Παναθηναϊκός: Η ανατροπή κόντρα στη Χόνβεντ στην οποία πίστευαν όλοι

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Χόνβεντ στις 9 Δεκεμβρίου 1987, με το 5-1 που «ακύρωσε» την ήττα με 5-2 στη Βουδαπέστη, έχει μείνει στην Ιστορία ως μία από τις πιο εντυπωσιακές από ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης.

Το παράδοξο που συνέβη στις 9 Δεκεμβρίου 1987 δεν ήταν ότι ο Παναθηναϊκός συνέτριψε με 5-1 τη Χόνβεντ και προκρίθηκε στους «8» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά ότι ομάδα και κόσμος πίστευαν ακράδαντα στην ανατροπή του 5-2 της Βουδαπέστης!

Ίσως να φαίνεται παράλογο σήμερα στους νεότερους αναγνώστες, όσοι όμως είχαν παρακολουθήσει τον πρώτο αγώνα θυμούνται πολύ καλά την αίσθηση που επικρατούσε. Με τέσσερα γκολ του εκπληκτικού Κάλμαν Κόβατς οι Ούγγροι είχαν προηγηθεί 5-0 στο 63′, τιμωρώντας σχεδόν κάθε λάθος της άμυνας της ελληνικής ομάδας. Όμως ο Δημήτρης Σαραβάκος σκόραρε δύο φορές (67′, 89′), μείωσε το σκορ σε 5-2 και αντέστρεψε εντελώς το κλίμα.

Οι «πράσινοι» χρειάζονταν πλέον νίκη με 3-0 στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Με νωπές ακόμα τις δάφνες από την πρόκριση επί της Γιουβέντους, όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού πέρασε το δεκαπενθήμερο προβάλλοντας εαυτόν ως ισάξιο διεκδικητή της πρόκρισης, αν όχι ως φαβορί. Ορισμένοι έκαναν παραλληλισμό και με τον ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1971, όπου ο στόχος του 3-0 είχε επιτευχθεί.

Όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερη ομάδα και το κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο έδωσε ώθηση στους παίκτες του Βασίλη Δανιήλ να κυνηγήσουν τη νίκη που χρειάζονταν. Όταν ο Βαγγέλης Βλάχος άνοιξε το σκορ στο 23′, η πίστη έγινε δυνατότερη και το 2-0 με κεφαλιά του ίδιου παίκτη στο 37′, ύστερα από ασίστ του Χρήστου Δημόπουλου, δεν άφησε κανέναν να αμφιβάλλει για την ανατροπή.

Παρακολουθώντας, βέβαια, το βίντεο με τα στιγμιότυπα διαπιστώνουμε ότι στις φάσεις και των δύο γκολ πρέπει να υπήρχε οφσάιντ (το οποίο τότε ίσχυε ακόμα και στις περιπτώσεις που ο επιτιθέμενος βρισκόταν στην ίδια ευθεία με τον προτελευταίο αμυνόμενο). Ο Παναθηναϊκός, πάντως, είχε «πατήσει» τη Χόνβεντ κι έκανε πολύ κόσμο να απορεί για το πώς είχε δεχθεί πέντε γκολ στο πρώτο ματς στη Βουδαπέστη.

Το πολυπόθητο 3-0 ήρθε στο 55′ από τον Κώστα Αντωνίου και αντιμετωπίστηκε ως φυσιολογική εξέλιξη ενός αγώνα που είχε πάρει τον δρόμο του. Πέντε λεπτά αργότερα, όμως, οι δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που βρίσκονταν στην κερκίδα, «πάγωσαν». Ο Γιόζεφ Φίτος  εκμεταλλεύθηκε την ολιγωρία της άμυνας του «τριφυλλιού», ντρίμπλαρε τον εξερχόμενο Νίκο Σαργκάνη και μείωσε σε 3-1.

Η τάξη αποκαταστάθηκε στο 60′. Ο Σαραβάκος εκτέλεσε φάουλ προς την περιοχή των Ούγγρων και ο Κώστας Μαυρίδης με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο «Γ» του Πέτερ Ντιστλ, δίνοντας ξανά σκορ πρόκρισης στον Παναθηναϊκό. Όλα πια είχαν τελειώσει και το 5-1 από τον Κώστα Μπατσινίλα στο 82′ (είχε προηγηθεί ανατροπή του Σαραβάκου από τον Ντιστλ μες στην περιοχή) έκανε απλώς πιο εμφατική τη μεγάλη πρόκριση.

