«Έφυγε» ο Καπετάνιος: Είπαν στο sportday.gr για τον Γιώργο Βαρδινογιάννη

Καρούλιας, Χαραλαμπίδης, Βάντσικ, Μιλόγεβιτς και Κολιτσιδάκης έχουν μοιραστεί στο sportday.gr ιστορίες για τον Καπετάνιο

Στο πλήθος συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών του ποδοσφαίρου, στο sportday.gr και στη στήλη «Τα χαρτάκια της ζωής μας», δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξε μεγάλη αναφορά για τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Ο Καπετάνιος έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια και θυμόμαστε κάποιες ατάκες μέσα από τη στήλη που αγαπήσατε.

Βάντσικ: «Ο Βαρδινογιάννης με έφερε στον Παναθηναϊκό από μία… βιντεοκασέτα!»

«Είχε φύγει το 1989 ο Κριστόφ Βαζέχα και με πήρε τηλέφωνο να μου πει ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε τερματοφύλακα. Εγώ είχα προτάσεις από το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Τουρκία. Όμως λόγω του ότι ήταν ο Κριστόφ εδώ και ήμασταν και στην Ρουζ Χόρζοφ μαζί, με πήραν από τον Παναθηναϊκό. Με πήρε ένας υπάλληλος από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Πολωνία, γιατί είχε επαφές με την ομάδα. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης  έστειλε τον Τάσο Πρίντζη που ήταν στη διοίκηση και ήρθε στην Πολωνία να κάνει τις συζητήσεις. Ήρθα στην Ελλάδα, μαζί με τη διοίκηση της ομάδας και μέναμε στο “Μεριντιέν”. Πήγαμε στα παλιά γραφεία στη Λεωφόρο και τα “βρήκαμε” με τον “καπετάνιο”. Μετά με πήγε στα γραφεία της “Μότορ Όιλ” για να γνωρίσω και τον κ. Βαρδή και τον κ. Θόδωρο.

Μου είχε προξενήσει την απορία πως και με πήρε. Του είπα του “καπετάνιου”: “Έχεις δικαίωμα για τρεις ξένους, πως και παίρνεις τερματοφύλακα;”. Άνοιξε τότε μια ντουλάπα και είχε κάποιες κασέτες. Μου έβγαλε την κασέτα από το παιχνίδι Πολωνία – Γιουγκοσλαβία. Τότε προπονητής ήταν ο Όσιμ και είχε παίκτες όπως Σαβίσεβιτς, Κάτανετς. Είχαμε έρθει 0-0 και μου είπε: “Από αυτό το παιχνίδι σε ήθελα. Μόλις σε είδα, ήθελα να σε πάρω στον Παναθηναϊκό».

Μιλόγεβιτς: «Αγαπούσε τον Παναθηναϊκό σαν τη ζωή του»

«Αγαπούσε την ομάδα σαν τη ζωή του. Μας παρείχε τα πάντα για να μπορούμε να δουλέψουμε. Η ομάδα λειτουργούσε υποδειγματικά και είχε αρχή μέση και τέλος. Μπορεί να μην τον βλέπαμε πολύ, γιατί στην καθημερινότητα ήταν ο κ. Μάνος Μαυροκουκουλάκης, αλλά όταν ερχόταν στην προπόνηση καταλαβαίναμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Βέβαια στο Champions League ήταν πάντα μαζί μας στα ταξίδια. Άλλωστε οι πορείες μας στην Ευρώπη ήταν πάντοτε ξεχωριστές και ο κόσμος το αναγνώριζε αυτό. Αναγνώριζε τις προσπάθειές μας».

Καρούλιας: «Να μεσολαβήσω για να χάσει η ομάδα της πατρίδας μου, για να πάρετε εσείς το πρωτάθλημα;»

«Έλεγαν πολλοί τότε, ότι ο Βαρδινογιάννης ελέγχει το ποδόσφαιρο και κάνει ότι θέλει κτλ κτλ. Όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Μπορεί να βοηθούσε ομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τις ήλεγχε, όπως λέμε σήμερα ως «παραρτήματα». Μάλιστα θέλω να πω μια ιστορία σε αγώνα με τον ΟΦΗ. Εμείς εκείνη την περίοδο όταν κατεβαίναμε να παίξουμε στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ πραγματικά δεινοπαθούσαμε, περισσότερο ίσως και απ’ όταν πηγαίναμε να παίξουμε στο Καραϊσκάκη. Οι Κρητικοί, επειδή ο ΟΦΗ ήταν η ομάδα του Θόδωρου Βαρδινογιάννη, δεν ήθελαν να λένε οι υπόλοιποι ότι κάθονται να χάσουν και έπαιζαν πάντα δυνατά. Μια φορά λοιπόν, ενώ παιζόταν το πρωτάθλημα, στην τελευταία προπόνηση ήρθε ο πρόεδρος να μας δει. Εγώ με τον Κυράστα και τον Καψή, ξεκινήσαμε μια συζήτηση του στυλ: «Πάμε πάλι κάτω στην Κρήτη και θα περάσουμε δύσκολα και μπορεί να χάσουμε και το πρωτάθλημα».

