Σαν Σήμερα - Μιχαήλ Μαζάρου: Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Στεάουα που έπαιξε στην Παναχαϊκή
Η Στεάουα Βουκουρεστίου κατέκτησε στις 7 Μαΐου 1986 το Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στην Μπαρτσελόνα, έχοντας στις τάξεις της αρκετά πρόσωπα που αργότερα συνδέθηκαν με την Ελλάδα. Ο Μιχαήλ Μαζάρου είναι το λιγότερο γνωστό από αυτά.
Όλες οι αναφορές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών που κατέκτησε η Στεάουα Βουκουρεστίου στις 7 Μαΐου 1986, περιστρέφονται γύρω από τον τερματοφύλακα Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Και δικαίως.
Τέσσερα πέναλτι εκτέλεσαν στη σχετική διαδικασία του τελικού της Σεβίλλης οι παίκτες της Μπαρτσελόνα και ο… αθεόφοβος Ρουμάνος τερματοφύλακας τα απέκρουσε όλα. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα κάτι τέτοιο – για την ακρίβεια δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε ευρωπαϊκό τελικό. Έτσι, όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Πολλοί Έλληνες φίλαθλοι, μάλιστα, αγνοούν ότι στις τάξεις της Στεάουα βρίσκονταν αρκετά γνωστά μας πρόσωπα.
Πρώτος και καλύτερος ο προπονητής, ο Έμεριχ Γένεϊ, ο οποίος εργάστηκε το 1995 στον Πανιώνιο. Ο Άνγκελ Ιορντανέσκου, ο οποίος λειτουργούσε ήδη ως βοηθός του αλλά έπαιξε κιόλας ως αλλαγή στον τελικό, είχε παρελθόν ως ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ (1982-84) και πέρασε αργότερα και από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας (1998-99). Ο Λάζλο Μπόλονι, ηγέτης της ομάδας στη μεσαία γραμμή, πέρασε σχετικά πρόσφατα από τους πάγκους του ΠΑΟΚ (2011-12) και του Παναθηναϊκού (2020-21). Αυτός που θυμούνται ελάχιστοι είναι ο Μιχαήλ Μαζάρου.
Ο μυστακοφόρος χαφ, ο οποίος είχε αγωνιστεί και στα 120 λεπτά του τελικού με την Μπαρτσελόνα, πέρασε την περίοδο 1990-91 από την Παναχαϊκή, η οποία είχε μόλις επιστρέψει στην Α’ Εθνική έπειτα από διετή απουσία. Ήταν ο πιο ονομαστός από τους τρεις ξένους παίκτες που είχε φέρει ο Άρης Λουκόπουλος, δηλαδή τον επίσης Ρουμάνο Κονσταντίν Πάνα, που έπαιζε ως στόπερ και αμυντικός χαφ και τον Νιγηριανό σέντερ φορ Αμαέκι Ότιτζι. Στην πράξη, ωστόσο, η μεταγραφή του πρώην πρωταθλητή Ευρώπης αποδείχθηκε η λιγότερη επιτυχημένη απ’ τις τρεις.
Αν και ήταν μόλις 30 ετών (γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1960 στο Γκαλάτσι), είχε πολλά παραπανίσια κιλά και προβλημάτισε με την απόδοσή του από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις του. Ήταν φανερό ότι ο Μαζάρου διέθετε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, όμως έτρεχε ελάχιστα και αδυνατούσε να βοηθήσει την Παναχαϊκή. Ο αείμνηστος Ανδρέας Μιχαλόπουλος που ήταν τότε προπονητής του, τον πίστευε και του έδινε ευκαιρίες, εκείνος όμως δεν κατάφερνε να δικαιώσει το βιογραφικό του.
Το μοναδικό γκολ που πέτυχε, πάντως, είναι ένα από τα πιο γρήγορα στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Στις 2 Δεκεμβρίου 1990, όταν η Παναχαϊκή υποδέχθηκε τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Πάτρα, ο Μαζάρου σκόραρε με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή (και τη βοήθεια μιας κόντρας σε πόδι αμυνόμενου) στο 10ο μόλις δευτερόλεπτο! Το ματς, ωστόσο, έληξε με ήττα (1-3).