Ο Βασίλης Δανιήλ δίνει οδηγίες στον Χρήστο Δημόπουλο, την ώρα που ο Γιάννης Καλλιτζάκης ετοιμάζεται να μπει ως αλλαγή στο ματς. Στο βάθος διακρίνεται αποτυπωμένο στα μάτριξ του Ολυμπιακού Σταδίου το 4-1 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στους «8» και αδιαφορούσε για τις κακόβουλες φήμες που διαδόθηκαν το επόμενο διάστημα. Το γεγονός ότι ο Φίτος (ο οποίος αποβλήθηκε στο 85′ μαζί με τον Γιάννη Καλλιτζάκη, ύστερα από διαπληκτισμό που είχαν εκτός φάσης) πήρε μεταγραφή στο «τριφύλλι» τον Δεκέμβριο του 1988 έδωσε τροφή για νέα σχόλια, αλλά ξέρετε πώς πάνε αυτά. Στην Ελλάδα είμαστε τόσο καχύποπτοι, που είμαστε ικανοί να θεωρήσουμε τα πάντα βρόμικα.

Η κληρωτίδα της ΟΥΕΦΑ έφερε στον δρόμο του «τριφυλλιού» την Κλαμπ Μπριζ, η οποία θεωρήθηκε βατός αντίπαλος (σε σχέση με τη Βέρντερ Βρέμης ή τη Λεβερκούζεν), αλλά έμελλε να κερδίσει την πρόκριση στις λεπτομέρειες: Απέσπασε 2-2 στην Αθήνα και νίκησε 1-0 στο Βέλγιο. Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος στο μεταξύ είχε αλλάξει προπονητή (τη θέση του Δανιήλ πήρε ο Σουηδός Γκίντερ Μπένγκτσον) δεν κατόρθωσε να κάνει άλλη μία υπέρβαση.

Το 5-1 επί της Χόνβεντ, πάντως, παραμένει μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές ελληνικής ομάδας στα Κύπελλα Ευρώπης. Ίσως να ήταν και η πιο εντυπωσιακή μέχρι το απίθανο 6-1 του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, τον περασμένο Μάρτιο.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Δεκεμβρίου

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Πάολο Ρόσι, ένας από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έχει μείνει στην Ιστορία κυρίως για τη συμβολή του ώστε η Ιταλία να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982, όταν σημείωσε έξι γκολ στους τρεις πιο κρίσιμους αγώνες και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Την ίδια χρονιά κέρδισε και τη «Χρυσή Μπάλα». Είχε σκοράρει άλλες τρεις φορές στο τουρνουά του 1978 στην Αργεντινή και με εννέα τέρματα είναι ο πρώτος σκόρερ της Ιταλίας σε τελικές φάσεις Μουντιάλ μαζί με τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ως παίκτης της Γιουβέντους κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ιταλίας (1982, 1984), ένα Κύπελλο (1983) και τρία ευρωπαϊκά τρόπαια: το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Σούπερ Καπ το 1984 και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, στον ματωμένο τελικό του Χέιζελ, το 1985.

2012: Ο ηλικίας 18 ετών και 291 ημερών Χάρης Μαυρίας ανοίγει το σκορ στο ντέρμπι πρωταθλήματος Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (τελικό σκορ 2-2). Γίνεται ο νεότερος σκόρερ του «τριφυλλιού» σε ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων για την Α’ Εθνική.

2012: Ο Λιονέλ Μέσι σημειώνει το 86ο του γκολ στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, στην εκτός έδρας νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Μπέτις με 2-1. Καταρρίπτει έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ, ο οποίος είχε σκοράρει 85 φορές το 1972. Μέχρι το τέλος του 2012 θα φτάσει τα 91 γκολ (79 με την Μπαρτσελόνα και 12 με την Εθνική Αργεντινής) και θα ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη για τους επίδοξους διεκδικητές του ρεκόρ.

2012: Η Εθνική ομάδα Νεανίδων του πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας νικώντας στον τελικό την Ουγγαρία με 9-5. Τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση ολοκληρώνουν τη διοργάνωση χωρίς να γνωρίσουν καμία ήττα.

2009: Με γκολ του Λεονάρντο στο 47′, ο Ολυμπιακός νικά την Άρσεναλ με 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» κι εξασφαλίζει την πρόκριση στους «16» του Champions League, αφήνοντας πίσω του τη Σταντάρ Λιέγης και την Αλκμαάρ.

2008: Ο Παναθηναϊκός νικά 1-0 την Ανόρθωση στο ΟΑKA με γκολ του Καραγκούνη στο 69′ και σε συνδυασμό με την ήττα της Ίντερ από τη Βέρντερ στη Βρέμη, τερματίζει πρώτος στον όμιλό του στο Champions League.

2001: Ο Γιάννης Κυράστας δηλώνει ότι εγκαταλείπει την προπονητική, με αφορμή τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Παναθηναϊκού προς το πρόσωπό του ύστερα από την εντός έδρας ήττα από τον ΠΑΟΚ με 2-1.

