέσως επόμενη ενδιαφέρουσα περίπτωση, ουσιαστικά πρώτη, βρίσκεται στο νούμερο 8. Ο Μουκές Αμπάνι ασχολείται με το κρίκετ στην Ινδία, αφού από το 2012 είναι ιδιοκτήτης των Μουμπάι Ίντιανς, μίας ομάδας κρίκετ. Για το ζάπλουτο Ασιάτη, με περιουσία 92 δισ. δολαρίων, αυτό υπάγεται περισσότερο στην… καψούρα παρά σε επενδυτικό κέρδος, μια και έγινε ο ιδρυτής της Super League της Ινδίας, δηλαδή του πρωταθλήματος κρίκετ.

Οι Άραβες, πάντως, δεν βρίσκονται στη λίστα του «Forbes». Περιπτώσεις όπως ο Νασέφ Σαουίρις, που είναι συνιδιοκτήτης και πρόεδρος της Άστον Βίλα από το 2018, και ο αδελφός του, Ναγκουίμπ, που δεν έχει σχέση ακόμη με το ποδόσφαιρο αλλά ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες, θα ήταν ενδιαφέρουσες.

Ο Ναγκουίμπ, που είχε κάνει την περιουσία του με την Orascom Telekom και την είχε πουλήσει το 2011 στη ρωσική Veon, αβγατίζοντάς την, θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα σπορ, αν και προτιμά τα θέρετρα, όπως το Silversands στη Γρενάδα. Δεν θα το έπαιρναν, βεβαίως, καλά στη Λίβερπουλ να είχαν δύο αδέλφια δύο διαφορετικές ομάδες της Premier League.

Υπάρχουν, επιπλέον, οι αδελφοί Μανσούρ, Μοχάμεντ, Γιουσέφ και Γιασίν, που είναι, πια, οι ιδιοκτήτες, μέσω του Mansour Group, της ManSport, μίας αθλητικής ακαδημίας στην Γκάνα που είναι σχολείο.

Άλλες αξιοσημείωτες περιπτώσεις σε Άραβες που να σχετίζονται με τα σπορ δεν υπάρχουν. Θα μπορούσε να… στρίψει σε οποιονδήποτε να κάνει κίνηση για την αγορά της Λίβερπουλ, αλλά λίγοι πληρούν τις προϋποθέσεις εμπειρικά.

Ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ Χελού είναι ο κύριος μέτοχος των «New York Times»

Περιπτώσεις όπως του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ από το Κατάρ, πρώην ιδιοκτήτη της Φούλαμ, ή των αδελφών Μικάτι, Ναγίμπ και Τάχα, από τον Λίβανο, που έχουν μπλέξει σε σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς στην πατρίδα τους, πρέπει να απορριφθούν εξ ορισμού. Αν ο τραπεζίτης Ότμαν Μπενγελούν ή τα αδέλφια Χαρίρι, Μπάχαα, Αϊμάν και Φαγέντ, αποκτήσουν την επιθυμία να κάνουν πρόταση, προφανώς θα εξεταστεί, επειδή θα είναι αυτονοήτως πολύ δελεαστική.

Ο Μεξικανός και οι παλιοί γνώριμοι

Ο Μουκές Αμπανί, λοιπόν, είναι το ένα κρατούμενο. Το άλλο είναι ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ Χελού, ο οποίος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για τη Λίβερπουλ. Τώρα, να είσαι Μεξικανός, να λέγεσαι Κάρλος, με επώνυμο Χελού και μεσαίο το Σλιμ, είναι φανταστικό, αλλά στην πραγματική ζωή δεν κάνει.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι ο ιδιοκτήτης της Ίντερ Μαϊάμι και αντίπαλο δέος της Λίβερπουλ ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Πάντως, ποιος είναι αυτός που θα μιλήσει για τον Κεντροαμερικανό ο οποίος έχει περιουσία 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ο κύριος μέτοχος των «New York Times» επειδή τυχαίνει να φέρνει το ονοματεπώνυμό του σε άνθρωπο που τουλάχιστον έχει σφάξει τον κολλητό φίλο του;

Ο Σλιμ ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2007, πάντως είναι πολλοί εκείνοι που και τώρα, στα 82 του, τον κατηγορούν για μονοπώλιο σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες του Μεξικού, αφού η εταιρεία του, Telmex, φέρεται να ελέγχει το 90% αυτού του τομέα.

Η μεγαλύτερη πλάκα, βέβαια, θα ήταν να κάνει πρόταση για την απόκτηση της Λίβερπουλ ο ιδιοκτήτης της… Ίντερ Μαϊάμι, Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Άγγλος παλαίμαχος βρίσκεται σε αποστολή να πείσει τον Λιονέλ Μέσι να παίξει στη Φλόριντα, παρ’ όλα αυτά η αγορά της Λίβερπουλ θα μπορούσε να τον ενδιαφέρει.