Ο ξανθομάλλης άσος έδωσε το «παρών» και σε ορισμένα σπουδαία αποτελέσματα της Παναχαϊκής εκείνη τη σεζόν, όπως τη νίκη με 3-2 επί του πρωταθλητή Παναθηναϊκού στην Πάτρα. Όμως, δεν έθελξε ούτε εκεί με την απόδοσή του. Όσο κυλούσε ο καιρός αγωνιζόταν όλο και λιγότερο και τελείωσε τη χρονιά έχοντας αγωνιστεί μόλις σε 17 από τους 34 αγώνες της ομάδας του στο πρωτάθλημα. Μοιραία, αποδεσμεύτηκε και επέστρεψε στη Ρουμανία.
Έχασε πέναλτι στον τελικό της Σεβίλλης
Η ντρίμπλα ήταν το δυνατό σημείο του Μαζάρου και στα καλά χρόνια της καριέρας του. Οι καλές του εμφανίσεις με την Ντουναρέα Γκαλάτσι έφεραν τη μεταγραφή του στη Στεάουα το 1981, όπου καθιερώθηκε γρήγορα κι έγινε ένας από τους παίκτες που λάτρευε η εξέδρα.
Αγωνιζόμενος ως δεξιός χαφ στο 4-4-2 (ενίοτε και ως δεξιός μπακ) είχε συμβολή στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων Ρουμανίας (1984-85 και 1985-86) κι έχασε μόνο ένα παιχνίδι στη μαγική πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Πέτυχε μάλιστα με πέναλτι το τελευταίο γκολ της ομάδας του Βουκουρεστίου στην εντός έδρας νίκη επί της Χόνβεντ με 4-1, που σφράγισε την πρόκριση στα προημιτελικά.
Αν και θεωρούταν σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις από τα έντεκα βήματα, παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίος στον τελικό με την Μπαρτσελόνα. Ο Γένεϊ του ανέθεσε το πρώτο πέναλτι της διαδικασίας, όμως ο τερματοφύλακας Ουρούτι τον «ψάρεψε» και απέκρουσε. Ευτυχώς για εκείνον (και τον Μπόλονι που αστόχησε λίγο αργότερα), ο Ντουκαντάμ κατέβασε στη συνέχεια τα ρολά και χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στη Στεάουα με το… ασυνήθιστο 2-0!
Ο Μαζάρου αγωνίστηκε ως αλλαγή στο 89′ και στον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ κόντρα στην Ντινάμο Κιέβου στο Μονακό, τον οποίο η Στεάουα κέρδισε 1-0 με γκολ που πέτυχε το νέο «αστέρι» που είχε αποκτήσει από τη Σπορτούλ, ο Γκεόργκι Χάτζι. Περισσότερο έπαιξε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με τη Ρίβερ Πλέιτ στο Τόκιο. Πήρε τη θέση του Ίλιε Μπαρμπουλέσκου στο 60′, όμως δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα της ομάδας του με 1-0.
Τον Απρίλιο του 1987 κατέγραψε τη μοναδική συμμετοχή του με την Εθνική Ρουμανίας, σε ένα εντός έδρας φιλικό με το Ισραήλ (3-2) και το 1988 μεταπήδησε στην Ίντερ Σίμπιου, απ’ όπου τον απέκτησε η Παναχαϊκή δύο χρόνια αργότερα. Στην ίδια ομάδα επέστρεψε ο Μαζάρου ύστερα από το αποτυχημένο πέρασμά του από την Πάτρα και συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι το 1996, αφού πέρασε και από τις Γκλόρια Μπίστριτσα, Κορβινούλ Χουνεντοάρα και Τιμισοάρα.
Ως προπονητής ασχολήθηκε μόνο με τις ακαδημίες. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε από αυτό το πόστο και τη Στεάουα, ενώ εργάστηκε και στη σχολή που είχε ανοίξει ο παλιός συμπαίκτης του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986, Μάριους Λακατούς.
Πηγές: sport.ro («Mihail Majearu: “Am jucat fotbal și pentru spectacol!” Jucătorii din Liga 1 care-i plac, ce i-a trecut prin minte înainte de penalty-ul de la Sevilla și marele regret»), en.wikipedia.org («Mihail Majearu», «1986 European Cup Final», «1986 Intercontinental Cup»).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 7 Μαΐου
2014: Η 36χρονη Έλενα Κόστα από την Πορτογαλία γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία επαγγελματικής ανδρικής ομάδας ποδοσφαίρου, καθώς συμφωνεί με την Κλερμόν, ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Γαλλία. Η Κόστα είχε δουλέψει μεταξύ άλλων στη γυναικεία ομάδα της Μπενφίκα, ενώ ήταν ομοσπονδιακή προπονήτρια σε Κατάρ και Ιράν.
