Γελένα Ισινμπάγεβα: Τα 40ά βασιλικά γενέθλια της θεάς με το κοντάρι

Η κορυφαία άλτρια του επί κοντώ στην Ιστορία του αγωνίσματος, Γελένα Ισινμπάγεβα, κλείνει στις 3 Ιουνίου του 2022 τα 40 της και τα κατορθώματά της είναι το σημείο σύγκρισης με κάθε παροντική και μελλοντική μετρ του αγωνίσματος.

Προς τέρψη της και ανακούφισή της, η Γελένα Ισινμπάγεβα συνεχίζει να είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η απόφαση που ελήφθη από το κονκλάβιο, να μην καρατομηθούν οι Ρώσοι που βρίσκονται στη ΔΟΕ για την εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, η «Ίσι» βρίσκεται ακόμη στη θέση της και, μέχρι να βρεθεί κάποια άλτρια που να γίνει κυρίαρχος στο άλμα επί κοντώ, θα λογίζεται ως η κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών στο αγώνισμα.

Τι σημαίνει «κορυφαία»; Να έχει βελτιώσει, παραδείγματος χάρη, το παγκόσμιο ρεκόρ έξι φορές μέσα σε ένα χρόνο και να έχεις 24 χρυσά μετάλλια κατά τη διάρκεια της καριέρας σου. Μπορεί, επιπλέον, να έχεις 23 διαδοχικές νίκες σε αγώνες κλειστού στίβου, να έχεις κερδίσει το χρυσό σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τρία συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και να έχεις κάνει 30 παγκόσμια ρεκόρ, 17 στον ανοιχτό και 13 στον κλειστό στίβο, μόνο πέντε κάτω από το είδωλό σου, τον Σεργκέι Μπούμπκα, που στόχος σου από τη νεότητά του ήταν να προσπεράσεις το «μαγικό» αριθμό 35. Η Ισινμπάγεβα τα έκανε όλα και πολύ.. Από τα 4,82μ. στο Γκέιτσχεντ της Αγγλίας, στις 14 Ιουλίου του 2003, έως τα 4,91μ. που έκανε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, όλες οι επιδόσεις, πλην των 4,88μ. που είχε κάνει η συμπατριώτισσά της και «άσπονδη» φίλη της Σβετλάνα Φεοφάνοβα στα μέσα Ιουλίου του 2004, της ανήκαν.

Οι ήττες της σε αγώνες ήταν σπάνιες. Η Φεοφάνοβα την νίκησε στον κλειστό, στις 2 Φεβρουαρίου του 2004 στην Αθήνα, και στον ανοιχτό στις 4 Ιουλίου του 2004 (δηλαδή ανήμερα του τελικού του Euro) στο Ηράκλειο, για τα «Τσικλητήρια». Η Ισινμπάγεβα ηττήθηκε για πρώτη φορά ύστερα από εκείνο το μίτινγκ στις 20 Φεβρουαρίου του 2008, στο Μπιντγκόζ, ολοκληρώνοντας 23 διαδοχικές νίκες σε διεθνείς αγώνες, Grand Prix και μίτινγκ και 15 συνεχόμενες επικρατήσεις στον κλειστό στίβο.

Η τσιριχτή φωνή και το μηχάνημα του λούνα παρκ

Η Ισινμπάγεβα από πολύ νωρίς ήταν αποφασισμένη να γίνει η κορυφαία στο είδος της, το ήθελε, το έλεγε και το έδειχνε, ενώ με τις πράξεις της υπερασπιζόταν τα έργα της. Ένα κορίτσι γεννημένο στο Βόλγκογκρατ, στις 3 Ιουνίου του 1982, με εντυπωσιακή φυσική δύναμη και άλλη τόση ενέργεια, η Γελένα ευτύχησε να έχει ένα μηχάνημα του λούνα παρκ με σάκο του μποξ, το οποίο μετρούσε τη δύναμη που έβαζε. Η Ινέσα Ισινμπάγεβα, αδελφή της, ήταν η παρέα της Γελένα στα πρώτα αθλητικά χρόνια της, όταν δηλαδή πήγαιναν για ενόργανη γυμναστική.

