ΖΑΚ ΡΟΓΚ: Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει για τον πρόεδρο... των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας

Ο Ζάκ Ρόγκ πέρασε στην αιωνιότητα και ο Γιάννης Λαμπίρης θυμάται στιγμές του και εξηγεί γιατί χαμογελούσε πιο δύσκολα στην Ελλάδα

«Ευχαριστούμε Αθήνα, Ευχαριστούμε Ελλάδα». Έστω και χωρίς να χαμογελάσει, ο πάντα συντηρητικός Ζάκ Ρόγκ στην τελετή λήξης των αγώνων του 2004 στην ελληνική πρωτεύουσα μίλησε ελληνικά λέγοντας αυτές τις δύο φράσεις.

Ο αείμνηστος πλέον Δρ. Ρόγκ, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, δεν είχε τη διαχυτικότητα του προκατόχου του, του Ισπανού Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, ούτε όμως και την κοινωνικότητα του διαδόχου του, του νυν προέδρου της ΔΟΕ, Γερμανού Τόμας Μπάχ.

Γενικά ο Βέλγος, χειρούργος ορθοπεδικός στο επάγγελμα, απέφευγε τις αβρότητες, όχι όμως και τις δημόσιες σχέσεις.

Δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, που στην τελετή λήξης κάθε διοργάνωσης έλεγε ότι: «Κάνατε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες» και έτυχε οι πρώτοι του αγώνες μετά την εκλογή του(είχε αναλάβει στις 16 Ιουλίου του 2001 και έμεινε στον προεδρικό θώκο μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου του 2013) να είναι αυτοί της Αθήνας.

«Αγαπητοί Έλληνες φίλοι. Κερδίσατε! Πετύχατε με λαμπρότητα στο δύσκολο στόχο της διοργάνωσης των αγώνων. Αυτοί οι αγώνες ήταν αξέχαστοι, ονειρεμένοι αγώνες» ήταν το μήνυμά του για τους αγώνες της Αθήνας και το εννοούσε, γιατί νωρίτερα ήταν ο κύριος εκφραστής της πολιτικής της ΔΟΕ, η οποία ζήτησε από τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου να παραδώσουν τις διαπιστεύσεις τους, για την περίφημη πια ιστορία περί αποφυγής ελέγχου, χαρτί που ουδέποτε είχε δοθεί στους αθλητές παρά μόνο στον αρχηγό αποστολής τον Γιάννη Παπαδογιαννάκη.

Ο Ζακ Ρόγκ, στη θητεία του είχε βάλει πολύ ψηλά (και καλά έκανε) το θέμα του ντόπινγκ, αλλά στην Αθήνα γνώριζε και αυτός καλά ότι όλα είχαν ξεκινήσει από την πίεση των Αμερικάνων για να ελεγχθεί άμεσα ο Κεντέρης και η Θάνου.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η ΔΟΕ, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε παραβίαση κανονισμού, απλά απαίτησε τις διαπιστεύσεις των αθλητών (οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να αγωνιστούν) και ικανοποιήθηκε όταν τις πήρε. Τιμωρία τους δεν υπήρξε ποτέ, αφού δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί νομικά, και για αυτό άλλωστε κράτησαν όλα τους τα προνόμια και το 2006 υπογράφτηκε μια συμφωνία ότι οι αθλητές δεν θα κινηθούν νομικά κατά της ΔΟΕ.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, είχε επιτρέψει ουσιαστικά, στην εκπρόσωπο Τύπου της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέηβις, να κουνάει επιδεικτικά τις διαπιστεύσεις των Κεντέρη και Θάνου στη συνέντευξη Τύπου στο MPC (το βασικό κέντρο Τύπου, όπου πλέον είναι το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας») την ώρα που «σφύριζε» αδιάφορα σε ερωτήσεις ξένων συναδέλφων και όχι Ελλήνων, για το που είναι ο Μόρις Γκρίν από την αμερικανική αποστολή (τον είχαν…φυγαδεύσει από το Ρέθυμνο οι Αμερικάνοι όταν πήγε η WADA για έλεγχο ντόπινγκ) !

Ο Ζάκ Ρογκ (αλλά και ο πρόεδρος – τότε – της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, Τόμας Μπάχ, νυν διοικητικός ηγέτης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής)  είχαν πάρει προσωπικά το θέμα και ο Βέλγος το κυνήγησε όσο δεν πήγαινε.

Ήταν ο βασικός λόγος που ακόμα και σήμερα το χρυσό μετάλλιο των 100 μέτρων των γυναικών του Σίδνεϊ του 2000 (το είχε κατακτήσει η Μάριον Τζόουνς που μετά βρέθηκε μπλεγμένη σε κύκλωμα ντόπινγκ και της αφαιρέθηκε όπως και πολλά άλλα) βρίσκεται στα γραφεία της ΔΟΕ και όχι στο…λαιμό της Κατερίνας Θάνου.