2011: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 54 ετών ο Ισπανός Σέβε Μπαγεστέρος, ένας από τους κορυφαίους γκόλφερ όλων των εποχών.
2006: Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια του κατς, ο Δημήτρης Καρυστινός, αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών.
2000: Ολοκληρώνεται στην Πάτρα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τάε κβον ντο, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη πίσω από την Τουρκία και την Ισπανία με τρία χρυσά (Μιχάλης Μουρούτσος στα 58 κ., Γιώργος Ιωνάς στα 67 κ., Έλλη Μυστακίδου στα 72 κ.) και τρία χάλκινα μετάλλια (Μόρφω Δροσίδου στα 67 κ., Καλλιόπη Παπαϊωάννου στα 63 κ., Μιχάλης Κοτσόπουλος στα 84 κ.).
1998: Η IAAF ανακοινώνει ότι το άλμα επί κοντώ και η σφυροβολία γυναικών θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 1999 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000.
1989: H AEK νικά 1-0 τον γηπεδούχο Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου και εξασφαλίζει τον τίτλο της πρωταθλήτριας μία αγωνιστική πριν τη λήξη.
1989: Ο Άιρτον Σένα τερματίζει πρώτος στο Γκραν Πρι του Μονακό. Θα κερδίσει τον ίδιο αγώνα και τις τέσσερις χρονιές που θα ακολουθήσουν και θα γίνει ο πρώτος πιλότος της Formula 1 που θα έχει σημειώσει πέντε διαδοχικές νίκες στο Πριγκιπάτο.
1987: Αρχίζει στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία. Η Ελλάδα κάνει την πρώτη της εμφάνιση με την ομάδα του ανσάμπλ με μουσική υπόκρουση την «Καραγκούνα».
1981: Η Εθνική Ελλάδας νικά 85-84 την Τουρκία παρά την εχθρική ατμόσφαιρα που συναντά στο «Σπορ Σεργκί Σαράι». Κορυφαίος παίκτης του αγώνα είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 30 πόντους.
1972: H Εθνική Ελλάδας νικά με 1-0 την αντίστοιχη τη Αιθιοπίας σε φιλικό αγώνα στην Αντίς Αμπέμπα. Το γκολ πετυχαίνει ο Άγγελος Σπυρίδων με πέναλτι στο 24′.
1961: Ο χρυσός ολυμπιονίκης του 1960 στον Μαραθώνιο, Αμπέμπε Μπικίλα, τρέχει ξυπόλητος στην κλασική διαδρομή της Αθήνας και τερματίζει πρώτος με χρόνο 2 ώρες 23:44.6.
1960: Η Γουλβς κατακτά το Κύπελλο Αγγλίας για τέταρτη και τελευταία φορά έως και σήμερα, χάρη στη νίκη της στον τελικό επί της Μπλάκμπερν με 3-0 (41′ αυτ. ΜακΓκραθ, 67′, 68′ Ντίλι).
1955: Η Νιουκάστλ αναδεικνύεται Κυπελλούχος Αγγλίας για τρίτη φορά μέσα σε μία πενταετία, χάρη στη νίκη της με 3-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό. Το σκορ για τη νικήτρια ανοίγει ο Τζάκι Μίλμπερν στο 45ο δευτερόλεπτο, το ταχύτερο γκολ σε τελικό στο Γουέμπλεϊ μέχρι το 1997.
1939: Η ΑΕΚ νικά με 3-1 τον Εθνικό και κατακτά το πρωτάθλημα του νότου στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, ο οποίος νικά την ίδια μέρα με 3-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Στον τελικό της διοργάνωσης η Ένωση θα αντιμετωπίσει τον πρωταθλητή του βορρά, Ηρακλή.
1851: Αρχίζει το πρώτο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού στο Λονδίνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Παρί-Άρσεναλ: Η μέρα και η ώρα του τελικού του Champions League
- Ολυμπιακός: Φέτος δεν έχει μπλουζάκια
- Ολυμπιακός: Με ποιον τρόπο θα μεταβούν οι οπαδοί του στο T-Center για το Final-4
- Παναθηναϊκός: Οι αδύναμες κι άγνωστες ομάδες που θα αντιμετωπίσει το καλοκαίρι
- Παναθηναϊκός: Τι ισχύει με την τιμωρία του Γιαννακόπουλου - Τα νέα δεδομένα