Εκείνος μας άκουγε και στο τέλος, γυρίζει και μας λέει: «Δηλαδή ξεκινήσατε αυτή τη συζήτηση για να μου πείτε τι; Να μεσολαβήσω για να χάσει η ομάδα της πατρίδας μου, για να πάρετε εσείς το πρωτάθλημα; Εγώ παίρνω τους καλύτερους παίκτες για να μπορώ να κερδίζω όλα τα παιχνίδια. Εάν δεν μπορείτε να κερδίσετε, να μην πάρετε και το πρωτάθλημα». Καμία φορά συγκρίνονται λοιπόν οι εποχές, π.χ. με την περιβόητη «παράγκα» που ήλεγχε τις κατηγορίες από την 4η Εθνική και μέχρι και τις θέσεις της Ευρώπης, αλλά δεν έχουν καμία σχέση. Ήταν μια οικογένεια με αρχές, που θέλανε να κερδίσουν με το «σπαθί» τους και όχι με πλάγιους τρόπους».

Χαραλαμπίδης: «Ο Βαρδινογιάννης ήθελε να δει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης»

«Ο μεγάλος του στόχος και αυτό που έλεγε συνεχώς ήταν πως θέλει να φτάσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης. Πίστευε και όχι άδικα πως η Ευρώπη είναι αυτή που σε καταξιώνει και σε κάνει γνωστό παντού. Δεν μπορώ να ξεχάσω φυσικά την πορεία μέχρι και τους “4”, τότε που σταμάτησε όλη μας η προσπάθεια στην μεγάλη Λίβερπουλ. Εγώ σε εκείνο το ματς ήμουν στον πάγκο, αλλά έζησα όλη την ατμόσφαιρα του “Άνφιλντ” και φυσικά μας έμεινε και η πίκρα για το γκολ του Ρότσα που ακυρώθηκε ενώ ήταν κανονικό».

Κολιτσιδάκης: «Ο Βαρδινογιάννης αναγνώρισε το μεγάλο του λάθος με τον Παναθηναϊκό του ’96»

«Ο Βαρδινογιάννης αναγνώρισε το μεγάλο του λάθος με τον Παναθηναϊκό του ’96, ουσιαστικά δεν μπόρεσε η ομάδα να έχει μια συνέχεια στην πορεία που είχε κάνει μέχρι τότε. Ήρθε και η κόπωση στην ομάδα, γιατί το «κουπί» του είχαμε τραβήξει 15-16 παίκτες. Έφυγαν και παίκτες όπως ο Δώνης, ο Γεωργιάδης και ήρθαν ο νεαρός τότε Λυμπερόπουλος, ο Νασιόπουλος και ο Μιλόγεβιτς. Παίκτες που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα την ομάδα. Η ομάδα θα έλεγα έμεινε «γυμνή» και χάσαμε δύο προκρίσεις στις λεπτομέρειες. Με τη Ρόζενμποργκ που τότε ήταν η ανερχόμενη δύναμη, που χάσαμε στην παράταση και μετά με τη Λεχ Πόζναν, στράβωσε και η κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα και μετά από 3-4 αγωνιστικές έφυγε και ο Χουάν και χάλασε όλο αυτό που είχαμε φτιάξει. Την επόμενη χρονιά η ομάδα μπήκε σε μια διαδικασία για να χτιστεί από την αρχή. Μετά τον Χουάν ήρθαν ο Ζάετς με τον Καρούλια και ήταν μια άκρως αποτυχημένη χρονιά, που δεν βγήκαμε καν στην Ευρώπη. Μετά ήρθε ο Δανιήλ και κάπως συμμαζεύτηκε το πράγμα. Νομίζω ότι φτιάχτηκε ξανά η ομάδα μόνο όταν ήρθε ο Κυράστας, αλλά και αυτός δεν μπόρεσε να πάρει κάτι».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News