Η IAAF, διεθνής ομοσπονδία του στίβου, έχει την Ελληνίδα αθλήτρια ως χρυσή ολυμπιονίκη στο Σίδνεϊ, αλλά  στη ΔΟΕ είναι ασημένια !

Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Πεκίνο, ο ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ, είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή: «Βρείτε τρόπο να μην αγωνιστεί η Κατερίνα Θάνου» !

Η ΔΟΕ στην προσπάθειά της να το «δέσει» νομικά το θέμα , δεν μπόρεσε και έτσι στο επικαλέστηκε το άρθρο 41 και 45.2 της ολυμπιακής χάρτας όπου της επιτρέπουν να αποκλείσει έναν αθλητή ή μια αθλήτρια εάν έχει δυσφημήσει το Ολυμπιακό κίνημα.

Ακριβώς αυτό ήταν το σκεπτικό της πειθαρχικής επιτροπής: «Η απαράδεκτη συμπεριφορά της στην Αθήνα όπου αν και δεν αγωνίστηκε προκάλεσε σοβαρή δυσφήμηση στο Ολυμπιακό κίνημα»

Σε εκείνη τη διοργάνωση (Πεκίνο 2008), ο Ζάκ Ρόγκ είχε πει την φράση στον – επίσης αείμνηστο – πρόεδρο της ΕΟΕ τότε, Μίνωα Κυριακού: «Παίρνετε το χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ με δεύτερη τη Βουλγαρία και 3η τη Ρωσία».

Ως ιστιοοπλός είχε ζήσει το ολυμπιακό χωριό αλλά και τους αγώνες σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις (Μεξικό 1968, Μόναχο 1972, Μόντρεαλ 1976) συμμετέχοντας στην κατηγορία των Φίνν αλλά δεν είχε πάρει μετάλλιο.

Ήταν αυτός που προχώρησε τη δημιουργία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (η πρεμιέρα τους στη Σιγκαπούρη το 2010) αξιοποιώντας την ιδέα του Αυστριακού Γιόχαν Ρόζενζοπφ ενώ το όνειρό του ήταν αυτό που υλοποιείται με το νέο σύστημα επιλογής των υποψηφίων πόλεων για τη διοργάνωση των αγώνων.

Ήθελε μια πιο οικονομική προσέγγιση των αγώνων για τις διοργανώτριες για να μην επιβαρύνονται και αυτό ήταν ένα από τα οράματά του.

Στο Λονδίνο του…ξέφυγε και κάποια στιγμή είπε: «Κατά κάποιο τρόπο οι αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους» !

Είχε γίνει χαμός τότε στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος το κατάλαβε αργότερα. Όταν ήρθε η ώρα της αποχώρησης (από τον προεδρικό θώκο το 2013 στο Μπουένος Αϊρες) ήταν ξεκάθαρος:

«Φεύγω χωρίς νοσταλγία. Δεν ψάχνω το παρελθόν, κοιτώ τη ζωή μου από εδώ και πέρα. Δεν είναι αποχαιρετιστήριο, και δεν είναι adios, όπως λένε στα ισπανικά. Έκανα το καθήκον μου, έκανα ό τι έπρεπε να κάνω. Εάν έχει ωφεληθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, είμαι χαρούμενος, αλλά μην με κοιτάτε σαν ιατρικό θαύμα » είχε πει τότε.

Δεν εκδήλωνε σχεδόν ποτέ τα συναισθήματά του και έδειχνε πιο απόμακρος, αλλά αγαπούσε το ολυμπιακό κίνημα και το υπηρέτησε για 12 χρόνια.

«Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Ζακ Ρογκ προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε εμένα προσωπικά όσο και στην ελληνική Ολυμπιακή οικογένεια. Ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΕ υπήρξε αναμορφωτής του Ολυμπιακού κινήματος και υπό την καθοδήγηση του, ο Ολυμπισμός μπήκε στη νέα εποχή. Ηταν φιλέλληνας και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, κάτι που επισήμανε και στην ομιλία του κατά την Τελετή Λήξης, χαρακτηρίζοντας τους Αγώνες της Αθήνας “αξέχαστους και ονειρεμένους Αγώνες”. Η κληρονομιά του Ζακ Ρογκ στο Ολυμπιακό κίνημα θα μείνει χαραγμένη για πάντα στην ιστορία» ήταν η δήλωση του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου όπου έδωσε εντολή σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τα γραφεία της ΕΟΕ θα είναι μεσίστιες για τις επόμενες πέντε ημέρες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News