1999: Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ τραυματίζεται στο γόνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα των Χιούστον Ρόκετς με τους Φιλαδέλφεια 76ερς (73-83). Tο πρόβλημα αποδεικνύεται σοβαρό και θα τον οδηγήσει τον 36χρονο άσο στην απόφαση να αποσυρθεί από τα γήπεδα. Στην τεράστια καριέρα του, ο Μπάρκλεϊ κατέκτησε τα πάντα εκτός από το δαχτυλίδι του πρωταθλητή του ΝΒΑ. Υπήρξε μέλος της αυθεντικής Dream Team των ΗΠΑ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, ενώ επιλέχθηκε και στην Dream Team 3, η οποία επανέλαβε την επιτυχία το 1996 στην Ατλάντα. Έχει αναδειχθεί ως ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, MVP του All-Star Game το 1991, MVP του πρωταθλήματος του 1992-93, πρώτος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος του 1986-87 με 14.6 μέσο όρο, πέντε φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ, ενώ επιλέχθηκε σε εννέα All Star Games μεταξύ του 1987 και του 1997.

1998: Ο Ολυμπιακός προκρίνεται στους «8» του Champions League, χάρη στην ισοπαλία με 1-1 που αποσπά από την Κροάσια στο χιονισμένο Ζάγκρεμπ. Την ίδια βραδιά, το γκολ με το οποίο Ντμίτρι Χοχλόφ ανοίγει το σκορ για την Αϊντχόφεν στον εντός έδρας αγώνα με την Μπενφίκα (τελικό σκορ 2-2), είναι το χιλιοστό στην ιστορία του Champions League.

1998: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο Άρτσι Μουρ, καταξιωμένος πυγμάχος της κατηγορίας ελαφρών βαρών. Αποσύρθηκε σε ηλικία 49 ετών έχοντας πετύχει 141 νοκ-άουτ σε 228 αγώνες, τα περισσότερα από κάθε άλλο πυγμάχο.

1993: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Ντάνι Μπλάντσφλάουερ, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Τότεναμ. Ο Βορειοϊρλανδός μέσος ήταν αρχηγός των «Σπιρουνιών» όταν κατέκτησαν το ιστορικό νταμπλ του 1961, ενώ είχε καθοριστική συμβολή στις κατακτήσεις ενός ακόμα Κυπέλλου Αγγλίας, το 1962, του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1963 και των Σούπερ Καπ του 1961 και του 1962. Υπήρξε επίσης ένας από τους λίγους που αναδείχθηκε δύο φορές «Βρετανός Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς» (1958, 1961).

1978: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας της WBL (Women’s Pro Basketball League) μεταξύ των Σικάγο Χαστλ και των Μιλγουόκι Ντόους.

1971: Ο Παναθηναϊκός ηττάται από την Μακάμπι με 81-80 στο Γιαντ Ελιάου του Τελ Αβίβ και προκρίνεται στη φάση των προημιτελικών ομίλων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αφού έχει νικήσει 81-73 στην Αθήνα. Ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και με το σκορ ήδη 81-80, ο Κρις Κέφαλος είχε κερδίσει ελεύθερες βολές. Ο προπονητής του «τριφυλλιού», Κώστας Μουρούζης, του απαγόρευσε με την απειλή προστίμου 100.000 δρχ. να ευστοχήσει, φοβούμενος μήπως το ματς οδηγούνταν στην παράταση όπου οι Ισραηλινοί θα είχαν μία ακόμα ευκαιρία για να ανατρέψουν το -8. Με αφορμή αυτό το γεγονός, η FIBA θα υποχρεωθεί να αλλάξει τον κανονισμό και να επιτρέψει την ισοπαλία στους αγώνες των νοκ-άουτ φάσεων.

1900: Ο Αμερικανός τενίστας Ντουάιτ Ντέιβις θεσμοθετεί με την ευκαιρία της συνάντησης μεταξύ της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα νέο αργυρό κύπελλο βάρους 18 κιλών. Έτσι ξεκινά το Davis Cup, το οποίο θα εξελιχθεί στην κορυφαία διοργάνωση μεταξύ εθνικών ομάδων στο τένις και η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φίλων του αθλήματος μέχρι και τις μέρες μας.

1892: Ιδρύεται η Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ. Πρόκειται για τη συνέχεια της Νιούκαστλ Ιστ Εντ, οι άνθρωποι της οποίας αποφάσισαν να δεχθούν στους κόλπους τους ποδοσφαιριστές και στελέχη της διαλυμένης Νιούκαστλ Γουέστ Εντ και να αλλάξουν την ονομασία ώστε να εκφράζουν το σύνολο της πόλης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News