Η Ίσι έχει τη φωνή που παραπέμπει σε χωριάτισσα, δηλαδή υπάρχει σε αυτήν κάτι ακατέργαστο. Είναι ψιλή, αλλά όχι ακριβώς τσιριχτή, μοιάζει να αποφεύγει την… τσιρίζουσα ύπαρξή της σχεδόν την τελευταία στιγμή. Ύστερα από τις νίκες της στους Ολυμπιακούς του 2004 και του 2008, αλλά και στα Παγκόσμια του Ελσίνκι του 2005 και της Οσάκα το 2007, έγινε η κυρίαρχος του αγωνίσματός της και, βέβαια, δεν είχε ταίρι. Στις 22 Ιουλίου του 2005, στο Λονδίνο, ήταν η πρώτη που πέρασε τα 5 μέτρα. Έπειτα, σε αγώνα για τη σειρά του Golden League στη Ζυρίχη, στις 28 Αυγούστου 2009, και αφού είχε μείνει εκτός βάθρου στο Παγκόσμιο του Βερολίνου, μια και τα 5,06μ., που πήδηξε, συμπληρώνουν φέτος 13 χρόνια ζωής και, παρά τις σπουδαίες και πολύ ικανές αθλήτριες που υπάρχουν, μεταξύ αυτών η Κατερίνα Στεφανίδη, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια που να μπορεί να τα περάσει, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Η απάντηση για την αποτυχία της στο Παγκόσμιο του 2009 υπήρξε εκκωφαντική, αλλά δεν είχε τη συνέχεια που η ίδια η Ισινμπάγεβα, που από το 2005 είχε αποχωρήσει της αγκάλης του Γεβγκένι Τροφίμοφ, προπονητή για τον οποίο είχε δηλώσει ότι «μέσα στα μάτια του βλέπω τα πάντα», και προπονούνταν με τον Βιτάλι Πετρόφ, θα ήθελε. Μετά την αποτυχία της στο Παγκόσμιο κλειστού της Ντόχα, το 2010, όταν έφτασε στην τέταρτη θέση, αποφάσισε να κάνει το διάλειμμά της και στις μεγάλες διοργανώσεις επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 2011, ένα μήνα, δηλαδή, πριν επιστρέψει στον Τροφίμοφ. Ένιωθε έτοιμη για το Λονδίνο, μετά την επικράτησή της σε Αθήνα και Πεκίνο, και έμεινε τρίτη πίσω από την Αμερικανίδα Τζεν Σουρ και την Κουβανή Γιαρισλέι Σίλβα, όμως ένα χρόνο μετά, στη Μόσχα, της επιστράφηκαν όλα: ήταν η τρίτη φορά που κατακτούσε την παγκόσμια κορυφή, ύστερα από ένα διάλειμμα έξι ετών, ενώ έκανε τα μετάλλιά της σε Παγκόσμιο τέσσερα, μετά το χάλκινο που κατέκτησε στο Παρίσι. Στις 13 Αυγούστου του 2013, ολόκληρο το «Λουζνικί» φώναζε ρυθμικά το όνομα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Η Ισινμπάγεβα καλοείδε και τους Ολυμπιακούς του Ρίο, το 2016, αλλά ήταν στη λίστα των Ρώσων αθλητών που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι, δεν μπόρεσε να δώσει στην Κατερίνα Στεφανίδη, που κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, τον αγώνα που θα ήθελε. Ο τελευταίος αγώνας της ήταν για το πρωτάθλημα Ρωσίας, στο Τσεμποσκάρι, όπου έκανε 4,90μ. Σε τυπική… ισινμπαγεβική φάση, ανακοίνωσε την αποχώρησή τις στις 20 Αυγούστου του 2016, μία μέρα αφού έγινε ο τελικός του άλματος επί κοντώ στο Ρίο.

Η Ισινμπάγεβα, πλέον, που το 2020, όταν της ζητήθηκε (στο πλαίσιο ενός αιτήματος του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε 75 επιφανείς Ρώσους) να δώσει ιδέες για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της χώρας σε κοινωνικό πλαίσιο, ομολόγησε ότι «δεν είχα διαβάσει ως τώρα το Σύνταγμα της Ρωσίας», αν και «είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, είναι υπεύθυνη για ένα πρόγραμμα αναπτυξιακού αθλητισμού, δεκαετούς διάρκειας, ενώ συμμετέχει στις διεργασίες που γίνονται στη ΔΟΕ, τουλάχιστον μέχρι το 2024 και το Παρίσι, οπότε και τελειώνει η θητεία της.

Βεβαίως, η δημοφιλία της ήρθε με τις νίκες της. «Θέλω να γίνω ο θηλυκός Σεργκέι Μπούμπκα. Ο κόουτς μου λέει ότι η τεχνική μου είναι παρόμοια με εκείνου, ότι είμαι η θηλυκή έκδοσή του και τον πιστεύω. Είμαι πεπεισμένη ότι ο Σεργκέι με υποστήριζε», είπε μετά τη νίκη της στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Πράγματι, έγινε ό,τι πλησιέστερο σε εκείνον, αλλά με ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο παραπάνω. Αν μιλάει τώρα με τον Ουκρανό ομόλογό της είναι δύσκολο να απαντηθεί, παρ’ ότι η ροπή πάει προς το «όχι». Το σίγουρο είναι πως όταν μιλάει, δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Αν κάποιος το κάνει, θα τον κεραυνοβολήσει με το βλέμμα της, που στους μεγάλους αγώνες έκρυβε κάτω από μία πετσέτα, ξαπλωμένη ανάσκελα και με μαξιλάρι το σακ βουαγιάζ της, που πιθανότατα «έκρυβε» τα μαγικά φίλτρα που την οδηγούσαν σε στιγμές δόξας και παγκόσμια ρεκόρ.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News