Θα ήταν αστεία η αντίδραση των άλλων μελών της φουρνιάς του ’92 σε μια τέτοια πρόταση, αν και, φυσικά, ο Μπέκαμ είναι μπροστινός: πίσω του βρίσκεται ο Βολιβιανός Μαρσέλο Κλαουρέ, 51χρονος, ένα λαμπρό μυαλό που είναι CEO της SoftBank και, παρ’ ότι δεν υπάρχει ακριβές νούμερο που να προσδιορίζει την περιουσία του, εκτιμάται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον σχήμα, όπως άλλωστε και μια πιθανή υποψηφιότητα του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος φυσικά και έχει ως όνειρο να αποκτήσει μια ομάδα του NBA, αλλά θα μπορούσε να μελετήσει τι θα γινόταν αν αναλάμβανε τη Λίβερπουλ.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έει όνειρο να αποκτήσει μία ομάδα στο NBA

Ο Τζέιμς είναι, βέβαια, παρ’ όλο τον πλούτο του, μικρό ψάρι. Στην πραγματικότητα, είναι μέτοχος της Fenway, των τωρινών ιδιοκτητών της Λίβερπουλ, αποκτώντας με τον συνεταίρο του, Άαρον Κάρτερ, το 1% της εταιρείας με αντίτιμο 480 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μπρον δεν έδωσε ποτέ αυτά τα χρήματα, αλλά είχε την υποχρέωση να συμμετέχει ενεργώς μέσω του deal.

Ο ίδιος είδε ένα κέρδος 35 εκατομμυρίων δολαρίων από τότε που ασχολήθηκε με τη Λίβερπουλ, οπότε δεν θα ήταν απίθανο να ψάξει για κάποιο τραστ που θα τον έβαζε μπροστά, ώστε να γίνει ο πρόεδρος σε μια πιθανή πρόταση. Δεν είναι βέβαιο ότι προλαβαίνει να το κάνει, αν και ο ενθουσιασμό από την ενασχόλησή του με τους «κόκκινους» δεν του έλειψε.

Αυτός που επίσης μπορεί να κάνει μια πρόταση, είναι ο Μαρκ Κιούμπαν. Ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς έχει πολλές ομοιότητες με τον ψυχισμό του κλαμπ: συνηθίζει να μη διώχνει ανθρώπους, βασίζεται στους ηγέτες των ομάδων του, τους οποίους αμείβει πλουσιοπάροχα και τους κρατάει για όσο καιρό είναι διαθέσιμοι μαζί του, ενώ έχει ταμπεραμέντο που πάει ασορτί με το ποδόσφαιρο.

Είναι όσο τρελός πρέπει, ώστε η μητέρα του να τον περιγράψει ως «έναν διαφορετικό άνθρωπο, με διαφορετικούς στόχους κάθε εβδομάδα». Η παρουσία του κάνει το ριάλιτι επιχειρηματιών, «Shark Tank», να πηγαίνει… τρένο, ενώ η περιουσία του υπολογίζεται κοντά στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς έχει ταμπεραμέντο που ταιριάζει με εκείνο της Λίβερπουλ

Το αμιγώς αμερικανικό στυλ του, όμως, και η ενεργή και εναργής εμπλοκή του με ό,τι πραγματεύεται ίσως είναι απαγορευτικοί παράγοντες για τη Λίβερπουλ, ακόμα κι αν ο ίδιος ο ζάπλουτος επιχειρηματίας, που βρίσκεται πίσω από εκατοντάδες επενδύσεις νέων και φερέλπιδων ομολόγων του, είχε την όρεξη να ασχοληθεί με το εγχείρημα.

Αντί επιλόγου: η Λίβερπουλ είναι τεράστιο κλαμπ και brand, αλλά τα μεγάλα ψάρια πολύ δύσκολα θα ασχοληθούν μαζί της. Επιπλέον, ο σύλλογος φυσικά και θα έχει λόγο για τους επόμενους ιδιοκτήτες, ειδικά αν το Fenway Sports Group όντως πουλάει.

Η αρχική προσέγγιση είναι ότι λόγος γίνεται για Ευρωπαίους, Βρετανούς και Αμερικανούς, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της Τσέλσι, όμως ένα αραβικό σχήμα που δεν θα χτυπάει στο θυμικό των φίλων της ομάδας δεν είναι απαγορευτικό. Ειδικά αν επιτρέπει την προσθήκη ποδοσφαιριστών που θα καταστήσουν τη Λίβερπουλ ανταγωνιστική απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στις μεταγραφές.

Από την άλλη μεριά, στη Fenway βλέπουν ότι η αξία της Λίβερπουλ έχει ανέβει αισθητά –το θέμα του Δημήτρη Καραμφυλίδη είναι άκρως διαφωτιστικό- και παρά τις φήμες, διαψεύδουν ότι κινούνται προς την κατεύθυνση της πώλησης. Όπως και να έχει, η υπόθεση θα μεταφερθεί, αν όντως υπάρχει ζήτημα, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και από το νέο έτος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News